Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wędzonki zawsze robię tradycyjnie, jak recepta karze, 2 tygodnie peklowania, no i cała pozostała procedura. Zawsze w niewielkiej ilości coby było dla rodzinki.

Ale dzisiaj przyszedł kumpel z pracy(wie, że czasami zadymiam), i mówi że jego masaż (rzeźnik) wylądował w szpitalu, a rodzina na święta się zwala, pół swini do odbioru, I PLACZE aby go ratować,

Czy można mu jakoś pomóc, czy jest sposób na szybkie peklowanie, muszę mu pomóc bo to porządny człek.

 

Pozdrawiam i dzięki za porady

 

Mirass

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/
Udostępnij na innych stronach

Lub z mocnym nastrzykiem.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1600

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-92477
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

nie wiem czy o to chodzi, ale stęzenie solanki ma być takie, żeby surowe jajko w skorupce wrzucone do solanki zaczeło powoli wypływać na wierzch i swobodnie się unosiło w solance

Kolego .....żadne jajko , w tabeli DZIADKA masz wszystko dokładnie podane .

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-166639
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, ale jeśli chodzi o jajka to nie to forum. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-166651
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Według tabeli Dziadka na 5 kg mięsa przy peklowaniu 5 dni wychodzi 290 gramów,

Kalkulator pokazuje 150g. Czemu?

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169109
Udostępnij na innych stronach

Jaki kalkulator ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169114
Udostępnij na innych stronach

krzysiek-krze to generalnie zależy od słonolubności (ale mnie kalkulator pokazał prawie 160 g.).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169116
Udostępnij na innych stronach

Według tabeli Dziadka na 5 kg

Dodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !!

Ale jak widać awaryjność to nasza narodowa zaleta. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169123
Udostępnij na innych stronach

nie wiem czy o to chodzi, ale stęzenie solanki ma być takie, żeby surowe jajko w skorupce wrzucone do solanki zaczeło powoli wypływać na wierzch i swobodnie się unosiło w solance

Dziwię się.... solomierz kosztuje tylko... kilkanaście złotych... po co te "eksperymenty" ?

np. tu: http://sklep-masarski.pl/product_info.php?products_id=402

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169139
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, a jest jakaś tabela na nie awaryjne sytuacje ?

Kalkulator wylicza, tylko nie mam pojęcia jak długo mam trzymać w zalewie i ile wstrzyknąć. Wszędzie różnie piszą

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169174
Udostępnij na innych stronach

Kalkulator wylicza, tylko nie mam pojęcia jak długo mam trzymać w zalewie i ile wstrzyknąć.

Kalkulator wylicza do peklowania 14-to dniowego lub dłużej i nie przewiduje nastrzyku . Jednak jak będziesz peklował duże elementy np. tylną nogę to należy zrobić nastrzyk . Wielkość nastrzyku jeżeli się nie mylę to około 7% wagi kawałka mięsa przeznaczonego do peklowania

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169177
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek-krze

 

Możesz skorzystać z mojego kalkulatora.

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

Jeśli chodzi o nastrzyk, to przy normalnym 14-dniowym peklowaniu po prostu bierzesz strzykawkę z igłą i nastrzykujesz mięso sporządzoną solanką.

Im grubszy kawałek tym więcej wstrzyknięć i głębiej.

Nawet gdybyś "przesadził" z ilością nastrzyku, to w naszym przypadku gdzie nie stosujemy "dopalaczy" nic złego się nie stanie.

Mięso przyjmie tylko tyle ile będzie mogło, a resztę odda do solanki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169187
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !!

miro, możesz to rozwinąć. Myślałem że tabelę można stosować na co dzień.

 

A jak peklujecie w sytuacjach nieawaryjnych.?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169217
Udostępnij na innych stronach

Ja stosuję ją do peklowania normalnego tj. w przedziale 8-14dni (różnie w zależności od zaplanowania wędzenia) zmniejszając ilość peklosoli w taki sposób, że np. peklowanie według tabeli 8-10dni, a solenie z przedziału 11-13dni (czyli z następnej kolumny), i analogicznie w innych przypadkach. Nie wiem, czy robię to poprawnie, ale mięso nigdy mi się nie popsuło, nigdy nie było moczone po peklowaniu tylko myte i nigdy nie było za słone, a w rodzinie są osoby bardzo wyczulone na sól. Uważam więc ten sposób za mój pewniak.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169220
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !!

miro, możesz to rozwinąć. Myślałem że tabelę można stosować na co dzień.

 

A jak peklujecie w sytuacjach nieawaryjnych.?

Czy mogę stosować TABELĘ DZIADKA jako ścisłe źródło dotyczące peklowania - pytem gdyż powyżej Miro napisał "Dodam tylko nie skromnie ze swojej strony, że tabela kolegi Dziadka dotyczy jedynie sytuacji awaryjnych !!" ? Myślę o peklowaniu 5 dniowym ( takie chcę najczęsciej robić ) czy może lepiej robić dłuższe ? Czy jest jakaś różnica miedzy peklowaniem 5 a 12 dniowym - chodzi mi o walory smakowe, mięso dłużej się nie psuje itp. ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169223
Udostępnij na innych stronach

Możesz stosować Tabelę Dziadka.Miro trochę namieszał ,ale nie napisał dlaczego krótkie peklowanie jest peklowaniem awaryjnym.Poczekamy może to uzupełni a jak nie to poczytaj na stronie głównej temat peklowanie i sam zrozumiesz.Moim zdaniem najlpsze jest peklowanie dłuższe ,ale nie zawsze warunki na to pozwalają.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169240
Udostępnij na innych stronach

Miro trochę namieszał ,ale nie napisał dlaczego

Nic nie namieszałem.

O ile dobrze pamiętam sam kolega Dziadek pisał post w którym to samo stwierdził, ale mogę się mylić.

Stworzył ją dla osób które w nagłych przypadkach muszą przyspieszyć proces peklowania.

Pisaliśmy już o tym wielokrotnie, była też dyskusja na forum.

 

Jeśli dopiero ok. 6-7 dnia peklowania na mokro następuje odwrócenie wymiany płynów to jak peklowanie 3-5 dniowe może być normalne.

 

Czy jest jakaś różnica miedzy peklowaniem 5 a 12 dniowym - chodzi mi o walory smakowe, mięso dłużej się nie psuje itp. ?

Z moich doświadczeń z peklowaniem stwierdzam, że mięso peklowane 10-14 dni jest inne/lepsze , ale to moje zdanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169261
Udostępnij na innych stronach

Nic nie namieszałem.

O ile dobrze pamiętam sam kolega Dziadek pisał post w którym to samo stwierdził, ale mogę się mylić.

DZIADEK opisał szybkie peklowanie ciepłego jeszcze miesa po uboju tutaj:

http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1600&Itemid=4

Natomiast TABELA DZIADKA jest zestawieniem uniwersalnym, obejmującym czasy peklowania od 1-13 dni. Trudno peklowanie 2-tygodniowe nazwać peklowaniem szybkim.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169267
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę kolejnej "wojny na forum"

 

http://wedlinydomowe.pl/old/articles.php?id=1487

 

Sól przenikając do tkanek mięsnych częściowo odwadnia je, specjalnie intensywnie - przy peklowaniu suchym.

Badania tychże autorów nad mokrym peklowaniem szynek wieprzowych wykazały wyniki zmiany ich ciężaru przedstawione w tablicy 40.

Dane tabl. 40 wskazują, że w ciągu pierwszych siedmiu dni peklowania procesowi nagromadzenia soli w szynkach wieprzowych towarzyszy częściowe odwodnienie tkanek mięsnych, a w następnym okresie, łącznie z przenikaniem soli do tkanek, chłonięcie przez nie płynów z roztworu.

Co do tabeli kolegi dziadka to wyraźnie zaznaczył 5-dzień, po co ?

 

EAnno

 

Natomiast TABELA DZIADKA jest zestawieniem uniwersalnym

Nie ma czegoś takiego jak "zestaw uniwersalny peklowania."

Albo peklujemy tradycyjnie, albo kombinujemy bo inaczej się nie da.

 

Przy tej dawce kolor może być ale nie będzie słona . Moja propozycja awaryjne peklowanie czytaj godz. 11,08 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=359

POZDRAWIAM

Data postu Sob 20 Maj, 2006 23:08

 

Tak powstała tabela Dziadka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169272
Udostępnij na innych stronach

Może by się przydało na tabelą Dziadka na stronie głównej dodać napis wielkimi literami

 

Wybierać czas peklowania dłuższy niż 5 dni. i krótkie wyjaśnienie. Wiem że jest to opisane na głównej, ale każdy poleca ta tabelę podając jej link a wiadomo większość "młodych" użytkowników mając w perspektywie peklowanie 3 i 10 dniowe wybierze 3.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169283
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dopiero ok. 6-7 dnia peklowania na mokro następuje odwrócenie wymiany płynów to jak peklowanie 3-5 dniowe może być normalne.

I o to chodziło .Samo stwierdzenie ,że coś jest niedobre nic nie wnosi i w tym kontekście napisałem ,że namieszałeś bo Twój post był niepełny.Musisz brać pod uwagę ,że uczestniczą w dyskusji nowicjusze i jeszcze nie bardzo się orientują dlaczego należy peklować nieco dłużej.

 

Wybierać czas peklowania dłuższy niż 5 dni

Niekoniecznie trzeba to zaznaczać .Wystarczy poczytać na stronie głównej o peklowaniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169301
Udostępnij na innych stronach

Peklowań ci u nas do wyboru. Każdy znajdzie coś dla siebie, a wybór metody pozostawmy zadymiaczom.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13571-szybkie-peklowanie/#findComment-169304
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.