paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 28 Marca 2015 No i pięknie. Smacznie zapewne również. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-416560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Marca 2015 Zdolny facet z Ciebie , i zadymę robisz i na słodko działasz , smakowicie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-416593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 28 Marca 2015 Ula, no co ja mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-416598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 28 Marca 2015 Withereggie brawo :clap: Smacznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-416672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 28 Marca 2015 na potrzeby bieżące Fajne wedlinki Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-416697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 31 Marca 2015 Dziekuje za miłe słowa. Uczę się od najlepszych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-417342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Jako że dawno nie było drobiu, specjalnie dla moich dziewczyn taka oto "parzonka" z piersi kurczęcia By się nie narażać "strażnikom" prawidłowego nazewnictwa, nie nazywam tego "szynką drobiową" Skład:0,75 kg piersi14g peklosoli2g pieprzu białego150ml wody3% mąki ziemniaczanej 500g piersi krojone na cząstki, 250 miksowane. Efekt, konsystencja zwarta, dość "soczysta", jak na pierś jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-420661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 500g piersi krojone na cząstki, 250 miksowane Poradzę Tobie jak mi kiedyś Bagno poradził.Piersi z kuraka pokroić w kostkę, zasolić, ręką dobrze zagmerać i do lodówki, temp. max +6 st.C, czas solenia 48 godz.Piersi wyjąć z lodówki, około 20% mięsa zmielić raz lub dwa (ja mieliłem raz) na sitku 2.5-3 mm, pozostałe mięso jak kto woli, krojone lub mielone na grubym sitku, dajesz przyprawy i wsio dobrze gmerasz, ma się do ręki kleić. Nadziewasz w osłonki barierowe i parzysz temp. 72-75st.C. Czas parzenia mięsa wp liczy się 10min. / cm średnicy osłonki, a z piersią kuraka jest krócej. Dość dawno nie robiłem parzonek drobiowych, ale chyba nadziewałem w barierówki fi 75mm i parzyłem jakieś 60 min chyba i i wystarczało, po parzeniu odraz pod zimną wodę No młody, jak poczytałeś to do sklepu po mięso i ćwicz Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-420670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Wuja, jak zwykle cenne wskazówki Ale widzę, że nieźle kombinowałem: 1. Masa wiążąca trochę większa niż podajesz, blendowana z wodą zamiast mielenia, ale przekrój zadowalający, następnym razem zmniejszę trochę;2. Osłonki jak podajesz, tj. barierowa 75mm, temp. parzenia 72-75C ok. 75 min, troszkę bałem się skracać;3. Po parzeniu również studziłem w zimnej wodzie, po wystudzeniu lodówka przez noc. Robiłem wcześniej bez mąki ziemniaczanej ale z mniejszą ilością wody, teraz była próba zwiększenia ilości wody bez podcieków, efekt zamierzony został w 100% uzyskany. Nie wiem czy poprawnie, jeśli nie, chętnie przyjmę uwagi celem nie dublowania błędów. Do sklepu po mięsko polecę jak to zniknie, ja nie jestem wielkim fanem drobiu a moje dziewczyny jedzą tyle, że zdążę "kilka" pętek jakiejś swojskiej zrobić i wciągnąć...Dziękuję za dobre rady "Wuja" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-420678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) ale przekrój zadowalający,Bardzo zadowalający Masa wiążąca trochę większa niż podajeszŚmiało może być 10-15% masy wiążącej, też sklei Jeszcze jedno, ja kiełbasy i wp i drobiowe i wędzone i nie wędzone wrzucam zawsze na wodę o temp. około 40st.C max 50st, ale lepiej do tej niższej temp. i pdonoszę temp. "średnio powoli" tak na 1/3, 1/2 mocy dużego palnika Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-420679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zbójaszku -to Ty rozumiem robisz ta wędlinkę bez dodatku wody [tylko masa wiążąca ma kleić?] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-420981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 rozumiem robisz ta wędlinkę bez dodatku wody [tylko masa wiążąca ma kleić?] Jeżeli mam dodać do parzonek wp i drobiowych mąkę kartoflaną to i wodę też, a jak robiłem z piersi kuraka to wody nie dodaję. Pierś zmielona raz lub dwa na sitku 2.5-3mm jest tak klejąca, że wody nie ma konieczności dodawać, chyba, że ktoś ma taką potrzebę i chce coby było więcej do zjedzenia. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-421002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Dawno nic nie dymiłem bo jakoś tak... Czas na coś do jutrzejszego chlebka: Wzorowana na Krakowskiej do kanapek w dwóch odsłonach czosnkowych tj. czosnek "normalny" i "nienormalny" czyli niedźwiedzi A tak na "szybki kęs" kiełbasa nazwana przeze mnie Kruchą z płatkami papryki słodkiej Całość wyrobów oparta na łopatce wp. po rozbiórce i klasyfikacji z 10% dodatkiem woł. klasy II Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Dawno nic nie dymiłem bo jakoś tak... No własnie.... lenisz się czy co?? Żart Sławku.. wędlinka pierwsza klasa. A powiedz jak smakuje czosnek niedzwiedzi w kiełbasce... czy jest wyczuwalny?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 12 Czerwca 2015 odpuść sobie wypieki, bierz się za wędlinki żart oczywiście - jedno i drugie nieźle Ci wychodzi Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Dziękuję Halusia obfite dodanie tego suszu (bo taki miałem) nie wpłynęło znacząco na smak, czyli jak już nie raz się przekonałem Marku, wypieki są na miejscu i można machnąć coś na szybko, a zadymke to jednak trzeba dobrze zaplanować i zgrać z wypadem na RODOS Ale jedno i drugie daje radość przy konsumpcji, więc postaram się drążyć tematy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 12 Czerwca 2015 ale wiesz, wypieki to insulina i te sprawy, a wędlinki, szczególnie te tłuste, to samo zdrowie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Czas na coś do jutrzejszego chlebka chlebek pewnie też swojski , kiełbaska swojska i to jest dopiero coś ! super zdolniacha z Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-430024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Dawno nie było, a że nowe słoiczki długo puste stać nie mogą... żeby nie było, szczeciński - nie tylko z nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-431885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Patrząc na ostatnie zdjęcie, od razu wracają stare czasy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-431886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Mirku taka prawda, czegóż chcieć więcej... ... No dobra, kiszonego... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-431888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 22 Czerwca 2015 i .... kiedyś była z kłoskiem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-431890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 12 Marca 2016 Pusto coś tutaj od dawna, co nie znaczy, że się nie dzieje....Małe co nieco do chlebka, jak wystygnie. Ogórki z piwnicy przyniesione... Smalec z cebulką i jabłkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-484122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 12 Marca 2016 oj zjadlabym ,tak dawno juz nie jadlam.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-484125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.