beatag Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 4 Marca 2020 Ile piec ten boczuś?Widze,ze pieczenie na papierze? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-659171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 5 Marca 2020 Ile piec ten boczuś? Napisano 14 paź 2019 - 14:18 wróbel75, dnia 14 Paź 2019 - 13:28, napisał: I mam jęzor po pas :clap: [Dodano: 14 paź 2019 - 14:28] Ile czasu się go piecze? W moim 20 letnim piekarniku z targu trzeba piec ok. 2 godziny. Ale trzeba uważać na skórkę żeby była miekka i jednocześnie rumiana. Marek ma na to sposoby. Może je zdradzi? Pieczenie to tak jak Jasiu pisze 2-2,5h max,aby skórka zmiekła polewamy trochę sosem z pieczenia lub wypijamy kielicha pod ząb. Nam najlepiej podchodzi wersja sól,czosnek i kminek,podawany z chlebkiem lub kapuchą kiszoną .Tak jak pisał kol.Krzyś ten boczek to jest zawsze partyhit Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-659183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 5 Marca 2020 Ile piec ten boczuś? Napisano 14 paź 2019 - 14:18 wróbel75, dnia 14 Paź 2019 - 13:28, napisał: I mam jęzor po pas :clap: [Dodano: 14 paź 2019 - 14:28] Ile czasu się go piecze? W moim 20 letnim piekarniku z targu trzeba piec ok. 2 godziny. Ale trzeba uważać na skórkę żeby była miekka i jednocześnie rumiana. Marek ma na to sposoby. Może je zdradzi? Pieczenie to tak jak Jasiu pisze 2-2,5h max,aby skórka zmiekła polewamy trochę sosem z pieczenia lub wypijamy kielicha pod ząb. Nam najlepiej podchodzi wersja sól,czosnek i kminek,podawany z chlebkiem lub kapuchą kiszoną .Tak jak pisał kol.Krzyś ten boczek to jest zawsze partyhit temperatura jaka? kurcze dzis bylem na targu.za tydzien zrobie tez. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-659192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 5 Marca 2020 Witam Dwa dni temu zrobiliśmy boczek pieczony z kminkiem wg Krzyśka Boczek ja sole delikatnie z ręki ,nacieram dodatkowo czosnkiem (dużo) i na drugi dzień ostrym nożem nacinam kratkę posypuje jeszcze delikatnie solą oraz kminkiem i do piekarnika, delikatnie podlewam wodą,pieczenie w 180'C pod koniec ok 240. Proszę. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-659195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Można piec na papierze oczywiście (my na samej blaszce ).Temp.na start 30min.200'C-grzalka góra~dół temp.180'C ok.1,20h-grill o dużej powierzchni temp.250"C i tu trzeba pilnować aby się nie zjarał trwa to max 5min.Boczek można jeść na ciepło i na zimno.Do wystudzenia przekładam z blaszki na duży talerz na który wylewam sosik z kminkiem i na to boczunio,potem jest wersja na dole z galaretką z sosiku,a na górze przypieczony kminek,właśnie wczoraj żona rozmroziła z zamrażarki,gdyż robimy zawsze tak z 3kg,a naraz nie zjemy....do tego dziś był chrzan z Motyla [Dodano: 05 mar 2020 - 12:17]Sposób na przyjaraną blaszkę bez szorowania to nalać wody z płynem Fairy,postawić na gaz zagotować,pięknie schodzi ,mycie bajka i Panowie zero krzyków żony w kuchni haha hehe ,nie zostawiajcie blaszki do mycia lepszej połowie, unikniecie jazdy psychicznej...... Edytowane 5 Marca 2020 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-659196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 5 Marca 2020 Zastanawiam się ,czy można go upiec w naczyniu żaroodpornym oczywiście bez przykrycia -pewnie tak -wtedy mógły tak zostać w nim do wystudzenia.Gorzej,ze ja nie przepadam za kminkiem ,a ciekawa jestem tego smaku z nim My boczek jemy tylko w cieniutkich plasterkach na kanapkę ,myślę,ze ten tak samo można wykorzystać w cienkich plasterkach... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-659214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 6 Marca 2020 Beateg w naczyniu żaroodpornym można jak najbardziej,zrób mały kawałek kminek plus sól poznasz smak i może przy nim pozostaniesz,oczywiście z czochem też jest dobry,lecz my go już bardzo rzadko robimy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-659259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 6 Marca 2020 Gorzej,ze ja nie przepadam za kminkiem Beato my też nie lubimy kminku, ale w tym boczku w ogóle nie był wyczuwalny (inna bajka że sypałem go "oszczędnie")Dodaj tego kminku bo oprócz smaku pomoże Wam w trawieniu i nie będzie "prr" Spróbujcie też go koniecznie na ciepło z jakąś dobrą - domową - musztardą jest zajedobry a wtedy chps ze skóry wymiata Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-659265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 6 Marca 2020 No sęk w tym,że My chyba jesteśmy "inni" ,bo nie lubimy -szczególnie ja tłustego ,a jeszcze bardziej na ciepło.. W boczku ,czy karkówce na zimno w cienkich plasterkach posmarowane musztardą lub chrzanem jeszcze przechodzi przez gardło Marek -rozumiem,ze ten boczek robisz z samym kminkiem i solą ?Ja znowu jestem uzależniona od przypraw i każde mięsko faszeruje prawie wszystkimi jakie mam Lecę po ten boczek Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-659270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 6 Marca 2020 No sęk w tym,że My chyba jesteśmy "inni" ,bo nie lubimy -szczególnie ja tłustego ,a jeszcze bardziej na ciepło.. W boczku ,czy karkówce na zimno w cienkich plasterkach posmarowane musztardą lub chrzanem jeszcze przechodzi przez gardło Marek -rozumiem,ze ten boczek robisz z samym kminkiem i solą ?Ja znowu jestem uzależniona od przypraw i każde mięsko faszeruje prawie wszystkimi jakie mam Lecę po ten boczekNo jak to mówią, jeden lubi Zośkę, a drugi Maryśkę, a trzeci jak mu śmierdzą skarpety. Takaa to robota. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-659303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 20 Marca 2020 WitamW święta gościła gęś faszerowana szarą renetą z majerankiem oraz rolady wołowe z kluseczkami i modrą kapustą Co do gęsi była bardzo pielęgnowana podczas wykonywania tj.depilowana z końcówek piór chyba z dwie godz.we dwójkęmoczona w solance z przyprawamiw środku natarta przyprawąfaszerowana jabłkiem z majerankiemw trakcie pieczenia obracana po 1,5godz.cyckami do górypod koniec dla chrupiącej skórki pędzlowana wodą solankowąwyszła wizualnie powiedziałbym ładnie W piekarniku dostała w du..e 4 godz.30 min.pieczenia i co powiedziałbym jeszcze do miękkości oczekiwanej brakowało wiele,mięsa generalnie niewiele a miała 3kg ++ i na dodatek żylaste jak ze starej chabety co ciężko pracowała. Miała jeden bardzo smaczny element którego jest bardzo mało to szyja Tak tak ta szyja co w trakcie pieczenia stanęła jak .....oczywiście bez skóry Była to pierwsza i chyba ostatnia gęś jaką robiłem,porównania do kaczki nie ma po prostu dla nas to bajer monachium i du...nie urywa,albo mieliśmy jakiegoś zdycha wybieganego Za to roladki wołowe w drugi dzień świąt moja żona robi najlepsze,lepsze niż teściowa bajka 1A+ klassa IMAG0642.jpg IMAG0643.jpg IMAG0646.jpg IMAG0647.jpg IMAG0648.jpg IMAG0649.jpg IMAG0650.jpg IMAG0651.jpg IMAG0652.jpg IMAG0653.jpgJak tu u Ciebie Marku smakowicie ???????????? Pozdrowionka Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-660569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sekcyjny Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 13 Listopada 2020 Witam panie Marku chciałbym się z panem skontaktować odnośnie autoklawu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-683850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Dzisiejsze śniadanko # Завтрак Туриста # skład :kasza gryczana palona z mięsem z łopatki wp.,boczkiem wędzonym,cebulą i marchewką ,sól pieprz czarny,nie dałem bo nie miałem siemienia lnianego ,pasteryzować 4 godz.lub sterylizacja 60 min w 115'C syte smaczne danie dla kaszanko-paprykożerców polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Ojjj takie "biwakowo-turystyczne" smakowitości Marku, kocham "take cuś", ślinka sama po brodzie cieknie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 23 Stycznia 2021 # Завтрак Туриста # Marku, proszę abyś opisał ten temat dokładniej, ostatnio kasza gryczana palona smakuje jak nigdy dotąd Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Kasza na śniadanie? Dobry pomysł. Można tak dokładniej recepturę podać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Tak mnie ten "Markowy Specyjał" nakręcił, że już wczoraj wieczorem uprużyłem garnuszk gryczanej kaszy, i dziś na obiadek będą te wspaniałości. Kasza gryczana z cebulką i skwareczkami, tuszonka wieprzowa ze słoika, i ogórek kwaszony korniszon, że już się dusza raduje, a język do....... ucieka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 24 Stycznia 2021 uprużyłem garnuszk gryczanej kaszy No dobrze - to też zjadłem kawałek kaszanki z gryczaną na śniadanie - a co tam.... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 24 Stycznia 2021 No dobrze - to też zjadłem kawałek kaszanki z gryczaną na śniadanie - a co tam.... :D No ja niestety nie mam już kaszanki. Nawet zamrożonej. I na śniadanie jadłem płatki owsiane. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 24 Stycznia 2021 No dobrze - to też zjadłem kawałek kaszanki z gryczaną na śniadanie - a co tam.... :D No ja niestety nie mam już kaszanki. Nawet zamrożonej. I na śniadanie jadłem płatki owsiane. . Nooo, i też dobrze, a najważniejsze zdrowo i oponka nie rośnie, tak trzymać Todek !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 24 Stycznia 2021 no to przyznawac sie kto nie wyplukal kaszy przed gotowaniem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 24 Stycznia 2021 No dobrze - to też zjadłem kawałek kaszanki z gryczaną na śniadanie - a co tam.... :D No ja niestety nie mam już kaszanki. Nawet zamrożonej. I na śniadanie jadłem płatki owsiane. Zapraszam do mnie. Po ostatnim kaszanorobieniu jeszcze trochę zostało;)Z płukanej kaszy, rzecz jasna:D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Przepis na słoik 0,5L :# kasza gryczana palona lub biala,jęczmienna perłowa lub pęcok 130-150g dobrze przepłukać 3 x tylko płukamy w zimnej wodzie# mięso z łopatki tłuste i żylaste ,ja dodaje jeszcze boczku wędzonego i skwarek (podbija pozytywnie smak) łącznie 230-250g # 1 duża cebula biała# pół marchewki zetrzeć na tarce na grubych oczkach# smalec olej do obsmażenia# rosół taki z obiadu lub (bulion z kostki musi być letko przesolony nie musimy wtedy dodawać soli)# trochę siemienia lnianego ja nie miałem nie dałem# pieprz czarny mielony# sól pół płaskiej łyżeczki od herbaty tylko jak jest dodatek rosołu z obiadu Mięso boczek obsmażam na smalcu dodaje pieprz czarny przesypuje na dwa razy góra i dół na pikantnie,ewakuacja mięsa z patelni do miski ,następnie obsmażam cebulke i marchewke tak na złoto,ewakuacja do miski wszystko mieszam mięso i warzywa w celu rozprowadzenia składników.Taruje wagę ze słoikiem na zero i daje 230g farszu miesa z warzywami,taruje daje 130g kaszy,wywalam wszystko ze słoika do rondelka w celu wymieszania równomiernego składników po czym nakładam juz do czystego sloika (tamten uwalony jest tylko do ważenia aby nie robić sobie świniary w pracy i mieć na czyściutko) wymieszany farsz zalewam rosołem tak 1,5cm poniżej wieczka.Można po dolaniu jeszcze podziubać nożem aby rosołek poleciał aż do dna.Słoiki pasteryzujemy w temp 85'C 4 godz.////sterylizujemy 115'C 60 minut///w szybkowarze na "2" 70 min.Zapewniam jak rano wsuniecie taki słoik to do godz.17 jesteście pojedzeni,mi tak zasmakowało że wieczorem jeszcze wystukałem dno drugiego słoika Przed spożyciem wyciągnąć z lodówki lub z piwnicy aby się ogrzał słoik,można podgrzać,polecam wszystkim kaszanko-paprykożercom,obecnie takie dania ratują sytuacje,nie masz nic w lodówce a tu bach otwierasz i szybka akcja smacznego polecamp.s.mam już pomysł na gołąbki które zawsze będziesz miał pod ręką do spałaszowania,a kto nie lubi gołębi hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) przyznawac sie kto nie wyplukal kaszy przed gotowaniemJak do tej pory słyszałem tylko o płukaniu kaszy jaglanej, nawet po dokładnym płukaniu, przelewaniu jest dla mnie nie do zjedzenia bo, delikatnie mówiąc, nie smakuje i pachnie najlepiej. Płuczę tylko ryż do sushi. Edytowane 24 Stycznia 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Paweł kasze wszystkie bezwzględnie powinno się płukać ze względu na konserwacje-dodatki,nie płukają tylko konsumenci kaszy w saszetkach torebkach 100g bo tak pisze producent pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/7/#findComment-693877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.