Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i pięknie. Smacznie zapewne również.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-416560
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

na potrzeby bieżące
Fajne wedlinki :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-416697
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jako że dawno nie było drobiu, specjalnie dla moich dziewczyn taka oto "parzonka" z piersi kurczęcia :) By się nie narażać "strażnikom" prawidłowego nazewnictwa, nie nazywam tego "szynką drobiową"  :rolleyes:  :facepalm:  :D

Skład:

0,75 kg piersi

14g peklosoli

2g pieprzu białego

150ml wody

3% mąki ziemniaczanej

 

500g piersi krojone na cząstki, 250 miksowane. Efekt, konsystencja zwarta, dość "soczysta", jak na pierś jest ok. 

 

post-53531-0-66419500-1429336378_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-420661
Udostępnij na innych stronach

500g piersi krojone na cząstki, 250 miksowane

 

Poradzę Tobie jak mi kiedyś Bagno poradził.

Piersi z kuraka pokroić w kostkę, zasolić, ręką dobrze zagmerać i do lodówki, temp. max +6 st.C, czas solenia 48 godz.

Piersi wyjąć z lodówki, około 20% mięsa zmielić raz lub dwa (ja mieliłem raz) na sitku 2.5-3 mm, pozostałe mięso jak kto woli, krojone lub mielone na grubym sitku, dajesz przyprawy i wsio dobrze gmerasz, ma się do ręki kleić. Nadziewasz w osłonki barierowe i parzysz temp. 72-75st.C. Czas parzenia mięsa wp liczy się 10min. / cm średnicy osłonki, a z piersią kuraka jest krócej. Dość dawno nie robiłem parzonek drobiowych, ale chyba nadziewałem w barierówki fi 75mm i parzyłem jakieś 60 min chyba i i wystarczało, po parzeniu odraz pod zimną wodę :D

 

No młody, jak poczytałeś to do sklepu po mięso i ćwicz :tongue::laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-420670
Udostępnij na innych stronach

Wuja, jak zwykle cenne wskazówki :D

Ale widzę, że nieźle kombinowałem:

 

1. Masa wiążąca trochę większa niż podajesz, blendowana z wodą zamiast mielenia, ale przekrój zadowalający, następnym razem zmniejszę trochę;

2. Osłonki jak podajesz, tj. barierowa 75mm, temp. parzenia 72-75C ok. 75 min, troszkę bałem się skracać;

3. Po parzeniu również studziłem w zimnej wodzie, po wystudzeniu lodówka przez noc.

 

Robiłem wcześniej bez mąki ziemniaczanej ale z mniejszą ilością wody, teraz była próba zwiększenia ilości wody bez podcieków, efekt zamierzony został w 100% uzyskany. Nie wiem czy poprawnie, jeśli nie, chętnie przyjmę uwagi celem nie dublowania błędów.

 

Do sklepu po mięsko polecę jak to zniknie, ja nie jestem wielkim fanem drobiu a moje dziewczyny jedzą tyle, że zdążę "kilka" :angel:  pętek jakiejś swojskiej zrobić i wciągnąć...

Dziękuję za dobre rady "Wuja" :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-420678
Udostępnij na innych stronach

ale przekrój zadowalający,

Bardzo zadowalający :D

 

 

Masa wiążąca trochę większa niż podajesz

Śmiało może być 10-15% masy wiążącej, też sklei :D

 

Jeszcze jedno, ja kiełbasy i wp i drobiowe i wędzone i nie wędzone wrzucam zawsze na wodę o temp. około 40st.C max 50st, ale lepiej do tej niższej temp. i pdonoszę temp. "średnio powoli" tak na 1/3, 1/2 mocy dużego palnika :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-420679
Udostępnij na innych stronach

 

 

rozumiem robisz ta wędlinkę bez dodatku wody [tylko masa wiążąca ma kleić?]

Jeżeli mam dodać do parzonek wp i drobiowych mąkę kartoflaną to i wodę też, a jak robiłem z piersi kuraka to wody nie dodaję. Pierś zmielona raz lub dwa na sitku 2.5-3mm jest tak klejąca, że wody nie ma konieczności dodawać, chyba, że ktoś ma taką potrzebę i chce coby było więcej do zjedzenia.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-421002
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dawno nic nie dymiłem bo jakoś tak... ;)

Czas na coś do jutrzejszego chlebka:

 

Wzorowana na Krakowskiej do kanapek w dwóch odsłonach czosnkowych tj. czosnek "normalny" i "nienormalny" czyli niedźwiedzi :)

post-53531-0-24691000-1434131901_thumb.jpg

 

A tak na "szybki kęs" kiełbasa nazwana przeze mnie Kruchą ;) z płatkami papryki słodkiej

 

post-53531-0-16704700-1434131991_thumb.jpg

 

Całość wyrobów oparta na łopatce wp. po rozbiórce i klasyfikacji  :rolleyes:  z 10% dodatkiem woł. klasy II

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429936
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429937
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dawno nic nie dymiłem bo jakoś tak...
 

No własnie.... lenisz się czy co?? Żart  :)

Sławku.. wędlinka pierwsza klasa. A powiedz jak smakuje czosnek niedzwiedzi w kiełbasce... czy jest wyczuwalny??  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429946
Udostępnij na innych stronach

odpuść sobie wypieki, bierz się za wędlinki :)  

:tongue:;):D

 

żart oczywiście - jedno i drugie nieźle Ci wychodzi

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429949
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :)

Halusia obfite dodanie tego suszu (bo taki miałem) nie wpłynęło znacząco na smak, czyli jak już nie raz się przekonałem ;)

Marku, wypieki są na miejscu i można machnąć coś na szybko, a zadymke to jednak trzeba dobrze zaplanować i zgrać z wypadem na RODOS ;)

Ale jedno i drugie daje radość przy konsumpcji, więc postaram się drążyć tematy... :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429969
Udostępnij na innych stronach

ale wiesz, wypieki to insulina i te sprawy, a wędlinki, szczególnie te tłuste, to samo zdrowie :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-429973
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Patrząc na ostatnie zdjęcie, od razu wracają stare czasy. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-431886
Udostępnij na innych stronach

i .... kiedyś była z kłoskiem. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-431890
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Pusto coś tutaj od dawna, co nie znaczy, że się nie dzieje....

Małe co nieco do chlebka, jak wystygnie. Ogórki z piwnicy przyniesione...  :cool:

 

Smalec z cebulką i jabłkiem

 

post-53531-0-98121400-1457816670_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-484122
Udostępnij na innych stronach

oj zjadlabym ,tak dawno juz nie jadlam..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/4/#findComment-484125
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.