Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro nie parzysz po wędzeniu nie pozostaje Ci nic innego jak zastosować się do rad Abratka.

Musisz pamiętać że wraz ze wzrostem temperatury ubywa masy a co za tym idzie wzrasta słoność wyrobu.

Proponuje przy następnym wędzeniu wykonać parę partii mięsa ale o różnym dodatku peklosli do solanki.

Trochę to upierdliwe ale pozwoli Ci na znalezienie własnej dawki peklosoli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-66848
Udostępnij na innych stronach

Ok tak zrobię.

Czy mam nastrzykiwać w takim wypadku ?.

Temperaturę doprowadzić do 68-72 i utrzymywać godzinę ?

 

kurcze może jednak zaparzę skoro wszyscy tak robią :)

Pozdrawiam Irek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-66892
Udostępnij na innych stronach

Irek, jeśli chcesz peklować szybko to nastrzyk musi być, jeśli peklowanie małych elementów ustawisz na dwa tygodnie to możesz zrezygnować - wstrzyknięcie solanki ma na celu jej dotarcie w najgrubsze miejsca aby nie pozostały obszary niedopeklowane

Ja stosuję nastrzyk zawsze (w ilości ok7-10% do wagi mięśnia) ale staram się peklować 10-14 dni solanką o stężeniu 0,85/10l

 

Z temperaturami mylisz pojęcia :mellow:

po wędzeniu właściwym masz dwie drogi wyboru (oczywiście wcześniej zaplanowane ze względu na słoność)

1 to parzenie -- czyli w skrócie, trzymanie w wodzie o temperaturze ok80 stopni do czasu gdy mięso osiągnie w swoim środku geometrycznym temperaturę 68-70 (wg obecnych norm 70-72)

2 to dopiekanie w wędzarni czyli podniesienie temperatury powietrza do ok 85 stopni i doprowadzenie wędzonki do wspomnianych minimum68stopni w srodku geometrycznym

 

czas potrzebny do osiągnięcia tej temperatury może być różny

przyjmuje sie że parzenie to około 50 minut na każdy kilogram elementu - ale pod warunkiem że proces prowadzimy bezpośrednio po wyjęciu z ciepłej wędzarni,

 

Nie zmuszaj się do zmiany upodobań tylko dlatego że tak robi większość - możesz spróbować wersji parzonej i wybrać "swoją drogę"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-66898
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Co to znaczy za słone? Ja pekluję wg. tabeli Dziadka i wedzonki są w sam raz .

A jeżeli śą naprawdę za słone to mocz wędzonki w letniej wodzie a potem parz, powinno pomóc.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138833
Udostępnij na innych stronach

Jak masz sparzone do zrób bigos :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138835
Udostępnij na innych stronach

janusz15121970, jeśli jeszcze nie parzyłeś to, dużo wody 2-3litry na 1 kg i parzenie w temp. 70-75 C.

Jeśli masz już sparzone lub upieczone to, moczenie w wodzie( oprócz soli ociekną inne smaki) lub cienko na chlebek z masłem.

Czy wędzonki były próbowane na ciepło?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138837
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie - jak zwiększyć słoność przyszłych wędzonek? Mam zapeklowane od soboty czternaście elementów na wędzonki, dziś je przygotowałem do wędzenia, już sobie wiszą, jak zwykle posmakowałem surowego mięska i wydaję się być mało słone, a jutro wędzenie. Chyba je przed wędzeniem nasolę na sucho. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138858
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo nastrzyknąć solanką o mocy procentowej takiej jak im brak do oczekiwanej słoności. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138865
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo nastrzyknąć solanką o mocy procentowej takiej jak im brak do oczekiwanej słoności

Dla mnie byłyby dobre, świniaczek koleżanki z pracy był, zastrzegła, że lubią słone. Solanka 2% wystarczy i w jakiej ilości wagowo na kg mięska. Solanka z soli czy peklosól. Kolor w środku dobry. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138866
Udostępnij na innych stronach

Samą solą ponieważ nitryt powinien przereagować z mięsem a tu nie będzie czasu....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138885
Udostępnij na innych stronach

witam wszystcy piszą o proporcjach mnie interesuje sposób na odsolenie już uwędzonej wendzonki proszę o pomoc

janusz

Przetestowałem na swoim boczku, był wrzucony do parzenia, ale w miedzy czasie poszedłem usypiac małego i żona nie wyciagneła go w pore... przeleżał w wodzie dodatkową godzine i wyszedł prawie nie słony...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-138886
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jak nie chcesz moczyć to możesz zamrozić takie upeklowane i powędzisz kiedy wydobrzejesz.

 

P.S

Zdrówka życzę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147261
Udostępnij na innych stronach

Miałem kiedyś taki przypadek i odlałem połowę solanki i uzupełniłem czystą wodą i wyszły dobre ale to tylko moje skromne zdanie.Pozdrawiam.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147266
Udostępnij na innych stronach

einshel, Wstaw do bardzo zimnego i po problemie. Jednak zadbaj o troszkę więcej niż to mięsko. Płukanie solą gardełka - super pomaga sprawdziłem i poleżeć w ciepłym. Mięsko zaczeka w zimnym, nawet dwa tygodnie bez problemu. Nie dodawaj wody, tylko zmień temperaturę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147367
Udostępnij na innych stronach

Na prawdę, dziękuje wam bardzo za pozdrowionka... :blush: Aż mi lepiej :grin: No , ale musiałam wstać , bo mi moje chłopaki taką kolacje zrobili ... :shock: Po TYM ,to na pewno wyzdrowieję... :thumbsup:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147371
Udostępnij na innych stronach

Po TYM ,to na pewno wyzdrowieję...

Napewno :clap: , ja również rychłego powrotu do zdrowia życzę.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147373
Udostępnij na innych stronach

einshel, Kiedyś dawno, dawno temu itd, za górami i lasami itd, "tatarek" + flaszka standardem wieczorową porą było. Marzenie - o tej porze. Na kolację zjadłem banana z cytryna - bo nic innego w lodówce nie było. ( mięska na noc nie jadam, a jest) Ja słuchałem dobrych rad z forum i szybko wróciłem do zdrowia, wiec też radzę poczekać z wędzeniem do końca gorączki. Obniżając znacznie temperaturę peklowania można tydzień zaczekać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147374
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej ! Tylko tradycyjne metody i ''Leki z Bożej apteki'' :grin: Padł rozkaz - coby mięsko wynieśli do garażu :wink: tak ,że jestem spokojna :cool: Na pewno będą fotki z mojego wędzenia , bo 'moi' by to mięsko na jaki bigos przerobili :rolleyes: , ale ciii... Dam se rade... :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-147378
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Przesolone, a szkoda.

zbig 12 napisał

 

Witam, szukam pomocy, chyba przesoliłem. W zeszły poniedziałek zapeklowałem mięsko. Na 1 litr wody dałem 0.8 dkg. peklosoli. W czwartek dołożyłem płachciki boczku a dzisiaj wyjąłem jeden boczek, bo był potrzebny do bigosu. Wymoczyłem go w wodzie w misce przez 1 godzinę i okazał się słony jak morze martwe. Co robić?

Na 1 litr wody dałem 0.8 dkg. peklosoli.

8 gram peklosoli na 1 l wody i tak mocno słone to dziwne

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-187780
Udostępnij na innych stronach

Oj Dziadek i tak właśnie wychodzą "byki" (ktoś zapomni o przecinku , a inny zamiast deko napisze gram póżniej jak nie znający tematu "aptekarsko" zrobi i ...zonk .

Witaj na Forum .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1253-za-s%C5%82one-w%C4%99dzonki/page/4/#findComment-187785
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.