Muski Opublikowano 3 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Lutego 2021 Kopię , kopię i jest Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Lutego 2021 @Muski, A ja nawet nie wiedzialam ze jest taki artykol , klaruje maslo zawsze na oko , bo nie robiego duzo , schodzi do miesiaca Ostatnio cos mnie ponioslo i jak juz sie rozpuscilo niepotrzebnie pomieszalam lyzka to co osiadlo naspodzie i byl problem ze zlaniem tluszczu ., Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Lutego 2021 A ja robie w ten sposob ze wkladam koste masla do pojemnika i do mikrofalowki. Roztopione maslo przelewam do takiego specjalnego garnuszka do oddzielania tluszczu od wody i zlewam sam tluszcz. Na dnie zostaje tylko biala woda, i to juz wszystko sklarowanie trwa gora 5 min. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Lutego 2021 takiego specjalnego garnuszka do oddzielania tluszczu od wody No to pochwal się i wstaw fotki tego garnuszka Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Lutego 2021 A jak zbierasz ta piane co sie tworzy na wierzchu ...topiac w garnku zawsze ona jest , w micro nie ma jej W micro zawsze topie maslo gdy potrzebuje do ciasta- Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Lutego 2021 O wlasnie cos takiego mam https://de.aliexpress.com/item/32897825908.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5efc3724I5kZsJ&algo_pvid=fd0fca8a-7514-4092-8718-e7ae756c044d&algo_expid=fd0fca8a-7514-4092-8718-e7ae756c044d-7&btsid=2100bdca16124562997023629ef1bd&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_nic specjalnego ale fajnie oddziela wode od tluszczu. W poscie powyzej napisalem zle ze woda zostaje, jest odwrotnie wode sie zlewa a zostaje tluszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Lutego 2021 A jak zbierasz ta piane co sie tworzy na wierzchu ...topiac w garnku zawsze ona jest , w micro nie ma jej W micro zawsze topie maslo gdy potrzebuje do ciasta- Który rodzaj masła używasz do klarowania Electro ? Czy klarujesz to typowe szwedzkie masło solone, czy może to pyszne irlandzkie niesolone ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Lutego 2021 O wlasnie cos takiego mam https://de.aliexpres...earchweb201603_nicspecjalnego ale fajnie oddziela wode od tluszczu. W poscie powyzej napisalem zle ze woda zostaje, jest odwrotnie wode sie zlewa a zostaje tluszcz. Hmm. Ciekawy gadżet Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Lutego 2021 Noooo, i co ??? Electra udała się na "wewnętrzną emigrację ", czy się po prostu obraziła i nie powie nam jakie to masełko klaruje ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Lutego 2021 Ja myślę że najważniejszą rzeczą przy klarowaniu masła jest odebrać zdenaturowane białko . Takie białko nie jest wskazane przy smażeniu na maśle.... Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) Pytałem Electrę z którego to rodzaju masełka przygotowuje swe masełko klarowane, lub "ghee" jak kto woli ? Edytowane 5 Lutego 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) @sverige2, Arla normalsaltad smör najczesciej , czasami Skånemejerier.Valio masla nie kupuje bo mi nie podoba sie jego konsystencja Edytowane 5 Lutego 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Lutego 2021 Noooo, to odetchnąłem że nigdzie się nigdzie nie zawieruszyłaś Elctro i powróciłaś na "Forumowe łono", Bogu Dzięki, bo już zaczynałem się niepokoić , co do samego masła Electro, to na klarowane, czy nawet tylko do chlebka na kanapki, to wybieram zdecydowanie masełko Irlandzkie, nie solone. Jest znacznie bardziej jak prawdziwe tłuściutkie wiejskie masło, miękkie i smarowne. Poza tym smakowo jest również maślane w smaku, czego niestety o solonym Szwedzkim trudno to powiedzieć. Nie mówię że szwedzkie jest złe, jest te bardzo smaczne acz inne, ale nie jest tzw. "maślane", wożę je nawet do Polski dla smakoszy solonego masełka, bo mam takich kilkoro wśród bliskich, to na tyle z mojej strony !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Lutego 2021 @sverige2, no widzisz a ja nie slonego masla nie lubie , nawet jak robie swoje domowe to sole, a jakie irlandzkie kupujesz? bo albo nie dostrzegam na polce albo ze zwyczaju kupuje zawsze arli , Klarowane robiejak maja w dobrej cenie , ostatnio obkupilam sie bo po 30 sek bylo z 500g Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) https://designeline.com/best-butter-comes-from-ireland-629983 https://forum.kostdoktorn.se/topic/7238-golden-kelly-gr%C3%A4sbetat-sm%C3%B6r-fr%C3%A5n-lidl/ Edytowane 5 Lutego 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) Mówcie co chcecie,ale dla mnie najlepsze jest masło wiejskie zrobione ze świeżego mleka w ręcznej maselnicy.Kopczyk leżacy na tależyku z kropelkami serwatki to dopiero jest masełko.Irlandzkie mu do pięt nie dorasta. Edytowane 5 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Lutego 2021 Nie bardzo rozumiem skąd to porównanie . Sprawa jak i pytanie tyczyło wyłącznie produkowanego przemysłowo masła szwedzkiego solonego, oraz niesolonego masła irlandzkiego, w ",związku z tym nie widzę związku" , ale kiedy dyskusja zejdzie na domowy wyrób masła, to absolutnie zgodzę się w pełni,a nawet całkowicie z twierdzeniem "Mistrza Arkadiusza" !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Lutego 2021 masło wiejskie zrobione ze świeżego mleka myślałem, że się robi ze śmietany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Lutego 2021 myślałem, że się robi ze śmietany A śmietana to leci prosto ze strzyku.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 5 Lutego 2021 A śmietana z "Biedronki" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 5 Lutego 2021 z "Biedronki" Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 5 Lutego 2021 To ze maslo ze smietany odciagnietej z mleka prosto od krowy , nie ma co porownywac .Ja uwazam ze w Szwecji kupne wyrobu mleczarskie sa duzo lepsze niz polskie . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) Ja uważam ze w Szwecji kupne wyrobu mleczarskie są dużo lepsze niż polskie . Fakt, też mam podobne zdanie . Szczególnie mleko, oraz napoje mleczne, jak "filmjölk" etc. !!! Choć należy przyznać że Zakłady Mleczarskie jak "Piątnica", też starają się całkiem nieźle, i mleko jest niezłe, a nawet całkiem dobre .Uważam również że wyroby z innych zakładów mleczarskich, jak np. maślanka z pieczonym jabłkiem czy truskawkami, których spożywam bardzo dużo będąc w kraju, są doskonałe jakościowo i smakowo !!! Edytowane 5 Lutego 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Lutego 2021 Ten sposób klarowania masła pochodzi z programu kulinarnego o kuchni indyjskiej, którego nazwy nie zapamiętałem ale stosuje od lat.Masło kroję na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zostawiam w ciepłym miejscu do dokładnego rozdzielenia się warstw na 2-3 godziny. Zbieram łyżką białą pianę z wierzchu. Następnie zlewam wyklarowane masło przez bardzo drobne sitko do drugiego naczynia. Na sitku zostają odrobiny piany, której nie udało się zebrać. Masło zlewam tak aby nie zawierało białej warstwy wodnej z dna. Masło ogrzewam. Pojawiają sie pęcherzyki z odparowujących resztek wody. Kiedy przestaną się pojawiać ogrzewam masło jeszcze 5-10 min. Zostawiam do przestygnięcia. Jeszcze płynne masło wlewam do słoików i wstawiam do lodówki. Masło ma delikatny orzechowy aromat i można je przechowywać w lodówce miesiącami. Czasami po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej warstwa masła nie jest zbyt klarowna. Pozwalam się całości zestalić w lodówce i ponownie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 5 Lutego 2021 Wartościowe masło topione bezstratnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.