Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Swieta za pasem wiec zaczelam robic troche swiatecznych wyrobow ...

Na poczatek delikates swiateczny ..salceson domowy  czyli "frajer z uchem" :D

w skladzie : ½ glowy, golonka ,3 ozorki doprawiony do smaku czarnym pieprzem, kminkiem i czosnkiem

post-58387-0-21256200-1449232723_thumb.jpg

.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

.salceson domowy
Wygląd zacny,smakowicie wygląda :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-460453
Udostępnij na innych stronach

w skladzie : ½ glowy, golonka ,3 ozorki doprawiony do smaku czarnym pieprzem, kminkiem i czosnkiem

 

Szkoda, że nie w maćku :( , ale i tak bardzo ładnie wygląda. :thumbsup:  :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-460459
Udostępnij na innych stronach

dziekuje , :)

Arkadiuszu niestety nie posiadalam zoladka ,mam pecherze wieprzowe suszone ale nie bardzo wiedzialam czy sie nadaja ,a balam sie ze moze byc zupa salcesonowa  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-460487
Udostępnij na innych stronach

@Artu, musi ,jeden batonik juz zapakowany i schowany do zamrazalnika :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-460494
Udostępnij na innych stronach

ale nie bardzo wiedzialam czy sie nadaja ,a balam sie ze moze byc zupa salcesonowa 

 

Dlaczego się nie nadają?.Nadają się.Wiele rodzajów salcesonów jest w kątnicach, ale zastosowanie żołądka  było by w tym przypadku moim zdaniem z korzyścią dla końcowego smaku salcesonu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-460530
Udostępnij na innych stronach

@Artu, tak ,mrozilam ,pozniej rozmrazanie w lodowce smak i konsystecja bardzo dobra , nic nie wyciekalo,zamrazalam w woreczkach prozniowo zamknietych.

Jak bede robila w przyszlosci wykozystam ten pecherz, 

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-460539
Udostępnij na innych stronach

Byl salceson ..a teraz kolej na golonke w galaretce, kosc usunelam zwinelam tak zeby weszla do praski ,czosnek w plasterkach, pieprz i papryka ostra  wedzona ...calosc parzona do 76 st w srodku ,golonka kroi sie ladnie a o dziwo galaretka nie odpadla :)

Calosc smaczna ,chyba beda powtorki :D

 

post-58387-0-25197300-1449333380_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-460627
Udostępnij na innych stronach

Elektra- jestem pelna podziwu :clap:A , morzesz podac jak to robijas, rozumie ze parzone czy praska, szynkowar  :blush: o wedzeniu nie mysle ale TO, to to chetnie bym zrobila, morzesz dac jakies wzkazowki . Jeszcze raz :clap:  :clap: 


Ps. co ze skora zrobilas

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-460630
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do Świąt raczej nie doczeka

Jakby  nie patrzeć, to termin przydatności do spożycia salcesonu nie jest tak długi. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-460645
Udostępnij na innych stronach

@Dzidzia, Z golonki usunelam kosc, poniewaz golanka byla ju zwczesniej peklowana ,taki gotowiec juz zakupiony ( jak dla mnie ciut za slony ) do mojego salcesonu sama peklowalam golonke i wyszla zdecydowanie lepsza wiec teraz juz bede robila z takiej.

Po usunieciu kosci i czesci skory tak zeby mi pasowala do mojej praski zrobionej z GN / wsad ok 900g/

na dno praski wlozylam plasterki czosnku ,melony pieprz i 1 listek laurowy nasypalam paprzyki wedzonej umiescilam golonke na wierzch tez posypalam papryka i plasterki czonku oraz ok lyzeczki zelatyny. Zamknlam praske mocno docisnelam i zostawilam w lodowce na 12 h. Po tym czasie wstawilam do garnka z woda  80 st. C

parzylam az w srodku bedzie 75 st. Napewno bylo to ponad 3 h,dokladnie nie patezylam gdyz trzymam sie temp nie czasu.

Po parzeniu wstawialam do zimnej wody schlodzilam do 15 st i wstawilam na cala noc do lodowki,nie luzowalam docisku ,rano na chwile do goracej wody zeby latwiej wyjac gdyz nie dawalam zadnego worka czy folji.


 @Todek,dlatego juz jeden batonik na swieta zamrozony a drugi pojedziej jutro do moich rodzicow :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-460652
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sledziki z przepisu Anuś srodziemnomorski i cytrynowy

post-58387-0-10906000-1450538549_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-463882
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sledziki z przepisu Anuś srodziemnomorski i cytrynowy

Electra .. bardzo się cieszę, że zrobiłaś i myślę, że będą smakować :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-463886
Udostępnij na innych stronach

Anus napewno bo to takie nasze smaki..szukam jeszcze przepisu na sledzie z orzechami wloskimi i rodzynkami ,jadlam kiedys u znajomej ,niestety nie znam przepisu a byly naprawde pyszne..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-463887
Udostępnij na innych stronach

 

 

szukam jeszcze przepisu na sledzie z orzechami wloskimi i rodzynkami

Niestety takiego nie znam. Nie mogę robić z rodzynkami, bo córcia nie lubi .. wyskubie nawet z ciasta .. każdą rodzynkę :facepalm:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-463888
Udostępnij na innych stronach

Czy jet gdzieś przepis na te śledzie śródziemnomorskie Anuś?

Nie mogę znaleźć.

Marko .. tutaj pokazałam i napisałam jakie dodatki :)https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8338-rozmaitosci-kulinarne-ann/page-4 nad zdjęciem jest napisane co dodałam  a na następnej stronie są dwa przepisy, akurat tego na śledzie śródziemnomorskie nie ma, ale mogę napisać  :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/#findComment-463899
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.