Gość ArkoGdynia Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Myślę że tą technikę rozciągania można by z powodzeniem zaadaptować do robienia naszych korbaczy.... super sprawa a i wykonanie w sumie "banalnie" proste..... trzeba będzie spróbować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 hmmm a te pierscienie na palcach....az strach pomyslec ile bakteri pod Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Tutaj film instruktażowy jak rozciągać i splatać jibneh shelal Mi się pokazuje komunikat "niestety strona szukana przez ciebie w tym blogu nie istnie" Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 trzeba będzie spróbować! ArkoGdynia - uważaj z ilością soli. W Arabii są trzy rodzaje sera:- słony- bardzo słony- sól z dodatkiem sera dla niepoznaki nazywana fetą hmmm a te pierscienie na palcach....az strach pomyslec ile bakteri pod Elektra - co kraj to obyczaj jak widać Tutaj film instruktażowy jak rozciągać i splatać jibneh shelal Mi się pokazuje komunikat "niestety strona szukana przez ciebie w tym blogu nie istnie" Sąsiad - już działa, to moja wina, bo zmieniałem ustawienia Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Slicznie zrobiliscie ten ser. Kto sie bawil Ola czy Pawel? TAkie rowniutkie , az glodna sie zrobilam http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Jibneh shelal Dziś robiłem takie - korbacze... się nazywają Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Labneh bil zayit czyli marynowane w oliwie kulki serowe Chciałbym podziękować za przepis i inspirację do zrobienia kulek serowych.Wykonane w formie jajeczek, cieszyły się sporym zainteresowaniem i uznaniem na świątecznym stole.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/?p=418018Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Slicznie zrobiliscie ten ser. Kto sie bawil Ola czy Pawel? TAkie rowniutkie , az glodna sie zrobilam http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif Taki równiutki, to robią nasi znajomi, albo możesz kupić w sklepie - nam jeszcze brak praktyki Jibneh shelal Dziś robiłem takie - korbacze... się nazywają Kurde - muszę sprawdzić z czego robi się korbacze, bo tego nie znam Labneh bil zayit czyli marynowane w oliwie kulki serowe Chciałbym podziękować za przepis i inspirację do zrobienia kulek serowych.Wykonane w formie jajeczek, cieszyły się sporym zainteresowaniem i uznaniem na świątecznym stole.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/?p=418018Dziękuję i pozdrawiam. Miło mi, że smakowało i się podobało Dziękować nie masz za co - staramy się jedynie nieco spopularyzwować, to czego sami wcale nie tak dawno się nauczyliśmy Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 U nas jest bardzo duzo tego typu sera ,nawet w takich wielkich slojach maja z 5 l musialabym je jesc chyba z rok ,a jak oni jedza te sery ? jakas tradycyjna potrawa ? Ja lubie np halloumi z gryla ,ale ten nie za bardzo wiem z czym i jak jesc ,podejzewam ze sam to smakuje tak jak mozzarella-niczym Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Electro, bez żadnych przypraw i oliwy, jak poleży ze 3 dni w lodówce i dobrze odcieknie, to smakuje doskonale i podobnie jak "Phildelphia". Jadłem nawet dzisiaj na śniadanko, taki bezprzyprawowy, bo można go posypywać czym się chce. Osobiście robię go nieco inaczej. Otóż po 24 godzinnym ociekaniu w chuście serowarskiej wiszącej nad zlewem, przygotowuję 8% solankę. Biorę 4o g. soli i 1/2 l. wody. mieszam, ten ocieknięty serek wyjmuję z chusty i ponownie całą tą kulkę, ważącą teraz ok. 60 dkg. wkładam z powrotem do kubełka w którym kupiłem jogurt. Zalewam przygotowaną solanką. zakrywam dekielek i wstawiam na 24 godz. do lodówki. Po tym czasie wodę z kubełka wylewam, serek jeszcze co nieco ocieknie i teraz ten przepyszny wyrób nadaje się doskonale do kanapek i posypywania dowolnymi dodatkami, szczypiorek, cebulka, rzodkiewki etc. niebo w gębie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) U nas jest bardzo duzo tego typu sera ,nawet w takich wielkich slojach maja z 5 l musialabym je jesc chyba z rok ,a jak oni jedza te sery ? jakas tradycyjna potrawa ? Ja lubie np halloumi z gryla ,ale ten nie za bardzo wiem z czym i jak jesc ,podejzewam ze sam to smakuje tak jak mozzarella-niczym Często są traktowane jako przekąska - skrapiasz oliwą wymieszaną z dowolnymi ziołami / przyprawami i zagryzasz - dobry jest do piwa Czasem podgrzewa się w wodzie i tez podaje jako przekąskęZresztą ten ser zazwyczaj zagniata się od razu z przyprawami, ale w sklepach jest tez taki bez przypraw Electro, bez żadnych przypraw i oliwy, jak poleży ze 3 dni w lodówce i dobrze odcieknie, to smakuje doskonale i podobnie jak "Phildelphia". Jadłem nawet dzisiaj na śniadanko, taki bezprzyprawowy, bo można go posypywać czym się chce. Osobiście robię go nieco inaczej. Otóż po 24 godzinnym ociekaniu w chuście serowarskiej wiszącej nad zlewem, przygotowuję 8% solankę. Biorę 4o g. soli i 1/2 l. wody. mieszam, ten ocieknięty serek wyjmuję z chusty i ponownie całą tą kulkę, ważącą teraz ok. 60 dkg. wkładam z powrotem do kubełka w którym kupiłem jogurt. Zalewam przygotowaną solanką. zakrywam dekielek i wstawiam na 24 godz. do lodówki. Po tym czasie wodę z kubełka wylewam, serek jeszcze co nieco ocieknie i teraz ten przepyszny wyrób nadaje się doskonale do kanapek i posypywania dowolnymi dodatkami, szczypiorek, cebulka, rzodkiewki etc. niebo w gębie . svergie - elektra pytała o jibneh shelal Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Sverige2 jak mam na mysli te rozciagane zwiniete no wlasnie z czarnuszka tez widzialam ,jak beda jakies w malym sloiku musze kupic zeby sprobowac Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 OK. ale spróbuj też ten Labnech opisaną przeze mnie metodą, na pewno nie pożałujesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Bede musiala zrobic ,moj TZ zawsze przesadzi z kupnem yoguru greckiego ,to moze w ten sposob bedzie wykozystany Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 A ja Wam coś w tajemnicy powiem Dumny jestem niczym wielbłąd, że udało mi się na tyle spopularyzować labneh, że powstają powoli nowe patenty na jego przygotowanie Mam ja Ci jeszcze w zanadrzu kilka serów do wstawienia na bloga i ciekaw jestem jak je przyjmiecie Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Właśnie, taki kubełek 1 kg. tylko przekręcasz i wrzucasz go w całości do ściereczki czy chusty serowarskiej i zawieszasz nad zlewem i to wszystko. Niczego nie odciskasz tylko wieszasz tak jak jet. Samo się robi. Po 24 godz. będziesz miała ok 60 dkg. pysznego serka który spokojnie może leżeć w lodówce nawet kilkanaście dni.No właśnie, dzięki Camelki, a ten serek robiony w tej 8% solance to prawdziwa pychotka. Nie jest za słony, jest taki akurat w sam raz i pasuje do jakich sobie kto życzy dodatków, jest po prostu uniwersalny, i każdy siedzący przy stole może na bieżąco dodawać jakie tylko zechce dodatki. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Sverige2 mam takie szmaciane sitko (Saft-/syltsil ) z obrecza co sie stawia na garnku ,zawsze w nim robie twarozki Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja mam kilka różnych sitek, i foremek mniejszych i większych, do serków i twarożków Electro, ale mam też i chustę serowarską, i ten akurat najlepiej wychodzi z takiej wiszącej ściereczki lub chusty, ponieważ robi się taka zgrabna mała kulka, pasująca z powrotem do tego kubełka aby go zalać solanką, do kubełka w którym jogurt był kupiony. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 na moim stole wielkanocnym furrorę niesamowitą zrobiły kulki toczone w skórce cytrynowej z bazylią a paprykowe i ziołowe doczekały się uznania w formie pycha , Camelki dzięki za pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Sverige2-czy temu serkowi nie stanie się nic obciekając w ciepłej kuchni nad zlewem ,czy może lepiej w lodówce go potrzymać w tej chuście nad miseczką? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Bata, a co ma się stać w ciągu 24 godzin odciekania. Odcieka przecież w mieszkaniu, tak jak wszystkie twarogi. Zaręczam Ci że smakuje wybornie. Ale nie będziesz wiedziała dopóki nie spróbujesz. Ryzykujesz najwyżej kubełek jogurtu , więc koszty nie tak wielkie, a zysk smakowy całkiem spory, więc myślę że warto spróbować, ja jestem bardzo zadowolony z rezultatu.Ps. Jak tam smakowały krewetki, bo prosiłaś o dokładne tłumaczenie przepisu, tłumaczenie wykonałem, a teraz cisza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Pisałam nie w sensie ,ze ma się coś stać ,tylko,czy generalnie nie lepiej w lodówce [zwłaszcza ,ze robi się coraz cieplej].Ten serek na pewno wypróbuje ,bo częściej jadam nabiał niż inne rzeczy.Odnośnie tych krewetek to czekałam ,czekałam ...i jak wynika z tego przeoczyłam twój wpis...[w jakim temacie go zapodałeś ?] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Tam gdzie o niego pytałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Odnośnie tych krewetek to czekałam ,czekałam ...i jak wynika z tego przeoczyłam twój wpis...[w jakim temacie go zapodałeś ?] Czy o to chodzi? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11359-räksallad-czyli-sałatka-z-krewetek-po-szwedzku/ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11359-r%C3%A4ksallad-czyli-sa%C5%82atka-z-krewetek-po-szwedzku/?do=findComment&comment=414793Dzięki EAnno, zdublowaliśmy się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.