Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Muski, A ja nawet nie wiedzialam ze jest taki artykol , klaruje maslo zawsze na oko , bo nie robiego duzo , schodzi do miesiaca 

Ostatnio cos mnie ponioslo i jak juz sie rozpuscilo niepotrzebnie pomieszalam lyzka to co osiadlo naspodzie i byl problem ze zlaniem tluszczu .,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695179
Udostępnij na innych stronach

A ja robie w ten sposob ze wkladam koste masla do pojemnika i do mikrofalowki. Roztopione maslo przelewam do takiego specjalnego garnuszka do oddzielania tluszczu od wody i zlewam sam tluszcz. Na dnie zostaje tylko biala woda, i to juz wszystko sklarowanie trwa gora 5 min.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695205
Udostępnij na innych stronach

 

 

takiego specjalnego garnuszka do oddzielania tluszczu od wody

No to pochwal się i wstaw fotki tego garnuszka ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695208
Udostępnij na innych stronach

A jak zbierasz ta piane co sie tworzy na wierzchu ...

topiac w garnku zawsze ona jest , w micro nie ma jej 

W micro zawsze topie maslo gdy potrzebuje do ciasta-

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695215
Udostępnij na innych stronach

A jak zbierasz ta piane co sie tworzy na wierzchu ...

topiac w garnku zawsze ona jest , w micro nie ma jej 

W micro zawsze topie maslo gdy potrzebuje do ciasta-

 

Który rodzaj masła używasz do klarowania Electro ;) ? Czy klarujesz to typowe szwedzkie masło solone, czy może to pyszne irlandzkie niesolone :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695265
Udostępnij na innych stronach

 

 

O wlasnie cos takiego mam https://de.aliexpres...earchweb201603_nicspecjalnego ale fajnie oddziela wode od tluszczu. W poscie powyzej napisalem zle ze woda zostaje, jest odwrotnie wode sie zlewa a zostaje tluszcz.

Hmm. Ciekawy gadżet :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695295
Udostępnij na innych stronach

Noooo, i co ??? Electra udała się na "wewnętrzną emigrację ", czy się po prostu obraziła i nie powie nam jakie to masełko klaruje  :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695314
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę że najważniejszą rzeczą przy klarowaniu masła jest odebrać zdenaturowane białko . Takie białko nie jest wskazane przy smażeniu na maśle....

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695317
Udostępnij na innych stronach

Pytałem Electrę z którego to rodzaju masełka przygotowuje swe masełko klarowane, lub "ghee" jak kto woli :D ?

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695329
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, Arla normalsaltad smör  najczesciej  , czasami Skånemejerier.

Valio masla nie kupuje bo mi nie podoba sie jego konsystencja :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695347
Udostępnij na innych stronach

Noooo, to odetchnąłem że nigdzie się nigdzie nie zawieruszyłaś Elctro i powróciłaś na "Forumowe łono", Bogu Dzięki, bo już zaczynałem się niepokoić  :D  :clap:,  co do samego masła Electro, to na klarowane, czy nawet tylko do chlebka na kanapki, to wybieram zdecydowanie  masełko Irlandzkie, nie solone. Jest znacznie bardziej jak prawdziwe tłuściutkie wiejskie masło, miękkie i smarowne. Poza tym smakowo jest również maślane w smaku, czego niestety o solonym Szwedzkim trudno to powiedzieć. Nie mówię że szwedzkie jest złe, jest te bardzo smaczne acz inne, ale nie jest tzw. "maślane", wożę je nawet do Polski dla smakoszy solonego masełka, bo mam takich kilkoro wśród bliskich,  to na tyle z mojej strony  :D  :thumbsup: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695364
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, no widzisz a ja nie slonego masla nie lubie , nawet jak robie swoje domowe to sole, a jakie irlandzkie kupujesz? bo albo nie dostrzegam na polce albo ze zwyczaju kupuje zawsze arli , Klarowane robiejak maja w dobrej cenie , ostatnio obkupilam sie bo po 30 sek bylo z 500g :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695373
Udostępnij na innych stronach

Mówcie co chcecie,ale dla mnie najlepsze jest masło wiejskie zrobione ze świeżego mleka w ręcznej maselnicy.Kopczyk leżacy na tależyku z kropelkami serwatki to dopiero jest masełko.Irlandzkie mu do pięt nie dorasta. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695385
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo rozumiem skąd to porównanie :hmm:. Sprawa jak i pytanie tyczyło wyłącznie produkowanego przemysłowo masła szwedzkiego solonego, oraz niesolonego masła irlandzkiego, w ",związku z tym nie widzę związku" , ale kiedy dyskusja zejdzie na domowy wyrób masła, to absolutnie zgodzę się w pełni,a nawet całkowicie z twierdzeniem "Mistrza Arkadiusza" :D:thumbsup::clap: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695387
Udostępnij na innych stronach

 

 

myślałem, że się robi ze śmietany

A śmietana to leci prosto ze strzyku.? :facepalm:  :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695392
Udostępnij na innych stronach

 

 

z "Biedronki"
 

 

:laugh:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695397
Udostępnij na innych stronach

To ze maslo ze smietany odciagnietej z mleka prosto od krowy , nie ma co porownywac .

Ja uwazam ze w Szwecji kupne wyrobu mleczarskie sa duzo lepsze niz polskie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695400
Udostępnij na innych stronach

Ja uważam ze w Szwecji kupne wyrobu mleczarskie są dużo lepsze niż polskie .

 

Fakt, też mam podobne zdanie :D:thumbsup: . Szczególnie mleko, oraz napoje mleczne, jak "filmjölk" etc. :clap: !!!  Choć należy przyznać że Zakłady Mleczarskie jak "Piątnica", też starają się całkiem nieźle, i mleko jest niezłe, a nawet całkiem dobre :thumbsup:.

Uważam również że wyroby z innych zakładów mleczarskich, jak np. maślanka z pieczonym jabłkiem czy truskawkami, których spożywam bardzo dużo będąc w kraju, są doskonałe jakościowo i smakowo :thumbsup::clap: !!!

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695406
Udostępnij na innych stronach

Ten sposób klarowania masła pochodzi z programu kulinarnego o kuchni indyjskiej, którego nazwy nie zapamiętałem ale stosuje od lat.

Masło kroję na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zostawiam w ciepłym miejscu do dokładnego rozdzielenia się warstw na 2-3 godziny. Zbieram łyżką białą pianę z wierzchu. Następnie zlewam wyklarowane masło przez bardzo drobne sitko do drugiego naczynia. Na sitku zostają odrobiny piany, której nie udało się zebrać. Masło zlewam tak aby nie zawierało białej warstwy wodnej z dna.

Masło ogrzewam. Pojawiają sie pęcherzyki z odparowujących resztek wody. Kiedy przestaną się pojawiać ogrzewam masło jeszcze 5-10 min. Zostawiam do przestygnięcia. Jeszcze płynne masło wlewam do słoików i wstawiam do lodówki. Masło ma delikatny orzechowy aromat i można je przechowywać w lodówce miesiącami.

 

Czasami po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej warstwa masła nie jest zbyt klarowna. Pozwalam się całości zestalić w lodówce i ponownie rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695428
Udostępnij na innych stronach

Wartościowe masło topione bezstratnie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/page/2/#findComment-695435
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.