Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Podwawelska z chlebem

chleb wypieki pieczywo

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#21 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 22 lut 2016 - 19:14

Ale drożdżowe to też zupełnie normalne chleby. Nie wiem dlaczego miałyby być gorsze.

 

Są lepsze, bo bardziej pulchne, a gorsze, bo zawierają fityny. Wszystko zależy od priorytetów konsumenta ;)



#22 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5118 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lut 2016 - 19:21

Pozwolę sobie się nie zgodzić.


 

 

Masz prawo, przecież mamy demokrację :D ale to nie zmienia stanu faktycznego i rzeczywistości że ani bułka upieczona na zakwasie nie będzie nigdy smakować jak bułka, ani też "chleb" upieczony tylko na drożdżach, nigdy nie będzie miał smaku chleba :D.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 22 lut 2016 - 19:22


#23 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 lut 2016 - 19:25

 

Pozwolę sobie się nie zgodzić.


 

 

Masz prawo, przecież mamy demokrację :D ale to nie zmienia stanu faktycznego i rzeczywistości że ani bułka upieczona na zakwasie nie będzie nigdy smakować jak bułka, ani też "chleb" upieczony tylko na drożdżach, nigdy nie będzie miał smaku chleba :D.

 

Wpadnij kiedyś do mnie, serio. Popróbujesz sobie. A tak na marginesie: bułki na zakwasie też robiłem. Prawdopodobnie to kwestia wiedzy i umiejętności.



#24 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5118 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lut 2016 - 19:33

Przypuszczam że potrafię i piekę nieraz gdy mnie "najdzie" takie pieczywo jakie prezentujesz, więc znam i smak i technologię wypieku tego pieczywka. Jest dokładnie jak piszesz, to jest absolutnie kwestia wiedzy, umiejętności, ale też dobrze jest jeżeli i praktyki, tę akurat nabieram nieustannie od bez mała czterdziestu lat w tej "konkurencji", a i nauczycieli miałem całkiem zacnych i w nawet w świecie znanych,  ale za zaproszenie serdecznie dziękuję, może kiedyś przy okazji odwiedzin mojego niezmiennie ukochanego, rodzinnego miasta  Warszawy :D.



#25 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 lut 2016 - 20:49

gorsze, bo zawierają fityny.

Pieczywo na samym zakwasie jest przefermentowane i przez to o wiele bardziej przyjazne dla organizmu niż  pieczywo na drożdżach.



#26 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 586 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 lut 2016 - 21:15

Co by tu nie pisać, to niestety, ale na samych drożdżach bez zakwasu dającego ten charakterystyczny chlebowy posmak, to sorry, ale to raczej tak chlebo-bułka, i nie ma co zaklinać rzeczywistości. Ładny to on jest, tu nie ma dyskusji, ale do chleba mu daleko, to jest bardzo ładny wypiek po prostu, ale taki smakowo bułko podobny, o zewnętrznym wyglądzie chleba naszego powszedniego. Nasze babcie by nas rózgami za nazywanie buły drożdżowej bez zakwasu chlebem, obiły :D. Owszem w nowoczesnych piekarniach masowych piecze się chleb tylko na drożdżach,ale aby nadać mu ten specyficzny smak i zapach chlebowy, dodaje się różne świństwa zwane polepszaczami, które mają nas oszukać, więc spokojnie, bo bułka to też fajne pieczywo i sam też lubię sobie taką chlebo-bułkę czasami upiec do delikatnej wędlinki jest bardzo OK :D.

Jarku, była już dyskusja o chlebie na drożdżach, https://wedlinydomow...zej/#entry95040

czytaj  od postu #16.



#27 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 22 lut 2016 - 21:29

 

Co by tu nie pisać, to niestety, ale na samych drożdżach bez zakwasu dającego ten charakterystyczny chlebowy posmak, to sorry, ale to raczej tak chlebo-bułka, i nie ma co zaklinać rzeczywistości. Ładny to on jest, tu nie ma dyskusji, ale do chleba mu daleko, to jest bardzo ładny wypiek po prostu, ale taki smakowo bułko podobny, o zewnętrznym wyglądzie chleba naszego powszedniego. Nasze babcie by nas rózgami za nazywanie buły drożdżowej bez zakwasu chlebem, obiły :D. Owszem w nowoczesnych piekarniach masowych piecze się chleb tylko na drożdżach,ale aby nadać mu ten specyficzny smak i zapach chlebowy, dodaje się różne świństwa zwane polepszaczami, które mają nas oszukać, więc spokojnie, bo bułka to też fajne pieczywo i sam też lubię sobie taką chlebo-bułkę czasami upiec do delikatnej wędlinki jest bardzo OK :D.

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Chociażby dlatego, że ja go jadłem (dziesiątki razy), a ty prawdopodobnie nie. Na tym zakończę, bo nic więcej nowego nie wniosę do tej rozmowy. Ale może będą miały ochotę wypowiedzieć się osoby, które ten chleb jadły. Chleb to chleb, bułka to bułka. 

 

A jeśli chodzi o bułki to też powrzucam całkiem niezłe przepisy. Zresztą na inne chleby drożdżowe (które bułkami nie są) też wrzucę. Na zakwasowe również, każdy będzie mógł wybrać to, co lubi.

 

 

Tutaj Kolega nie ma racji, chleb to pieczywo żytnie lub pszenno-żytnie z dodatkiem kwasu (zakwasu), które fermentuje i nie wymaga drożdży (w większości piekarni dodają bo brak czasu) Chleb z samej mąki pszennej nie jest chlebem tylko zwykłym pieczywem pszennym, czyli taka większa bułka w formie chleba. ;)



#28 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5118 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lut 2016 - 22:16

 


chleb to pieczywo żytnie lub pszenno-żytnie z dodatkiem kwasu (zakwasu), które fermentuje i nie wymaga drożdży (w większości piekarni dodają bo brak czasu) Chleb z samej mąki pszennej nie jest chlebem tylko zwykłym pieczywem pszennym, czyli taka większa bułka w formie chleba. ;)

 

 

:D :clap: :thumbsup: !!!



#29 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 22 lut 2016 - 22:24

Ja nie rozumiem, co w tym chlebie jest takiego wyjątkowego. Mąka, woda, cukier, sól i drożdże. Podstawowy przepis.



#30 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 lut 2016 - 22:42

 

 

 

Tutaj Kolega nie ma racji, chleb to pieczywo żytnie lub pszenno-żytnie z dodatkiem kwasu (zakwasu), które fermentuje i nie wymaga drożdży (w większości piekarni dodają bo brak czasu) Chleb z samej mąki pszennej nie jest chlebem tylko zwykłym pieczywem pszennym, czyli taka większa bułka w formie chleba. ;)

 

Zaiste nie wiem skąd takie mądrości. Ale tak jak pisałem wcześniej: temat dla mnie zakończony. I nie wiem skąd pomysł o bułce. Naprawdę nic nie poradzę na to, że jak pieczesz chleb to wychodzi ci bułka. Nie wiem co robisz źle.


Ja nie rozumiem, co w tym chlebie jest takiego wyjątkowego. Mąka, woda, cukier, sól i drożdże. Podstawowy przepis.

Niuanse, liczą się niuanse.



#31 slawek444

slawek444

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • Miejscowośćokolice Częstochowy

Napisano 23 lut 2016 - 01:32

A jakie to niuanse jeśli można wiedzieć? To, że pieczone w garnku żeliwnym? - podejrzewam, że w zwykłej foremce też wyjdzie bo "chleby" pszenne na drożdżach zawsze wychodzą chyba, że drożdże popsute. Tak swoją drogą bardzo stopniujesz napięcie - obroń się kolejnymi przepisami.



#32 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5118 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 lut 2016 - 06:28

Ja nie rozumiem, co w tym chlebie jest takiego wyjątkowego. Mąka, woda, cukier, sól i drożdże. Podstawowy przepis.

 

Tak, jak najbardziej prawidłowo, to jest prosty, dobry i "podstawowy przepis", ale na bułkę w kształcie chleba, tak jak wcześniej napisał Tier :D .



#33 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2016 - 09:08

A jakie to niuanse jeśli można wiedzieć? To, że pieczone w garnku żeliwnym? - podejrzewam, że w zwykłej foremce też wyjdzie bo "chleby" pszenne na drożdżach zawsze wychodzą chyba, że drożdże popsute. Tak swoją drogą bardzo stopniujesz napięcie - obroń się kolejnymi przepisami.

We wszystkim wyjdzie, nawet bez foremki wyjdzie. Ale nie taki chleb. Z tych samych składników w zwykłej foremce wyjdzie inny, bez foremki wyjdzie jeszcze inny. Tak jak mówiłem: zawsze liczą się niuanse, szczegóły. Ten przepis dopracowywałem dość długo. Ilość składników, czas wyrastania, czas pieczenia, temperatura pieczenia. Wszystko ma znaczenie. Nawet fakt, że trzeba posypać go mąką tuż przed pieczeniem ma znaczenie. Nawet to, że po upieczeniu musi wystygnąć ma znaczenie. Wszystko ma znaczenie. To są właśnie niuanse.

 

A kolejne przepisy będą, na wszelakie rodzaje pieczywa: na zakwasie, na drożdżach, na bułki... Na co się da. Niedługo.

 

I raz jeszcze powtórzę. To nie są "chleby". To są po prostu chleby. Cudzysłów jest całkowicie zbędny.


 

Ja nie rozumiem, co w tym chlebie jest takiego wyjątkowego. Mąka, woda, cukier, sól i drożdże. Podstawowy przepis.

 

Tak, jak najbardziej prawidłowo, to jest prosty, dobry i "podstawowy przepis", ale na bułkę w kształcie chleba, tak jak wcześniej napisał Tier :D .

 

A słuchaj, ty zawsze tak masz, że wypowiadasz się o rzeczach, o których nie masz pojęcia? Zrób chleb z tego przepisu, a potem możesz komentować. Wcześniej jakby nie widzę sensu. Idąc twoim tokiem myślenia: podstawowym składnikiem na każdą kiełbasę jest mięso, woda i przyprawy. Na podwawelską również. Czyli każda kiełbasa to podwawelska? Na to bym nie wpadł, ale skoro taki masz tok myślenia...


Użytkownik podwawelska edytował ten post 23 lut 2016 - 09:03


#34 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5118 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 lut 2016 - 09:28



A słuchaj, ty zawsze tak masz, że wypowiadasz się o rzeczach, o których nie masz pojęcia?

 

 

Kolego czy nie czytałeś co Ci napisałem w poprzednich postach odnoście wiedzy, stażu i praktyki, więc zwolnij może nieco i przestań kreować się na "profesora". Gdybym ja przedstawił taką reklamę swych wypieków jak na tej reklamowej fotce, prezentowany chleb pszenno żytni wylewający się z foremek dyskwalifikuje wiedzę i umiejętności w "zawodzie", o bułach a,la Wrocławska, bagietko podobnych, nie wspominam. Na naukę jednak nigdy nie jest za późno, młody jesteś, masz czas :D.



#35 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5496 postów

Napisano 23 lut 2016 - 09:30

Zaczyna się ...  :facepalm:

Ja osobiście jadłem ten chleb w wykonaniu Pawła i bardzo mi smakował i to bynajmniej nie bułką. Kilkakrotnie robiłem wg przepisu Pawła  a właściwie starałem się zrobić bo niestety NIGDY mi nie wyszedł tak dobry jak ten który Paweł przytarmosił na imprezę. Starałem się robić dokładnie wg wskazówek, nawet z takiej samej mąki i jakoś mi nie wyszedł. A sroce spod ogona nie wypadłem i troszkę różnych chlebów (i bułek) już w życiu zrobiłem... To zapewne są te niuanse.... No cóż, dzisiaj spróbuję go upiec kolejny raz, może załapię  :facepalm:



#36 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5118 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 lut 2016 - 09:36

Jeżeli ktoś nie potrafi odróżnić pszennej buły od chleba, i publicznie się z tym obnosi,  to wszelkie dyskusje i dywagacje są tylko strata czasu  :(.



#37 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2016 - 09:39

Jeżeli ktoś nie potrafi odróżnić pszennej buły od chleba, i publicznie się z tym obnosi,  to wszelkie dyskusje i dywagacje są tylko strata czasu  :(.

Otóż to, całkowicie się z tym zgadzam. Na tym chyba zakończymy, prawda?


Użytkownik podwawelska edytował ten post 23 lut 2016 - 09:40


#38 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 23 lut 2016 - 09:41

Jeżeli ktoś nie potrafi odróżnić pszennej buły od chleba, i publicznie się z tym obnosi,
 

 

OK PWN nie wikipedia .... jakiego warunku definicji ten chleb nie spełnia ? tylko konkret poproszę ....

 

http://encyklopedia....edia/Chleb.html

 

Można mieć doświadczenie bo chleby robisz od lat nie jadłem ale widzę że są prawidłowe i nie robisz tego pierwszy raz ale bez demagogii może bo idąc tym tokiem rozumowania napisać mogę że prawdziwy chleb to nie dość że żytni i na zakwasie to jeszcze z pieca chlebowego opalanego drewnem a reszta to g....a podróbka "chlebopodobna" 



#39 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1697 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 23 lut 2016 - 09:50

Proponuję Radiową Jedynkę jest właśnie audycja jak zrobić chleb w domu :)



#40 podwawelska

podwawelska

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2016 - 10:31

Niektóre osoby z forum mają wyraźny problem z chlebami pszennymi. Pieką chleb, a wychodzi im bułka. Nie wiem jak to robią, ale w razie czego służę wszelką pomocą i wiedzą jaką posiadam. Wystarczy się zwrócić do mnie z konkretnym pytaniem. Jeśli będę umiał to pomogę. A tymczasem, dla tych właśnie osób (i dla innych oczywiście również) mam chleb na zakwasie. Ten nie powinien wyjść jak bułka :) Chociaż kto wie, w końcu to tylko chleb pszenny, a podobno taki prawdziwy to tylko żytni. No nic, łapcie zatem przepis na podróbę chleba (czyli podobno na bułkę). Prawdziwy żytni wrzucę innym razem ;)

 

Pomysł na ten chleb powstał - jak zwykle w takich sytuacjach - na potrzeby chwili. Chciałem mieć chleb na zakwasie, a nie miałem zbyt wiele czasu. Nie mogłem pozwolić sobie na dwukrotne wyrastanie, najpierw zaczyn, potem już chleb właściwy. Potrzebowałem rano zacząć i po przyjściu z pracy już tylko upiec. Recepturę dopracowywałem przez jakiś czas, aż w końcu stwierdziłem, że wstydu nie ma. Mało tego, to jeden z moich ulubionych chlebów, naprawdę warto go zrobić. Nazwałem go chlebem firmowym, bo nic ciekawszego nie przyszło mi do głowy :)

 

Rzecz zatem ma się tak:

 

300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
180 ml wody
90 g zakwasu żytniego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
 
Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski. Ciasto raczej się nie nadaje do ręcznego wyrabiania, koszmarnie się klei. Dobrze więc będzie jeżeli użyjecie do tego miksera/robota kuchennego. Mikserem to będzie jakieś 7-10 minut wyrabiania. Można też pomęczyć się łyżką. Cokolwiek, aby wyrobić. Jak dla mnie to i w betoniarce możecie to zrobić :) I wyrobione ciasto przekładamy (najlepiej mokrymi dłońmi) do foremki. Ja swoją keksówkę wykładam papierem do pieczenia i lekko spryskuję olejem. Można też wysypać mąką, czy otrębami. Każdy ma pewnie jakieś swoje sprawdzone sposoby. Ja akurat lubię papier do pieczenia. I zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin (lub dłużej - w zależności od temperatury otoczenia). Aż wypełni formę.
Robiłem ten chleb już wiele razy i czas wyrastania był bardzo różny. Im cieplej i mniej przeciągów tym szybciej. Ale średni czas to około 12 godzin. Chociaż zdarzało się (przy niższych temperaturach), że musiałem i ok. 24 godziny poczekać aż ciasto wyrośnie. Ja zwykle robiłem tak, że rano - jak tylko wstałem - od razu wyrabiałem to ciasto. To znaczy wyrabiało się samo, przy pomocy robota kuchennego. Przekładałem do foremki i wychodziłem do pracy. Jak wracałem z pracy to już tylko musiałem upiec. I chleb na kolację gotowy.
 
Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 20 minut i dopiero wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce.
 
A podstawową zaletą tego chleba jest to, że właściwie pasują do niego wszystkie dodatki, co sobie wymyślicie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć przedstawiających różne warianty smakowe.
Jeśli byście chcieli dodać jakieś ziarna to robimy to pod koniec wyrabiania ciasta.
 
Ta ilość składników idealnie pasuje do foremki długości ok. 20 cm (i szerokości około 10-11 cm, jakoś tak).
 
Smacznego!
 
Załączony plik  chleb firmowy 1.jpg   239,35 KB   8 Ilość pobrań Załączony plik  chleb firmowy 2.jpg   229,27 KB   8 Ilość pobrań
Załączony plik  chleb firmowy na liściu chrzanu.jpg   207,07 KB   8 Ilość pobrań Na liściu chrzanu
Załączony plik  chleb firmowy z czarnuszką.jpg   78,49 KB   8 Ilość pobrań Z czarnuszką (tutaj czarnuszki jest zdecydowanie za dużo, trochę mi się przesypało)
Załączony plik  chleb firmowy z czosnkiem niedźwiedzim.jpg   69,86 KB   8 Ilość pobrań Z czosnkiem niedźwiedzim
Załączony plik  chleb firmowy z oliwkami.jpg   162,67 KB   7 Ilość pobrań Z oliwkami
Załączony plik  chleb firmowy z orzechami laskowymi.jpg   229,26 KB   6 Ilość pobrań Z orzechami laskowymi
Załączony plik  chleb firmowy z pestkami dyni.jpg   197,75 KB   6 Ilość pobrań Z pestkami dyni
Załączony plik  chleb firmowy z siemieniem lnianym.jpg   229,34 KB   7 Ilość pobrań Z siemieniem lnianym
Załączony plik  chleb firmowy z suszonymi pomidorami.jpg   263,92 KB   7 Ilość pobrań Z suszonymi pomidorami
Załączony plik  chleb firmowy z suszonymi śliwkami.jpg   224,4 KB   7 Ilość pobrań Z suszonymi śliwkami
Załączony plik  chleb firmowy ze słoneczmikiem.jpg   194,6 KB   7 Ilość pobrań Z ziarnami słonecznika






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: chleb, wypieki, pieczywo

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych