miro Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Maja 2009 Skoro nie parzysz po wędzeniu nie pozostaje Ci nic innego jak zastosować się do rad Abratka.Musisz pamiętać że wraz ze wzrostem temperatury ubywa masy a co za tym idzie wzrasta słoność wyrobu.Proponuje przy następnym wędzeniu wykonać parę partii mięsa ale o różnym dodatku peklosli do solanki.Trochę to upierdliwe ale pozwoli Ci na znalezienie własnej dawki peklosoli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-66848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek70 Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Maja 2009 Ok tak zrobię.Czy mam nastrzykiwać w takim wypadku ?.Temperaturę doprowadzić do 68-72 i utrzymywać godzinę ? kurcze może jednak zaparzę skoro wszyscy tak robią Cytuj Pozdrawiam Irek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-66892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Maja 2009 Irek, jeśli chcesz peklować szybko to nastrzyk musi być, jeśli peklowanie małych elementów ustawisz na dwa tygodnie to możesz zrezygnować - wstrzyknięcie solanki ma na celu jej dotarcie w najgrubsze miejsca aby nie pozostały obszary niedopeklowaneJa stosuję nastrzyk zawsze (w ilości ok7-10% do wagi mięśnia) ale staram się peklować 10-14 dni solanką o stężeniu 0,85/10l Z temperaturami mylisz pojęcia :mellow: po wędzeniu właściwym masz dwie drogi wyboru (oczywiście wcześniej zaplanowane ze względu na słoność)1 to parzenie -- czyli w skrócie, trzymanie w wodzie o temperaturze ok80 stopni do czasu gdy mięso osiągnie w swoim środku geometrycznym temperaturę 68-70 (wg obecnych norm 70-72)2 to dopiekanie w wędzarni czyli podniesienie temperatury powietrza do ok 85 stopni i doprowadzenie wędzonki do wspomnianych minimum68stopni w srodku geometrycznym czas potrzebny do osiągnięcia tej temperatury może być różnyprzyjmuje sie że parzenie to około 50 minut na każdy kilogram elementu - ale pod warunkiem że proces prowadzimy bezpośrednio po wyjęciu z ciepłej wędzarni, Nie zmuszaj się do zmiany upodobań tylko dlatego że tak robi większość - możesz spróbować wersji parzonej i wybrać "swoją drogę" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-66898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek70 Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Maja 2009 Dziękuję pięknie Jutro nastawiam peklowanie i ruszam do boju nie strudzony wcale.Pierwsze koty za płoty Cytuj Pozdrawiam Irek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-66907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz15121970 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 22 Grudnia 2010 witam wszystcy piszą o proporcjach mnie interesuje sposób na odsolenie już uwędzonej wendzonki proszę o pomocjanusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Co to znaczy za słone? Ja pekluję wg. tabeli Dziadka i wedzonki są w sam raz .A jeżeli śą naprawdę za słone to mocz wędzonki w letniej wodzie a potem parz, powinno pomóc. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Jak masz sparzone do zrób bigos :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 22 Grudnia 2010 janusz15121970, jeśli jeszcze nie parzyłeś to, dużo wody 2-3litry na 1 kg i parzenie w temp. 70-75 C. Jeśli masz już sparzone lub upieczone to, moczenie w wodzie( oprócz soli ociekną inne smaki) lub cienko na chlebek z masłem. Czy wędzonki były próbowane na ciepło? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 22 Grudnia 2010 A ja mam pytanie - jak zwiększyć słoność przyszłych wędzonek? Mam zapeklowane od soboty czternaście elementów na wędzonki, dziś je przygotowałem do wędzenia, już sobie wiszą, jak zwykle posmakowałem surowego mięska i wydaję się być mało słone, a jutro wędzenie. Chyba je przed wędzeniem nasolę na sucho. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Dodatkowo nastrzyknąć solanką o mocy procentowej takiej jak im brak do oczekiwanej słoności. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Dodatkowo nastrzyknąć solanką o mocy procentowej takiej jak im brak do oczekiwanej słoności Dla mnie byłyby dobre, świniaczek koleżanki z pracy był, zastrzegła, że lubią słone. Solanka 2% wystarczy i w jakiej ilości wagowo na kg mięska. Solanka z soli czy peklosól. Kolor w środku dobry. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Samą solą ponieważ nitryt powinien przereagować z mięsem a tu nie będzie czasu.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 22 Grudnia 2010 witam wszystcy piszą o proporcjach mnie interesuje sposób na odsolenie już uwędzonej wendzonki proszę o pomoc januszPrzetestowałem na swoim boczku, był wrzucony do parzenia, ale w miedzy czasie poszedłem usypiac małego i żona nie wyciagneła go w pore... przeleżał w wodzie dodatkową godzine i wyszedł prawie nie słony... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Henio, dowcipnisiu jeden, he he, czekaj na zlocie cie przydybie i do wedzarni wsadze Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 17 Lutego 2011 Jak nie chcesz moczyć to możesz zamrozić takie upeklowane i powędzisz kiedy wydobrzejesz. P.SZdrówka życzę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 17 Lutego 2011 Miałem kiedyś taki przypadek i odlałem połowę solanki i uzupełniłem czystą wodą i wyszły dobre ale to tylko moje skromne zdanie.Pozdrawiam. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 17 Lutego 2011 einshel, Wstaw do bardzo zimnego i po problemie. Jednak zadbaj o troszkę więcej niż to mięsko. Płukanie solą gardełka - super pomaga sprawdziłem i poleżeć w ciepłym. Mięsko zaczeka w zimnym, nawet dwa tygodnie bez problemu. Nie dodawaj wody, tylko zmień temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 17 Lutego 2011 Dokladnie jak radzi Andyandy.I wracaj szybko do zdrowia Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 17 Lutego 2011 Na prawdę, dziękuje wam bardzo za pozdrowionka... :blush: Aż mi lepiej :grin: No , ale musiałam wstać , bo mi moje chłopaki taką kolacje zrobili ... :shock: Po TYM ,to na pewno wyzdrowieję... :thumbsup: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 17 Lutego 2011 Po TYM ,to na pewno wyzdrowieję...Napewno :clap: , ja również rychłego powrotu do zdrowia życzę. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 17 Lutego 2011 einshel, Kiedyś dawno, dawno temu itd, za górami i lasami itd, "tatarek" + flaszka standardem wieczorową porą było. Marzenie - o tej porze. Na kolację zjadłem banana z cytryna - bo nic innego w lodówce nie było. ( mięska na noc nie jadam, a jest) Ja słuchałem dobrych rad z forum i szybko wróciłem do zdrowia, wiec też radzę poczekać z wędzeniem do końca gorączki. Obniżając znacznie temperaturę peklowania można tydzień zaczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 17 Lutego 2011 Jak najbardziej ! Tylko tradycyjne metody i ''Leki z Bożej apteki'' :grin: Padł rozkaz - coby mięsko wynieśli do garażu :wink: tak ,że jestem spokojna Na pewno będą fotki z mojego wędzenia , bo 'moi' by to mięsko na jaki bigos przerobili :rolleyes: , ale ciii... Dam se rade... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 18 Lutego 2011 einshel, na tym zdjęciu jest chyba masło. Do tatara czy do chleba? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 28 Listopada 2011 Przesolone, a szkoda. zbig 12 napisał Witam, szukam pomocy, chyba przesoliłem. W zeszły poniedziałek zapeklowałem mięsko. Na 1 litr wody dałem 0.8 dkg. peklosoli. W czwartek dołożyłem płachciki boczku a dzisiaj wyjąłem jeden boczek, bo był potrzebny do bigosu. Wymoczyłem go w wodzie w misce przez 1 godzinę i okazał się słony jak morze martwe. Co robić? Na 1 litr wody dałem 0.8 dkg. peklosoli. 8 gram peklosoli na 1 l wody i tak mocno słone to dziwne Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-187780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 28 Listopada 2011 Oj Dziadek i tak właśnie wychodzą "byki" (ktoś zapomni o przecinku , a inny zamiast deko napisze gram póżniej jak nie znający tematu "aptekarsko" zrobi i ...zonk . Witaj na Forum . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-187785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.