Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak wędzić? - pytania i porady.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
269 odpowiedzi w tym temacie

#21 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6062 postów

Napisano 27 mar 2015 - 13:58

właśnie wyciągam z solanki i będę wieszal aby obciekly myślę że 1.30 lub dwie wystarczy co wy na to.

Powinieneś wyciągnąć wczoraj wieczorem, żeby ociekały 10-12 godzin.



#22 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1779 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 27 mar 2015 - 18:09

Ja tez zawsze staram się osuszać przez noc a rano wędzić  .Dodatkowo każdy kawałek mięsa osuszam papierowymi ręcznikami  lub lnianymi ścierkami.



#23 wowa50

wowa50

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 27 mar 2015 - 20:21

Ja tez zawsze staram się osuszać przez noc a rano wędzić  .Dodatkowo każdy kawałek mięsa osuszam papierowymi ręcznikami  lub lnianymi ścierkami.

No wlasnie- gwoli scislosci- czy ociekanie jest rownoznaczne osuszaniu? Myslalem,ze ociekanie tak jak wyzej pisze kolega paweljack(pozdrawiam)-to wyjecie z solanki i trzymanie w pojemniku w lodowce -na malym oczywiscie podwyzszeniu a rano powiazanie i zawieszenie w temp.pokojowej zanim zagrzejemy wedzok(u mnie nawet z 2 godz. bo mam z cegly)

Chociaz chyba powiazac by tez mozna juz przed obciekaniem?...bo mi na to schodzi kupe czasu...



#24 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 27 mar 2015 - 23:13

ja pakuje w siatki zaraz po wyjęciu z solanki czyli przed ociekaniem uważam że ze ściśniętego mięsa wycieka sporo solanki po nastrzykiwaniu więc lepiej to zrobić przed ociekaniem



#25 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1951 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 28 mar 2015 - 06:40

gwoli scislosci- czy ociekanie jest rownoznaczne osuszaniu?

Oczywiście tak tylko w Twoim przypadku mniej  "lodówka" a w przypadku gdybyś jak kolega @paweljack,  pisze mógł wywiesić na 10-12 godz na powietrzu to masz dwa w jednym. Mięsko podczas obcieku oddaje nadmiar solanki więc siłą rzeczy obsycha też, w Twoim przypadku dodając to Twoje obciekanie w trakcie wygrzewania będzie dobrze a reszta w wędzoku  :D


Użytkownik Baca edytował ten post 28 mar 2015 - 06:43


#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6062 postów

Napisano 28 mar 2015 - 11:58

No wlasnie- gwoli scislosci- czy ociekanie jest rownoznaczne osuszaniu? 

Po wyjęciu z solanki, sznurujesz, siatkujesz itd. potem wieszasz. I to jest ociekanie. Oczywiście receptury piszą, że układa się na kratkach do ociekania itd. ale mi w domowych warunkach, z tależykiem w misce, nie sprawdziło się, więc wieszam wieczorem w pokoju, jak za ciepło to zakręcam kalafior, otwieram okno, "robię pomieszczenie chłodnicze", latem robię przeciąg, trochę krócej wiszą jak mocno ciepło jest a rano zabieram na działkę, wieszam na wietrze. Wtedy rozpalam ogień itd.

Osuszanie jest w wedzarni.



#27 kukon

kukon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 11 kwi 2015 - 20:00

To jest taka konstrukcja. Palenisko jest z drugiej strony ze względu na kierunek wiatrów wiejących od tamtej strony. Proszę nie oceniać estetyki wykonania. Jeszcze nie jest wykończona ale już dymi. No i ta rura jest po całej długości. Rura o średnicy 20 cm. Czy można zmienić tę rurę nie burząc wędzarni? Sam nie mam pojęcia jak tego dokonać. Za podpowiedzi z góry dziękuję.

Pzdr

Załączone pliki



#28 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 11 kwi 2015 - 20:12

Palenisko jest z drugiej strony ze względu na kierunek wiatrów wiejących od tamtej strony.

 

Wypowiem się czysto teoretycznie, tylko w oparciu o lekturę tego forum - wcale nie jest wskazane, aby wiatr dmuchał w palenisko i podsycał ogień.

Ja bym zrobił palenisko pod komorą wędzarniczą, tam gdzie masz schowek. Wystarczy zdjąć drzwiczki drewniane i zastąpić je blachą.

No i trzeba by usunąć kolanko znajdujące się pod komorą. Będziesz miał łatwiej utrzymać temperaturę i nie będziesz się truł od tej rury.



#29 kukon

kukon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 11 kwi 2015 - 20:13

Pod komorą jest schowek w którym rura wychodzi i wchodzi do komory - jest dostępne całe kolano. Na upartego można tam zrobić palenisko bezpośrednie ale nie jestem za takim rozwiązaniem. Rura jest zalana na całej długości. 

Pzdr



#30 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 11 kwi 2015 - 20:15

A jak chcesz mieć możliwość wędzenia na zimno, dołóż dymogenerator. :)



#31 kukon

kukon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 11 kwi 2015 - 20:19

A może można by było wyciąć tę zalaną płytkę sufitową i dogrzebać się do rury i ją wymienić. Tylko nie mam pojęcia jak tego dokonać i czy są takie narzędzia by to wykonać.



#32 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 11 kwi 2015 - 20:26

Już kilka razy wędziłem.

Zanim zaczniesz coś rozwalać wyjmij kolanko i przynajmniej spróbuj wędzić z paleniskiem pod komorą.

Zobaczysz różnicę, Jak Ci ne będzie odpowiadało - wtedy pomyślisz dalej.



#33 kukon

kukon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 11 kwi 2015 - 20:28

Gen

Temperaturę w tej wędzarni przez długi czas mogę utrzymać, bez zbędnych wysiłków, w granicach 30 - 35 stopni lub nawet niżej. Nie ma z tym problemu. Kwestia podłożenia drobnicy drewna do paleniska i zastosowania odpowiedniej regulacji uchylenia drzwi paleniska i  deflektora w przewodzie kominowym.


Użytkownik kukon edytował ten post 11 kwi 2015 - 20:55


#34 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 11 kwi 2015 - 21:06

Kolego kukon, w piątym poście tego tematu przedstawiłeś swój problem i nie było to utrzymanie niskiej temperatury.

Podpowiedziałem Ci, jak ja widzę rozwiązanie, najmniej pracochłonne, nieniszczące i zdrowe.

Dalej postąpisz jak będziesz chciał. Może jeszcze ktoś z większym doświadczeniem niż ja, coś Ci napisze, i może wtedy będziesz miał wybór. :)



#35 kukon

kukon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 11 kwi 2015 - 21:32

Dzięki Gen za podpowiedzi chciałem tylko odpowiedzieć na Twoją propozycję obniżenia temperatury. Ale problem pozostanie i będę musiał go w jakiś sposób rozwiązać i nie wykluczone, że skorzystam z Twoich sugestii. :)



#36 kukon

kukon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 21 kwi 2015 - 20:02

Prawdopodobnie uda mi się wsunąć w aktualną rurę ocynk rury stalowe o nieco mniejszej średnicy (krótsze odcinki połączone na zakładkę). Nawet jeżeli nowy przewód dymowy będzie miał średnicę 15 cm to z pewnością wystarczy by dym swobodnie przepływał. Temperatura nie będzie bezpośrednio działała na starą rurę z ocynku a całość będzie uszczelniona. Czy takie rozwiązanie będzie wystarczające.


Użytkownik kukon edytował ten post 21 kwi 2015 - 20:03


#37 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1951 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 22 kwi 2015 - 04:37

 deflektora w przewodzie kominowym.
To jest raczej regulator przepływu gdyż deflektor stosujemy w komorze wędzarniczej i ma on za zadanie rozproszyć dym po całej komorze.

Nawet jeżeli nowy przewód dymowy będzie miał średnicę 15 cm to z pewnością wystarczy by dym swobodnie przepływał.
moim zdaniem zda to egzamin :D  

#38 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 22 kwi 2015 - 07:34

Prawdopodobnie uda mi się wsunąć w aktualną rurę ocynk rury stalowe
 

 

 

Wcześniej pisałeś o ograniczonym dostępie do tej rury ... :( jeśli dostęp masz taki ze wsadzisz rury to zacząłbym prościej .... zwyczajnie napaliłbym w tej rurze wspomagając się podpałką albo żelem do Bemarów, tylko trzeba solidnie popalić a potem przeczyścić cały przewód, to powinno pomóc z tym ocynkiem bez destrukcji. Istnieje jednak ryzyko ze coś popęka bo nie wiem jak izolowałeś i murowałeś ;)



#39 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3262 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 kwi 2015 - 15:19

....a potem szczotkę stalową kominiarską na mocnym pręcie uruchomić ręcznie i wypucować - przelać wodą i sprawdzić czy koroduje - jak nie to jeszcze raz tak samo....



#40 kukon

kukon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 29 kwi 2015 - 18:42

W schowku pod komorą jest dostępny kawałek rury, który można uciąć, oraz całe kolano nałożone na ten wystający kawałek. Po usunięciu tych elementów będzie możliwość włożenia rury stalowej w kawałkach 50 cm. Wymiar schowka pozwoli na wykonanie takiej operacji. Po montażu rury pozostaje ją uszczelnić. Wydaje mi się, że będzie to nieco droższe ale łatwiejsze do wykonania.

Propozycja zdzierania ocynku oraz dostarczenie dużej ilości ciepła (wysokiej temperatury) trochę mnie przeraża - nie mam pojęcia jak konstrukcja się zachowa. Na wierzchu jest płyta z kamienia. 

Dzięki za pomoc i podpowiedzi.


Użytkownik kukon edytował ten post 29 kwi 2015 - 18:46





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych