Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, El komendante napisał(a):

Witam

Proponuję dwie opcje zagospodarowania buraczków:

1. przepuszczamy przez sokowirówkę, uzyskany sok dodajemy do zakwasu.

 - zakwas wychodzi super, kolor i smak.

2. kroimy lub przecieramy na tarce, dodaję ocet malinowy (40 ml /słoik 330 ml) odrobine soli do smaku.

     Słoiki pasteryzujemy. Smak petarda.

El komendante myślę że drugą wersję zrobię tylko nie mam octu malinowego tylko 10% spirytusowy, jabłkowy specjalnie nie podchodzi mi,czyli na słoik 0,9l bym musiał dać 100ml octu....nie będzie za dużo? próbę zrobić trzeba i tyle,napisz czy robiłeś tak już z kiszonych buraczków,ja buraczki miałem piękne małe bez nawozów bardzo słodkie prosto ze wsi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-859056
Udostępnij na innych stronach

Witajcie Smoki

Dziś ciasteczka bez cukru przepis z netu

# 250 g masła

# 250 g twarogu półtłustego

#250 g mąki

3 jabłka mi brakło więc poszły też gruszki,chyba za grube ćwiartki porobiłem 🤪

Cukier zmieliłem do posypania góry,jeszcze nie jadłem.....teraz jadę popływać a potem wieczorem będzie małe szananko z kawką

 

3-majcie się zdrowo karramba karacho and whisky

 

p.s.zakwas już zlany wyszło 11 słoików 0,9 i 12 słoików buraczków 0,9 które zapasteryzowałem,dziś jadłem z octem od El Komendante bardzo dobre chyba powiem lepsze niż kapucha kiszona🤪

IMG_20230910_143106.thumb.jpg.9d243573ab32838159e137e583f1ee8e.jpgIMG_20230910_143114.thumb.jpg.87e6ee39ed5591955c691cbbc5a75adf.jpgIMG_20230910_143304.thumb.jpg.db52cb463a326cbd99cd8cbeeddcff12.jpgIMG_20230910_151647.thumb.jpg.d4850763998e70dfd9f9598db111bed5.jpgIMG_20230910_151704.thumb.jpg.bcf6c30300e93937df0ba1f037d668ef.jpg

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-860748
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Marek z Bielska napisał(a):

# 250 g masła

# 250 g twarogu półtłustego

#250 g mąki

Bardzo dobre, uniwwrsalne ciasto półfrancuskie serowe.

Wycięte radełkiem "bagetki" - posmarowane jajkiem i posypane tartym serem + sól to reelacyjna przekąska do piwa i nie tylko :tongue:.

Odpowiednio wyrabiane ciasto listkuje się.

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-860764
Udostępnij na innych stronach

Ciasteczka polecam takie na dwa gryzy,są bardzo smaczne z jabłuszkiem jak i z gruszką,przepis zagości w moim kapowniku kulinarnym.

Eanna warto spróbować Twojej wersji też może być dobre 🤪

Co na maśle to na maśle lipy nie ma.

Niebieski żarłok myślałem że wpadnie mi do talerza i wszystko zje🤪

Santa Lucia by Night polecam

IMG_20230910_180138.thumb.jpg.6d71f86a74e9a14c178ba77a05bd2503.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-860785
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Marek z Bielska napisał(a):

Ciasteczka polecam

 

Marku, jak polecasz to trza upiec :D

Można oprószyć mieszanką cukru pudru z cynamonem.

Edytowane przez ReniaS
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-860803
Udostępnij na innych stronach

Już jakiś czas temu piekłam te  " Uśmiechnięte ciasteczka" .

Są fajne bo mało słodkie.  

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-860838
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, @halusia@ napisał(a):

Już jakiś czas temu piekłam te  " Uśmiechnięte ciasteczka" .

Są fajne bo mało słodkie.  

Halinko "kocie języczki" robiłem tylko z cukrem pudrem,ale jak kto woli może dodać z dwie lub trzy łyżki cukru,owoce dają ten smak, całą robotę robi robot,ja tylko ciasto powałkował szklanką wyciał i dał ćwiartkę jabłka czy gruszki.

Myślę że podane z lodami kokosowymi byłyby Bajo bongo,bongo szala 🤪

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-860848
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Marek z Bielska napisał(a):

Myślę że podane z lodami kokosowymi byłyby Bajo bongo,bongo szala 🤪

Ty nie myśl , tylko wprowadź to na Grzybozlocie we Wrześni . Masz jeszcze czas na decyzję 😁

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-860850
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

IMG_20230923_234214.thumb.jpg.3cd26913cf503251f3d01b865d93fe26.jpgIMG_20230923_234210.thumb.jpg.459e82477302491d6f0f356be83a5244.jpgIMG_20230923_234205.thumb.jpg.f19becc541b655aff94a88789cdc368a.jpgWitajcie Smoki 

Tym razem nic nie robię z wyrobów,a w zamian tego proponuje iść do klubu na dobrą imprezę 🤪

Impreza prowadzona przez Dj Twins Chojnackie jest niepowtarzalna,dobra muza techno jaką grają bliźniaczki to gwarancja udanej zabawy.Polecam Club Alisa w Szczyrku,Dj klasa w klasie wie czego oczekuje parkiet.

Parę fotek z pięknymi dziewczętami 🤫🤪

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-864656
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witajcie Smoki

Dziś zrobiłem Cornetti al cioccolatto,

zapach cudowny, będzie do kawusi na rano.....no może dziś jak ostygnie Rogalik to go ugoszcze w brzuszku grzecznie na dobranoc 🤪 pachnie piękną italią

carramba caracho and whisky i Santa Lucia by Night

🤪🤪🤪

3-majcie się zdrowo 

IMG_20231109_171620_1.thumb.jpg.54c46d7cee33274e96c11c3cc3e03909.jpgIMG_20231109_174347.thumb.jpg.c90916ff61c112448b937f181e5462b1.jpg

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-876234
Udostępnij na innych stronach

IMG_20231111_212447.thumb.jpg.d7d5ad13f217f18d1d8d48009dcc6748.jpgWitajcie Smoki

Dziś na podwieczorek i na rano podpłomyki z kminkiem na słono.

Propozycja podania będzie z oliwą z oliwek/pomidor i z wędzonym boczkiem.

Integrenty:

Mąka tortowa 360g

Woda ciepła 200g plus trochę 

Sól 1,5 łyżeczki

Olej 4x gul gul

Kminek dałem pół paczki wg smaku

 

Smażymy bez tłuszczu,jak się mąka przypali zeskrobujemy drewnianą łopatką i wywalamy z patelni,aby nie smrodziło nam na kuchnię

To tyle...nie miałem chleba nie kupiłem więc podpłomyki w smaku taka pizza ,polecam koniecznie z kminkiem dla smaku i w razie wzdęć 🤪

Santa Lucia by night mniam mniam🤪

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-876764
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
15 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a):

u Braci Rosjan

To nie jest u sowieckiej s......., tylko trochę bliżej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-889851
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, szrekPL napisał(a):

A u mnie nadal się robi chociaż troszeczkę inaczej bo wieszając i nie opalając słomą

Jak masz normalnych sąsiadów, to tak. Gorzej jak za płotem wrednota.

 

Przed świętami u mojego wujostwa, blondyna poszła pod nóż. Raz opalają, innym razem chyba wrzątkiem polewają i oskrobują, potem blondynkę wieszają za ścięgna tylnych nóżek i dalej do dzieła.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-889856
Udostępnij na innych stronach

Gość u którego kupuje hoduje na handel , prowadzi jakąś dokumentacje i wozi na badania do weta, 15.XII brałem z kolegami ostatnie 3 sztuki bo powiedział że przestaje się opłacać, koszt 10 pln za kilogram plus za obsługę, ma do tego specjalnie zrobioną wannę z wałkiem podłączonym do traktora , na wałku zamocowane są gumy i całość zamknięta w klatce z rur,wrzuca się świnkę do wanny zalewa wrzątkiem włącza wałek i po kilku minutach prosiak obrany niemalże do zera, zostaje skrobnąć pod pachami i w miejscach mniej dostępnych.  nagram kiedyś filmik bo pisanie nie oddaje tego widoku. Jeśli jeszcze będzie hodował.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/17/#findComment-889859
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.