Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

.mam już pomysł na gołąbki
 

Zapodawaj, szczególnie tym specjalnym z sosem pomidorowym

 

 

 

o tej pory słyszałem tylko o płukaniu kaszy jaglanej,

 

 

Płuczę tylko ryż do sushi.
 

Wszystkie zboża jak i i inne nasiona się płucze przed gotowaniem, począwszy od jaj i larw mącznika bo robale już widać,  konserwatow i antygrzybicznych substancji, przez odchody i jaja szkodników, do śliny i moczu gryzoni dalekowschodnich włącznie, które mogą być kolejna przyczyna pandemiczną


[Dodano: 25 sty 2021 - 00:18]

PS

Z ryżem szczególnie, w zależności od ceny i jakości od 0,5 do 3 % ryzy dodawane jest plastikowe. 

Ten fałszywy ryz jest lżejszy od wody, podczas płukania wypływa na wierzch

https://www.meganiusy.com/1097/uwazaj-chiny-produkuja-ryz-tworzywa-sztucznego-u-nas-dowiesz-sie-go-rozpoznac/ 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-693879
Udostępnij na innych stronach

Nie kupuję prosto z pola czy ze statku, to zakładam że ktoś towar przegląda, może nawet płucze pakując w torebki 100 gramowe.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-693906
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, nie kupuje w tych saszetkach , bo nigdy nie da mi si eutrafic tak zeby sie nie przegotowala lub nie ..niektorych kasz jak nie moge dostac bez to poprostu rozrywam i gotuje bez plastiku, 

Ryz wedle informacji plucze lub nie , do risotto nie plucze,

ogolnie kasz jemy niewiele bo nie przepadamy , ryz kupuje dobrej jakosci bo jak jem mniej to wedlog zasady wole ten drozszy bo zazwyczaj lepszej jakosci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-693908
Udostępnij na innych stronach

Lepszy, Electro, to znaczy który z gatunków masz na myśli :D ? Ja np. od lat konsumuję głównie "Basmati", czasami "Jasmin", i zawsze gotuję w dużej ilości lekko osolonej wody, a następnie po 12 -18 minutach gotowania, zależy do przygotowania czego ten ryż potrzebuję, wylewam na sitko i króciutko hartuję wodą. Nigdy się nie skleja i zawsze jest na sypko, taki lubię najbardziej :D:thumbsup:.

https://www.przepisy.pl/blog/basmati-czy-jasminowy-jaki-ryz-wybrac

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-693911
Udostępnij na innych stronach

zawsze gotuję w dużej ilości lekko osolonej wody

 

 

A spróbuj raz na 2 : 1, czyli 2 (dla niektórych odmian starcza 1,5) szklanki wody, zagotować i wsypać 1 szklankę ryżu, doprowadzić znowu do gotowania / mieszać, i wyłączyć grzanie, przykryć.

po 5-8 min zamierzać i znowu przykryć.

po kolejnych 5-8 min zamieszać i już nie przykrywać.

po kolejnych 5 - 15 min  / w zależności od odmiany/  ryz można jeść, sypie się jak piasek.

 

PS

Czas 5 min dla białego ryżu drobnego, 8 dla dzikiego lub odmiana wieko ziarnista.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-693913
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, mam na mysli marke ryzu , kupuje tam gdzie kupuja hindusi i azjaci , wuja B nie kupuje,

Kupuje glownie jasminowy badz brazowy ryz .

Gotuje 2 razy tyle wody  co ryzu, po zagotowaniu ryzu, mieszam i zakrywam pokrywke wylaczam i zostawiam az wcholnie wode. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-693915
Udostępnij na innych stronach

 

 

wuja B nie kupuje,
 

:thumbsup:  :thumbsup:  :clap:  :clap:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-693917
Udostępnij na innych stronach

Ależ Toshiba,  znam te wszystkie cwancyki i metody gotowania kasz i ryżu na sypko, do kaszanek, risotto, zapiekanek, chińszzcyzny z warzywami i mięsem czy bez, czy np. z owocami, etc. Pitraszę przecież od dziesięcioleci, więc wiem o czym piszę. Mnie jednak najbardziej odpowiada ta metoda z dużą ilością lekko osolonej wody, i te gatunki o których piszę, a więc Basmati i Jasmin,( nigdy i za nic ryżu z torebek), gotowane odpowiednio długo, w zależności od aktualnego zapotrzebowania i przeznaczenia, tym właśnie sposobem odpowiadają mi najbardziej. Ale to dobrze że metod jest wiele, bo każdy ma swój wypróbowany, i odpowiadający mu sposób przygotowania :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-693932
Udostępnij na innych stronach

Dziś miałem ssanie na skrzydełka dziadziusia Sandersa i sobie zrobiłem wyszły ala KFC bo z moimi przyprawami  :)


skrzydełka tniemy na kawałki,zalewamy 1,5l wodą z 3 stołowymi łyżkami soli z górką


i tak solimy 30 min.


post-40148-0-83253300-1611856432_thumb.jpg


 


do rondla daje 6 kostek smalcu i podgrzewam do wys.temp.


post-40148-0-39925800-1611856451_thumb.jpg


 


do pojemnika z deklem wsypuje mąke jaką mam i dodaje przyprawy jakie kto lubi,pieprz oraz 3 łyżeczki soli (ja dałem przyprawe do mięs knorra całą paczke)


post-40148-0-50715100-1611856468_thumb.jpg


 


wyciągamy nasze skrzydła na talerz do obcieknięcia


post-40148-0-94479200-1611856481_thumb.jpg


 


wrzucam do mąki-panierki 6-8 kawałków max


post-40148-0-33759100-1611856498_thumb.jpg


 


zamykam pojemnik wstrząsam ,aby ładnie się wymieszało,wyciągam pęstom obtoczone i zamaczam w wodzie gdzie się soliły i drugi raz panieruję,rączki nie są uwalone od mąki :frantics:


kiedyś podpatrzyłem jak jeden Hindus tak mieszał sposób dobry-pojemnik uwaga otwieram nad zlewem nie robiąc świniary w kuchni z mąki...bo nie ma kto sprzątać hahaha


post-40148-0-69301100-1611856517_thumb.jpg


 


smalec mam już mocno rozgrzany i pęsetom z paniery wkładam do smażenia na ok 18 minut


post-40148-0-04058500-1611856539_thumb.jpg


 


w trakcie smażenia odkładam sobie na sobote zasolone skrzydełka do pojemnika i do lodówki


coś trzeba jeść  ;)


post-40148-0-77605500-1611856553_thumb.jpg


 


no a tak wyglądają moje skarby,mega chrupiące,zawsze dobre na partyhit i poprawe humoru,


można panierować raz, ale kto nie lubi tej panierki która jest super,dzieci uwielbiają to


....zrobicie im bajsy czyli polędwiczki z kurczaka to sąsiad będzie pukał do waszych drzwi co tam pichcicie...można-trzeba  :rolleyes: je jeść z sosem czosnkowym lub keczapem


post-40148-0-77594100-1611856572_thumb.jpgpost-40148-0-26991200-1611856589_thumb.jpg


 


uwaga smażąc na smalcu możecie walić mokre ziemniaki, mięso i nie będziecie mieli burzy w garnku jakbyście to zrobili na oleju,a jakie frytki wychodzą...belgijskie się tracą,zaznaczam panierka nie jest taka tłusta jak po oleju do smażenia


 


to tyle smaka narobiłem to do roboty smacznego życzę Marek


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694319
Udostępnij na innych stronach

Marek jak lubisz tak skrzydelka to zrob z tego przepisu ,

oczyszczone skrzydelka posyp lyzka sody i zostaw na 5 min, nastepnie dobrze wyplucz przez 3 razy w czystej wodzie , dobrze osusz i usmaz na oleju , posol i posyp lyzka papryki ,

dobrze podsmaz i  zalej 150-200gr coca coli i uproz do miekosci , musi zostac tylko troszke sosu  , ja dodaje jeszcze papryczke, zapewniam ze skrzydelka sa przepyszne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694327
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś miałem ssanie na skrzydełka dziadziusia Sandersa i sobie zrobiłem wyszły ala KFC bo z moimi przyprawami

Ja dzisiaj robiąc zakupy w stonce zaszalałem i kupiłem  "danie expresowe skrzydełka w panierce".

W niecałą godzinę po konsumpcji rozpoczęliśmy z Beti zawody :kto pierwszy do kibelka :facepalm: :facepalm: :facepalm:  (dobrze że mamy dwa :D )

Nigdy więcej śmieci!!!!!!!!

A Twój przepis Marku i eli55 już zapisane :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694329
Udostępnij na innych stronach

Fajny ten kurczaczek, ja dodaje do maki płatki owsiane, wtedy panierka staje się bardziej "3D"  :)

A do solenia (solanki) trochę soku z cytryny + tyle samo cukru, ale to sprawa gustu smakowego  :)  :)

Smarzewie na głębokim tłuszczu / frytowanie / również na smalcu lub oleju rzepakowym


[Dodano: 28 sty 2021 - 22:57]

 

 

zalej 150-200gr coca coli
 

hmmmm kwas fosforowy / odrdzewiacz / z cukrem, no nie wiem, ale każdy robi jak lubi

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694336
Udostępnij na innych stronach

witaj eli55

Przepis fajny,dużo kroków w pracy,ale najchętniej to chciałbym zobaczyć takie gotowe danie...wiesz je się oczami.Zastanawia mnie co daje posypanie sodą skóry z kurczaka, która w późniejszym czasie tak zmięknie,no takie na słodko wyjdą,co prawda na słodko to u mnie tylko żeberka.Twój przepis sprawdze dzięki  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694362
Udostępnij na innych stronach

 

 

skrzydełka dziadziusia Sandersa

Witaj Marku, przepis bardzo mi się spodobał i jest warty wypróbowania.

Podałbyś jeżeli pamiętasz, jaka była waga tych skrzydełek? 

Jeżeli jest to w tym przepisie nieistotne to pytania nie było.

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694369
Udostępnij na innych stronach

Waga skrzydełek była ok 1,4kg i zalane wodą 1,5l  z 3 łyżkami stołowymi z górką,koszt ok 10zł.


[Dodano: 29 sty 2021 - 11:57]

Aby użyć ponownie smalcu i nie podgrzewać go ponownie z opadłą na dnie panierką i mąką (w trakcie wygrzania może się przypalić i zepsuć smak),w czasie studzenia zlewamy go aż do pojawienia się mułu z mąki na brzegu,wiadomo że w trakcie smażenia należy dodać smalcu aby kawałki były zanurzone...ja tego wczoraj nie zrobiłem dlatego że mam mało skrzydełek,smalec zastygł,więc go łyżką zebrałem (ten czysty) do mniejszego rondelka aby nie dodawać już smalcu,po prostu zrobie smażenie na dwie raty i cześć,a to co zostanie to będzie smalec na inne rozmaitości jak się pojawią w inne dzienie....o mam pomysł będą frytki ala Julcia   :)

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694374
Udostępnij na innych stronach

 

 

ala KFC bo z moimi przyprawami

A mamy gdzieś na forum recepturę przypraw zbliżoną do oryginału?

Maćku dzisiaj muuuuuszę powtórzyć Twój przepis. :)

Gdzieś czytałem aby wymieszać mąkę pszenną z mąką kukurydzianą (jeszcze nie sprawdzałem) ale to było do tej wersji skrzydełek: ciasto "naleśnikowe" + mąka (często je robimy) ale Twoja propozycja wydaje mi się prostsza w przygotowaniu. :)

A następnym razem będą na tapecie skrzydełka eli55 (to znaczy wg jej przepisu a nie jej skrzydełka :D )

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694395
Udostępnij na innych stronach

 

ala KFC bo z moimi przyprawami

 

A mamy gdzieś na forum recepturę przypraw zbliżoną do oryginału?

 

Kiedyś pisałem na temat oryginalnej receptury skrzydełek KFC, bo toczyła się taka dyskusja, jak dobrze pamiętam to również Beata brała w niej udział, coś dawno nic z jej strony nie słychać :D, chyba trzeba się tradycyjnie zwrócić o pomoc do naszej forumowej jedynej i niezastąpionej EAnny, "Krynicy Wiedzy Wszelakiej", bo za nic znaleźć tego nie mogę :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694400
Udostępnij na innych stronach

Sverige2 o ten temat Ci chodzilo? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15027-chicken-wings-hot-wings-pikantne-skrzyde%C5%82ka-w-panierce/


[Dodano: 29 sty 2021 - 15:33]

Byl jeszcze przepis Gonza ..wyprobowalam sama z jego przepisu i sa naprawde dobre ja tylko robie bardziej pikantne.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11786-pizza-pizza-hut-kfc-67-super-przepisów/?p=433073

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694408
Udostępnij na innych stronach

I jak Was nie Kochać. Dzięki :thumbsup:

Lete po zamówione skrzydełka :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694411
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie Electro, dokładnie o to mi chodziło :D:thumbsup::clap: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694414
Udostępnij na innych stronach

Te Donzowe tez sa extra robie nie za czesto bo to baba kaloryczna , ale smaczna :)

robilam tez tak filet z kurczaka ,ale uwazam ze skrzydelka sa lepsze bo bardziej kleiste ,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694415
Udostępnij na innych stronach

Waga skrzydełek

Dzięki Marku za odpowiedź.

Serdeczne pozdrowienia 

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-694468
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Pierogi Royal z Cyców Indora dietetyczne 55 sztuk


przepis autorski,recznie zaklejane na płatek ucha


 


 


ciasto :


 


mąka 500 wrocławska 500g


woda wrzątek 250g


sól płaska lyżeczka


olej rzepakowy 2 razy gul gul


 


farsz :


 


mięso z cyców indora mlete na 5mm 480g


cebula (2 sztuki srogie  :D ) przesmażona na oleju 170g (tj.30%)


przyprawa kebab gyros pół paczki


płatki pomidorów z oregano i papryką chilly 2 łyżeczki


pieprz czarny tak na ostro


czosnek granulowany 1/2 łyżeczki


majeranek 2 łyżeczki


troche soli


przyprawy do smaku wg upodobań,ja robie na pysk musi być pikantne z charakterem ;)


farsz powinien być lekko przesolony


 


jak zrobić patrzeć na fotki  ;)


 


Pierogi podawać polane masełkiem i przyprawą Maggi (moja ulubiona wersja  ;))


z ciasta co pozostało został zrobiony podpłomyk smak jak "picca"


Pierogi surowe zostały podmrożone,pokonfekcjonowane i zamrożone na inne dni.


Polecam wykonanie farszu z mięsa surowego,ja kupiłem już mlete w sklepie


co prawda na siatce 5mm,ale to mięsko jest tak mniamnuśne że ja spokojnie jeszcze gryze  :)


a dla dzieci proponuje mięso i cebulkę mlete na 3mm.


Moja propozycja na chłopa to 12 pierogów takich od szklanki  ;)


Czas wykonania samemu na leniucha bez pośpiechu to 3,50 godziny.


 


post-40148-0-07766700-1638122873_thumb.jpgpost-40148-0-44293300-1638122893_thumb.jpg


post-40148-0-67472400-1638122921_thumb.jpgpost-40148-0-95241800-1638122926_thumb.jpg


post-40148-0-14727900-1638122949_thumb.jpgpost-40148-0-11729800-1638122956_thumb.jpg


post-40148-0-72385100-1638122975_thumb.jpgpost-40148-0-80772800-1638122981_thumb.jpg


 


post-40148-0-14525400-1638123004_thumb.jpg


post-40148-0-54061200-1638123029_thumb.jpgpost-40148-0-64693200-1638123048_thumb.jpg


post-40148-0-37031100-1638123083_thumb.jpgpost-40148-0-14202500-1638123090_thumb.jpg


post-40148-0-59429700-1638123115_thumb.jpgpost-40148-0-45018100-1638123122_thumb.jpg


post-40148-0-09261600-1638123134_thumb.jpgpost-40148-0-46789900-1638123140_thumb.jpgpost-40148-0-30048500-1638123156_thumb.jpg


post-40148-0-92440100-1638123160_thumb.jpg


 


W związku eliminacji mięsa wieprzowego z jadłospisu robię też inne maskotki jak mielonka z indyka w galarecie, czy też szynka konserwowa Polish Ham dietetyczna, nie są to tanie rzeczy... ale bardzo dobre i zawsze smakują i ratują życie w "pendemi"


 


post-40148-0-72053600-1638125144_thumb.jpgpost-40148-0-65426400-1638125151_thumb.jpgpost-40148-0-49608000-1638125158_thumb.jpgpost-40148-0-36557000-1638125165_thumb.jpg


post-40148-0-11888900-1638125191_thumb.jpg


 


post-40148-0-05720700-1638123010_thumb.jpg

post-40148-0-86472200-1638123034_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/8/#findComment-734490
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.