Sapient Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 16 Września 2016 Uszczelka chyba najlepsza to oring w zagłebieniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-517075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 16 Września 2016 Dziękuje za rady . Uszczelka jest za twarda a przykrywa idealnie nie przylega do zbiornika. dlatego problem. .W poprzednim wydaniu były cztery śruby i szczelność była. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-517086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Zwiększając ilość śrub, automatycznie zwiększa się powierzchnia i siła docisku. W Twojej pokrywie wystarczy wywiercić siedem otworów, między tymi które są i siła docisku powinna znacznie, albo całkowicie zniwelować krzywiznę. A uszczelka powinna opierać się o śruby lub być na nie nakładana co wyrównuje powierzchnię i stabilizuje uszczelkę. Ciśnienie w Twoim autoklawie nie jest bardzo duże, ale dla spokojnej głowy warto postarać się o śruby z drobnym gwintem i wyższe nakrętki, zwiększa to bezpieczeństwo. No i śruby przykręca się po przekątnej, żeby elementów nie zwichrować, ale o tym pewnie Wiesz Edytowane 16 Września 2016 przez szaja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-517112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Uszczelka wygląda ze jest ze sztywnego materiału " klingerytu " może nie spełniać warunków , można kupić uszczelki do parametrów , które występują w autoklawie -para oraz wysokie ciśnienie - proponuję skorzystać ze strony : http://www.holtex.pl/menu/produkty/uszczelnienia-techniczne/plyty-uszczelniajace-klingeryt/tabela-zamiennikow/i dobrać odpowiednią płytę do wycięcia uszczelki wg.parametrów , pod tym linkiem jest tabelka , której niestety nie umiem wkleić .Powodzenia Edytowane 16 Września 2016 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-517118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 21 Września 2016 Jest nowa uszczelka. Jutro produkcja Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 21 Września 2016 Po cichu ci kibicuję.....daj znać co wyszło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 21 Września 2016 Jakoś nie jestem przekonany do tej uszczelki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 22 Września 2016 Dzisiaj konserwy obiadki - Gulasz wp. i kotlety mielone w sosie. Nowy autoklaw sprawdził się, uszczelka również.Kto wytłumaczy dlaczego była tak duża temperatura w środku produktu . Jutro konserwy mielonki. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapient Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 22 Września 2016 Super zajebisty sprzęcik. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 22 Września 2016 Kto wytłumaczy dlaczego była tak duża temperatura w środku produktu Czy termometr cyfrowy był zanurzony w cieczy, czy tylko w oparach?Bo coś czuję opary i zaniżoną temperaturę. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 22 Września 2016 Ostrzeżenie - Materiał nie do naśladowania- dla nie znających zasad procesu sterylizacji konserw Ze zdjęć wynika ze nie . Dodatkowy termometr kotłowy nie zdaje egzaminu jak również termometr z termomanometru . Pomiar z termometrów jest prawidłowy wtedy gdy zanurzone są w cieczy w naszym przypadku w wodzie. W tym procesie cały czas nie pasowała mi temperatura do ciśnienia. Dzisiaj już wiem gdzie był błąd i już go nie popełnię. Konserwy zostały wyprodukowane na Afrykę nie powinne się zepsuć. Co do trwałości moich konserw wyprodukowana w maju dwukrotnie pasteryzowana w domku na działce trzymana otworzona we wrześniu - osocze w stanie ciekłym została poddana ocenie -bez zmian zjedzona bez konsekwencji , Moje konserwy sterylizowane trzymane są w piwnicy przynosząc je do domu galaretka jest w stanie ciekłym, nie ma jakichkolwiek objawów zepsucia lub innych zmian. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Ten oring, nie uszczelka nie nadaje sie na dluzsza mete do tego celu.Ma jednak jedna zalete;moze sluzyc jako zawor bezpieczenstwa jak zostanie wycisniety z pomiedzy tych dwoch kolnierzy. Uszczelka chyba najlepsza to oring w zagłebieniu Dobry ,ale nie do uszczelniania plaskich powieszchni i gazow, lecz raczej cieczy. Edytowane 22 Września 2016 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 22 Września 2016 Ten oring jest na temperaturę 120 st C i ciśnienie 4bar. Ja mam zawór bezpieczeństwa na 3 bar a będę pracował na 2,6 bara. Żadnych przesunięć oringu - uszczelki po otwarciu przykrywy przy prawie trzech barach nie było. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 22 Września 2016 Dziadku, ten port temperatury daj sobie niżej, masz gdzie. Będziesz mierzył temperaturę cieczy. Ale pewnie wpadłeś już wcześniej na ten pomysł . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 22 Września 2016 Dziadku,oringi stosuje sie do zupelnie innych uszczelnien.Oring w twoim przypadku podczas przykrecania srub jest "zgniatany,sciskany " co zmienia jego strukture i tym samym jego wytrzymalosc.Plaskie powieszchnie uszczelnia sie plaskimi uszczelkami, do oringa jest potrzebny rowek w obydwuch kolnierzach,Jak juz pisalem rozwiazanie nie na "wieki" Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Wystarczy więcej nalać wody, Ale wtedy więcej czasu zajmuje podgrzewanie , Widzę ze muszę prowadzić pomiary jak przy pasteryzacji, by na podstawie średniej ustalić czasy sterlyzacji.. Chłodzenie wyglądało tak. Po dwóch godzinach autoklaw domowy wystawiony z gazu na posadzkę był polewany zimną wodą aż temperatura spadła do 100st C. Następnie wstawiony był do basenu z zimną wodą. Dalej wiadomo z zdjęćOlek P są rożne oringi zrobione z rożnych materialow . I Edytowane 22 Września 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 22 Września 2016 Dziadku Olek ma racje oringi sa dla innych typow uszczelnienia, do takich uszczelnien powinna byc uszczelka plaska a dla oringa jest potrzebny rowek. No ale jakis czas Ci posluzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 22 Września 2016 Mam zapasowy , Są oringi nie zmieniające swoich właściwości . Pożyjemy zobaczymy. Na razie trzyma i wszystko jest ok.i to najważniejsze. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 22 Września 2016 Nie wiem czy kosztowałeś już nowych wyrobów, ale jest jakaś różnica w smaku? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 22 Września 2016 Są oringi nie zmieniające swoich właściwościJak Ci z tym dobrze, to nic wiecej nie bede na ten temat pisal.Ogolnikowe stwierdzenie, ze sa takie?;masz takie??Jak takie masz ,to je zle "wkombinowales" w twoj aparat.To tyle o "technologi" .........nie wedzarniczej Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Dzisiaj konserwy obiadki - Gulasz wp. i kotlety mielone w sosie. Nowy autoklaw sprawdził się, uszczelka również.DSCN9742a.jpgDSCN9741ww w.jpgDSCN9741ww.jpgDSCN9752 wwww.jpgDSCN9754wwww.jpgDSCN9760wwwww.jpgDSCN9768aaaaa.jpgKto wytłumaczy dlaczego była tak duża temperatura w środku produktu . Jutro konserwy mielonki.Temp.132'C wewnątrz słoika jest wywołana ciśnieniem,które dodatkowo powstaje w słoiku (które podbija temp.),dlatego należy zrezygnować z wtłaczania ciśnienia do zimnego autoklawu.Pozostałbym tylko przy pomiarze termometrem elektronicznym z zastosowaniem sondy na przewodzie (brak zafałszowań),termomanometr (2w1 dobry do pieca C.O.) robi duże zafałszowanie temp. z oczywistej sytuacji,sugerując się nimw warunkach polowych pokazywałby 121"C ciśnienie by poszło pod 5 bar,a w słoiku by było ponad 140'C robiąc z wyrobu mega podciek ,suchy farsz przechodzący w postać "błota przeparzonego" - brak jakichkolwiek właściwości odżywczych i witamin (warzywa)Autoklaw to nie szybkowar,bardzo ale bardzo bym był ostrożny przy redukcji ciśnienia (jak przy szybkowarze,gdzie ciśnienie jest max 1,6bar) polewając go wodą,można czasem wywołać małą burze w autoklawie i wtedy będzie się wyciągać z niego tylko potłuczone szkło,byłem świadkiem jak ciśnienie potrafi pognieść puszki,zawór bezpieczeństwa podczas wystrzału upuszczając parę może spowodować poważne ciężkie poparzenia ....ale to już jako ciekawostka.p.s.jak pisali poprzednicy uszczelka zdecydowanie płaska przy tym zastosowaniu,jeżeli oring (z gniazdem mocowania) to do dekla dorobić tzw.przyspawanąobręcz która podczas wystrzału nie skieruje pary poziomo tylko pionowo w dół zapobiegając ogromnego poparzenia ciała,para pod dużym ciśnieniem podrafi strugiem ciąć nawet do 10 metrów. Edytowane 22 Września 2016 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Są oringi nie zmieniające swoich właściwościJak Ci z tym dobrze, to nic wiecej nie bede na ten temat pisal.Ogolnikowe stwierdzenie, ze sa takie?;masz takie??Jak takie masz ,to je zle "wkombinowales" w twoj aparat.To tyle o "technologi" .........nie wedzarniczej 100% RACJADo przerwania ciągłości pracy o-ringu dochodzi nagle, w przeciwieństwie do uszczelki płaskiej, gdzie ośrodek izolowany nie potrafi naraz wykonać całkowitego przeniknięcia - po odkryciu takiej uszczelki widać postępy jej kruszenia pod wpływem ośrodka, i zawsze można na czas dokonać jej wymiany. Edytowane 23 Września 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 23 Września 2016 Na razie trzyma Fajnie będzie jak w końcu nie wytrzyma i siknie komuś parą w twarz.Piękną maszynkę zrobiłeś, ale to trochę jak rosyjska ruletka. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 23 Września 2016 Dzisiaj konserwy obiadki - Gulasz wp. i kotlety mielone w sosie. Nowy autoklaw sprawdził się, uszczelka również.DSCN9742a.jpgDSCN9741ww w.jpgDSCN9741ww.jpgDSCN9752 wwww.jpgDSCN9754wwww.jpgDSCN9760wwwww.jpgDSCN9768aaaaa.jpgKto wytłumaczy dlaczego była tak duża temperatura w środku produktu . Jutro konserwy mielonki.Temp.132'C wewnątrz słoika jest wywołana ciśnieniem,które dodatkowo powstaje w słoiku (które podbija temp.),dlatego należy zrezygnować z wtłaczania ciśnienia do zimnego autoklawu.Pozostałbym tylko przy pomiarze termometrem elektronicznym z zastosowaniem sondy na przewodzie (brak zafałszowań),termomanometr (2w1 dobry do pieca C.O.) robi duże zafałszowanie temp. z oczywistej sytuacji,sugerując się nimw warunkach polowych pokazywałby 121"C ciśnienie by poszło pod 5 bar,a w słoiku by było ponad 140'C robiąc z wyrobu mega podciek ,suchy farsz przechodzący w postać "błota przeparzonego" - brak jakichkolwiek właściwości odżywczych i witamin (warzywa)Autoklaw to nie szybkowar,bardzo ale bardzo bym był ostrożny przy redukcji ciśnienia (jak przy szybkowarze,gdzie ciśnienie jest max 1,6bar) polewając go wodą,można czasem wywołać małą burze w autoklawie i wtedy będzie się wyciągać z niego tylko potłuczone szkło,byłem świadkiem jak ciśnienie potrafi pognieść puszki,zawór bezpieczeństwa podczas wystrzału upuszczając parę może spowodować poważne ciężkie poparzenia ....ale to już jako ciekawostka.p.s.jak pisali poprzednicy uszczelka zdecydowanie płaska przy tym zastosowaniu,jeżeli oring (z gniazdem mocowania) to do dekla dorobić tzw.przyspawanąobręcz która podczas wystrzału nie skieruje pary poziomo tylko pionowo w dół zapobiegając ogromnego poparzenia ciała,para pod dużym ciśnieniem podrafi strugiem ciąć nawet do 10 metrów. Nie jest prawdą to co piszesz - temperatura wewnątrz słoika nie może być przecież wyższa niż temperatura w autoklawie. Z drugą częścią Twojej wypowiedzi zgadzam się całkowicie - tą odnośnie o-ringu i zabezpieczenie przed poparzeniem.Moim zdaniem któryś z pomairów temperatury jest niewłaściwy. Temperatura 132 °C wskazuje, że osiągnieto nadciśnienie 1,85bar. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) cytat:Nie jest prawdą to co piszesz - temperatura wewnątrz słoika nie może być przecież wyższa niż temperatura w autoklawie. Janusz_P gulasz Dziadka czy klopsiki są w sosie...a fizyka jest jedna....jej praw nie oszukasz,oczywiście piszemy o sterylizacji,zauważ iż denka po zakończonej paster.,bądź sterylizacji (bardziej) są wybrzuszone,dlaczego....myśle że jest to oczywiste i nie trzebanic pisać,bo sam napisałeś o nadciśnieniu (1,85bar,a było przy 121"C ok 3 Bar!!!), które wpływa na wzrost temp.Dlatego uważam iż pompowanie ciśnienia do zimnego autoklawu jest zbędne.....ale wola bogów,ja nikomu nie zabraniam,zawsze można się uczyć na swoich błędach.To tyle w temacie.Co do oringów są specjalistyczne ze zbrojeniem wewnątrz i takich należy używać.Temat bardzo kontrowersyjny,jednakże bardzo ciekawy,już byłem blisko zakupu autoklawu,tylko zdałem sobie sprawę czy ja muszę robić więcej niż 20 słoików czy konserw???? otóż nie, robie sobie po 5-6kg max i do puszki czy słoika zatem zdecydowałem się na zakup firmowego dużego szybkowara 10L tylko dlatego aby nie zagracaćsobie miejsca...bo ileż można mieć tych dużych garów hehe3-majcie się Edytowane 23 Września 2016 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/page/5/#findComment-518226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.