Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Rekomendowane odpowiedzi

Marek ja robiłem w słoikach i aromat trochę było czuć ale w powietrzu  :)

A... i jeszcze dawkowanie było 1-3 g/kg to dałem 2 g, a u Ciebie widzę 5 g/kg.

Twoje konserwy super  :clap:

Edytowane przez kempes
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-825074
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że 6 g również będzie dobrze, szczególnie w mielonce parzonej w osłonce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-825080
Udostępnij na innych stronach

Marku, mam dla Ciebie zadanie specjalne. Myślę, że z ciekawości się go podejmiesz.

Otóż przygotowuję właśnie do wrzucenia na forum książkę z 1933 roku w sprawie technologii żywności dla potrzeb wojska. Jest tam dział poświęcony sterylizowanym konserwom wojskowym z kilku krajów. Zamieszczam tutaj kilka stron z przepisami i chciałbym, abyś Ty, dysponując autoklawem, wykonał próby i podzielił się z nami wrażeniami smakowymi. Dowiemy się co i jak jadało wojsko w tamtym okresie zarówno w Polsce, jak i Austrii oraz Rosji.

 

post-39694-0-69088100-1680442966_thumb.jpg

post-39694-0-16235600-1680442780_thumb.jpg

post-39694-0-18068200-1680441036_thumb.jpg

post-39694-0-29999400-1680441043_thumb.jpg

post-39694-0-46437800-1680441049_thumb.jpg

post-39694-0-39080800-1680441056_thumb.jpg

 

Jeśli możesz, to podziałaj w tym temacie.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-825081
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że 6 g również będzie dobrze, szczególnie w mielonce parzonej w osłonce.

6g to już taka górna granica, wiem że są tacy co dają więcej,lecz czasem więcej nie znaczy że będzie lepiej.....bo potem to już może mocno "hebziać" się tyrolską,to tak jak z czoskiem:-)

Co do tych wojskowych konserw zrobię po świętach parę prób technologicznych i opiszę

Pozdrawiam

p.s.takie to dziś palmy duże były,Julcia za swoją palmę czekoladę dostała,a te najładniejsze i najwyższe ponad 4m to puchary od wójta otrzymali w nagrodę.

post-40148-0-95290900-1680444161_thumb.jpgpost-40148-0-42264200-1680444213_thumb.jpgpost-40148-0-28429500-1680444256_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-825097
Udostępnij na innych stronach

Karrambaaa caracho and whisky

 

Witajcie Smoki

Dziś podreptałem w kuchni.Zrobiłem grzanki na maśle do żurku, pasztet z selera z żurawiną i morelą z nutą chrzanu bez mięsa taki wege do wina,galaretkę ze skrzydełka wieprzowego z groszkiem kukurydzą i natką pietruszki i zająca w formie prosiaka hihihaha,czyli necówke pieczeń.Nigdy nie mogę utrafić z ilością zawsze jakoś więcej tego wychodzi,prawie co sobie dychne i muszę iść popatrzeć co się tam w piekarniku dzieje chociaż on sam piecze:-).

Nie ma to jak spędzić święta w górach w Szwajcarii:-)

 

 

post-40148-0-89932800-1680868433_thumb.jpgpost-40148-0-53699500-1680868490_thumb.jpgpost-40148-0-20885700-1680868565_thumb.jpgpost-40148-0-80062300-1680868611_thumb.jpgpost-40148-0-74384800-1680868661_thumb.jpgpost-40148-0-60301900-1680868913_thumb.jpg

 

Życzę wam wszystkim Wesołych Świąt Wielkanocnych, mokrego śmingusa dyngusa,dobrego jedzenia,podtrzymania za kolano oraz spacerów redukcyjnych wagę

Życzy Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-826294
Udostępnij na innych stronach

post-40148-0-38279000-1680872477_thumb.jpgpost-40148-0-87502100-1680872543_thumb.jpg

[Dodano: 07 kwi 2023 - 15:24]

Jutro prosiaczek vel zając pójdzie do koszyczka jako baranek..... może może,ale i tak będzie baranek:-),ale bym go schrupał,lecz dziś nie mogę,ładnie się Smok dopiekł.

 

post-40148-0-85322100-1680873777_thumb.jpg

post-40148-0-71364900-1680873718_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-826301
Udostępnij na innych stronach

ładnie się Smok dopiekł.

Bardzo ładnie :thumbsup: , ale jakiś taki niewidomy może mu się zasnęło ;):frantics:

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-826372
Udostępnij na innych stronach

 

ładnie się Smok dopiekł.

Bardzo ładnie :thumbsup: , ale jakiś taki niewidomy może mu się zasnęło ;):frantics:
Jutro będzie miał oczy z goździków:-),aby zapach nie wszedł za szybko do farszu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-826398
Udostępnij na innych stronach

Karrambaaa caracho and whisky

Witajcie Smoki

 

Dziś rano w całej wsi pachniało

Marek zrobił do kawy pyszniutkie francuskie z czekoladą z orzechami:-)

Sąsiadka z psem rozglądali się gdzie to tak rano u kogo pachnie,zapach cudowny.

Przepis na fotkach widać,dla gości trzeba coś zostawić, są takie smaczne,czekolada z orzechami 1,99zł i ciasto francuskie 5,49 ze stokrotki,czekolada mimo iż tania smakuje jak milka czy ta z okienkiem :-)

 

Jak to mówią życie gorzkie to chociaż w d..ce słodko hahahehe:-)

 

Jeszcze dziś muszę zrobić zawtrakturisty z kaszą gryczaną ale to po południu

3-majcie się życzę miłego dnia Smoki

 

post-40148-0-18931500-1681628491_thumb.jpgpost-40148-0-62711000-1681628531_thumb.jpgpost-40148-0-18112800-1681628580_thumb.jpgpost-40148-0-32431500-1681628626_thumb.jpgpost-40148-0-43932700-1681628663_thumb.jpg

[Dodano: 16 kwi 2023 - 09:24]

Aha jak chcecie wersję na bogato to na jedno ciasto francuskie potrzebne dwie tabliczki czekolady,nie oszczędzać:-)

To nie piekarnia,czy cukiernia ma być dobre

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-827963
Udostępnij na innych stronach

Nie ma leżenia Smoki :-)

 

Z racji tego że wczoraj kupiłem 4,5kg skrzydełek z kurczaka w dobrej cenie 4zl/kg więc kupiłem z myślą zrobienia zawtrakturisty z kaszą gryczaną, wczoraj

zostały skrzydełka ugotowane z warzywami i obrane od kości mięska wyszło 1,7kg na czysto coś tam po drodze chrupłem:-)

 

# 1700g mięsa że skrzydełek

# 600g dla podkręcenia smaku poszły 2 puszki mielonki tyrolskiej własnej produkcji

# 300g przesmażonej cebulki i marchewki

# 1500g rosołu do wymieszania

# doprawione pikantnie pieprzem

# doprawione jarzynką bez soli

# wszystko doprawione na pysk musi smakować letko przesolone,gdyż kaszy -farszu nie dosalam w słoikach.

 

Na słoik 900 ml daje:

# 450g farszu z mięska

# 250g kaszy gryczanej z dodatkiem końcówki ryżu z torebki

# słoik zalewam przegotowaną wodą,mieszam pincetą,aby kasza i mięso było ładnie wymieszane równomiernie w słoiku

 

Do autoklawu i sterylizacja 116'C 70 minut

Karrambaaa caracho and whisky wiecie jakie to dobre, kocham Ruskich za ten przepis jest na stałe u mnie,co jakiś czas trzeba coś zrobić...lato idzie nie ma czasu przy garach stać

 

To tyle Smoki za chwilę będę miał już temperaturę do sterylizacji,a ja napisałem Wam przepis w międzyczasie.

Można to jeść na zimno jak i na gorąco, kacian syty po pół słoiku na cały dzień, można także odsmażyć na patelce i zajadać z ogórkiem, chlebek zbędny

Pozdrawiam słonecznie Marek

 

 

 

 

 

post-40148-0-29847200-1681653949_thumb.jpgpost-40148-0-71739000-1681654005_thumb.jpgpost-40148-0-36804300-1681654050_thumb.jpgpost-40148-0-03826000-1681654096_thumb.jpgpost-40148-0-24039100-1681654142_thumb.jpg

[Dodano: 16 kwi 2023 - 17:11]

post-40148-0-80760700-1681657875_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828048
Udostępnij na innych stronach

 

 

Marek zrobił do kawy pyszniutkie francuskie z czekoladą z orzechami:-)

Smak zapewne zacny :clap: :clap: :clap:, u nas Aga podobne robi.  Podziwiam mężczyzn którzy pieką słodkości ja to jedynie jak chcę coś na słodko to doleję coli do whisky ale bardzo rzadko, zdecydowanie wolę z wodą lub z lodem ;).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828054
Udostępnij na innych stronach

Karrambaaa.... słoiki już wystudzone,na śniadanko odgrzałem trochę na patelce,smak bomba,można by nawet zastosować jako farsz do pierogów,polecam okrasić letko przyprawą maggi mniamniamniuśnie ubogaca smak.

Następny zawtrakturisty będzie po kazachstańsku z kapuchą,po prostu hardcor waiss:-)

 

post-40148-0-96500200-1681707248_thumb.jpgpost-40148-0-47321400-1681707301_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828134
Udostępnij na innych stronach

туристический завтрак - śniadanie turysty - świetnie się zapowiada  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828154
Udostępnij na innych stronach

 

 

zdecydowanie wolę z wodą lub z lodem ;).

Ja zdecydowanie wolę bez. :D


[Dodano: 17 kwi 2023 - 12:03]

 

 

250g kaszy gryczanej z dodatkiem końcówki ryżu z torebki

Rozumiem, że kasza idzie sucha? Nie gotowana?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-828204
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Karrambaaa caracho and whisky

 

Witajcie Smoki

 

Ja już dziś po śniadanio-obiedzie:-)

Ugotowałem 3 golonka wędzone przednie,jedno zjadłem na śniadanko,a dwa obrałem z mięska, obsmażyłem na patelce swój boczek wędzony plus cebulka i parę ząbków czosku pokroiłem ziemniaczki pietruszkę i marchewkę w kostkę zrobiłem śląski żur na dziś i na inne dnie,na deser truskawki z Hiszpanii z cukrem takie suche jak te upały skąd pochodzą,teraz już pomyte gary, pije sobie kakao i chwilę odpocznę i pojadę coś porobić

Życzę wam wszystkim miłego weekendu majowego

3-majcie się Smoki

 

 

post-40148-0-57445000-1682756068_thumb.jpgpost-40148-0-01150300-1682756120_thumb.jpgpost-40148-0-35218200-1682756158_thumb.jpgpost-40148-0-94260200-1682756234_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-830472
Udostępnij na innych stronach

Tradycja od 130 lat straży pożarnej, chłopcy obronili maja,pilnowali do samego rana,aby z innej jednostki straży go piłą nie ścięli,w tym roku był najwyższy 23 metry,stawiany jest zawsze na 1 maja

post-40148-0-37830400-1683045287_thumb.jpgpost-40148-0-48656200-1683045328_thumb.jpgpost-40148-0-62912400-1683045510_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-831016
Udostępnij na innych stronach

Dziś rano w całej wsi pachniało

Marek zrobił do kawy pyszniutkie francuskie z czekoladą z orzechami:-)

Sąsiadka z psem rozglądali się gdzie to tak rano u kogo pachnie,zapach cudowny.

 

Aha jak chcecie wersję na bogato to na jedno ciasto francuskie potrzebne dwie tabliczki czekolady,nie oszczędzać:-)

To nie piekarnia,czy cukiernia ma być dobre

Brawo Marku ciastka wyglądają zacnie :tongue: :tongue: :D:thumbsup:

Edytowane przez EAnna

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/15/#findComment-832263
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.