kempes Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Marek ja robiłem w słoikach i aromat trochę było czuć ale w powietrzu A... i jeszcze dawkowanie było 1-3 g/kg to dałem 2 g, a u Ciebie widzę 5 g/kg.Twoje konserwy super Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez kempes Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-825074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Myślę, że 6 g również będzie dobrze, szczególnie w mielonce parzonej w osłonce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-825080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Marku, mam dla Ciebie zadanie specjalne. Myślę, że z ciekawości się go podejmiesz.Otóż przygotowuję właśnie do wrzucenia na forum książkę z 1933 roku w sprawie technologii żywności dla potrzeb wojska. Jest tam dział poświęcony sterylizowanym konserwom wojskowym z kilku krajów. Zamieszczam tutaj kilka stron z przepisami i chciałbym, abyś Ty, dysponując autoklawem, wykonał próby i podzielił się z nami wrażeniami smakowymi. Dowiemy się co i jak jadało wojsko w tamtym okresie zarówno w Polsce, jak i Austrii oraz Rosji. Jeśli możesz, to podziałaj w tym temacie. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-825081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Myślę, że 6 g również będzie dobrze, szczególnie w mielonce parzonej w osłonce.6g to już taka górna granica, wiem że są tacy co dają więcej,lecz czasem więcej nie znaczy że będzie lepiej.....bo potem to już może mocno "hebziać" się tyrolską,to tak jak z czoskiem:-)Co do tych wojskowych konserw zrobię po świętach parę prób technologicznych i opiszęPozdrawiamp.s.takie to dziś palmy duże były,Julcia za swoją palmę czekoladę dostała,a te najładniejsze i najwyższe ponad 4m to puchary od wójta otrzymali w nagrodę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-825097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 naprawdę dobra musiałem niebieskiego Beboka zabrać bo by całą zjadł Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-825113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Karrambaaa caracho and whisky Witajcie SmokiDziś podreptałem w kuchni.Zrobiłem grzanki na maśle do żurku, pasztet z selera z żurawiną i morelą z nutą chrzanu bez mięsa taki wege do wina,galaretkę ze skrzydełka wieprzowego z groszkiem kukurydzą i natką pietruszki i zająca w formie prosiaka hihihaha,czyli necówke pieczeń.Nigdy nie mogę utrafić z ilością zawsze jakoś więcej tego wychodzi,prawie co sobie dychne i muszę iść popatrzeć co się tam w piekarniku dzieje chociaż on sam piecze:-).Nie ma to jak spędzić święta w górach w Szwajcarii:-) Życzę wam wszystkim Wesołych Świąt Wielkanocnych, mokrego śmingusa dyngusa,dobrego jedzenia,podtrzymania za kolano oraz spacerów redukcyjnych wagęŻyczy Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-826294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 [Dodano: 07 kwi 2023 - 15:24]Jutro prosiaczek vel zając pójdzie do koszyczka jako baranek..... może może,ale i tak będzie baranek:-),ale bym go schrupał,lecz dziś nie mogę,ładnie się Smok dopiekł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-826301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Pasztet z selera rewelacja w smaku,nie wy3małem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-826314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 fajne, Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-826351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 podreptałem w kuchni Zdrowo podreptałeś Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-826355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) ładnie się Smok dopiekł.Bardzo ładnie , ale jakiś taki niewidomy może mu się zasnęło Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-826372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 ładnie się Smok dopiekł.Bardzo ładnie , ale jakiś taki niewidomy może mu się zasnęło Jutro będzie miał oczy z goździków:-),aby zapach nie wszedł za szybko do farszu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-826398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Wspomnienie po świętach.....po prawej pasztet warzywny, bardziej smakował niż Pieczeń zająca vel necówka z lewej,oba zjedzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-827041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Karrambaaa caracho and whiskyWitajcie Smoki Dziś rano w całej wsi pachniałoMarek zrobił do kawy pyszniutkie francuskie z czekoladą z orzechami:-)Sąsiadka z psem rozglądali się gdzie to tak rano u kogo pachnie,zapach cudowny.Przepis na fotkach widać,dla gości trzeba coś zostawić, są takie smaczne,czekolada z orzechami 1,99zł i ciasto francuskie 5,49 ze stokrotki,czekolada mimo iż tania smakuje jak milka czy ta z okienkiem :-) Jak to mówią życie gorzkie to chociaż w d..ce słodko hahahehe:-) Jeszcze dziś muszę zrobić zawtrakturisty z kaszą gryczaną ale to po południu 3-majcie się życzę miłego dnia Smoki [Dodano: 16 kwi 2023 - 09:24]Aha jak chcecie wersję na bogato to na jedno ciasto francuskie potrzebne dwie tabliczki czekolady,nie oszczędzać:-)To nie piekarnia,czy cukiernia ma być dobre Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-827963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Puste kalorie, jak ja je uwielbiam. Wyglądają super, i pewnie takie są. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-827970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Marek zrobił do kawy pyszniutkie francuskie z czekoladą z orzechami Pięknie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Nie ma leżenia Smoki :-) Z racji tego że wczoraj kupiłem 4,5kg skrzydełek z kurczaka w dobrej cenie 4zl/kg więc kupiłem z myślą zrobienia zawtrakturisty z kaszą gryczaną, wczorajzostały skrzydełka ugotowane z warzywami i obrane od kości mięska wyszło 1,7kg na czysto coś tam po drodze chrupłem:-) # 1700g mięsa że skrzydełek# 600g dla podkręcenia smaku poszły 2 puszki mielonki tyrolskiej własnej produkcji # 300g przesmażonej cebulki i marchewki# 1500g rosołu do wymieszania# doprawione pikantnie pieprzem# doprawione jarzynką bez soli# wszystko doprawione na pysk musi smakować letko przesolone,gdyż kaszy -farszu nie dosalam w słoikach. Na słoik 900 ml daje:# 450g farszu z mięska# 250g kaszy gryczanej z dodatkiem końcówki ryżu z torebki# słoik zalewam przegotowaną wodą,mieszam pincetą,aby kasza i mięso było ładnie wymieszane równomiernie w słoiku Do autoklawu i sterylizacja 116'C 70 minutKarrambaaa caracho and whisky wiecie jakie to dobre, kocham Ruskich za ten przepis jest na stałe u mnie,co jakiś czas trzeba coś zrobić...lato idzie nie ma czasu przy garach stać To tyle Smoki za chwilę będę miał już temperaturę do sterylizacji,a ja napisałem Wam przepis w międzyczasie.Można to jeść na zimno jak i na gorąco, kacian syty po pół słoiku na cały dzień, można także odsmażyć na patelce i zajadać z ogórkiem, chlebek zbędny Pozdrawiam słonecznie Marek [Dodano: 16 kwi 2023 - 17:11] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Marek zrobił do kawy pyszniutkie francuskie z czekoladą z orzechami:-) Smak zapewne zacny :clap: , u nas Aga podobne robi. Podziwiam mężczyzn którzy pieką słodkości ja to jedynie jak chcę coś na słodko to doleję coli do whisky ale bardzo rzadko, zdecydowanie wolę z wodą lub z lodem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Karrambaaa.... słoiki już wystudzone,na śniadanko odgrzałem trochę na patelce,smak bomba,można by nawet zastosować jako farsz do pierogów,polecam okrasić letko przyprawą maggi mniamniamniuśnie ubogaca smak.Następny zawtrakturisty będzie po kazachstańsku z kapuchą,po prostu hardcor waiss:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 туристический завтрак - śniadanie turysty - świetnie się zapowiada Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 zdecydowanie wolę z wodą lub z lodem . Ja zdecydowanie wolę bez. [Dodano: 17 kwi 2023 - 12:03] 250g kaszy gryczanej z dodatkiem końcówki ryżu z torebki Rozumiem, że kasza idzie sucha? Nie gotowana? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Todek tak, kasza idzie nie gotowana,ale uprzednio 3 krotnie przepłukana eliminując zanieczyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Karrambaaa caracho and whisky Witajcie Smoki Ja już dziś po śniadanio-obiedzie:-)Ugotowałem 3 golonka wędzone przednie,jedno zjadłem na śniadanko,a dwa obrałem z mięska, obsmażyłem na patelce swój boczek wędzony plus cebulka i parę ząbków czosku pokroiłem ziemniaczki pietruszkę i marchewkę w kostkę zrobiłem śląski żur na dziś i na inne dnie,na deser truskawki z Hiszpanii z cukrem takie suche jak te upały skąd pochodzą,teraz już pomyte gary, pije sobie kakao i chwilę odpocznę i pojadę coś porobićŻyczę wam wszystkim miłego weekendu majowego3-majcie się Smoki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-830472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 2 Maja 2023 Tradycja od 130 lat straży pożarnej, chłopcy obronili maja,pilnowali do samego rana,aby z innej jednostki straży go piłą nie ścięli,w tym roku był najwyższy 23 metry,stawiany jest zawsze na 1 maja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-831016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 9 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 9 Maja 2023 (edytowane) Dziś rano w całej wsi pachniałoMarek zrobił do kawy pyszniutkie francuskie z czekoladą z orzechami:-)Sąsiadka z psem rozglądali się gdzie to tak rano u kogo pachnie,zapach cudowny. Aha jak chcecie wersję na bogato to na jedno ciasto francuskie potrzebne dwie tabliczki czekolady,nie oszczędzać:-)To nie piekarnia,czy cukiernia ma być dobreBrawo Marku ciastka wyglądają zacnie :tongue: Edytowane 9 Maja 2023 przez EAnna Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-832263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.