Baca Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Piekę chlebek tak 2 razy w tygodniu po jednym bochenku. Za każdym razem hula duży piekarnik. Ostatnio w allegro napotkałem coś takiego http://allegro.pl/piekarnik-severin-2036-rozno-pizza-termoobieg-nowy-i5397580074.htmlTak myślę czy w tym można piec chleb czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tym temacie a jak to się ma do pieczenia ciasta. Co o tym sądzicie? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Czerwca 2015 hej Baca . Nie mam akurat z takiej firmy jak przedstawiasz a mam Magic Oven . Szybko nagrzewa się to fakt ale nie ma opcji informowania kiedy jest nagrzany na ustawioną temperaturę - to wg mnie minus. U mnie przy włączonej dolnej grzałce przypieka ostro z jednej strony nawet pali więc trzeba przewracać blachę w trakcie pieczenia żeby mieć równo upieczony np.placek biszkoptowy a nie wpływa to pozytywnie na ciasto . Wszelkiej maści zapiekanki wychodzą zarąbiście , podgrzewam bułki na hot-dogi , hamburgery - pyszne wychodzą . Opcja grill do kiełbasek również godna polecenia . Chleb piekę na drożdżach z włączoną grzałką dolną i przewracam blaszkę w trakcie pieczenia . Mój model jest nienajnowszy a ten Twój wypatrzony to wypas z termoobiegiem więc powinieneś być zadowolony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Czerwca 2015 regulator temperatury: 100 - 230 Stopni CChleb nie powinien być wkładany w piekarnik nagrzany do 250st.? (w sumie moje doświadczenie to... pierwszy chleb upiekłam 2 dni temu ) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Czerwca 2015 mój piekarnik ma zakres do 250st , ja piekłam prosty chleb pszenny to potrzebowałam 230st na początek a później zmniejszenie do 200st ale właśnie ten brak sygnału dzwiękowego lub gaśnięcia lampki jest minusem bo nie wiadomo kiedy jaka jest temperatura na czuja trzeba działać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Czerwca 2015 A przy okazji możecie tu podesłać parę linków z dokładnym przepisem bo wszędzie gdzie czytałem to nie było sprecyzowane (mam na myśli nasze forum) Z reguły doczytałem upiekłam/em chleb na zakwasie i tylko zdjęcia Chyba że źle szukam. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Czerwca 2015 to ja podrzucę swój.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10072-chleb-arkogdynia-piekarzem/?p=360614mam nadzieję że wystarczająco dokładny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Wszystko piknie opisane. Są podstawy a teraz można bawić się dodatkami.Chcę jeszcze spróbować upiec taki typowy chleb bez żadnych dodatków. Na zakwasie i ma przeleżeć z 12h (tak jak w starych przepisach) tylko nie miałem za bardzo odnośników czego ile itd. Dzięki.Arko miałem zapisaną Twoją stronkę w swoim folderze "do przeczytania" Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) @Ulalka,Dzięki za rzeczową odpowiedź, jeszcze nie wiem czy akurat tan model kupię, jak pisałem piekę 2 no w porywach trzy chlebki tygodniowo i wkurza mnie to nagrzewanie całej maszynerii. Tak sobie myślę jak zakupić to lepiej taką wypasioną z termoobiegiem, grzanie góra dół no i rożen. Jakie Ty masz przemyślenia w tym temacie? Chleb nie powinien być wkładany w piekarnik nagrzany do 250st.?Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. podanej w przepisie, a to, że można go nagrzać do temp 250 to niczemu nie przeszkadza. A przy okazji możecie tu podesłać parę linków z dokładnym przepisem bo wszędzie gdzie czytałem to nie było sprecyzowaneMój przepis według którego piekę chleb zapodam w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/ Chyba że źle szukam.niezbyt dokładnie @ArkoGdynia,Spoko przepisik Edytowane 18 Czerwca 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Chleb nie powinien być wkładany w piekarnik nagrzany do 250st.? Ja piekę chleby zaczynając od 230st.C, później zmniejszam temp Są różne szkoły pieczenia chleba:D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Czerwca 2015 @Zbój Madej,Witaj masz rację a może masz doświadczenie w kwestii małych piekarników Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Baco tzn. jeśli mogę Zbyszku -grzałka góra-dół dla mnie super bo czasami spodowi dość a ser trzeba by było bardziej rozpuścić np.na zapiekance i dajesz na górę i masz cud miód - polecam -rożen miałam kiedyś w zwyczajnym dużym piekarniku i kurczak z tego ustrojstwa wychodził pyszny - polecam -termoobieg ma za zadanie sprawić w całym piekarniku tą sama temperaturę i fajnie jak piecze się na kilku pięterkach ale w tych mini piekarnikach cienko udaje się ustawić dwie półki , chyba , że na sam dół blaszkę z czymś tam a na samą górę luzem jakieś ciasteczka np.kruche ( te które maja rosnąc urosną Ci w sufit :-) więc odpada ) - może być jak dają gratis za ta sama cenę -funkcja grilla jak pisałam zarąbista i jeszcze przypomniałam sobie , że szaszłyki ustawione na środkowej półeczce wychodzą przepyszne - polecam Pozdrawiam Ula Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Czerwca 2015 'wróbel75', dnia 18 Cze 2015 - 12:00, napisał: Chleb nie powinien być wkładany w piekarnik nagrzany do 250st.? Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. podanej w przepisie, a to, że można go nagrzać do temp 250 to niczemu nie przeszkadza. Chodziło mi o to że właśnie są przepisy gdzie należy wkładać w temp 250st a prezentowany przez Ciebie model sprzętu nagrzewa się tylko do 230st. 'wróbel75', dnia 18 Cze 2015 - 12:14, napisał: Chyba że źle szukam. niezbyt dokładnie To jest efekt szukania w pracy, między klientami Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Czerwca 2015 tzn. jeśli mogę Zbyszku Będzie mi bardzo milo.Urszulko dzięki za przybliżenie tematu, jeszcze muszę uściślić sprawy z moją TZ wszak to ona też będzie w nim piekła co prawda ja częściej, ale wiesz jak jest. Pozdrawiam Chodziło mi o to że właśnie są przepisy gdzie należy wkładać w temp 250st a prezentowany przez Ciebie model sprzętu nagrzewa się tylko do 230st. No widzisz ja nie w przerwach i też nie doczytałem Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Czerwca 2015 No widzisz ja nie w przerwach i też nie doczytałem To jest nas dwoje Razem coś doczytamy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Za każdym razem hula duży piekarnik. czyli dobrze rozumiem, że problem dotyczy małej ilości pieczonego chleba i niewspółmiernej energii, która na to idzie?Dyskusja skupiła się na piekarnikach i sposobach pieczenia chleba.. a może lepiej podpowiedzieć, że można piec chleb raz w miesiącu i świeże bochenki zamrażać?Zależy od gustu, ale nie spotkałem kogoś komu nie smakował świeży acz zamrożony i rozmrożony chleb. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) a może lepiej podpowiedzieć, że można piec chleb raz w miesiącu i świeże bochenki zamrażać?Tylko zamrażalniki mają jedną wadę - określoną pojemność. Dołożyć warzywa, mięso, wyroby robione itd to na chleb nie ma miejsca Zależy od gustu, ale nie spotkałem kogoś komu nie smakował świeży acz zamrożony i rozmrożony chleb. PozdrawiamChoć muszę spróbować bo nigdy takowego nie jadłem a słyszałem wielokrotnie że ludzie tak robią. Edytowane 18 Czerwca 2015 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Razem coś doczytamy że można piec chleb raz w miesiącu i świeże bochenki zamrażać?Robiłem to nie toZależy od gustu, ale nie spotkałem kogoś komu nie smakował świeży acz zamrożony i rozmrożony chlebNo to już spotkałeś Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Hmm... Też nie lubię wyrzucać pieniędzy, ale kupowanie nowego piekarnika do zaoszczędzenia na pieczeniu 1 chleba zamiast 2 za 200 zł jak dla mnie mija się z celem i to z powodów nie tylko ekonomicznych.Pierwsza sprawa: nagrzanie piekarnika dużego to tak z grubsza 1 godzina x 2kW x 0,6złzł = 1,20 zł. Nagrzanie małego? Niech będzie tylko 0,60zł. 50 pieczeń rocznie to oszczędność +/- 30zł.- pieczenie 1 kg chleba w obu piekarnikach to ta sama energia, straty energii podczas pieczenia najprawdopodobniej będą porównywalne, duży piekarnik jest izolowany, mały nie.Druga sprawa i chyba kluczowa: Stabilność i rozkład temperatur. W dużym piekarniku rozkłada się to wszystko bardziej równomiernie. W małym? Tam nie ma miejsca na stabilność ani równomierny rozkład temperatur. Przy grzałkach ostro przypieka a reszta jest niedogrzana.Termostat? Jest i działa! Dokładnie reguluje temperaturę, nikt nie wspomina, że w miejscu, w którym jest czujka, 5 cm od czujki temperatura różni się nawet o kilkadziesiąt stopni. Ale termostat jest i to nawet precyzyjny .Teoretycznie: mały piekarnik w ciągu 7 lat Ci się zwróci.Teraz moim zdaniem najważniejsza kwestia: ile chlebów z małego piekarnika Ci się nie uda i będziesz musiał po prostu wyrzucić? Obawiam się, że większość będzie z wierzchu przypieczona, a w środku niedopieczona. Swojskiego chlebka za 1 czy 2 zł nie upieczesz, jak część będziesz musiał wyrzucić, to policz sam kiedy ten piekarniczek Ci się zwróci. Pewnie szybciej zrezygnujesz z pieczenia chleba.Kup, 2 stówki to nie aż taka kasa i korzystaj z rożna, bo do tego się faktycznie nadaje, kurczak, kebab itp. W razie biedy coś upieczesz, ale jak już pisałem, przy pieczeniu rewelacji bym się nie spodziewał.Zdecydowanie dużo więcej uwagi zasługuje pomysł Pana Boczka z zamrażaniem (świeżego! - nie raz słyszałem opinię, że zamrożony chleb nie jest świeży, zgadzam się w zupełności, skoro wkładasz chleb prawie tygodniowy, to nie wyciągniesz świeżego!), 1 chleb nie zajmuje w zamrażarce aż tak dużo miejsca. Edytowane 18 Czerwca 2015 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Czerwca 2015 @ZLeP,Witaj przeczytałem Twój wpis od dechy do dechy w związku z tym mam pytanie? skąd masz taką wiedzę czy z praktyki czy gdybasz?, ja nie mówię, że nie masz racji tylko Twoja wypowiedź rożni się od wypowiedzi naszej koleżanki i to w sposób diametralny. Twoje rozważania ekonomiczne do mnie docierają, więc chyba będę musiał jeszcze raz rozważyć swoje chciejstwo. Dzięki Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Też uważam tak jak kolega ZleP, że te małe piekarniki to takie nie potrzebne kolejne ustrojstwo w domu.Oczywiście biorę pod uwagę fakt, ze mamy w domu zwykłą kuchenkę/piekarnik.Nie dość że mamy w domu kolejny mebel, to w niczym nie jest on lepszy od tego co mamy.Dzisiejsze kuchenki są dość dobrze ocieplone, trzymają ciepło a że mają większą moc to rzecz wiadoma.Piekarnik nagrzewa się szybko i o niebo lepiej trzyma ciepło w porównaniu do tych "cudeniek" Te zabawki są fajne, ale jak się nie ma typowej kuchenki lub brakuje na nią miejsca. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Twoja wypowiedź rożni się od wypowiedzi naszej koleżanki i to w sposób diametralny. Opinie kol. @Ulalka dotyczą różnych zastosowań małego piekarnika ale raczej nie pieczenia chleba.A to właśnie do chleba potrzebny jest piekarnik o dużej pojemności cieplnej i stabilnym rozkładzie temperatur.Dlatego najlepsze chleby wypieka się w piekarniach ze starymi, ceramicznymi piecami.Temu też celowi służy dokładanie do współczesnych piekarników dużych kamieni-płyt.Nawet jeżeli mały piekarnik zostanie rozgrzany do 250st.C, to po włożeniu do niego chleba temperatura spada sporo poniżej 200 i od razu wypadało by tę temperaturę podnieś. W miedzyczasie uformowany bochenek zapewne sie rozleje. A chleb na zakwasie powienien być pieczony w spadającej temperaturze tak, jak w tradycyjnych piecach pieczono, zaczynając od bardzo wysokiej aby bochenek ustabilizować.@ZLeP dobrze wyłożył wszystkie argumenty "przeciw" w aspekcie pieczenia chleba, bo o to właśnie pytałeś. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Serdeczne dzięki wszystkim za pomoc Koleżanka @EAnna,przypomniała mi coś o czym jak mi się zdaje wiedziałem a umknęło to mojej uwadze a mianowicie chleba potrzebny jest piekarnik o dużej pojemności cieplnej i stabilnym rozkładzie temperatur orazchleb na zakwasie powienien być pieczony w spadającej temperaturze tak, jak w tradycyjnych piecach pieczono, Fragment wypowiedzi mocno mnie zaciekawiłTemu też celowi służy dokładanie do współczesnych piekarników dużych kamieni-płyt.No i właśnie co Wy szanowni userzy na to? jak to się ma do zużycia energii? jaki to ma wpływ na jakość pieczonego chleba? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Ciągnąłem ten temat tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11643-szamot-jako-kamie%C5%84-do-wypieku-chleba-w-piekarniku/?do=findComment&comment=427239Może Cię zainteresuje. Ja na razie kilka chlebów popiekę w tradycyjnym piekarniku bez szamotu i rozeznam się co i jak w temacie (czy to nie będzie chwilowe uniesienie) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Dzięki ja jak na ten czas piekę bez kamienia i też chlebki są zajefajne Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Mocie racyję Baco, kamień w piekarniku do pieczenia chleba jest tak samo potrzebny i pomocny, jak przysłowiowemu "nieboszczykowi kadzidło", koszt energii natomiast dwa razy wyższy. Pieczenie Pizzy to inna sprawa, bo tam chodzi o błyskawiczne przyrumienienie spodu blatu pizzy, i gorący kamień to właśnie powoduje. Nie mniej różni cwaniacy na portalach internetowych, chcąc sprzedawać i zarabiać, wypisują banialuki o jego doskonałym wpływie na pieczenie chleba, co jest piramidalną bzdurą. W piekarniku elektrycznym, za stabilną temperaturę i prawidłowe pieczenie chleba odpowiedzialny jest termostat, jeżeli trzeba wilgotności to się psika wodę do piekarnika, jeżeli więc termostat nie dział lub działa źle, to należy go wymienić i to wszystko. Gdyby były z kamienia jakieś wymierne korzyści, to wszystkie elektryczne piece w piekarniach, wyłożone byłyby już dawno kamieniem, bo piekarze to nie ciemniaki i frajerzy, wiedzą doskonale jak się chleb wypieka. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/#findComment-431291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.