Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Rekomendowane odpowiedzi

Paweł patyczki służą jako stabilizatory boczku aby skóra go nie zwichrowała - nie ściągała podczas pieczenia,no i lepiej się wyciąga taki boczuś bardzo gorący
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806472
Udostępnij na innych stronach

Paweł patyczki służą jako stabilizatory boczku aby skóra go nie zwichrowała - nie ściągała podczas pieczenia,no i lepiej się wyciąga taki boczuś bardzo gorący

Dzienks. A jaką temp. potraktowałeś boczek?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806474
Udostępnij na innych stronach

Paweł pod koniec jadę na maxa 275'C musi być uderzenie opcja podwójny grill,tylko trzeba patrzeć aby szybko wyjechać z piekarnika z boczkiem,przypalenie dla nie wiedzących to skarmelizowany sos na bazie cebuli (cukier) którym polewam boczek nie powinno być,tego dużo się nie je,mam zamrożone także Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806478
Udostępnij na innych stronach

Niech będzie Karol :D

:laugh: :laugh: :laugh::facepalm: :facepalm:  wcześniej jakiś post karola czytałem i tak mi zostało, a że w robocie byłem to i z pośpiechu pisałem  :laugh: :laugh:

 

A co do boczku... to trza do Kauflandu się przejechać do mięsnego :cool:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806492
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam Zbóju jak w Chłapowie po pieczeniu podrywałeś tylko skórkę z boczku :-),a Paweł od Marzeny pojechał kupić drugi boczek do pieczenia piękne chwile.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806494
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pamiętam Zbóju jak w Chłapowie po pieczeniu podrywałeś tylko skórkę z boczku :-),a Paweł od Marzeny pojechał kupić drugi boczek do pieczenia piękne chwile.

Tak było, jest co wspominać :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806519
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witajcie Wszystkie Smoki

 

Dziś po kościółku skutrowałem 1,3kg mięsa z szynki i zrobiłem Fleischkäse oczywiście w formie 'babucia',czyli prosiaczka.

 

Jeszcze siedzi w piekarniku a ja już nogami przebieram na koniec drugiej rundy :-) aby go jeść z ziemniaczkami i surówką z selera.

Farsz doprawiony sól, pieprz,główka czosnku i lód na pikantno,pachnie Bosko.

 

Tymczasem parę fotek z boju:-)

 

 

 

post-40148-0-02176000-1674997921_thumb.jpgpost-40148-0-38145400-1674997979_thumb.jpgpost-40148-0-48034100-1674998096_thumb.jpgpost-40148-0-15613700-1674998172_thumb.jpg

 

Teraz zrobiłem rotację w piekarniku jeszcze 15 min i może dam opcje grill a co mi tam,będziemy chrupać za niedługo.

Tak tak będą fotki na talerzu także nawet jakby nie wyszło :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811661
Udostępnij na innych stronach

No ja już po obiadku było sympatycznie:-)

Aż się po brodzie lało hahaha

 

Z racji tego że zostało trochę farszu- kubek, zrobiłem koperty francuskie z mięsem i żółtym serem posmarowane-polane jajkiem na to ser ,jest już w kuchni gorąco nie wiem czy jeszcze coś zjem no zobaczymy....ciasto francuskie miało być na koperty z serem ale białym, no cóż będą mięsne.

 

okejas idę zrobić sjestę czyli zawiązać sadełko bo coś oklapłem po tym jedzonku i literatce jajcoka czyli bielskiego żółtego bociana:-)

 

 

post-40148-0-56948400-1675002327_thumb.jpgpost-40148-0-52478800-1675002434_thumb.jpgpost-40148-0-48078900-1675002494_thumb.jpgpost-40148-0-27261000-1675002554_thumb.jpgpost-40148-0-64443700-1675002596_thumb.jpgpost-40148-0-12118600-1675002643_thumb.jpgpost-40148-0-76102700-1675002689_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811675
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aż się po brodzie lało hahaha

Ty to sobie dogadzasz Marku   :thumbsup:  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811676
Udostępnij na innych stronach

Koperty z klopsem odpoczywają w piekarniku jeszcze, musiałem wyjść aby języka nie oparzyć.... wyglądają bajonet,pachnie czosnkiem i ciastem....boję się że wszystkie psy nawet z centralnej Polski mogą się zlecieć do Bielska....zapach Boski,jest to pierwszy wyrób z ciasta francuskiego ze stokrotki.

Polecam i pozdrawiam słonecznie Marek

post-40148-0-86243000-1675003906_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811679
Udostępnij na innych stronach

Mareczku a ja w piątek " klepałem " Twoje pierogi z mięsem . Pychota :clap:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811680
Udostępnij na innych stronach

Nie wytrzymałem jedną kopertę musiałem zjeść popiłem zimnym mleczkiem...kacian pełny:-)

post-40148-0-10864100-1675004806_thumb.jpg

post-40148-0-07324100-1675004865_thumb.jpg

Koperta wygląda jak z parówką:-),a ser przypieczony mniam mniam

Włodek pierogi zawsze są rulez, przede mną wyzwanie maraton z gołąbkami z farszem wg ś.p.Andrzejk

Miłej niedzieli Smoki,samych pysznosci

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811681
Udostępnij na innych stronach

Marku, jaką ilość soli/peklosoli dodajesz na 1kg gotowej emulsji na tą pieczeń "fleischkäse" jeżeli mogę zapytać ;) ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811717
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, ale chodzi mi o ilość w stosunku do całej masy, wliczając w to wagowo lód czy wodę. Chodzi mi o pełną wagę emulsji, i potrzebną do tego ilość soli na 1 kg ;) ? Może głupio pytam, ale w przepisach podają różne śmieszne ilości np. (5g), i stąd moje pytanie :facepalm: ? https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-fleischkase,nId,411840

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811732
Udostępnij na innych stronach

W tym przypadku na łączny farsz netto (lód plus mięso) wychodzi 10g dla mnie to wystarczy tym bardziej że później plastry są obsmażane na patelni i słoność się zwiększa.kolejnym aspektem jest to że fleischkäse je się z sosami bądź ketchupem, świetne jest też grillowane i w postaci obsmażanej.

W przepisach podają dodatek lodu 15%,jest to stanowczo za mało gdyż wychodzi wtedy 'betonowe'ja wolę wersję typu ptasie mleczko delikatne to daje 30% lodu i jest bajo-bongo,ja miałem mięso z szynki chude,koperty francuskie z tym farszem to strzał w 10 ot takie ciasteczka z ala parówką,wiem że wyrobów homogenizowanych nie powinno się mrozić ja swojego babućka i koperty zmuszony jestem zamrozić gdyż nie dam rady zjeść:-)

Działaj 3-maj się i smacznego

[Dodano: 29 sty 2023 - 19:59]

A mała sugestia dla smakoszy,foremek nie smarujcie olejem przed nałożeniem farszu gdyż będzie pieczeń capieć olejem,tylko oliva z oliwek lub w moim przypadku nie zastąpiony smalec tak tak tylko smalec!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811740
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Marku, ale teraz to już zupełnie nie ogarniam, bo w pierwszym poście podałeś 13 - 14g. soli na 1 kg. mięsa, a teraz podajesz 10 gram soli na 1 kg. gotowej emulsji ? Czyli powiedzmy 70 dag. mięsa + 0,3l. lodowatej wody (lodu) to będzie razem 1kg. Do tego dodać 10g. soli (peklosoli) czy dobrze rozumuję ;) ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811745
Udostępnij na innych stronach

Sverige

Na 1kg mięsa 13-14g soli ja nie daje peklosoli i tak kolor jest:-)

 

Lub farsz z: 1kg mięsa plus 30%lodu (300g) daje razem waga 1300g/1,3kg

musisz dać 13g -14g soli na łączną wagę farszu 1,3kg,czyli 1,3kg x 10-11g soli

Daje nam 13g lub 14,3g soli

Prościej się już nie da,kawa na ławę.

Z czoskiem kutrowałem połówkę pietruszki sam ogon daje lepszy smak!

Teraz jest już okejas

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811749
Udostępnij na innych stronach

No właśnie Marku, o to mi chodzi że tu wychodzi ok.10 dag. soli na 1 kg gotowej emulsji (farszu) netto, a robiąc np. mortadelę czy serdelki dodajemy 18g. czyli prawie drugie tyle, i tego nie mogę zrozumieć skąd taka różnica :facepalm: ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811754
Udostępnij na innych stronach

Sverige operuj gramami ,bo jak będziesz operował dekami to się kiedyś po pier pomylisz:-)

Co do różnicy fleischkäse jest pieczone później odsmażane,a mortadela czy parówki są parzone są to dwa różne produkty,gdzie odparowanie produktu pieczeni jest większe w trakcie pieczenia, zrób próbę usmaż kupną parówkę będzie na bank za słona

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811757
Udostępnij na innych stronach

 

 

później plastry są obsmażane na patelni i słoność się zwiększa.

podpowiedź

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811758
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.