Mirass Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2009 WitamWędzonki zawsze robię tradycyjnie, jak recepta karze, 2 tygodnie peklowania, no i cała pozostała procedura. Zawsze w niewielkiej ilości coby było dla rodzinki. Ale dzisiaj przyszedł kumpel z pracy(wie, że czasami zadymiam), i mówi że jego masaż (rzeźnik) wylądował w szpitalu, a rodzina na święta się zwala, pół swini do odbioru, I PLACZE aby go ratować,Czy można mu jakoś pomóc, czy jest sposób na szybkie peklowanie, muszę mu pomóc bo to porządny człek. Pozdrawiam i dzięki za porady Mirass Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maćko Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Skorzystaj z tego:http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htmdobierając odpowiednie parametry w zależności od tego jak bardzo koledze się śpieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-92475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Lub z mocnym nastrzykiem. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1600Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-92477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJah Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lipca 2011 Witam. Mam takie pytanie odnosnie tabeli. Nie wiem z ktorej strony ugryzc wartosc STEZENIE WEDLUG SOLOMIERZA. Czy ktos moglby mi objasnic jej znaczenie? Pozdrawiam i z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-166614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lipca 2011 nie wiem czy o to chodzi, ale stęzenie solanki ma być takie, żeby surowe jajko w skorupce wrzucone do solanki zaczeło powoli wypływać na wierzch i swobodnie się unosiło w solance Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-166637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lipca 2011 nie wiem czy o to chodzi, ale stęzenie solanki ma być takie, żeby surowe jajko w skorupce wrzucone do solanki zaczeło powoli wypływać na wierzch i swobodnie się unosiło w solanceKolego .....żadne jajko , w tabeli DZIADKA masz wszystko dokładnie podane . http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-166639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lipca 2011 Przepraszam, ale jeśli chodzi o jajka to nie to forum. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-166651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Według tabeli Dziadka na 5 kg mięsa przy peklowaniu 5 dni wychodzi 290 gramów,Kalkulator pokazuje 150g. Czemu? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Jaki kalkulator ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 krzysiek-krze to generalnie zależy od słonolubności (ale mnie kalkulator pokazał prawie 160 g.). Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Według tabeli Dziadka na 5 kgDodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !! Ale jak widać awaryjność to nasza narodowa zaleta. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 nie wiem czy o to chodzi, ale stęzenie solanki ma być takie, żeby surowe jajko w skorupce wrzucone do solanki zaczeło powoli wypływać na wierzch i swobodnie się unosiło w solance Dziwię się.... solomierz kosztuje tylko... kilkanaście złotych... po co te "eksperymenty" ? np. tu: http://sklep-masarski.pl/product_info.php?products_id=402 Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dobrze, a jest jakaś tabela na nie awaryjne sytuacje ? Kalkulator wylicza, tylko nie mam pojęcia jak długo mam trzymać w zalewie i ile wstrzyknąć. Wszędzie różnie piszą Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Kalkulator wylicza, tylko nie mam pojęcia jak długo mam trzymać w zalewie i ile wstrzyknąć. Kalkulator wylicza do peklowania 14-to dniowego lub dłużej i nie przewiduje nastrzyku . Jednak jak będziesz peklował duże elementy np. tylną nogę to należy zrobić nastrzyk . Wielkość nastrzyku jeżeli się nie mylę to około 7% wagi kawałka mięsa przeznaczonego do peklowania Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Krzysiek-krze Możesz skorzystać z mojego kalkulatora. http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Jeśli chodzi o nastrzyk, to przy normalnym 14-dniowym peklowaniu po prostu bierzesz strzykawkę z igłą i nastrzykujesz mięso sporządzoną solanką.Im grubszy kawałek tym więcej wstrzyknięć i głębiej.Nawet gdybyś "przesadził" z ilością nastrzyku, to w naszym przypadku gdzie nie stosujemy "dopalaczy" nic złego się nie stanie.Mięso przyjmie tylko tyle ile będzie mogło, a resztę odda do solanki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !! miro, możesz to rozwinąć. Myślałem że tabelę można stosować na co dzień. A jak peklujecie w sytuacjach nieawaryjnych.? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Ja stosuję ją do peklowania normalnego tj. w przedziale 8-14dni (różnie w zależności od zaplanowania wędzenia) zmniejszając ilość peklosoli w taki sposób, że np. peklowanie według tabeli 8-10dni, a solenie z przedziału 11-13dni (czyli z następnej kolumny), i analogicznie w innych przypadkach. Nie wiem, czy robię to poprawnie, ale mięso nigdy mi się nie popsuło, nigdy nie było moczone po peklowaniu tylko myte i nigdy nie było za słone, a w rodzinie są osoby bardzo wyczulone na sól. Uważam więc ten sposób za mój pewniak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !! miro, możesz to rozwinąć. Myślałem że tabelę można stosować na co dzień. A jak peklujecie w sytuacjach nieawaryjnych.? Czy mogę stosować TABELĘ DZIADKA jako ścisłe źródło dotyczące peklowania - pytem gdyż powyżej Miro napisał "Dodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !!" ? Myślę o peklowaniu 5 dniowym ( takie chcę najczęsciej robić ) czy może lepiej robić dłuższe ? Czy jest jakaś różnica miedzy peklowaniem 5 a 12 dniowym - chodzi mi o walory smakowe, mięso dłużej się nie psuje itp. ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Możesz stosować Tabelę Dziadka.Miro trochę namieszał ,ale nie napisał dlaczego krótkie peklowanie jest peklowaniem awaryjnym.Poczekamy może to uzupełni a jak nie to poczytaj na stronie głównej temat peklowanie i sam zrozumiesz.Moim zdaniem najlpsze jest peklowanie dłuższe ,ale nie zawsze warunki na to pozwalają. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Miro trochę namieszał ,ale nie napisał dlaczegoNic nie namieszałem. O ile dobrze pamiętam sam kolega Dziadek pisał post w którym to samo stwierdził, ale mogę się mylić. Stworzył ją dla osób które w nagłych przypadkach muszą przyspieszyć proces peklowania. Pisaliśmy już o tym wielokrotnie, była też dyskusja na forum. Jeśli dopiero ok. 6-7 dnia peklowania na mokro następuje odwrócenie wymiany płynów to jak peklowanie 3-5 dniowe może być normalne. Czy jest jakaś różnica miedzy peklowaniem 5 a 12 dniowym - chodzi mi o walory smakowe, mięso dłużej się nie psuje itp. ? Z moich doświadczeń z peklowaniem stwierdzam, że mięso peklowane 10-14 dni jest inne/lepsze , ale to moje zdanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Nic nie namieszałem. O ile dobrze pamiętam sam kolega Dziadek pisał post w którym to samo stwierdził, ale mogę się mylić.DZIADEK opisał szybkie peklowanie ciepłego jeszcze miesa po uboju tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1600&Itemid=4 Natomiast TABELA DZIADKA jest zestawieniem uniwersalnym, obejmującym czasy peklowania od 1-13 dni. Trudno peklowanie 2-tygodniowe nazwać peklowaniem szybkim. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Nie chcę kolejnej "wojny na forum" http://wedlinydomowe.pl/old/articles.php?id=1487 Sól przenikając do tkanek mięsnych częściowo odwadnia je, specjalnie intensywnie - przy peklowaniu suchym. Badania tychże autorów nad mokrym peklowaniem szynek wieprzowych wykazały wyniki zmiany ich ciężaru przedstawione w tablicy 40. Dane tabl. 40 wskazują, że w ciągu pierwszych siedmiu dni peklowania procesowi nagromadzenia soli w szynkach wieprzowych towarzyszy częściowe odwodnienie tkanek mięsnych, a w następnym okresie, łącznie z przenikaniem soli do tkanek, chłonięcie przez nie płynów z roztworu. Co do tabeli kolegi dziadka to wyraźnie zaznaczył 5-dzień, po co ? EAnno Natomiast TABELA DZIADKA jest zestawieniem uniwersalnymNie ma czegoś takiego jak "zestaw uniwersalny peklowania." Albo peklujemy tradycyjnie, albo kombinujemy bo inaczej się nie da. Przy tej dawce kolor może być ale nie będzie słona . Moja propozycja awaryjne peklowanie czytaj godz. 11,08 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=359 POZDRAWIAM Data postu Sob 20 Maj, 2006 23:08 Tak powstała tabela Dziadka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Może by się przydało na tabelą Dziadka na stronie głównej dodać napis wielkimi literami Wybierać czas peklowania dłuższy niż 5 dni. i krótkie wyjaśnienie. Wiem że jest to opisane na głównej, ale każdy poleca ta tabelę podając jej link a wiadomo większość "młodych" użytkowników mając w perspektywie peklowanie 3 i 10 dniowe wybierze 3. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Jeśli dopiero ok. 6-7 dnia peklowania na mokro następuje odwrócenie wymiany płynów to jak peklowanie 3-5 dniowe może być normalne. I o to chodziło .Samo stwierdzenie ,że coś jest niedobre nic nie wnosi i w tym kontekście napisałem ,że namieszałeś bo Twój post był niepełny.Musisz brać pod uwagę ,że uczestniczą w dyskusji nowicjusze i jeszcze nie bardzo się orientują dlaczego należy peklować nieco dłużej. Wybierać czas peklowania dłuższy niż 5 dni Niekoniecznie trzeba to zaznaczać .Wystarczy poczytać na stronie głównej o peklowaniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Peklowań ci u nas do wyboru. Każdy znajdzie coś dla siebie, a wybór metody pozostawmy zadymiaczom. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.