StefanS Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Listopada 2018 (edytowane) z biegiem czasu skontaktuję się z kimś w Angli w sprawie wyjaśnienia tego fenomenu:)no coz - -z biegiem czasu mozesz skontaktowac sie z kims z Anglii skoro nie sluchasz na biezaco.....Swoja droga to juz teraz moge powiedziec ze czekam na Tusiaczkowe pastrami - swoja droga to wydaje mi sie ze musiales Tusiaczku probowac Katz's pastrami i to nie raz skoro dazysz do tego slynnego idealu. Podejrzewam ze uzywasz SV metody jako czesciowego procesu.(dopisek - juz nie podejrzewam - Tusiaczkowy sprzecior - wyjasnia). Edytowane 29 Listopada 2018 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Listopada 2018 Jadłem już wiele rodzajów pastrami. Nie ma tego jednego, najlepszego. O i le w Katz`s pastrami robione jest do natychmiastowego spożycia więc wykańczają je na parze i od razu cieplutkie podają to np. w naszym rodzimym Pastrami Deli wykończenie termiczne zostawiają nabywcy. Niuansów jest sporo, jedni rzeczywiście wędzą a inni dodają dym w płynie.Bardzo różni się też pastrami cieplutkie na świeżo i takie na zimno na kanapki. Ja próbuję zrobić takie które będzie można podawać na oba sposoby. No i oczywiście że korzystam z Sous Vide W gotowym na ciepło nie ma praktycznie różnicy ale już w tym na zimno jest i to znacząca. Dzięki SV ja sam wybieram jaką ma mieć konsystencję i strukturę i nie ma miejsca na przypadek że albo się uda albo nie. Ponieważ u nas jest dość duży kłopot z nabyciem fajnego mostka bo w EU całkowicie inaczej rozbiera się półtusze wołowe i nie ma szans na taki kawał mostka jak można kupić w Stanach, eksperymentuję z różnymi kawałkami wołowiny. Wiadomo że poza mostkiem najlepsze wychodzą z antrykotu, ale jak się odpowiednio potraktuje wołowinę SV to już na zimno zbyt dużej różnicy nie ma i spokojnie można robić z ligawy, udźca czy zrazowej W każdym bądź razie beta testerzy pożerają wszystko i podobno jest OK... A że ostatnio piękna ligawa była w Selgrosie po całe 3 dychy za kilogram to aż żal nie skorzystać i właśnie się pekluje... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Listopada 2018 Jadłem już wiele rodzajów pastrami. Nie ma tego jednego, najlepszego.hmm - chyba jest - moim zdaniem najlepsze pastrami, czy najlepsza szynka, czy kielbasa, czy konserwa to to co wlasnorecznie sie zrobilo i to co ma sie w lodowce. Na zdjeciach wszystko wyglada ladnie, dobrze ale za cholere nie mozna sprobowac aż żal nie skorzystać i właśnie się pekluje...podejrzewam ze w woreczku "prozniowym" ... Dziekuje bardzo za wyjasnienia. Tez "walne" sobie i pastrami.... i prosba o zamieszczenie procesu jaki sobie opracowales (o ile nie jest objete tajemnica). Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ollo1985 Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Listopada 2018 Najlepiej zapekluj jedną porcję na sucho, druga na mokro i porównaj efekt końcowy. tak też zrobię co do wariantu to postawię raczej na wariant z wędzeniem na zimno i parzeniem Sous Vide. Dzięki za post dotyczący rodzajów mięsa które mogą zastąpić mostek. Mam rzut kamieniem od domu hurtownię mięsa ale mostki mają tylko mrożone, wiec wolałabym coś jednak świeżego. i prośba o zamieszczenie procesu jaki sobie opracowales (o ile nie jest objete tajemnica). jeśli to nie tajemnica to również przyłączam się do wniosku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Listopada 2018 Mała ciekawostka... paradoksalnie wołowina tak jak dziczyzna lepsza jest mrożona przed przygotowaniem. Np. robiąc steki SV przyprawiam nięso dodaję np. kawałek masła czosnkowego, gałązkę świeżegorozmarynu i po zapakowaniu próżniowym mrożę jakieś 24h. Mięso jest wtedy delikatniejsze. Steki wychodzą mi takie że w knajpie jeszcze takich nie jadłem... A od czasu jak sobie sprowadziłem ze stanów cudeńko o nazwie Searzall do błyskawicznego obsmażania a właściwie karmelizacji powierzchni mięsa, to już wogóle bajka... Lepszy jest już chyba tylko grill kwarcowy ale to w mało której restauracji mają a co dopiero w domu...I tak można by o SV gadać i gadać... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Listopada 2018 po zapakowaniu próżniowym mrożę jakieś 24h. Mięso jest wtedy delikatniejsze co do steków w knajpie - dzieli je przepaść - W W-wie są 2 może 3 z naprawdę dobrymi stekami reszta to przeciętne i słabe nie mówiąc o tym, że stopień wysmażenia dzieli się w niektórych na" mniej lub bardzie wysmażony " tragedia. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Listopada 2018 przeciętne i słabe nie mówiąc o tym, że stopień wysmażenia dzieli się w niektórych na" mniej lub bardzie wysmażony " tragedia. Tak jest w całej Polsce. Po prostu nie ma tradycji robienia steków.Przyczyny są głębsze, socjologiczne wręcz.Chociaż zdarzają się perełki i to w nieoczekiwanych miejscach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Listopada 2018 Powolutku to się zmienia, na co wpływ ma przede wszystkim odpowiednia wołowina, która jeszcze do niedawna nie była w Polsce dostępna.Niebawem bardzo obszerne i ciekawe opracowanie na temat wołowiny i tego, co można z niej zrobić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Listopada 2018 Myślę ,że właśnie brak tej wołowiny to jest główna przyczyna - tak wygląda półka z wołowiną w japońskim markecie - zupełnie niepodobne do naszych "półek" z wołowiną Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Listopada 2018 zupełnie niepodobne do naszych "półek" z wołowiną O tym nieosiągalnym marmurku nie wspominając Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Listopada 2018 O tym nieosiągalnym marmurku nie wspominając hehehe - Kobe Beef Ci sie marzy? niemal nie osiagalne Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Listopada 2018 Nie jest tak źle. Mamy nowe, coraz lepsze rasy bydła rzeźnego i coraz lepsze mięso. Niebawem udowodnię. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Listopada 2018 Kobe Beef Ponoć przereklamowana tzn ,że można tam zjeść równie dobrą wołowinę w nieco niższej cenie co nie zmienia faktu , że u nas takiego mięsa nie uświadczysz jak w Japonii czy Korei . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) niemal nie osiagalneMiękkie smakuje mięskiem i umami Wprawdzie dojrzałe 100-120 dniowe dobrej jakości steki też maję to coś Edytowane 30 Listopada 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Makro ma dość duży wybór wołowiny. Tylko te ceny. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Kupowałem w wielu marketach i lipa, to nie to.Mam jeden sklep, gdzie kupię prawdziwą wołowinę z importu, ale cena około 150 zł za kg, jest dla mnie nie do przyjęcia. Poprawka, na dziś 220 zł za kg. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Dobrą wołowinę taką co to w sklepie kosztuje parę stówek za kg. można... zrobić sobie samemu Jest rewelacyjna metoda na dojrzewanie wołowiny w specjalnych workach próżniowych tzw. dry aging. Kiedyś specjalne worki do dojrzewania kosztowały też "specjalnie" ale teraz to już norma i koszt apkceptowalny. A różnica w mięsie przeogromna... Struktura mięsa zmienia się niesamowicie. Oczywiście uprzedzę naszych domorosłych wynalazców... to nie są takie worki próżniowe jakich używamy do pakowania Tamte są paroprzepuszczalne (w jedną stronę) i dodatkowo wnętrze pokryte jest jakimś enzymem. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Tusiaczku - mowisz o tzw tutaj Umai bags... sa czesciowo wykorzystywane do beef aging, mniejsze kawalki czy brak odpowiednich warunkow. Niemniej sa tez wykorzystywane zwykle zamkniete prozniowo - ok 7 dni w lodowce najzimniejsza polka. (oczywiscie nie jestem az takim domoroslym wynalazca - niemniej naukowcy tez prowadza badania w tym kierunku). Odnosnie ceny wolowiny w stanach - jest od 4X do 20X drozsza niz np cala szynka wieprzowa. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Dokładnie o te worki mi chodzi. Spokojnie można je dostać i w Polsce - http://vacus.pl/62/Worki-prozniowe-do-dojrzewania-miesa-A-vac.html Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Jest rewelacyjna metoda na dojrzewanie wołowiny w specjalnych workach próżniowych tzw. dry aging Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Fajnie że są worki, tylko dobrej wołowiny nie ma, żeby ją do nich włożyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 2 Grudnia 2018 tylko dobrej wołowiny nie ma, żeby ją do nich włożyć. Cena do przyjęcia https://www.befsztyk.pl/oryginalna-poledwica-argentynska-4-5-lbs-black-angus.html?urlid=oryginalna-poledwica-argentynska-4-5-lbs-black-angus&action= https://www.befsztyk.pl/poledwica-z-mlodego-bydla-rasy-limousine.html W Szwajcarii kosztuje min 5 razy więcej https://gaucho.ch/shop/ Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ollo1985 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Grudnia 2018 no to ligawa na pastrami się już pekluje zgodnie z tabelą dziadka z przyprawami które opisałem wcześniej (jeśli jest ktoś z poznania i okolic - to w sadach niedaleko tarnowa podgórnego jest hurtowia mięsa - ligawę kupiłem za 26zł /1kg i to bez żadnej promocji:) ). szukałem jeszcze tego Searzall - na amazonie niemieckim po 80 ojro do nabycia od zaraz a i jeszcze fajna promocja, jeśli ktoś potrzebowałby cyrkulatora sous-vide (ze sterowaniem z telefonu z dowolnego miejsca) https://www.pepper.pl/promocje/anova-precision-cooker-wifi-60-euro-taniej-122820 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Grudnia 2018 i jeszcze fajna promocja, jeśli ktoś potrzebowałby cyrkulatora sous-vide (ze sterowaniem z telefonu z dowolnego miejsca) Wg mnie jest to promocja z rodzaju psychologicznych. Czyli piszemy wyższe się cenę niż obowiązuje, następnie daje się niższą, aby konsument się cieszył. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Czyli piszemy wyższe się cenę niż obowiązuje, następnie daje się niższą, aby konsument się cieszył. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13732-dowcipy/?p=616959 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.