Skocz do zawartości

RATUNKU! Katastrofa - stracona wędzarnia a mięso zapeklowane.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stała się KATASTROFA, dzisiaj u nas tak strasznie wieje, że wszystko fruwa i...

przewróciło mi ważącą ponad 100kG wędzarnię. Straty:

- dach (pikuś, bez więźby można wędzić)

- drzwi szklane się posypały, trzeba będzie po prostu zamiast szyby wstawić jakąś naturalną deskę)

Ale co mam zrobić z zapeklowanym mięsem?

Mam od wczoraj peklowane na sucho pierś z indyka, udka z gęsi.

CO Z TYM ZROBIĆ? Bo dzisiaj/jutro już nie dam rady naprawić wędzarni -najwcześniej za 3 dni!!

Mam jeszcze zasolone ryby, ale to nie problem po prostu je usmażę.

Czy te zapeklowane mięsa można po prostu upiec w piekarniku?

post-44204-0-28624500-1446979380_thumb.jpgpost-44204-0-76883700-1446979400_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12254-ratunku-katastrofa-stracona-w%C4%99dzarnia-a-mi%C4%99so-zapeklowane/

....mięso wytrzyma Ci w chłodnym miejscu nawet tydzień....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Czy te zapeklowane mięsa można po prostu upiec w piekarniku?

Obniż temperaturę peklowania do 0-2 C i niech sobie leży dopóki nie naprawisz wędzarni, albo zapekluj do końca, mięso zamroź a odmrozisz i uwędzisz jak naprawisz wędzarnię.Ryby bym raczej usmażył.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dzięki za info. Właśnie wróciłem z marketu, kupiłem deski 2,5cm grubości i będę jeszcze dzisiaj się starał naprawić drzwi.

A powiedzcie proszę czy to mięso peklowane na sucho powinienem zalać ew. wodą/solanką czy tak jak jest teraz tylko schłodzić? Bo znalazłem informacje, że jak się pekluje na mokro to dłużej to trwa.

tak jak jest teraz tylko schłodzić?

Jak poleży dwa trzy dni dłużej  i się dłużej popekluje to mu się nic nie stanie. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

przewróciło mi ważącą ponad 100kG wędzarnię. Straty: - dach (pikuś, bez więźby można wędzić) - drzwi szklane się posypały, trzeba będzie po prostu zamiast szyby wstawić jakąś naturalną deskę) Ale co mam zrobić z zapeklowanym mięsem?

Kiedyś moja wędzarnia spłonęła w nocy.

Rano ustawiłam na sucho komin z cegieł i wedziłam.

Ty masz lepszą sytuację.

Na strop narzucasz worek jutowy, drzwi wstawiasz z kartonu i jazda :D 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Na strop narzucasz worek jutowy, drzwi wstawiasz z kartonu i jazda :D

Kobieta odpowiedziała krótko i na temat,nie opeir papier tylko do roboty,lamenty i emocje pozostawić za sobą,dasz rade powodzenia

p.s.ciesz się że przewróciło pusty wędzak,jakby był pełny to już nie byłoby co wyciągać.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi.

Rybka powędrowała do piekarnika (na szczęście udało się ją upiec pomiędzy zanikami prądu) wyszła troszkę słona, ale i tak smaczna.

Co do "lamentów", to jeszcze wczoraj zakupiłem deski w Lerua i późnym wieczorem zakończyłem naprawę wędzarni, przynajmniej jeżeli chodzi o drzwi. Dzisiaj moja żonka zadeklarował, że po południu pomaluje stronę zewnętrzną drzwi, aby zabezpieczyć drewno przed ew. wilgocią.

• 1 miesiąc temu...

Tak już 2-krotnie wędziłem, w listopadzie i teraz przed samymi świętami.

Odnośnie naprawy wędzarni to: w drzwi zostały zamiast szyby wstawione deski podbitkowe 2,5cm grubości pióro-wpust, a przód drzwi tak jak wcześniej dodatkowo obity tymi samymi deskami co były wcześniej o gr. 1cm.

Dach został całkowicie zdemontowany, obecnie wędzarnia stoi na palecie EU do której są przykręcone kółka i na czas wędzenia jest wystawiana z garażu, gdzie jest przechowywana.

Docelowo chcę dolną część lodówki (~40cm) odciąć (jest to pusta przestrzeń w której był agregat) i całość zmocować na kółkach, aby na czas wędzenia móc wygodnie ją wystawiać z garażu, ze względu na jednak zdradliwy klimat (zarówno deszcze jak i b. silne wiatry) wolę sprzęt przechowywać w pomieszczeniu, bo szkoda mi mojej włożonej w niego pracy, aby w ciągu kilku lat został zniszczony.

A tak wyglądał "wsad" 20 grudnia

post-44204-0-15163500-1451161533_thumb.jpg