EAnna Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 28 Lutego 2018 Ale masz zasoby - podziwiam i kibicuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-590387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 28 Lutego 2018 Jak się bawić to się bawić trudne to dojrzewanie czy serów czy wędlin - kluczowe są warunki. Bez tego ani rusz. Ale satysfakcja bezcenna. Ostatnie sery mi takie wyszły o jakich zawsze marzyłem. Żona mówi że na konkurs na festiwal Wina i Sera mogę wystawiać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-590391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 3 Marca 2018 sery powlekane są powloką serowarską? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-590652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 4 Marca 2018 Nie są. Są zapakowane w próżnię.[Dodano: 04 mar 2018 - 20:05]Wróciłem z mega wypadu w góry i co pierwsze po powrocie ?? buziaki dla żony i dziecięcia i wizyta w dojrzewalniach.....Camemberty gotowe do finalnego dojrzewania w temp. 6-8 C. Jakieś pewnie z dwa tygodnie i będzie można próbować. Zdjęcia z początku ich drogi i z dziś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-590911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 4 Marca 2018 Camemberty gotowe do finalnego dojrzewania Świetnie wyglądają pod tą zdrową, pleśniową pierzynką Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-590925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 4 Marca 2018 25 dni - utrata Coppa (13,5%), Szynka (12%), Breasola najwięcej bo była peklowana w winie (15%). Czy to dobre wyniki ??? hmmm nie wiem bo 1 raz robię. wyniki dobre, pokrycie ladne, moze nawet lekko "za ladne" ( nie masz czasami mocnego zapachu amoniaku w dojrzewalni?).co oznacza peklowanie w winie? (czy chodzi o dodatek wina do peklowania? - ile w mililitrach?) Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-590930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 4 Marca 2018 Zero amoniaku w dojrzewalni. Możesz powiedzieć o co z tym chodzi na przyszłość ? jakby takie coś się pojawiło..... 1,6 kg wołowiny0,5 szklanki (125 ml czerwonego wina półwytrawnego)rozmaryn 2g/kgpeklo 35g/kgpieprz czarny 2g/kgcukier brązowy 2g/kgkoper włoski 2g/kg Taka wariacja. A wino było w jakimś przepisie tubylców który kiedyś robiłem. Smakowało więc powtarzam.[Dodano: 04 mar 2018 - 22:31]P.S. Nie wytrzymałem i puściłem KINDZIUK na zimno do rana jestem uzależniony od domowych wyrobów.....trza się leczyć hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-590932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) Zero amoniaku w dojrzewalni. Możesz powiedzieć o co z tym chodzi na przyszłość ? jakby takie coś się pojawiło..... aminiak jest produktem przemiany i dzialalnosci plesni Penicillum - szczegolnie gdy maja kwas mlekowy (dostepny np. w salami). Zbyt mocny zapach amoniaku oznacza zbyt dobre warunki rozwoju plesni. Lekki zapaszek jest pożadany...Wino - jest stosowany szczegolnie jako dodatek do salami ale ilosc ok 25 ml/kg farszu. Dodatek do calomiesniowego kawalka w ilosci 125ml./1.6 kg ...... trudno mi odniesc sie -w/g mnie duzo za duzo szczegolnie uzyte do peklowania...... uzywane jest szczegolnie do obmywania po peklowaniu.... Edytowane 4 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-590939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 4 Marca 2018 Mnie też się trudno odnieść bo za mało o tym wiem....No tak - mówisz , że za dużo...a co może się stać jak będzie za dużo 13% alkoholu w peklowaniu ?Tak czysto teoretycznie dyskutując. Bo przepis dorwałem kiedyś z jakiejś strony włoskiej..... Wracając do amoniaku - co się dzieje jak pleśń ma za dobre warunki i "wali" amoniakiem ? co się wtedy dzieje z mięsem....[Dodano: 04 mar 2018 - 23:19]Kurde nie mam zapisane a pamięć ulotna. Ale sprawdzam inne zapiski. I chyba było tak : 24h w winie. Potem wino OUT i dopiero przyprawy i peklosól na ponad 2 tygodnie....Raczej na pewno było tak. Na 100% mięso nie było w winie dłużej jak 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-590941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 5 Marca 2018 Wracając do amoniaku - co się dzieje jak pleśń ma za dobre warunki i "wali" amoniakiem ? co się wtedy dzieje z mięsem.... to znaczy ze plesnie maja zbyt dobre warunki rozwoju przetwarzajac zbyt wiele kwasu mlekowego w wierzchnich warstwach miesa - to powoduje zbyt intensywna zmiane pH tej warstwy, co znow wplywa niekorzystnie na zmiany biochemiczne wewnatrz miesa (szczegolnie warstwy zewnetrzne). A to pociaga za soba zmiany biochemiczne w wytwarzaniu skladnikow smakowych i zapachowych. Musze tez zwrocic uwage ze warunki zewnetrzne panujace w dojrzewalni nie sprzyjaja odpowiednim zmianom dojrzewania wedlin(miesa). Moze byc zachwiana wymiana osmotyczna z wewnetrznych warstw miesa, moze byc zachwiana zewnetrzna szybkosc tego parowania, moze byz tez oznaka zbyt wysokiej wilgotnosci wzglednej wewnatrz dojrzewalni, zbyt mala wymiana powietrza "czystego", niewlasciwa temperatura w porownaniu do wilgotnosci.....ITP..... Kurcze - kol. Pershing - nie przejmuj sie tym co pisze - robie to tylko w celu uzmyslowienia Ci ze to wszystko to nie jest takie proste -- ja osobiscie lubie jak wedliny nie sa tak wrecz idealnie pokryte ta biala pierzynka poniewaz tam gdzie tluszcz jest pod oslonka - plesn "prawie" nie powinna byc widoczna.... Kurde nie mam zapisane a pamięć ulotna. Ale sprawdzam inne zapiski. I chyba było tak : 24h w winie. Potem wino OUT i dopiero przyprawy i peklosól na ponad 2 tygodnie.... Raczej na pewno było tak. Na 100% mięso nie było w winie dłużej jak 24h. to zmienia postac rzeczy - z tego co mysle to alkohol jest tylko nosnikiem smakowych czynnikow wplywajacych na zawartosc bukietu smakowo-zapachowego wedlin dojrzewajacych. Co by nie mowic - alkohol jest takze srodkiem dezynfekujacym(niezaleznie od stezenia), dodatkowo alkohol w postaci wina czerwonego ma bardzo niskie pH, co tez nie jest porzadane w zewnetrznych warstwach wedlin). Moze byc dodawane - w malych ilosciach i w celach smakowo-zapachowych a nie jako "przyprawa". A tak ogolnie - to bardzo kibicuje Ci w rozwoju zwlaszcza wedlin dojrzewajacych, masz dobrego przewodnika w tym temacie, i chyba czas najwyzszy abys zaczol myslec o rozdzieleniu serow i wedlin (mimo ze zblizone ale wkrotce Twoja wiedza podpowie Ci ze to dwa rozne dojrzewania) stad tez dwie rozne dojrzewalnie beda potrzebne.Pozdrawiam. Stefan Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-590942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) "Musze tez zwrocic uwage ze warunki zewnetrzne panujace w dojrzewalni nie sprzyjaja odpowiednim zmianom dojrzewania wedlin(miesa). Moze byc zachwiana wymiana osmotyczna z wewnetrznych warstw miesa, moze byc zachwiana zewnetrzna szybkosc tego parowania, moze byz tez oznaka zbyt wysokiej wilgotnosci wzglednej wewnatrz dojrzewalni, zbyt mala wymiana powietrza "czystego", niewlasciwa temperatura w porownaniu do wilgotnosci....." - a czemu sądzisz , że warunki które mam są niesprzyjające ? jest odpowiednia wilgotność, odpowiednia temperatura, wymiana powietrza 4 razy na dobę. "A tak ogolnie - to bardzo kibicuje Ci w rozwoju zwlaszcza wedlin dojrzewajacych, masz dobrego przewodnika w tym temacie, i chyba czas najwyzszy abys zaczol myslec o rozdzieleniu serow i wedlin (mimo ze zblizone ale wkrotce Twoja wiedza podpowie Ci ze to dwa rozne dojrzewania) stad tez dwie rozne dojrzewalnie beda potrzebne."Ja nie dojrzewam serów w tej samej witrynce. Z kilku powodów. Po 1 - sery wymagają wyższej wilgotności przez cały okres dojrzewania. Po 2 - nieco wyższej temperatury ale to nie jest konieczne. Po 3 - szybko łapią zapachy (a jednak wędliny dojrzewające mają swój charakterystyczny zapach, szczególnie jak wszystko jest świeżo powieszone). Obecnie tylko trzymam sery przez 3-4 dni celem uzyskania skórki. Potem idą do próżni i sobie siedzą razem z wędlinami albo zupełnie luzem w garażu w którym obecnie mam dość niską temp. (10-11C). Muszę uprzątnąć drugą witrynkę i totalnie rozdzielić te dwa światy. I teraz na koniec : dzięki za wszelkie cenne rady i odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Edytowane 5 Marca 2018 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-590961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 5 Marca 2018 Naszło mnie dziś na coś co jako bajtel jadałem ze smakiem. Kiedyś nie do podrobienia....dziś dość łatwe a jakże przyjemne. U nas się to nazywało - BUCHTY. W innych regionach PAROWCE, PAMPUCHY....z sosem jagodowym z jogurtem naturalnym..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 5 Marca 2018 .z sosem jagodowym z jogurtem naturalnym..... A ja wolałem ze skwareczkami i podsmażoną cebulką. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 5 Marca 2018 My w domu zawsze na słodko. W sumie nie wiem czemu...Łot taka tradycja. A że wracają do łask to będziemy jeść także z padlinom i sosami niekoniecznie słodkimi hehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 5 Marca 2018 U nas buchy na parze zawsze z cielecina i sosem, ale kiedys (,jak bylam jako mloda dziewczyna ( to chyba bylo dawno i nie prawda ) na zimowisku w goreach, gospodyni wlasnie robilam na slodko. Niektore byly nawet z jagodami w srodku. I podawala tak jak Ty Perszing, polade sosem owocowym. Bardzo smaczne bylo. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 5 Marca 2018 Do klusek parowanych najlepsze rolady i sos z wołowiny albo królik. Te dwie wersje najlepsze. Czasami kaczka była serwowana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 5 Marca 2018 No tak, to są czeskie knedliki Jak pracowałam w Czechach to codziennie na obiad dawali, zazwyczaj z miesem i sosem.Wysoko energetyczne, brzuchotwórcze Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 5 Marca 2018 Buchty tylko na słodko!!!Jak można to z mięsem jeść?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 5 Marca 2018 Jak można to z mięsem jeść?? Zapytaj Czechów Oni to wcinają na obiady tak jak my ziemniaki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) Jak możnamożna można Edytowane 5 Marca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 6 Marca 2018 A ja tez jadalam na slodko , ale z wisniami takimi co sama zrywalam ...tyle razy juz sobie obiecuje zeby zrobic i jakos sie tak schodzi ..a mam nawet wisnie ...moze jaks mobilizacja bedzie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 6 Marca 2018 Jadłem przed chwilą odgrzewane w microfali - WYCZES. Czy to wystarczająca motywacja ???Mam jeszcze jedną szt. - zjem za 1,5 h na drugą nóżkę Następne jednak będą z sosem pieczeniowym i pieczenią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 6 Marca 2018 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 7 Marca 2018 U nas to drożdżowe kluchy na łachu - jadane tak jak Jojo napisał, tylko musi być dużo sosu i kapusta zasmażana . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-591325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 24 Marca 2018 WIELKANOC 2018 - START Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/27/#findComment-593178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.