Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje eksperymenty kulinarne :)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
204 odpowiedzi w tym temacie

#1 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 01 lip 2015 - 14:44

Za namową shoutboksowych rozmówców postanowiłem udokumentować przy pomocy aparatu fotograficznego moje ostatnie wygibasy kulinarne i zaprezentować je na forum. 

 

Na pierwszy ogień krótka fotorelacja z robienia kiełbasy parzonej. 

Farsz już czeka.

Załączony plik  farsz.jpg   97,67 KB   49 Ilość pobrań

Tutaj farsz radośnie wskakuje w jelita.

Załączony plik  nadziewanie.jpg   85,27 KB   46 Ilość pobrań

Batoniki przed parzeniem.

Załączony plik  biała_surowa.jpg   58 KB   44 Ilość pobrań

Farsz z dodatkiem papryki.

Załączony plik  farsz_papryka.jpg   100,99 KB   45 Ilość pobrań

Tutaj oprócz papryki dodałem jeszcze żółty ser.

Załączony plik  farsz_papryka_ser.jpg   98,46 KB   36 Ilość pobrań

Tak wygląda po upchnięciu w jelita.

Załączony plik  paprykowa_surowa.jpg   88,75 KB   36 Ilość pobrań

A tak wygląda po sparzeniu.

Załączony plik  paprykowa_parzona.jpg   72,28 KB   34 Ilość pobrań

Tutaj porównanie kiełbaski z papryką i bez.

Załączony plik  paprykowa_biała.jpg   72,55 KB   34 Ilość pobrań

 

Pokusiłem się też o zrobienie mielonki drobiowej z kawałkami papryki w szynkowarze.

Załączony plik  mielonka_drobiowa_01.jpg   66,54 KB   34 Ilość pobrań

Załączony plik  mielonka_drobiowa_02.jpg   76,11 KB   33 Ilość pobrań

 

Na koniec jeszcze fotka pasztetu, który jak widać znika w błyskawicznym tempie :)

Załączony plik  pasztet.jpg   93,14 KB   28 Ilość pobrań

 

Shoutboxowym Klikaczom dziękuję za wsparcie i pozdrawiam wszystkich miłośników domowych wyrobów :)


Użytkownik qba-69 edytował ten post 01 lip 2015 - 14:47


#2 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 01 lip 2015 - 14:57

 Kiełbaski ładne , zgrabne , jak smakuja to    :clap: , pasztet zrobiłes  sporo tez ładnie wyglada ,  :clap: , te " batoniki " to parki , a jelita nie upychałeś tylko nabijałeś - ale to tak dla przypomnienia  :thumbsup: pozdrawiam :clap:  :clap:  :clap:



#3 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 01 lip 2015 - 15:00

Pierwsze koty za płoty ... ;) 

 

PS

Tak z czystej ciekawości czym Ty ta mielonkę drobiową kroiłeś / rżnąłeś ... ? ;)

Dobre ostre noże to podstawa w kuchni ;)



#4 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2358 postów

Napisano 01 lip 2015 - 15:06

Rozmach widoczny, zaangażowanie wyczuwalne, zdjęcie nr 6 można śmiało na tapetę do komóry zakwalifikować albo na avatara :)

:clap:

Wystawione wybrane wykony wyglądają wybornie, wyraźnie wykazano wyżynę wy...ędliniarstwa :)

:clap:



#5 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1245 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 01 lip 2015 - 15:06

Wszystko smacznie wygląda ;)

#6 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 01 lip 2015 - 15:07

Na pierwszy ogień krótka fotorelacja z robienia kiełbasy parzonej.

:clap: tylko na drugi raz pokaż jeszcze przekrój wyrobu ;)

Pokusiłem się też o zrobienie mielonki drobiowej z kawałkami papryki w szynkowarze.

Noże chyba troszkę tępe ;) :tongue:

Czekamy na dalsze Twoje wyroby :D



#7 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 01 lip 2015 - 15:10

Jak widać, jestem początkującym wędliniarzem, stąd te niedokładności w nazewnictwie ;)​  Przy krojeniu mielonki ręka mi drżała, na myśl o tym czy aby smakowo wyszło dobrze  :w00t:  Na szczęście wszystkie wyroby wyszły rewelacyjne w smaku, potwierdzają to ci, którzy mieli możliwość degustacji  :thumbsup:



#8 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 01 lip 2015 - 17:58

Pierwsze wyroby bardzo cieszą,prawda? :) :clap:



#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12684 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 01 lip 2015 - 18:21

Na szczęście wszystkie wyroby wyszły rewelacyjne w smaku, potwierdzają to ci, którzy mieli możliwość degustacji

 

 

 I tego się trzymaj - jesteś na dobrej drodze :D

 

 

 Pozdrawiam 



#10 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2314 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 01 lip 2015 - 18:51

Brawo :thumbsup: :clap: :clap:



#11 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 lip 2015 - 19:31

Qba i tak trzymaj k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig. NAstepny krok to wedzone wyroby 



#12 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 01 lip 2015 - 19:34

Qba, jak na pierwszy raz to ładny rozmach :) Pasztet wp robiłeś ? Czy może z królika ?



#13 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 01 lip 2015 - 20:41

Dziękuję za wszystkie komentarze :)

 

Pierwsze wyroby bardzo cieszą,prawda? :) :clap:

Szczególnie te udane :) 

 

NAstepny krok to wedzone wyroby 

Dopiero jak wybuduję wędzarnię.

 

Qba, jak na pierwszy raz to ładny rozmach :) Pasztet wp robiłeś ? Czy może z królika ?

To nie pierwsze moje wyroby, ale te jako pierwsze odważyłem się przed szanownym gremium zaprezentować :) Pasztet drobiowo-wieprzowy.



#14 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 01 lip 2015 - 20:57

qba-69 trzymam kciuki za chęci i wykonanie.Wiem,że będzie coraz smaczniej ;) :)



#15 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 07 lip 2015 - 08:41

Kolejnym moim eksperymentem, okazała się być niezamierzona mielonka, która powstała z farszu do moich grillowych, paprykowych kiełbasek z serem. Przy nadziewaniu okazało się, że brakło mi jelita. Zostało jakieś 1 kg farszu, więc postanowiłem upchnąć go w woreczek i do szynkowara :)

Oto efekt wizualny :)

Załączony plik  mielonka_papryka_ser_01.jpg   84,28 KB   12 Ilość pobrań

A tu na chlebku :)

Załączony plik  mielonka_papryka_ser_02.jpg   84,83 KB   12 Ilość pobrań

W smaku wyszło inne niż kiełbaski. Ser, starty na dużych oczkach, nawet dość widoczny w wyrobie. Peklowałem tylko chude mięso i widać takie ciekawie wyglądające, różowe piegi :)

 

Pozdrawiam forumowiczów :)



#16 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 18 lip 2015 - 09:32

Tym razem z szynkowara "wyskoczyła" mielonka drobiowa z dodatkiem papryki i sera żółtego, pokrojonych w kostkę. To taka zmodyfikowana wersja poprzedniej mielonki :)

Załączony plik  mielonka_drobiowa_paprykowo_serowa.jpg   74,57 KB   18 Ilość pobrań 

 

Pozdrawiam forumowiczów :)



#17 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1245 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 18 lip 2015 - 18:40

Qba i znowu nóż tępy :D :D :D

#18 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 30 sty 2016 - 13:28

Papryka pieczona po kaukasku (według przepisu z forum) na szybkim chlebku (przepis ze strony głównej). Poezja smaku.

Załączony plik  Zdjęcie0663.jpg   58,31 KB   14 Ilość pobrań



#19 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9380 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 sty 2016 - 19:11

Papryka pieczona po kaukasku

 

A już myślałam, że poszła w zapomnienie.  ( https://wedlinydomow...kim/#entry40303  )

To wg mnie najdoskonalszy sposób konserwowania papryki. Tak jak napisałeś: "poezja smaku".

Robię co roku od prawie czterdziestu lat i zawsze jest jej za mało.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 sty 2016 - 22:28

Oj, ciekawy przepis, to ja sobie juz wsadzilam na komputer i mam nadzieje, ze znajde czas na jej zrobienie. Bo sezon wekowy u nas teraz ,tylko czasu czasem brak ( i wyszlo maslo maslane  :laugh: ).






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych