Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłam w końcu w zwykłych celulozowych [chyba] osłonkach .Kiełbaska wyszła całkiem ,całkiem ...tylko nic się nie trzyma tej osłonki.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520328
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 172
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No to prawidłowo. Ważne, aby się nie rozpadała w batonie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520330
Udostępnij na innych stronach

W batonie jest zbita  choć upychałam ręcznie łyżką ,W smaku -pychota .Dodałam  oprócz czosnku i pieprzu trochę przyprawy do kurczaka i kolendry .Napewno będę powtarzać ,bo nie wymaga wędzenia ,a jest naprawdę smaczna.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520336
Udostępnij na innych stronach

Przepis na kiełbase drobiową

 

Pierś z kurczaka -1.20

udko z indyka ----1.20

udko z kurczaka -0.90

sól/peklosól-15g/kg [w proporcji 70% peklosoli +30% soli] = łącznie 45g !

czosnek -1 głowka [ok 60g]

pieprz -ok 2,5 g

czosnek granulowany -3g

Piersi zmielić na szarpak

Udka na sitku nr 6 Odstawić na 24 godz

Dodac ok 130 ml zimnej wody ,wyrobić masę i nadziewać w osłonki lub do szynkowaru.

Parzyć w temp ok 80 stopni do uzyskania w srodku wyrobu 72 stopnie

Schłodzić ok 20 min.

 

To jest przepis bazowy

Ja miałam łatki z indyka ,piersi z kurczaka ,które pokroiłam na kawałki 2-4 cm  i udka  z indyka które zmieliłam na sitku nr 4.Do masy dodałam oprócz pieprzu i czosnku trochę przyprawy do kurczaka i troche kolendry .

Coś nie moge dodać zdjęcia [pisze ,-nie masz uprawnień do wysyłania tego typu plików]

Spróbuję jeszcze raz wieczorkiem.

 

 

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520407
Udostępnij na innych stronach

...

sól/peklosól-15g/kg [w proporcji 70% peklosoli +30% soli] = łącznie 45g !

...

Proponuję Ci zrobić proporcje odwrotnie. W mięsie drobiowym nie ma tyle mioglobiny aby cała peklosól weszła z nią w reakcję.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520421
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich

 

Mam pytanie z prośbą o poradę , bo już nerw mnie chwyta z szynkowarem i wyrobami . Kupiłam pół świniaczka i wymyśliłam , że zrobię kawałek szynki w szynkowarze , wrzuciłam go do solanki (woda+peklosol+sol) i następnie obciekł ten kawałek , natarłam pieprzem i majerankiem i do szynkowara , spręzyna nie była na "chama" zamknięta - delikatnie bo to nieduzy kawałek . Wyjmuje teraz i co widzę :-( pełno wody naokoło tej szynki , co jest nie tak ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523471
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyjmuje teraz i co widzę :-( pełno wody naokoło tej szynki , co jest nie tak ?

No raczej normalne. Mięso ma w sobie swoją wodę plus solanka. Ja do szynkowaru peklowałbym na sucho.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523472
Udostępnij na innych stronach

 

 

pełno wody naokoło tej szynki , co jest nie tak ? 

A w jakiej temperaturze i jak długo parzyłaś tę szynkę? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523475
Udostępnij na innych stronach

temperatura wody 85st , a wyrób do 68st - wyciagniety w wody i wyniesiony szynkowar natychmiast do zimnego ganku


włozyłam szynkowar do wody o temp.50st 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523476
Udostępnij na innych stronach

Wyjmuje teraz i co widzę :-( pełno wody naokoło tej szynki , co jest nie tak ? 

 

Jeśli peklujesz na mokro do szynkowara to używaj żelatyny na spód i na wierzch to wtedy jak mięso puści wodę to będziesz miała galaretkę a nie wodę.O innych przemysłowych metodach pisał nie będę bo są tu w te klocki lepsi ode mnie. ;) .Ta szynkę parzył bym w niższej temperaturze 75ºC.

 

 

Ja do szynkowaru peklowałbym na sucho.

 

Niekoniecznie. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523483
Udostępnij na innych stronach

Todek, dnia 23 Paź 2016 - 14:22, napisał: Ja do szynkowaru peklowałbym na sucho.
Niekoniecznie.

Ja nie mówię, że koniecznie, ale ja tak robię i nie mam problemów z wyciekiem soków/wody. A żelatynę faktycznie stosuję, :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523485
Udostępnij na innych stronach

No właśnie... tu jest ''lipa'' ...

 

wrzuciłam go do solanki (woda+peklosol+sol)
Trzeba  było dać kilka godzin do ocieknięcia... :cool: Nie ma się co wQ...rzać  :D  ;)  Następna będzie lepsza  :thumbsup:  :) 

A... no i temperatura wody ... w wyższej białko od razu by się ścięło...

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523486
Udostępnij na innych stronach

 

 

i następnie obciekł ten kawałek , natarłam pieprzem i majerankiem i do szynkowara ,
  - Einshell tak zrobiłam , napisałam to wyżej w opisie procesu

 

 

A... no i temperatura wody ... w wyższej białko od razu by się ścięło...
ale do wyższej tem.wody wstawić szynkowar ? 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523487
Udostępnij na innych stronach

A... no ...rzeczywiście... :facepalm: Przypuszczalnie mięsko było z lodówki , szynkowar też ''zimny'' i automatycznie z tych 50 *C spadło na jakieś... 20... :hmm:  Ja zawsze ładuję do wody o temperaturze bliskiej wrzenia... Parzę w osłonkach... z termometrami się nie bawię... I jest git :cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523491
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzeba  było dać kilka godzin do ocieknięcia...

 

To pierwsza zasada.Po drugie szynkowar możesz włożyć do wody o nieco niższej temperaturze niż będziesz parzyła a następnie podnosiła temp. wody do żądanej 75º C.To obecnie stosowany sposób parzenia wyrobów w szynkowarach i mandolinach.Mają być ponoć bardziej soczyste.Po trzecie miałaś za wysoka temp. parzenia a po czwarte może trafiłaś mięso z wadą a tu już nic nie poradzisz chyba, że zastosujesz chemię.Ja stawiam na za wysoką temperaturę parzenia.

 

 

 

Ja nie mówię, że koniecznie, ale ja tak robię i nie mam problemów z wyciekiem soków/wody.

 

 

Całe mięśnie szynek przeznaczone do prasowania pekluje się na mokro.Na sucho to można sobie peklować mięso rozdrobnione.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523529
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam !

 

Czy jest metoda aby zrobić w szynkowarze 4 szt piersi kurczaka w całości obtoczone w przyprawach aby było to zwięzłe i nie rozpadło się podczas krojenia ?

Edytowane przez AndrzejGdz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-526386
Udostępnij na innych stronach

Nie znam takiej metody bez masy wiążącej.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-526390
Udostępnij na innych stronach

 

 

w całości obtoczone w przyprawach aby było to zwięzłe

Przyprawy rozdzielą poszczególne składniki.

Możesz spróbować zrobić masę wiążącą metodą bloku ozorkowego, podaną przez Jasia. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/992-blok-ozorkowy/page-4?do=findComment&comment=526029

Wtedy przyprawy dodasz do masy wiążącej. 

Piersi oczywiście surowe, peklowane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-526393
Udostępnij na innych stronach

Nie znam takiej metody bez masy wiążącej.

No tak pewnie masz rację.

Tylko co zastosować ? mielone podgardle wieprzowe może być ?

Żona mnie truje ze mam zrobić w szynkowarze piersi z kurczaka a nie wiem jak do tego się zabrać ?

Czy piersi mogą być w całości czy pokrojone a może zmielić na sitku nr 8 i połączyć z mielonym podgardlem ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-526394
Udostępnij na innych stronach

Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-526399
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.