kempes Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Andyandy, muszę sprobować tego rodzaju peklowanie z dodatkiem kadarki :grin: dzięki za wykład :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-32415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Andyandy a co z reszta Kadarki wypic czy do ognia???????? Pozdr. Roman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-32452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 szyneczki peklowane pięć dni w solance 5,5% i nastrzykiwane solanką 4,5% z przyprawami i dodatkiem czerwonego wina.Kolego Andyandy, czy mógłbyś proszę podać dokładny skład Twojej solanki? Chodzi mi o to, jakie zastosowałeś przyprawy, w jakich ilościach i czy salanka nastrzykowa różniła się od tej głównej jedynie stężeniem soli? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-32483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Wszystkie dodatki smakowe fajne są dla odmiany, a i tak wracamy tylko do soli :grin: ewentualnie odrobina pieprzu :grin: Ale od czasu do czasu dobrze jest zrobić odmianę (jak w sexie :wink: ) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-32484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 EAnna!!! Potłuc w moździerzu małą łyżeczka pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, goździka trzy cztery i pół kieliszka ziarna jałowca, dodać w całości trzy listki laurowe. Następnie zagotować 1,8l wody i 100gr soli peklującej razem z przyprawami. Jak się zagotuje wyłączyć i dolać dużą szklankę wina. Na szyneczkę około 1 kg wystarczy 40 do 60 ml nastrzyk w zależności od sprzętu jaki użyjemy. Następnie wkładamy do zalewy 5,5% do 6% ( skład wg upodobania ) i jak kto lubi może dołożyć czosnek tylko już do ostudzonej zalewy. Peklowanie do 5 dni w temp do 8 st. Obsuszyć dobrze i wędzić w zimnym dymie ok 10 godz. Parzyć na drugi dzień lub bezpośrednio z wędzarni. Szyneczki nabiorą wspaniałego smaku po trzech czterech dniach, a z dodatkiem masełka na pieczywku :tongue: – sprawdzić samemu. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-32488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Andyandy,Dziękuje bardzo za recepturę. Właśnie takiego zestawu przypraw się spodziewałam w zestawieniu z winem, chociaż nie aż w takiej ilości. Sądzę jednak, że dodatek czosnku zepsuje tę harmonię i nie pasuje do bukietu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-32495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Witam. Zaczynam pomalutku przygotowywać się do wznowienia "produkcji" poświątecznej.Przeglądam posty odnośnie peklowania i znowu pojawiają się różne pytania. Nie popełniłem żadnej pomyłki szynki, które pekluję 7 dni nastrzykuję 2 razy solanką ST soli 7% natomiast szynki, które pekluję 14 dni nastrzykuję 1 raz na początku peklowania i co 4 dni zmieniam zalewę o tym samym stężeniu. Andrzej szynki 14 dniowe mają piękną barwę odpowiednio kruche ( masełko) Dodam jeszcze, że szynki, które wędzimy i parzymy nie mogą być 2 razy zagrzewane tz; Prosto z wędzarni do Kotła Sprawa pozyskiwaniu smaków to parzenie w wyższej temp niż 80-85 przy taj temperaturze pozyskujemy lepsze smaki a także soczystość kiełbas Jak w tym wypadku peklowania 14 dniowego wygląda wymiana płynów między mięsem a solanką a zwłaszcza powrót wyługowanych z mięsa związków tkankowych? W pierwszych dniach peklowania nastepuje wymiana płynów między mięsem, a solanką i intensywne przenikanie soli do mięsa, aż do momentu wyrównania stężeń, co nastepuje po ok. 7 dniach peklowania. W tym czasie z mięsa wyługowywane sa wartościowe związki tkankowe w dosyć sporych ilościach, które przechodzą do solanki, by po 8-9 dniach ponownie "wracać do mięsa Jak jest ze słonością wyrobu przy trzykrotnej wymianie solanki o tym samym stężeniu. W odniesieniu do tego co pamiętam z dyskusji o wymianie solanek w czasie peklowania, to wnioskuję, że w sumie przy 14 dniowym peklowaniu Szczepana(z 3 krotną zmianą) poziom zasolenia mięska wzrasta np z 7% na np.8% Gonzo, pod pojęciem "metoda tradycyjna" mam na mysli peklowanie 12-14 dniowe w solance o stężeniu 0,80 - 0,85 kg peklosoli na 10 l wody. Ostatnio peklowałem 6 dni o stężeniu 0,73kg peklosoli (50 na 50 z solą) na 10l i według mnie kolorek ładny i słoność jest dobra.Fakt że to była "partyzantka" z zanurzaniem zamrożonych butelek + zmiana 3 razy solanki.Przy trzykrotnej zmianie solanki, to słonośc wyrobu była co najmniej na poziomie tej, której skład podałem posta wcześniej. Jak wygląda sprawa mrożenia szynek a potem po rozmrożeniu parzenia w świetle tego co Szczepan napisał ? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-52204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Jak wygląda sprawa mrożenia szynek a potem po rozmrożeniu parzenia w świetle tego co Szczepan napisał ?Spróbuj a będziesz wiedział. :rolleyes: Moim zdaniem jeśli prawidłowo przeprowadzisz proces rozmrażania różnica będzie praktycznie niezauważalna. Co do peklowania proponuję (zimą!) metodę tradycyjną. Można nawet wydłużyć czas peklowania. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-52206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Spróbuj a będziesz wiedział. Wnuczuś, nie muszę próbować bo tak robię tzn. wędzę, zamrażam,rozmrażam, parzę. Chodzi mi o to co Szczepan napisał. szynki, które wędzimy i parzymy nie mogą być 2 razy zagrzewane tz; Prosto z wędzarni do Kotła Odnośnie peklowania też nie o to mi chodziło - tradycyjną czy nie, bo peklowałem już tak i tak. Powiem szczerze, że bardziej mi odpowiada peklowanie wg. tabeli Dziadka.No ale chodziło mi o coś zupełnie innego. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-52207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Lutego 2009 Pytanie do kol.Szczepana. Jestem zainteresowany przepisem kolegi na udziec pieczony z pażdziernika 2006 roku /przepis umieszczony na forum/. Proszę o potwierdzenie czy na 10 l wody zużywamy 1,20 kg peklosoli peklując 7 dni - bo tak jest podane w przepisie oraz czy podwójny nastrzyk w/w solanką to 100 ml solanki na 1 kg surowca - w przepisie nie podano ilości solanki. Proszę o odpowiedz za którą serdecznie z góry dziękuję. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-55804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zora Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 16 Listopada 2010 mam pytanie i proszę o pomoc czy można pogodzić peklowanie sznynki i boczku razem iczy boczek można również nastrzykiwać przyprawami z czerwonym winem.Peklowanie pięcidniowe, wędzenie zimnym dymem w Borniaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 16 Listopada 2010 czy można pogodzić peklowanie sznynki i boczku razemZawsze pekluję razem i jest ok. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 16 Listopada 2010 iczy boczek można również nastrzykiwać przyprawami z czerwonym winem. Wszystko można, tylko po co? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Listopada 2010 tylko po co? Jak to po co, do pieczenia na grillu. Kwasy zawarte w winnie spowodują, że mięso będzie mięciutkie a przyprawy dadzą smak. Tylko trzeba dać zwykłą sól i nie potrzeba wędzić. :grin: Zora eksperymenty za jakiś czas narazie radzę stosować klasyczne peklowanie. Najwyżej dodaj wystudzony, zimny "wywar" z przypraw. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zora Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 16 Listopada 2010 przypasował mi muszę przyznać przepis na peklowanie pięciodniowe szynek według kol.Szepana z nośnikiem smaku wino kadarka tylko nie pasuje mi nastrzyk boczku i póżniejsze wędzenie nie wiem czy boczek wędzony zimnym dymem 10 godzin tak jak szynka, może ktoś ma już doświadczenie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 16 Listopada 2010 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=26 poczytaj to a możesz znależć jeszcze inne art. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zora Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 16 Listopada 2010 Anerko...zakupiłem na imieniny szynkę z kością o wadze 9.515 po rozbiorze wyszły 4 szyneczki o łącznej wadze 6.024 do tego bardzo ładny boczek 4.346.Zapeklowałem 4litry wody żródlanej i 0,5kg peklosoli, aha z szynki zostało mięso na kiełbase szlachty niecałe 2kg może i za ambitne ale niech tam, tylko co dalej z tąszynką i boczkiem bo Wskazałaś nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 16 Listopada 2010 przypasował mi muszę przyznać przepis na peklowanie pięciodniowe szynek według kol.Szepana z nośnikiem smaku wino kadarka tylko nie pasuje mi nastrzyk boczku i póżniejsze wędzenie nie wiem czy boczek wędzony zimnym dymem 10 godzin tak jak szynka, może ktoś ma już doświadczenie w tym temacie. Jak lubisz półsurowy boczek, to wędź go na zimno. Ja chociaż jestem fanem surowizny, boczek lubię wędzony i parzony, a najlepszy zrolowany z czosnkiem w środku. Taki bym zrobił. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zora Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 16 Listopada 2010 zostaję przy tradycji dosypuje 88 g peklosoli bez nastrzyku i bez kadarki jutro ewentualnie zimny wywar z przpraw dziękuję szystkim za życzliwe zrozumienie i rady. Pozdrawiam smakiem bigosu bieszczadzkich niedzwiedzi ktory bez smaku piwa już nie jest takim smacznym bigosem.............zora Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-132385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Andyandy po przeczytaniu tej stronki od zakładki do zakładki nie wiem co napisać cokolwiek bym napisał to i tak będzie za moło i dalej tak pisz :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: to wędzenie będzie dla mnie fraszką Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-163471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szponiasty Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Witam serdecznie, Ostatnie trzy wigilie wędziłem sposobem Dziadka, dziś pora na Szczepana. Zobaczymy jak wyjdzie, zamieszczę zdjęcia. Serdecznie dzięki za przepisy i wiedzę. pozdrawiamjanek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-320616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Ostatnie trzy wigilie wędziłem sposobem Dziadka, dziś pora na Szczepana. Tak dla ścisłości ......... wędziłeś czy peklowałeś . Bo są metody - sposoby peklowania . DZIADKA i Szczepana . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-320618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szponiasty Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dla ścisłości peklowałem i wędziłem - sposobem dziadka (cały komplet, jak zaraz spytasz o parzenie to też wg. dziadka, itd.)- szyneczki były wspaniałe, ale nieraz słyszałem uwagi że trochę za słone, stąd czas na Szczepana, pozdrawiamjanek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-320634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) stąd czas na Szczepana,W obu przypadkach można słoność regulować, która, że tak powiem przez każdego z nas jest odczuwana różnie, dobrze, że szukasz swojej no i jak zapewne wiesz słoność końcowa jest zależna w dużej mierze od procesu produkcji jak ociekanie, parzenie itp.Pozdrawiam Edytowane 15 Grudnia 2013 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-320705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szponiasty Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Grudnia 2013 płuczę przez chwilkę, czyli zanurzam i wyciągam - ociekam przez noc , około 12 godzin, staram się ale jestem kompletnym amatorem i dzięki dziadkowi ważyłem się zacząć - ku uciesze rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1275-peklowanie-szynek-sposobem-nastrzykowym/page/3/#findComment-320719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.