wróbel75 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Nie mniej różni cwaniacy na portalach internetowych, chcąc sprzedawać i zarabiać, wypisują banialuki o jego doskonałym wpływie na pieczenie chleba, co jest piramidalną bzdurą. Nie mam co prawda porównania (właściwie żadnego bo w życiu upiekłem 2 chleby) ale sugerowałem się wypowiedziami naszych "cwaniaków" , no a pisały osoby które trochę chlebów popiekły i widzą różnicę. Tak samo jak JEST RÓŻNICA między smakiem chleba pieczonego w piekarniku elektrycznym a w westfalce czy piecu chlebowym (pamiętam te smaki z dzieciństwa)więc bo piekarze to nie ciemniaki i frajerzy, wiedzą doskonale jak się chleb wypieka. może nie są ciemniakami i frajerami ale nie robią na pewno CHLEBA przez duże C. Po prostu robią chleb dzisiejszych czasów Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Kto nie robi ten nie robi, osobiście znam jednak takich którzy robią swoje rzemiosło przez nie tylko przez duże, ale przez bardzo duże C, są nie tylko mistrzami, ale prawdziwymi artystami w swym fachu, i zdobywają nawet międzynarodowe lury w swej branży, już o tym kiedyś pisałem, a kamień jak się bardzo w niego wierzy, to cudaczyni w piecu czyni, ale na pewno znacznie zwiększa zużycie energii . Jak Ci panowie choćby: http://www.oskroba.pl/A Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) ale na pewno znacznie zwiększa zużycie energii Na pewno zużycie energii będzie większe w pierwszej fazie czyli nagrzewaniu, bo zanim te kilkanaście kg kamienia ogrzejesz to trochę potrwa, ALE... w zamian później jak się nagrzeje to długo trzyma ciepło CZYLI reasumując jeżeli pieczesz coś długo a nie grzanki w 5min to kamień nie spowoduje większego zużycia energii elektrycznej w całym cyklu, bo po ogrzaniu się termostat wyłączy grzałki, a kamień będzie oddawał skumulowane ciepło dość długo i w tym czasie nie zużywasz prądu.Tak działają elektryczne piece akumulacyjne -w nocy jak masz tanią taryfę na prąd to grzałki grzeją (chyba) szamot, który później w ciągu dnia oddaje powoli ciepło.P.S.Tak samo było z wannami żeliwnymi jeżeli pamiętacie, najpierw długo była zimna pomimo lania ciepłej wody, ale za to później było można się w niej moczyć, teraz plastiki zupełna odwrotność lejesz wodę i od razu ciepluteńko, ale posiedzisz 10min. i chłodek się robi, a pod plastikiem ogniska nie rozpalisz jak było chyba w filmie "PSY" Edytowane 19 Czerwca 2015 przez Viszna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Trzeba się więc zastanowić nad sensem akumulacji, kiedy posiadamy elektryczny piec z termostatem. Taka akumulacja jest potrzebna w piecach opalanych drewnem. W piecach elektrycznych ktore używamy w ciągu dnia, a nie nocą w okresie taniej energii, jest całkowicie pozbawiona sensu i logiki . A już na pewno nie ma żdnego wpływu na smak i jakość wypiekanego chleba. Piekę chleby różne, rózniste od ok. 40 lat, coś tam więc wiem o tej niełatwej sztuce wypieku chleba Naszego Powszedniego . Edytowane 19 Czerwca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Kto nie robi ten nie robi, osobiście znam jednak takich którzy robią swoje rzemiosło przez nie tylko przez duże, ale przez bardzo duże C, są nie tylko mistrzami, ale prawdziwymi artystami w swym fachu, i zdobywają nawet międzynarodowe lury w swej branży Tego nie neguję, zapewne tworzą cud malina ale... czy to aby na pewno ten sam smak jaki jeszcze 30 lat temu można było zjeść u babci? ( ja chyba ostatni raz wtedy jadłem taki u swojej). Elektryka a drewno to dwie różne bajki. Używając jednego i drugiego osiągniemy ten sam efekt końcowy - upieczony w tym wypadku chleb, Oba będą znakomite ale czy oba będą takie same?Czy ci których znasz pracują jeszcze choć na takich piecach? :http://www.wszczecinie.pl/aktualnosci,ocalili_kawalek_niemieckiej_historii_szczecina_wideo,id-25057.htmlJeżeli tak, i nie używają "polepszaczy" to chylę czoła i zapewne są w bardzo dużej mniejszości bo przedwojenne piece wymieniono na elektryczne. Czysta ekonomia.Chodziło mi bardziej o nonszalancję " piekarze nie frajerzy - używali by kamieni", "różni cwaniacy na portalach internetowych...", i wiem, teraz pewnie napiszesz że nie miałeś na myśli 'BRACI I SIÓSTR z forum WB" a ja właśnie słuchałem rad tych ludzi. Bo oni sprawdzili to w swoich domach i mają porównanie a co najważniejsze -nic nie chcą mi sprzedać, po prostu ofiarują swoje doświadczenia. ZA DARMO.Jeżeli piekarnik jest tak cudowny, to dlaczego budujemy piece chlebowe? Czy zwykłe, proste ciasto drożdżowe pieczone w piekarniku i westfalce ma taki sam smak?Przepraszam sverige2, nie zamierzałem ciebie atakować - po prostu musiałem wyrzucić z siebie to wszystko po przeczytaniu o tych "cudownych" piekarzach.Nie miałem zamiaru też obrazić ani jednego piekarza czytającego ten post, a jeśli się taki trafi to również przepraszam ufff - od razu lepiej Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Czerwca 2015 No moze nie calkowicie dotyczy tematu ,jaki rozpoczal BAca( przepraszam BAca za to) ale dla innych moze ciekawy bedzie http://www.kominek.org.pl/technologie/artykul/zobacz/piece-chlebowe-ponadczasowe.html Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Aj tam, -Baca już się dowiedział co chciał i nam wybaczy A jak nie wybaczy to na kolana padniemy i przepraszać będziemy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Wróbel, nic nie szkodzi, ale ja też jako trochę doświadczony "piekarz" amator co prawda, ale 40 lat pieczenia robi swoje, musiałem wyrzucic z siebie ile złego potrafią czynić tacy właśnie różni "doradcy" od tzw. "siedmiu boleści". Co zaś się tyczy kamienia przy pieczeniu chleba w piekarniku, to jest dokładnie tak samo jak z Cyganem co to zupę na gwoździu gotował i dorzucał gwóźdź do zupy, bo mu bardzo smak podnosił .Ps. Jakie wieloletnie tradycje piekarskie ma pan Oskroba, to możesz sobie o tym poczytać w internecie, albo nawet osobiście sobie do niego zadzwonić i na pewno Ci nie odmówi, bo to bardzo miły gość. http://polskiepola.pl/oskroba-piekarnia-z-tradycjami/ Edytowane 19 Czerwca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Spoko ciekawa jest ta polemika a ile się można dowiedzieć i jeszcze te linki. Piszta sobie na zdrowie a ja się czegoś przy Was nauczę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Racji pewnie jest tyle ilu nas tu na forum. Po prostu jakoś się uniosłem po tych słowach o piekarzach. Są pewnie i cudowni, i dranie bo w końcu są ludźmi. Ale jak nas wszystkich, to również i większość tej branży dopadła ekonomia. I jakość przeszła na ilość.A co do kamienia, to na razie osobiście nie kupuję (główny powód to wzrok LP ) ale bardzo chętnie o nim się dowiedziałem coś więcej.Mam to szczęście, że mam miejsce na piec chlebowy to pewnie w przyszłości go wybuduję i nie będę piekł w piekarniku. No ale nigdy nie mówię nigdy. Spoko ciekawa jest ta polemika a ile się można dowiedzieć i jeszcze te linki. Piszta sobie na zdrowie a ja się czegoś przy Was nauczę Bo jak polemizować to z nauką i morałem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) koszt energii natomiast dwa razy wyższy.Nie jest to prawdą. Skumulowana energia zostaje oddana już bez poboru prądu. W piekarniku elektrycznym, za stabilną temperaturę i prawidłowe pieczenie chleba odpowiedzialny jest termostat,Pod warunkiem, że piec ma odpowiednio dużą moc i po włożeniu ciasta chlebowego temperatura nie obniży się więcej niz 10 st.C (termostat działa zero-jedynkowo i nie dodaje mocy).@sverige2,Wygłaszasz odważnie, radykalne opinie w wielu sprawach z pewnością w najlepszej wierze.Co do chleba jednak, osobiście mam inne doświadczenia i dlatego o tym piszę. Również - w najlepszej wierze.Już dwie cegły szamotowe położone na najniższej półce piekarnika bardzo wyraźnie stabilizują temperaturę.W moim mieście i okolicach jest wiele piekarń z tradycjami. Kupowaliśmy chleb od jednego, wg nas najlepszego dostawcy. Po pewnym czasie chleby zaczęły być raz lepsze, raz gorsze.Po rozmwie z właścicielem okazało się, że zmobilizowany dużym popytem na jego świetny chleb otworzył drugą piekarnię i to właśnie z niej wychodziły te gorsze chleby. Piekarz przyczynę określił jednoznacznie: inny, nowoczesny piec kontra stary, tradycyjny, ceramiczny (jeszcze przedwojenny, poniemiecki). Technologia ta sama, czyli kilkukrotny rozrost ciasta chlebowego.Ale moje zdanie w kwestii pieczenia chleba jest raczej pomocnicze. Nie mam aż 40-letniego doświadczenia i tylko tak sobie rozmyślam o wielu sprawach.Ja - doradca od siedmiu boleści Edytowane 19 Czerwca 2015 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Ze mnie też piekarz jak z koziej d.... worek na kartofle ... piekarnika z kamieniem używam od lat, tydzień temu "westfalka" z szamotem dokonała żywota .... i w całej rozciągłości popieram to co napisał @Viszna i @EAnna jeśli chodzi o zużycie energii i smak tak pieczonego chleba,podpłomyków czy pizzy , nawet mięsa tak pieczone są po prostu inne i dużo smaczniejsze. To moje zdanie podparte skromnym doświadczeniem własnym i praktycznymi obserwacjami - już to kilka razy t na forum pisałem PSApropos poniemieckich piekarni mam taką na przeciwko, od 70-ych lat prowadził ją serdeczny kolega teścia niestety zmarł 5 lat temu i "modernizacje" robił syn nowe piece maszyny etc dobrze że matka nie pozwoliła rozwalić jednego małego pieca jeszcze poniemieckiego z szamotem Teraz na handel do okolicznych sklepów leci pieczywo z tych nowych a dla miejscowych jest zawsze to lokalne ze starego pieca ... codziennie rano są kolejki a później już tego chleba nie ma .... no ale w sumie co to za różnica prawda Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Teraz na handel do okolicznych sklepów leci pieczywo z tych nowych a dla miejscowych jest zawsze to lokalne ze starego pieca ... codziennie rano są kolejki a później już tego chleba nie ma .... no ale w sumie co to za różnica prawda Tak Roger, to święta i jak najbardziej słuszna racja, właśnie o tym piszę i o to właśnie chodzi. Tradycyjny , drewnem opalany piec, tam szamot to podstawa, i mamy najprawdziwyszy chlebuś, za którym tęsknią wszyscy.Kamień zaś w domowym elektrycznym piekarniku ? do Pizzy tak, jak najbardziej tak, ale do chleba, sorry, jak pisałem, cygan też zupę na gwoźddziu gotował bo podnosiła mu smak . Ale jeżeli komuś smakuje to czemu nie, bo np.placebo też leczy i to są fakty Edytowane 19 Czerwca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Mam to szczęście kupowania pieczywa z takiej piekarni, sklepik otwierają o godz 5 rano, o godz 9 po bułkach pozostaje wspomnienie, a po chlebku max. o 11 godzinie Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Czerwca 2015 i o to właśnie chodzi. Tradycyjny , drewnem opalany piec, Drewnem to on był opalany bezpośrednio po wojnie grzałki wstawił śp. Wojtek ojciec obecnego właściciela w latach 80-ych ... Tutaj medium nie ma większego znaczenia najważniejszymi czynnikami w tym przypadku jest uzyskiwana temperatura i stabilność termiczna (bardzo duża bezwładność cieplna) Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Ale jeżeli komuś smakuje to czemu nie, bo np.placebo też leczy i to są fakty Gdyby iść tą myślą to można by pod szamot pieca chlebowego dać odpowiednie grzałki i po co palić drzewem?A tak już na koniec bo uciekam. severige2 a miałeś kiedyś szamot w piekarniku elektrycznym i próbowałeś pieczywa tak upieczonego? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Szanowni rozmówcy jak tu napisano każdy z Nas ma swoje zdanie i jeszcze jedno wspólne. Nie mi zabierać głos w sprawie szamotu w kuchence bo po prostu nie mam doświadczenia dlatego moje pytanie. Wiecie tak sobie myślę że z tym chlebkiem to jest taka różnica jak pomiędzy potrawami gotowanymi na gazie a gotowanymi na tzw żywym ogniu wszak różnica jest i to ogromna na korzyść ognia, wiem bo sam doświadczyłem nie jednokrotnie. I myślę sobie, że pobór energii jest taki sam lub też niewiele większy. najważniejszymi czynnikami w tym przypadku jest uzyskiwana temperatura i stabilność termiczna A tej stabilności piekarnik nie ma jednakże ma większą niż ten nieszczęsny mini piekarnik przyczyna naszej dyskusji według mnie bardzo potrzebnej dla mnie na pewno Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Ależ oczywiście Wróbel, nie miałem tylko od wielu lat wiąż mam, i przedstawiałem nawet kiedyś fotki mego piekarnika z szamotem wewnątrz, więc wiem o czym piszę. Teraz wstawiam ponownie, aby nie być tzw. gołosłownym "ubijaczem piany". To są typowe cztery cegły szamotowe które układam w piekarniku kiedy piekę Pizzę, wtedy natychmiast pięknie podpiekają spód . Pieczenie zas na nich chleba, to "Cygańska zupa na gwoździu", ale jak ktoś uważa że mu taki chleb lepiej smakuje, to przeciwwskazań nie ma żadnych, poza wyższym kosztem energii .Ps. Cegły płaciłem po 2 złote z groszami za sztukę. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Zależy o czym mówimy. W gazowym, by otrzymać efekt, piekłem w naczyniu żaroodpornym — czas nagrzewania i pieczenia???? Elektryczny to inna bajka - czas nagrzewania do 200C - 6min, do 250C - 10min i tak piekę w temperaturze 30-40C niższej niż w gazowym, a czas pieczenia do 30% krótszy. Chlebek ok 1,5kg:Czy się rozpływa czy nie, to kwestia wyczucia ciasta i pieca. Plaskate też mi się trafiają, ciągle się uczę.Też taki duży, ale pszenno-żytni 70/30 - trochę bledszy na życzenie córki - wyrósł bez szamotu (szklanka arcoroc 250ml dla pokazania wzrostu????): Edytowane 19 Czerwca 2015 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zbój Madej,Witaj masz rację a może masz doświadczenie w kwestii małych piekarników Niestety Baco, nie mam doświadczenia z małymi piekarnikami Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Baco, ja mam taki mały piekarnik tylko ma jeszcze zbiornik na wodę i nazywam go piekarnikiem parowym. Mam też normalny piekarnik elektryczny z płytą gazowo elektryczną (3 palniki gazowe i jedna płyta elektryczna z Amiki) Ten mały ma moc 1800W a duży chyba 3000. Ten piekarni parowy ma też kamień do pizzy. Oczywiście ma też obrotowe rożno. Wymiary komory to 32x30x28cm dł x szer x wys. Kosztował mnie 150zł a teraz jest po około 300zł. Mam ten: http://allegro.pl/piekarnik-parowy-1800w-gotowanie-na-parze-i5432070984.html Piekę w nim chlebki, mięsa i podgrzewam. Dla nas dwóch jest wygodny. Stoi mi na blacie, nie trzeba się schylać, nagrzewa się szybciej niż duży, pobiera mniej prądu. Piekę zawsze w foremce wojskowej dwa chlebki. Foremka jest wysoka i chleb jest odpowiedniego wymiaru na kanapki do pracy doskonały. Tu jest coś o tym chlebku:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page-12?hl=piekarnik+parowy&do=findComment&comment=220025Po latach pieczenia i używania teraz zakwasu, mam swoje sposoby na chleb. Nie mam aż takich kubków smakowych by odróżnić chleb pieczony w dużym czy małym piekarniku. Nie potrafię też odróżnić smakowo czy był pieczony na kamieniu czy nie. W zasadzie to albo coś mi smakuje lub nie oraz da się zjeść - tak mam. Jak nie zdążę napiec chleba to i sklepowy też zjem. To prawda, że grzeje z jednej strony mocniej,ale mam go dla własnej wygody. Ma jak dla mnie jedną wadę, zegar działa do 99 minut a ma zaprogramowaną temperaturę 70* a to pozwoliłoby na zrobienie potraw w niskiej temperaturze tak ja Tusiaczek robi.Nie namawiam do małych piekarników, każdy sam podejmuje decyzję. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Czerwca 2015 To, że mały ma 1800W, a duży 3000W nie ma wielkiego znaczenia dla zużycia energii. Ta duża grzałka (grzałki?) pracują cyklicznie. Większe znaczenia mają straty energii na zewnątrz (tak naprawdę to ma znaczenie tylko dla "obsesyjnych" centusiów, nieporównywalnie większe znaczenie powinna mieć wygoda użytkownika i efekty jakie osiągamy i to z tego powodu zdecydowałbym się na dodatkowy piekarnik, a nie z oszczędności).Mały piekarnik Papcia ma termoobieg. Wentylator miesza powietrzem, co wyrównuje w nim temperaturę. Mimo tego i tak z jednej strony grzeje mocniej. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Dzięki chłopaki Wasza dyskusja właśnie mi przypomniała że od jakiegoś czasu "poluję" na taki opiekacz/rożen Predom/Selfa co to za komuny niezmiernie popularne były... No i znalazłem w dość bliskiej okolicy w tak zwanych "rozsądnych pieniądzach" z całym kompletem akcesoriów czyli rożnem na kurczaki i zestawem na 6 szaszłyków Oj będą teraz w konsumpcji kurczaki z karuzeli i szaszłyczki wszelakie.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Czerwca 2015 To, że mały ma 1800W, a duży 3000W nie ma wielkiego znaczenia dla zużycia energii. Ta duża grzałka (grzałki?) pracują cyklicznie. Większe znaczenia mają straty energii na zewnątrz (tak naprawdę to ma znaczenie tylko dla "obsesyjnych" centusiów, nieporównywalnie większe znaczenie powinna mieć wygoda użytkownika i efekty jakie osiągamy i to z tego powodu zdecydowałbym się na dodatkowy piekarnik, a nie z oszczędności).Mały piekarnik Papcia ma termoobieg. Wentylator miesza powietrzem, co wyrównuje w nim temperaturę. Mimo tego i tak z jednej strony grzeje mocniej.Masz rację, ja mam go dla własnej wygody. Tak mocno to nie ściskam orzełka by dużo zaoszczędzić. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Oj będą teraz w konsumpcji kurczaki z karuzeli i szaszłyczki wszelakie.... Na razie to ja łapkę trzymam na tym "cudzie" Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11751-witam-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/page/2/#findComment-431522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.