Skocz do zawartości

PEKLOWANIE SZYNEK SPOSOBEM NASTRZYKOWYM


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

szyneczki peklowane pięć dni w solance 5,5% i nastrzykiwane solanką 4,5% z przyprawami i dodatkiem czerwonego wina.

Kolego Andyandy,

czy mógłbyś proszę podać dokładny skład Twojej solanki? Chodzi mi o to, jakie zastosowałeś przyprawy, w jakich ilościach i czy salanka nastrzykowa różniła się od tej głównej jedynie stężeniem soli?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-32483
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie dodatki smakowe fajne są dla odmiany, a i tak wracamy tylko do soli :grin: ewentualnie odrobina pieprzu :grin:

Ale od czasu do czasu dobrze jest zrobić odmianę (jak w sexie :wink: )

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-32484
Udostępnij na innych stronach

EAnna!!! Potłuc w moździerzu małą łyżeczka pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, goździka trzy cztery i pół kieliszka ziarna jałowca, dodać w całości trzy listki laurowe. Następnie zagotować 1,8l wody i 100gr soli peklującej razem z przyprawami. Jak się zagotuje wyłączyć i dolać dużą szklankę wina. Na szyneczkę około 1 kg wystarczy 40 do 60 ml nastrzyk w zależności od sprzętu jaki użyjemy. Następnie wkładamy do zalewy 5,5% do 6% ( skład wg upodobania ) i jak kto lubi może dołożyć czosnek tylko już do ostudzonej zalewy. Peklowanie do 5 dni w temp do 8 st. Obsuszyć dobrze i wędzić w zimnym dymie ok 10 godz. Parzyć na drugi dzień lub bezpośrednio z wędzarni. Szyneczki nabiorą wspaniałego smaku po trzech czterech dniach, a z dodatkiem masełka na pieczywku :tongue: – sprawdzić samemu. Smacznego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-32488
Udostępnij na innych stronach

Andyandy,

Dziękuje bardzo za recepturę. Właśnie takiego zestawu przypraw się spodziewałam w zestawieniu z winem, chociaż nie aż w takiej ilości. Sądzę jednak, że dodatek czosnku zepsuje tę harmonię i nie pasuje do bukietu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-32495
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Witam.

Zaczynam pomalutku przygotowywać się do wznowienia "produkcji" poświątecznej.Przeglądam posty odnośnie peklowania i znowu pojawiają się różne pytania.

 

Nie popełniłem żadnej pomyłki szynki, które pekluję 7 dni nastrzykuję 2 razy solanką ST soli 7% natomiast szynki, które pekluję 14 dni nastrzykuję 1 raz na początku peklowania i co 4 dni zmieniam zalewę o tym samym stężeniu.

Andrzej szynki 14 dniowe mają piękną barwę odpowiednio kruche ( masełko)

Dodam jeszcze, że szynki, które wędzimy i parzymy nie mogą być 2 razy zagrzewane tz;

Prosto z wędzarni do Kotła

Sprawa pozyskiwaniu smaków to parzenie w wyższej temp niż 80-85 przy taj temperaturze pozyskujemy lepsze smaki a także soczystość kiełbas

Jak w tym wypadku peklowania 14 dniowego wygląda wymiana płynów między mięsem a solanką a zwłaszcza powrót wyługowanych z mięsa związków tkankowych?

 

W pierwszych dniach peklowania nastepuje wymiana płynów między mięsem, a solanką i intensywne przenikanie soli do mięsa, aż do momentu wyrównania stężeń, co nastepuje po ok. 7 dniach peklowania. W tym czasie z mięsa wyługowywane sa wartościowe związki tkankowe w dosyć sporych ilościach, które przechodzą do solanki, by po 8-9 dniach ponownie "wracać do mięsa

Jak jest ze słonością wyrobu przy trzykrotnej wymianie solanki o tym samym stężeniu.

W odniesieniu do tego co pamiętam z dyskusji o wymianie solanek w czasie peklowania, to wnioskuję, że w sumie przy 14 dniowym peklowaniu Szczepana(z 3 krotną zmianą) poziom zasolenia mięska wzrasta np z 7% na np.8%

 

Gonzo, pod pojęciem "metoda tradycyjna" mam na mysli peklowanie 12-14 dniowe w solance o stężeniu 0,80 - 0,85 kg peklosoli na 10 l wody.

 

Ostatnio peklowałem 6 dni o stężeniu 0,73kg peklosoli (50 na 50 z solą) na 10l i według mnie kolorek ładny i słoność jest dobra.Fakt że to była "partyzantka" z zanurzaniem zamrożonych butelek + zmiana 3 razy solanki.

Przy trzykrotnej zmianie solanki, to słonośc wyrobu była co najmniej na poziomie tej, której skład podałem posta wcześniej

.

 

Jak wygląda sprawa mrożenia szynek a potem po rozmrożeniu parzenia w świetle tego co Szczepan napisał ?

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-52204
Udostępnij na innych stronach

Jak wygląda sprawa mrożenia szynek a potem po rozmrożeniu parzenia w świetle tego co Szczepan napisał ?

Spróbuj a będziesz wiedział. :rolleyes: Moim zdaniem jeśli prawidłowo przeprowadzisz proces rozmrażania różnica będzie praktycznie niezauważalna.

Co do peklowania proponuję (zimą!) metodę tradycyjną. Można nawet wydłużyć czas peklowania.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-52206
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj a będziesz wiedział.

Wnuczuś, nie muszę próbować bo tak robię tzn. wędzę, zamrażam,rozmrażam, parzę.

 

Chodzi mi o to co Szczepan napisał.

szynki, które wędzimy i parzymy nie mogą być 2 razy zagrzewane tz;

Prosto z wędzarni do Kotła

 

Odnośnie peklowania też nie o to mi chodziło - tradycyjną czy nie, bo peklowałem już tak i tak.

Powiem szczerze, że bardziej mi odpowiada peklowanie wg. tabeli Dziadka.No ale chodziło mi o coś zupełnie innego.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-52207
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Pytanie do kol.Szczepana. Jestem zainteresowany przepisem kolegi na udziec pieczony z pażdziernika 2006 roku /przepis umieszczony na forum/. Proszę o potwierdzenie czy na 10 l wody zużywamy 1,20 kg peklosoli peklując 7 dni - bo tak jest podane w przepisie oraz czy podwójny nastrzyk w/w solanką to 100 ml solanki na 1 kg surowca - w przepisie nie podano ilości solanki. Proszę o odpowiedz za którą serdecznie z góry dziękuję.

Serdecznie pozdrawiam.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-55804
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
mam pytanie i proszę o pomoc czy można pogodzić peklowanie sznynki i boczku razem iczy boczek można również nastrzykiwać przyprawami z czerwonym winem.Peklowanie pięcidniowe, wędzenie zimnym dymem w Borniaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132341
Udostępnij na innych stronach

iczy boczek można również nastrzykiwać przyprawami z czerwonym winem.

Wszystko można, tylko po co? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132346
Udostępnij na innych stronach

tylko po co? :cool:

Jak to po co, do pieczenia na grillu. Kwasy zawarte w winnie spowodują, że mięso będzie mięciutkie a przyprawy dadzą smak. Tylko trzeba dać zwykłą sól i nie potrzeba wędzić. :grin:

Zora eksperymenty za jakiś czas narazie radzę stosować klasyczne peklowanie. Najwyżej dodaj wystudzony, zimny "wywar" z przypraw.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132349
Udostępnij na innych stronach

przypasował mi muszę przyznać przepis na peklowanie pięciodniowe szynek według kol.Szepana z nośnikiem smaku wino kadarka tylko nie pasuje mi nastrzyk boczku i póżniejsze wędzenie nie wiem czy boczek wędzony zimnym dymem 10 godzin tak jak szynka, może ktoś ma już doświadczenie w tym temacie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132351
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=26 poczytaj to a możesz znależć jeszcze inne art.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132362
Udostępnij na innych stronach

Anerko...zakupiłem na imieniny szynkę z kością o wadze 9.515 po rozbiorze wyszły 4 szyneczki o łącznej wadze 6.024 do tego bardzo ładny boczek 4.346.Zapeklowałem 4litry wody żródlanej i 0,5kg peklosoli, aha z szynki zostało mięso na kiełbase szlachty niecałe 2kg może i za ambitne ale niech tam, tylko co dalej z tąszynką i boczkiem bo Wskazałaś nie pasuje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132371
Udostępnij na innych stronach

przypasował mi muszę przyznać przepis na peklowanie pięciodniowe szynek według kol.Szepana z nośnikiem smaku wino kadarka tylko nie pasuje mi nastrzyk boczku i póżniejsze wędzenie nie wiem czy boczek wędzony zimnym dymem 10 godzin tak jak szynka, może ktoś ma już doświadczenie w tym temacie.

Jak lubisz półsurowy boczek, to wędź go na zimno. Ja chociaż jestem fanem surowizny, boczek lubię wędzony i parzony, a najlepszy zrolowany z czosnkiem w środku. Taki bym zrobił.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132373
Udostępnij na innych stronach

zostaję przy tradycji dosypuje 88 g peklosoli bez nastrzyku i bez kadarki jutro ewentualnie zimny wywar z przpraw dziękuję szystkim za życzliwe zrozumienie i rady. Pozdrawiam smakiem bigosu bieszczadzkich niedzwiedzi ktory bez smaku piwa już nie jest takim smacznym bigosem.............zora
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132385
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
Andyandy po przeczytaniu tej stronki od zakładki do zakładki nie wiem co napisać cokolwiek bym napisał to i tak będzie za moło i dalej tak pisz :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: to wędzenie będzie dla mnie fraszką
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-163471
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam serdecznie,

 

Ostatnie trzy wigilie wędziłem sposobem Dziadka, dziś pora na Szczepana. Zobaczymy jak wyjdzie, zamieszczę zdjęcia. Serdecznie dzięki za przepisy i wiedzę.

 

pozdrawiam

janek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-320616
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnie trzy wigilie wędziłem sposobem Dziadka, dziś pora na Szczepana.

 

 

 Tak dla ścisłości .........   wędziłeś czy peklowałeś .     Bo są metody - sposoby peklowania . DZIADKA i Szczepana .

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-320618
Udostępnij na innych stronach

Dla ścisłości peklowałem i wędziłem - sposobem dziadka (cały komplet, jak zaraz spytasz o parzenie to też wg. dziadka, itd.)- szyneczki były wspaniałe, ale nieraz słyszałem uwagi że trochę za słone, stąd czas na Szczepana,

 

pozdrawiam

janek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-320634
Udostępnij na innych stronach

stąd czas na Szczepana,

W obu przypadkach można słoność  regulować, która, że tak powiem przez każdego z nas jest odczuwana różnie, dobrze, że szukasz swojej no i jak zapewne wiesz słoność końcowa jest zależna w dużej mierze od procesu produkcji jak ociekanie, parzenie itp.Pozdrawiam :D

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-320705
Udostępnij na innych stronach

płuczę przez chwilkę, czyli zanurzam i wyciągam - ociekam przez noc , około 12 godzin, staram się ale jestem kompletnym amatorem i dzięki dziadkowi ważyłem się zacząć - ku uciesze rodziny  :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-320719
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.