Marek z Bielska Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Paweł patyczki służą jako stabilizatory boczku aby skóra go nie zwichrowała - nie ściągała podczas pieczenia,no i lepiej się wyciąga taki boczuś bardzo gorący Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Paweł patyczki służą jako stabilizatory boczku aby skóra go nie zwichrowała - nie ściągała podczas pieczenia,no i lepiej się wyciąga taki boczuś bardzo gorącyDzienks. A jaką temp. potraktowałeś boczek? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Piękny boczek, ślinka cieknie Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Paweł pod koniec jadę na maxa 275'C musi być uderzenie opcja podwójny grill,tylko trzeba patrzeć aby szybko wyjechać z piekarnika z boczkiem,przypalenie dla nie wiedzących to skarmelizowany sos na bazie cebuli (cukier) którym polewam boczek nie powinno być,tego dużo się nie je,mam zamrożone także Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Niech będzie Karol :laugh: :facepalm: wcześniej jakiś post karola czytałem i tak mi zostało, a że w robocie byłem to i z pośpiechu pisałem :laugh: A co do boczku... to trza do Kauflandu się przejechać do mięsnego Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Pamiętam Zbóju jak w Chłapowie po pieczeniu podrywałeś tylko skórkę z boczku :-),a Paweł od Marzeny pojechał kupić drugi boczek do pieczenia piękne chwile. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Pamiętam Zbóju jak w Chłapowie po pieczeniu podrywałeś tylko skórkę z boczku :-),a Paweł od Marzeny pojechał kupić drugi boczek do pieczenia piękne chwile. Tak było, jest co wspominać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-806519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Witajcie Wszystkie Smoki Dziś po kościółku skutrowałem 1,3kg mięsa z szynki i zrobiłem Fleischkäse oczywiście w formie 'babucia',czyli prosiaczka. Jeszcze siedzi w piekarniku a ja już nogami przebieram na koniec drugiej rundy :-) aby go jeść z ziemniaczkami i surówką z selera.Farsz doprawiony sól, pieprz,główka czosnku i lód na pikantno,pachnie Bosko. Tymczasem parę fotek z boju:-) Teraz zrobiłem rotację w piekarniku jeszcze 15 min i może dam opcje grill a co mi tam,będziemy chrupać za niedługo.Tak tak będą fotki na talerzu także nawet jakby nie wyszło :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 29 Stycznia 2023 No ja już po obiadku było sympatycznie:-)Aż się po brodzie lało hahaha Z racji tego że zostało trochę farszu- kubek, zrobiłem koperty francuskie z mięsem i żółtym serem posmarowane-polane jajkiem na to ser ,jest już w kuchni gorąco nie wiem czy jeszcze coś zjem no zobaczymy....ciasto francuskie miało być na koperty z serem ale białym, no cóż będą mięsne. okejas idę zrobić sjestę czyli zawiązać sadełko bo coś oklapłem po tym jedzonku i literatce jajcoka czyli bielskiego żółtego bociana:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Aż się po brodzie lało hahaha Ty to sobie dogadzasz Marku Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Koperty z klopsem odpoczywają w piekarniku jeszcze, musiałem wyjść aby języka nie oparzyć.... wyglądają bajonet,pachnie czosnkiem i ciastem....boję się że wszystkie psy nawet z centralnej Polski mogą się zlecieć do Bielska....zapach Boski,jest to pierwszy wyrób z ciasta francuskiego ze stokrotki.Polecam i pozdrawiam słonecznie Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Mareczku a ja w piątek " klepałem " Twoje pierogi z mięsem . Pychota Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Nie wytrzymałem jedną kopertę musiałem zjeść popiłem zimnym mleczkiem...kacian pełny:-)Koperta wygląda jak z parówką:-),a ser przypieczony mniam mniamWłodek pierogi zawsze są rulez, przede mną wyzwanie maraton z gołąbkami z farszem wg ś.p.AndrzejkMiłej niedzieli Smoki,samych pysznosci Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 29 Stycznia 2023 No ja już po obiadku Marku Wykwintność Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Marku, jaką ilość soli/peklosoli dodajesz na 1kg gotowej emulsji na tą pieczeń "fleischkäse" jeżeli mogę zapytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 29 Stycznia 2023 13-14g pro 1kg mięsa nie licząc wagi lodu lodu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 29 Stycznia 2023 No właśnie, ale chodzi mi o ilość w stosunku do całej masy, wliczając w to wagowo lód czy wodę. Chodzi mi o pełną wagę emulsji, i potrzebną do tego ilość soli na 1 kg ? Może głupio pytam, ale w przepisach podają różne śmieszne ilości np. (5g), i stąd moje pytanie ? https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-fleischkase,nId,411840 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 29 Stycznia 2023 W tym przypadku na łączny farsz netto (lód plus mięso) wychodzi 10g dla mnie to wystarczy tym bardziej że później plastry są obsmażane na patelni i słoność się zwiększa.kolejnym aspektem jest to że fleischkäse je się z sosami bądź ketchupem, świetne jest też grillowane i w postaci obsmażanej.W przepisach podają dodatek lodu 15%,jest to stanowczo za mało gdyż wychodzi wtedy 'betonowe'ja wolę wersję typu ptasie mleczko delikatne to daje 30% lodu i jest bajo-bongo,ja miałem mięso z szynki chude,koperty francuskie z tym farszem to strzał w 10 ot takie ciasteczka z ala parówką,wiem że wyrobów homogenizowanych nie powinno się mrozić ja swojego babućka i koperty zmuszony jestem zamrozić gdyż nie dam rady zjeść:-)Działaj 3-maj się i smacznego[Dodano: 29 sty 2023 - 19:59]A mała sugestia dla smakoszy,foremek nie smarujcie olejem przed nałożeniem farszu gdyż będzie pieczeń capieć olejem,tylko oliva z oliwek lub w moim przypadku nie zastąpiony smalec tak tak tylko smalec!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Dzięki Marku, ale teraz to już zupełnie nie ogarniam, bo w pierwszym poście podałeś 13 - 14g. soli na 1 kg. mięsa, a teraz podajesz 10 gram soli na 1 kg. gotowej emulsji ? Czyli powiedzmy 70 dag. mięsa + 0,3l. lodowatej wody (lodu) to będzie razem 1kg. Do tego dodać 10g. soli (peklosoli) czy dobrze rozumuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) SverigeNa 1kg mięsa 13-14g soli ja nie daje peklosoli i tak kolor jest:-) Lub farsz z: 1kg mięsa plus 30%lodu (300g) daje razem waga 1300g/1,3kg musisz dać 13g -14g soli na łączną wagę farszu 1,3kg,czyli 1,3kg x 10-11g soliDaje nam 13g lub 14,3g soliProściej się już nie da,kawa na ławę.Z czoskiem kutrowałem połówkę pietruszki sam ogon daje lepszy smak!Teraz jest już okejas Edytowane 29 Stycznia 2023 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 29 Stycznia 2023 No właśnie Marku, o to mi chodzi że tu wychodzi ok.10 dag. soli na 1 kg gotowej emulsji (farszu) netto, a robiąc np. mortadelę czy serdelki dodajemy 18g. czyli prawie drugie tyle, i tego nie mogę zrozumieć skąd taka różnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Sverige operuj gramami ,bo jak będziesz operował dekami to się kiedyś po pier pomylisz:-)Co do różnicy fleischkäse jest pieczone później odsmażane,a mortadela czy parówki są parzone są to dwa różne produkty,gdzie odparowanie produktu pieczeni jest większe w trakcie pieczenia, zrób próbę usmaż kupną parówkę będzie na bank za słona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 29 Stycznia 2023 później plastry są obsmażane na patelni i słoność się zwiększa. podpowiedź Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 29 Stycznia 2023 W wolnej chwili wrzucę przepis na chleb w słoiku,kolega robił na czas 'W'.wyszedł świetnie ,nawet skórkę ma przypieczoną,ale to nie dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Czekam , bo już zakupiłem słoiki 545ml Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/11/#findComment-811764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.