sverige2 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Przeczytałem temat.Szczerze.... nie dowiedziałem się jak zrobić dobrą pizzę. Chyba że coś przeoczyłem I jak znam życie, to nigdy się nie dowiesz, bo zawsze znajdzie się ktoś kto powie że jego receptura jest lepsza . Wystarczy poczytać w necie, a przecież to takie proste, tylko mąka woda i drożdże plus szczypta cukru i soli i parę kropel oliwy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Wystarczy poczytać w necie, a przecież to takie proste, tylko mąka woda i drożdże plus szczypta cukru i soli i parę kropel oliwy . I dodatki bliskie sercu i podniebieniu. Prościej się nie da Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 21 Czerwca 2018 (edytowane) I jak znam życie, to nigdy się nie dowiesz, bo zawsze znajdzie się ktoś kto powie że jego receptura jest lepszaWe Włoszech próbowałem bardzo różne w tym robione przez mistrzów świata we Florencji - najlepszą jednak robił stary Włoch w specjalnie wybudowanym piecu w dużym kompleksie hotelowym na Sardynii - bardzo prosta chrupka i 5 prostych dodatków do wyboru . On skromnie twierdził , że tak robiła jego babcia i on nic nie zmienia - a jak ktoś chce nowoczesna to w pizzerniach przy supermarkecie . Mało tego twierdził - ile jest gospodyń i kucharzy we Włoszech tyle jest receptur - ot prawdziwa włoska ... Edytowane 21 Czerwca 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Mało tego twierdził - ile jest gospodyń i kucharzy we Włoszech tyle jest receptur - ot prawdziwa włoska ... To tak samo jak z wszystkimi przysmakami pradziadów. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Mało tego twierdził - ile jest gospodyń i kucharzy we Włoszech tyle jest receptur - ot prawdziwa włoska ... Dokładnie tak jak mówisz Muski, nic dodać, nic ująć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 21 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Też tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Sukcesem napewno będzie odpowiednia temperatura pieczenia jak przy pizzy tak przy gofrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Mało tego twierdził - ile jest gospodyń i kucharzy we Włoszech tyle jest receptur - ot prawdziwa włoska ... To dokładnie tak jak z polskim bigosem. Każdy robi inaczej, a wszystkie dobre. Zależy też co komu smakuje. Jeden lubi pomarańcze, a drugi zielone jabłka z ogrodu sąsiada. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 25 Czerwca 2018 (edytowane) To dokładnie tak jak z polskim bigosem. Każdy robi inaczej, a wszystkie dobre. Zależy też co komu smakuje. Jeden lubi pomarańcze, a drugi zielone jabłka z ogrodu sąsiada. ... A po za tym...co to by było jak by wszystko wszędzie smakowało tak samo... Edytowane 25 Czerwca 2018 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 25 Czerwca 2018 moze ktos w koncu poda przepis na dobre ciasto.reszte juz sobie sam podokladam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) moze ktos w końcu Można pominąć przyprawy dodawane do ciasta uwaga Wariant I i II - tzw expresówki 20 minutowe - tak we Włoszech nie robią I Wariant mąka 00 -2,5 szklanki , woda 1/3 szklanki, jajko 1, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, sól ,szczypta bazyli1/2 łyżeczki , oliwy z oliwek 1/3 szklanki, oregano 1/2 łyżeczkiMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, na stolicy usypać kopczyk i zrobić w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlać wodę, oliwę oraz wbić jajko. Dodać sól i zioła. Ciasto zagnieść. Następnie rozwałkować na kształt blachy i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. II.WariantCiasto:3 szklanki mąki pszennej 001 proszek do pieczenia1 łyżeczka soli2 łyżki oleju1 szklanka wodyWszystkie składniki mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej i wodę łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto. Oprószamy tortownice mąką, wykładamy ciasto, które wcześniej rozwałkowujemyIII wariant1 łyżka suchych drożdży (ok. 12 g) 1,5 szklanki ciepłej wody (najlepsza ok. 40ºC)3,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza jest mąka do pizzy typ 00)1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczki soliDrożdże rozpuszczamy w wodzie, w małej miseczce.Odstawiamy na bok na ok.5-7 m in aż drożdże zaczną pracować (będą się pienić)Mąkę przesiewamy na stolnicę, a w środku kopca robimy zagłębienie. Wlewamy do środka drożdże, oliwę oraz sól i wyrabiamy ręcznie przez ok. 10 minut. Zgniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 – 2 godziny aż podwoi objętośćWyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by pozbyć się bąbelków powietrza. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 260ºC Wałkujemy ciasto na pizze na grubość 2-3 mm i pamiętamy o tym by zostawić grubsze brzegi. Aby pizza była bardziej chrupiąca posypujemy blaszkę lub kamień do pieczenia mąką.IV WARIANT !!300 g mąki „00” 3/4 łyżeczki soli20 g świeżych drożdżyok. 200 ml ciepłej wodyłyzka oliwy z oliwekŚwieże drożdże kruszymy na małe kawałki, zalewamy 2-3 łyżkami ciepłej wody (ok. 36-38 stopni C – bardzo ważne, by woda nie była cieplejsza, bo drożdże nie przeżyją!). Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszcząMąkę przesiewamy do miski / dzieży miksera, mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto i powoli dodajemy ciepłą wodę – ok. 200 ml – tylko tyle, by ciasto się zagniotło i było sprężyste ! Wstępnie zagniecioną kulkę ciasta przekładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką i zagniatamy ręcznie przez 2-3 minuty.Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2h.Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach tworząc okrąg i pamiętający by jego brzegi były grubsze niż środek. PROPONUJĘ WARIANT IV - Ze wszystkich Ci wyjdzie Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Wybacz Waldku, ale warianty I i II to jakaś profanacja pizzy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 26 Czerwca 2018 warianty I i II to jakaś profanacja pizzy TAK - ale są to expresówki 20 minutowe - toteż podałem w wariancie IV - wytłuszczony - wg mnie optymalny . Zawsze jest prawo wyboru . Chciał kolega - dostał - a co wybierze ? może zrobić np. 4 z każdego po 1 i porówna Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 26 Czerwca 2018 EAnna co to za dyskusja? Trzeba było podać przepis swój jedyny najlepszy na świecie. Po co krytyka kogoś kto jako jedyny włożył trochę pracy aby odpowiedzieć na zadane pytanie? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) EAnna co to za dyskusja?EANNA - ma tutaj rację - ale pamiętaj prawo wyboru . Z każdego przepisu wyjdzie ale tą metodą może pojawią się inne przepisy - tzw lepsze - OBY Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Po co krytyka kogoś kto jako jedyny włożył trochę pracy aby odpowiedzieć na zadane pytanie?To nie była absolutnie krytyka kol. @Muski !!! Waldusia to można wyłącznie do serca przytulić Raczej ortodoksyjne z mojej strony podejście do ciasta, które wg zaprzyjaźnionych Włochów w tym zastosowaniu powinno być drożdżowe W temacie jest "prawdziwa włoska pizza" Ja robię wg wriantu IV podanego przez Waldka Edytowane 26 Czerwca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Wedlog mnie to prawdziwa wloska pizza to we Wloszech( smaki tez beda inne bo to jak u nas z bigosem) ..w Szwecji tez wychodzi inny niz w Polsce mimo ze tak samo robie,Ja ma przepis od rodziny z wloch , ktorzy prowadzili pizzerie ,ale tez nie wychodzi taka jak tam, ale to normalne bo ja mam zwykly piecyk a przepisem chetnie sie podzielePrzesiac 0.5kg maki 00Lyzka grubej soli3 lyzki oliwyDrozdze w proszku ( w 200ml wody 1 torebke)Jak urosla Drozdze ,wyrobic, na 30 min do miski odstawicPotem jeszcze raz zamieszac i porobic male kulki i zostawic je na 10 min.kulki zamrazam co mi zostna ,wtedy nie czekam z tymi 10 min. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Dziekuje serdecznie.juz zapisuje wszystkie warianty! Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Przeczytałem temat.Szczerze.... nie dowiedziałem się jak zrobić dobrą pizzę. Chyba że coś przeoczyłem Gdybyś przeszedł się do włoskiej restauracji i oglądał programy kulinarne, to dowiedziałbyś się, że dobra pizza to:"...jej ciasto jest cienkie, chrupkie, nie wchłania sosu i dodatków, a sos ma smak świeżo zerwanych pomidorów doprawionych aromatycznymi ziołami." "...podstawa pizzy to mąka i super produkty , na placek wyrabiany ręcznie oprócz sosu ze świeżych pomidorów (zbieranych w konkretnych tygofniach roku) maks 2-3 składniki nie więcej. Nawet mając to wszystko od piekarza ważniejszy jest piec ... to jego słowa nie moje, kluczem do sukcesu jest sposób pieczenia.Robię pizzę w domu często, mam płytę kamienną co niweluje problem spadku temperatur.." Cytaty pochodzą z tego tematu, Maxella i rogera. A pisanie, że jakiś Włoch komuś coś powiedział jest śmieszne.Mrożenie ciasta, ma już niewiele wspólnego z taką pizzą. Krótko:- cienkie, chrupiące ciasto- odpowiedni sos- 2-3 składniki.A jak i na czym je zrobić to kwestia prób, nie masz pieca do pizzy, jak jedną z drugą gospodyni we Włoszech, to kup kamień do pizzy o którym wiele było już w różnych tematach. Masz osiągnąć efekt, jak zapisalem wyżej. Tyle. Powodzenia i pochwal się swoją pizzą. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 26 Czerwca 2018 mam płytę kamienną A dokładnie jaką ? Są różne zdania na temat płyt. Jedni chwalą szamotowe, a drudzy granitowe. A które lepsze ?Jaka grubość 2cm,3 czy 4. ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 26 Czerwca 2018 mam płytę kamiennąA dokładnie jaką ? Może zauważyłeś, że to cytat a dokładnie z rogera, jego pytaj. [Dodano: 26 cze 2018 - 15:46]Przeczytałem temat.Szczerze.... nie dowiedziałem się jak zrobić dobrą pizzę. Chyba że coś przeoczyłem https://fotokulinarnie.pl/przepisy/oryginalne-wloskie-ciasto-na-pizze-i-sos Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 26 Czerwca 2018 No to już wiem jaką. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 26 Czerwca 2018 cienkie, chrupiące ciasto No podaj Paweł ten przepis na samo ciasto nie daj się prosić Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Będziemy się tam bawić płytami, budową piecy czy inne pomysły.Się nie znacie - w każdej tradycyjnej włoskiej pizzerii używa się :https://jakumammy.pl/piece-do-pizzy/10-domowy-piec-do-pizzy-optima-electra-pizza-express-napoli.htmlDlatego Wam pizze nie wychodzą [Dodano: 27 cze 2018 - 13:18]Ferrari wśród piecy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 27 Czerwca 2018 mam płytę kamiennąA dokładnie jaką ? Może zauważyłeś, że to cytat a dokładnie z rogera, jego pytaj. [Dodano: 26 cze 2018 - 15:46]Przeczytałem temat.Szczerze.... nie dowiedziałem się jak zrobić dobrą pizzę. Chyba że coś przeoczyłem https://fotokulinarnie.pl/przepisy/oryginalne-wloskie-ciasto-na-pizze-i-sos Dzieki za linka [Dodano: 27 cze 2018 - 17:01] cienkie, chrupiące ciastoNo podaj Paweł ten przepis na samo ciasto nie daj się prosić Paweł dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.