Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.


Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje popatrze i bede kombinowac a swoje poczynania zamieszcze jak dojda do skutku :)

  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Po wielu różny próbach mogę stwierdzić, że bez dodatku normalnej melasy buraczanej, żaden wariant nie przypomina nawet smakiem jak też i zapachem pumpernikla. Wychodzą takie różne różniste ciemne chlebki, nawet czasami smakowo zupełnie niezłe ale dalekie od tego charakterystycznego smaku i zapachu pumpernikla.

Sverige czy ta melase mozna kupic w jakims sklepie czy przez net tylko?

Tak Electro, melasę można kupić np. w sklepach wędkarskich, ponieważ melasa jest stosowana przez wędkarzy jako dodatek do zanęty :D . Przeważnie miewają w plastikowych 1 litrowych butelkach. Można też kupować w sklepach z ekologiczną żywnością, Jest też na Allegro. Najlepsza jest jednak z buraków. Ta z trzciny cukrowej nie ma takiego intensywnego smaku i aromatu.   http://allegro.pl/melasa-skopeks-1l-i5120261885.html

Dzieki ,mam kuzyna wedkarza zapalonego ,to sobie zamowie u niego jak bedzie w wedkarskim jakims ,rozejze sie tez u nas czy nie ma  w jakis sklepach z insza zywnoscia :-)

  • 3 tygodnie później...

Dzis proba nowo zakupionego koszyka do wyrastania chleba...

i pierwsza pomylka zapomnialam ze to co pod spodem bedzie na wierzchu...

chlebek jednak wyszedl pyszny ... pszenny na zakwaie zytnim.

post-58387-0-10489700-1448473914_thumb.jpgpost-58387-0-01762200-1448473930_thumb.jpg

Przydałoby się, żeby skórkę miał świecącą ;-) Wodą go trzeba posmarować zaraz po wyjęciu z pieca.

Pozdrawiam, Sławomir.

Przydałoby się, żeby skórkę miał świecącą ;-) Wodą go trzeba posmarować zaraz po wyjęciu z pieca.

Ja tam bym przygarnął nawet bez świecącej skórki :tongue:

Brawo Electra :clap: i smacznego.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Ale właśnie taki "popudrowany", naturalny, ma swój urok, i wygląda super, Electro w "miszcze" idziesz :D:clap::thumbsup: .

Electra wspaniale wyrosniety  :clap:  :clap:  koszyk sie psrawdzil.

 A nie trzymalas go odrobine za dlugo?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Dziekuje :)  ,skorka nie musi blyszczec wazne ze byla chrupiaca  ,a to dopiero pierwszy test koszylka ,troche za duzo maki podsyalam i jeszcze zle wlozylam ,ale juz polowy niema , zjedzony zanim zupelnie wystygl ,w sobote kolejny bedzie :)

 Samchleb mega prosty i moze dlatego taki smaczny  :D

 Anno ,moze ciut ciut ,zawsze pieklam ten chleb okragly sprobuje nastepny troszke krocej trzymac.

ten piekl sie 50 min, najpierw 15m  w 220st i w 180st reszte czasu.

Edytowane przez electra

Electro, klap. klap, klap. Podłączam się do opinii Gościa ze Szwecji.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

@Marko, prosze 

przepis na chleb w koszyku
 
zaczyn:
100g zakwas zytni
100g maka pszenna  
150 ml woda letnia
polaczyc wszystkie skladniki przykryc folja i odstawic w cieple miejsce na 12h
 
ciasto wlasciwe:
caly zaczyn
400 g maka pszenna 
150 ml woda
15 g soli
wszystkie skladniki wyrobic  ,pozostawic na 2.5 h 
celem wyrosniecia,odgazowywac co 50 min.
Po tym czasie ciasto ufofmowac i przelozyc do 
koszyka na kolejne wyrastanie ok 2.5h
Wyrosniety chleb przekladam na blache wylozona 
papierem do pieczenia i wkladam do pieca 
temp 220st C 15 min 
po tym czsie zmniejszam temp do 180 na kolejne 35 min.
chleb po uderzeniu w spod daje gluchy odglos,studze na kratce. 
  • 2 tygodnie później...

I jeszcze cos na slodko zeby nie bylo ze tylko na wytrawnie robie :D

Sztrucla szafranowa z bialym serem, i bulki szafranowe z masa migdalowa :)

post-58387-0-05633800-1449345427_thumb.jpgpost-58387-0-46674800-1449345450_thumb.jpg

 

 

 

bulki szafranowe z masa migdalowa

Twoja improwizacja ? masa migdałowa do środka ? czy jako składnik ciasta ?

 

 

I jeszcze cos na slodko zeby nie bylo ze tylko na wytrawnie robie

Electra .. wszyscy wiemy, że Ty wszechstronna kobietka :D .. robisz i na słodko i na ostro .. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

@Anuś, masa jest w srodku jak zawijalam ciasto to dalam taki rulonik do srodka , u nas to taki typowy wypiek wlasnie z masa migdalowa. Bulki z szafranem zazwyczaj dosc suchawe sa a masa dodaje wilgotnosci.

Do ciasta dalam  cos co przypomina serek homogenizowany zeby ciasto bylo wilgotniejsze.

Edytowane przez electra
  • 2 tygodnie później...

NIe moglam znalesc przepisu wiec podaje jeszcze raz jak by byl ktos zainteresowany takim kexem na swieta :)

Kex z winem (glögg)
 na jedno ciasto
 15 suszonych morel
6 suszonych fig........najlepiej owocow;P
 1½dl rodzynek
 1 dl suszonych sliwek
 2 dl wina glögg
 225 gr  masla
 2 dl cukru/
 4 jaja
 100 gr migdalow
4½ dl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
 zrob tak:
 
1.posiekac morele ,sliwki i figi i razem z rodzynkami zalac winem  na ok 1 doby
2.wlaczyc piec na ok 175 stopni.
3.bakalje osaczyc na sicie , zachowac wino
4.cukier utrzec z maslem 
5.dalej  ucierac  z  kolejno wrzucanymi jajami.
6.wymieszac odsaczone owoce +migdaly z 2 dl maki.
7. Reszte maki wymieszac z proszkiem, dodawac po trochu do utartej masy . 
8. dodac bakalje z maka .krotko wymieszac, 
9.wlac wino z namaczanych bakali i wymieszac .
10.wylac ciasto  do nasmarowanej formy i opruszonej bulka tarta ( forma ok 2 l)
11. Piec na spodzie piekarnika ok 1 h15 min
  • 3 tygodnie później...

Dzis szybka przystawka ...

ciasto francuskie, gruszka ser plesniowy 20 min w piekarniku i i troche ruccoli ...smacznie moze nie zbyt zdrowo :)

post-58387-0-98657500-1452013493_thumb.jpg

  aaaa byly jeszcze orzechy wloskie ..ale te juz sie na fotce nie zalapaly :facepalm:

Edytowane przez electra
  • 2 tygodnie później...

Dzis sobie troche poszalalam i zrobilam napoleonke ...ulubione ciastko mojego TZ

Jest to szwedzka wersja, platy ciasta francuskiego przelozone wpierw musem jablkowym ,nastepnie budyn ,bita smietana a na koniec galaretka z czerwonej porzeczki i  lukier ..wedlog mojego TZ wyszla zarabista  :facepalm:  :D

dodam ze w domu sama nigdy nie robilam  :)

 

a tak sie prezetuje

post-58387-0-52941600-1452972582_thumb.jpg

post-58387-0-90968000-1452972616_thumb.jpg

 

 

a tak sie prezetuje

O  Boszzzzzzz jaka cudna . Electra zdolna bestyja z Ciebie . Jak mój synek - student przyjedzie na dłużej to będę musiała coś z kremem mu zrobić i twoja wersja ciasta bardzo mi się podoba :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Polecam :) zrob taka szwedzka wersje ,na jeden plat ciasta francuskiego uzylam 1 torebke budyniu i 300ml smietanki 40 %. jak nie masz galaretki z porzeczki mozna użyc dzem malinowy :)

Edytowane przez chudziak

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.