beatag Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 2 Października 2016 Zrobiłam w końcu w zwykłych celulozowych [chyba] osłonkach .Kiełbaska wyszła całkiem ,całkiem ...tylko nic się nie trzyma tej osłonki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 2 Października 2016 No to prawidłowo. Ważne, aby się nie rozpadała w batonie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 2 Października 2016 W batonie jest zbita choć upychałam ręcznie łyżką ,W smaku -pychota .Dodałam oprócz czosnku i pieprzu trochę przyprawy do kurczaka i kolendry .Napewno będę powtarzać ,bo nie wymaga wędzenia ,a jest naprawdę smaczna. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 3 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 3 Października 2016 Beata dawaj focie i przepis :-) skoro pychota dziel się ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) Przepis na kiełbase drobiową Pierś z kurczaka -1.20udko z indyka ----1.20udko z kurczaka -0.90sól/peklosól-15g/kg [w proporcji 70% peklosoli +30% soli] = łącznie 45g !czosnek -1 głowka [ok 60g]pieprz -ok 2,5 gczosnek granulowany -3gPiersi zmielić na szarpakUdka na sitku nr 6 Odstawić na 24 godzDodac ok 130 ml zimnej wody ,wyrobić masę i nadziewać w osłonki lub do szynkowaru.Parzyć w temp ok 80 stopni do uzyskania w srodku wyrobu 72 stopnieSchłodzić ok 20 min. To jest przepis bazowyJa miałam łatki z indyka ,piersi z kurczaka ,które pokroiłam na kawałki 2-4 cm i udka z indyka które zmieliłam na sitku nr 4.Do masy dodałam oprócz pieprzu i czosnku trochę przyprawy do kurczaka i troche kolendry .Coś nie moge dodać zdjęcia [pisze ,-nie masz uprawnień do wysyłania tego typu plików]Spróbuję jeszcze raz wieczorkiem. Edytowane 3 Października 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 3 Października 2016 ...sól/peklosól-15g/kg [w proporcji 70% peklosoli +30% soli] = łącznie 45g !...Proponuję Ci zrobić proporcje odwrotnie. W mięsie drobiowym nie ma tyle mioglobiny aby cała peklosól weszła z nią w reakcję. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 3 Października 2016 Ja dałam 50 na /50Mięsko z indyka się ładnie wybarwiło a kurczakowe oczywiscie pozostało białe. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-520498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 23 Października 2016 Witam wszystkich Mam pytanie z prośbą o poradę , bo już nerw mnie chwyta z szynkowarem i wyrobami . Kupiłam pół świniaczka i wymyśliłam , że zrobię kawałek szynki w szynkowarze , wrzuciłam go do solanki (woda+peklosol+sol) i następnie obciekł ten kawałek , natarłam pieprzem i majerankiem i do szynkowara , spręzyna nie była na "chama" zamknięta - delikatnie bo to nieduzy kawałek . Wyjmuje teraz i co widzę :-( pełno wody naokoło tej szynki , co jest nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 23 Października 2016 Wyjmuje teraz i co widzę :-( pełno wody naokoło tej szynki , co jest nie tak ? No raczej normalne. Mięso ma w sobie swoją wodę plus solanka. Ja do szynkowaru peklowałbym na sucho. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 23 Października 2016 pełno wody naokoło tej szynki , co jest nie tak ? A w jakiej temperaturze i jak długo parzyłaś tę szynkę? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 23 Października 2016 temperatura wody 85st , a wyrób do 68st - wyciagniety w wody i wyniesiony szynkowar natychmiast do zimnego gankuwłozyłam szynkowar do wody o temp.50st Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Wyjmuje teraz i co widzę :-( pełno wody naokoło tej szynki , co jest nie tak ? Jeśli peklujesz na mokro do szynkowara to używaj żelatyny na spód i na wierzch to wtedy jak mięso puści wodę to będziesz miała galaretkę a nie wodę.O innych przemysłowych metodach pisał nie będę bo są tu w te klocki lepsi ode mnie. .Ta szynkę parzył bym w niższej temperaturze 75ºC. Ja do szynkowaru peklowałbym na sucho. Niekoniecznie. Edytowane 23 Października 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 23 Października 2016 Arkadiuszu ale wiesz ile tej wody - katastrofa :-( pełen woreczek , szynka w rosole Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Todek, dnia 23 Paź 2016 - 14:22, napisał: Ja do szynkowaru peklowałbym na sucho.Niekoniecznie.Ja nie mówię, że koniecznie, ale ja tak robię i nie mam problemów z wyciekiem soków/wody. A żelatynę faktycznie stosuję, Edytowane 23 Października 2016 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 23 Października 2016 No właśnie... tu jest ''lipa'' ... wrzuciłam go do solanki (woda+peklosol+sol) Trzeba było dać kilka godzin do ocieknięcia... Nie ma się co wQ...rzać Następna będzie lepsza A... no i temperatura wody ... w wyższej białko od razu by się ścięło... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 23 Października 2016 i następnie obciekł ten kawałek , natarłam pieprzem i majerankiem i do szynkowara , - Einshell tak zrobiłam , napisałam to wyżej w opisie procesu A... no i temperatura wody ... w wyższej białko od razu by się ścięło... ale do wyższej tem.wody wstawić szynkowar ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 23 Października 2016 A... no ...rzeczywiście... Przypuszczalnie mięsko było z lodówki , szynkowar też ''zimny'' i automatycznie z tych 50 *C spadło na jakieś... 20... Ja zawsze ładuję do wody o temperaturze bliskiej wrzenia... Parzę w osłonkach... z termometrami się nie bawię... I jest git Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 23 Października 2016 w takim razie będę ćwiczyła dalej , podobno trening czyni mistrza hehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 23 Października 2016 Trzeba było dać kilka godzin do ocieknięcia... To pierwsza zasada.Po drugie szynkowar możesz włożyć do wody o nieco niższej temperaturze niż będziesz parzyła a następnie podnosiła temp. wody do żądanej 75º C.To obecnie stosowany sposób parzenia wyrobów w szynkowarach i mandolinach.Mają być ponoć bardziej soczyste.Po trzecie miałaś za wysoka temp. parzenia a po czwarte może trafiłaś mięso z wadą a tu już nic nie poradzisz chyba, że zastosujesz chemię.Ja stawiam na za wysoką temperaturę parzenia. Ja nie mówię, że koniecznie, ale ja tak robię i nie mam problemów z wyciekiem soków/wody. Całe mięśnie szynek przeznaczone do prasowania pekluje się na mokro.Na sucho to można sobie peklować mięso rozdrobnione. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 23 Października 2016 jutro zrobię drugi kawałek i zobaczę jak mi wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-523536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Witam ! Czy jest metoda aby zrobić w szynkowarze 4 szt piersi kurczaka w całości obtoczone w przyprawach aby było to zwięzłe i nie rozpadło się podczas krojenia ? Edytowane 13 Listopada 2016 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-526386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Nie znam takiej metody bez masy wiążącej. Edytowane 13 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-526390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 13 Listopada 2016 w całości obtoczone w przyprawach aby było to zwięzłe Przyprawy rozdzielą poszczególne składniki.Możesz spróbować zrobić masę wiążącą metodą bloku ozorkowego, podaną przez Jasia. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/992-blok-ozorkowy/page-4?do=findComment&comment=526029Wtedy przyprawy dodasz do masy wiążącej. Piersi oczywiście surowe, peklowane. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-526393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 13 Listopada 2016 Nie znam takiej metody bez masy wiążącej.No tak pewnie masz rację.Tylko co zastosować ? mielone podgardle wieprzowe może być ?Żona mnie truje ze mam zrobić w szynkowarze piersi z kurczaka a nie wiem jak do tego się zabrać ?Czy piersi mogą być w całości czy pokrojone a może zmielić na sitku nr 8 i połączyć z mielonym podgardlem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-526394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/6/#findComment-526399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.