Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki



UWAGA UWAGA. Właśnie zacząłem jeść kiełbę na zimno. ZARĄBISTA. Wczoraj była dobra ale dziś jest MEGA. Jem właśnie samą i zagryzam małosolnym........


 

 

Wczoraj była dobra ale dziś jest MEGA. Jem właśnie samą i zagryzam małosolnym........
To nie FER - jak będziasz tak sam się tylko delektował to zdegradujemy Cie z VIPA dwu gwiazdkowego na jednogwiazdkowego - idę podgryźć wedzony serek  ;)  :D  :D 

Muskie - to ryba 🙃

Pokrzywa suszona. Kupna.

Ziarna ze sklepu swojskiwyrób. Mają bardzo fajną mieszankę za dobry piniądz :)

na tą kiełbaskę ze szpinakiem i fetą

 

To przepis kolegi @redzed masz go tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/?p=563545

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Widzę że kolega Roger Ci już podał linka.

Ja bardzo ją polecam na zimno. Normalnie na kanapkach ogień :) jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Zmieniłbym tylko jedno. Feta na tyle ma wody w sobie, szpinak też , że nie dodawałbym następnym razem wody do farszu.

A także jeżeli ktoś nie lubi kruchej kiełbasy to można by dodać golonkę. Nie wiem czy golonka z indyka tak samo klei jak wieprzowa ale można spróbować.

Mi kruchość idealnie pasowała

Kiedyś czytałem po co się je dodaje ale już nie pamiętam :( więc bezkrytycznie dodałem bo miałem otworzone :)

Mleko w proszku dodaje się przeważnie do wyrobów mocno rozdrobnionych jak np parówki , ma dobre właściwości emulgujące i poprawia strukturę emulsji ... 

Myślę że w tym wypadku ma tylko wiązać wodę i delikatnie wpłynąć na smak  ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Mleko w proszku dodaje się przeważnie do wyrobów mocno rozdrobnionych jak np parówki ,

 

Bardzo przepraszam , ale moje parówki oprócz mięsa i przypraw nie zawierają żadnych dodatków typu mleko w proszku. :tongue: Mleko w tej kiełbasie ma trzymać wodę przez co kiełbasa jest bardziej soczysta.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ale ja Arek nie wspomniałem o "Twoich parówkach" tylko o tym dodatku funkcjonalnym i jego zastosowaniu ... co do celowości i efektów uzyskanych ... ;)

 

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Perszing to ja zapytam o to o co pytałeś:

 

"Na jakim sitku mieliłeś mięso ?

Czy skórki z udek także używałeś ?

Parzona i grillowana jak poprzednia czy tylko grillowana ?"

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Wracając do innych tematów. Wczoraj uruchomiłem mieszałkę. Oj będzie się fajnie kiełbasy mieszać. Jeszcze kilka małych zmian i będzie gotowa na sobotnie miętolenie.

Przerobiłem także Dymbox wg podpowiedzi Binio/Roger. Może na nim pocisnę śląską w sobotę a resztę w niedziele naturalnie (bo obawiam się, że wszystkiego na raz nie zmieszczę).

sebarod także zrobił tą przeróbkę  i wg niego także lepiej się sprawuje.

Jestem obecnie na głodzie wędzarniczym........już bym chciał żeby był weekend :)

Tylko po przeróbce (jak już się zdecydowałeś) pamiętaj, żeby w czasie dymienia mniej dmuchać w rurkę powietrzną. Jak przesadzisz to przyniesie efekt odwrotny od zamierzonego  ;) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Weekendowe zabawy facetów po 40 tce :) w tym test nowej mieszałki - zdany w 100 % :)

post-67697-0-97786800-1505068172_thumb.jpgpost-67697-0-29612600-1505068176_thumb.jpgpost-67697-0-98961100-1505068179_thumb.jpgpost-67697-0-58663400-1505068185_thumb.jpgpost-67697-0-95246000-1505068188_thumb.jpgpost-67697-0-15901400-1505068191_thumb.jpgpost-67697-0-10030800-1505068192_thumb.jpgpost-67697-0-99145700-1505068192_thumb.jpgpost-67697-0-29170400-1505068194_thumb.jpgpost-67697-0-02752200-1505068196_thumb.jpg


[Dodano: 10 wrz 2017 - 20:32]

post-67697-0-44744700-1505068301_thumb.jpgpost-67697-0-28941600-1505068302_thumb.jpgpost-67697-0-29684700-1505068303_thumb.jpgpost-67697-0-63212900-1505068305_thumb.jpgpost-67697-0-47861800-1505068306_thumb.jpgpost-67697-0-44655300-1505068307_thumb.jpgpost-67697-0-31926500-1505068308_thumb.jpgpost-67697-0-19236000-1505068309_thumb.jpgpost-67697-0-26490000-1505068316_thumb.jpgpost-67697-0-23931100-1505068317_thumb.jpg

Ale zaszalałeś Tomasz.... wszystko przecudnej urody  :clap:  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Ale zaszalałeś Tomasz.... wszystko przecudnej urody  :clap:  :clap:

Dziękuję :) chlebek też był. Tym razem z suszoną cebulą - mega fajny dodatek. Gotowego nie fotografowałem a pałaszowałem :)

Oraz spagetti z sosem pomidorowym z Lim z roku 2016 oraz z ponad pół roczną gorgonzolą oraz 2 letnim parmezanem :)

Makaron kupny bo jakoś się nie mogę zebrać :)

 

post-67697-0-93112400-1505069513_thumb.jpgpost-67697-0-87232600-1505069537_thumb.jpgpost-67697-0-68961300-1505069514_thumb.jpg

Większość dla LUDU pracującego. Niech i moi znajomi coś od życia mają. Ja mam frajdę i kupę roboty. A ludzie jedzą coś smacznego o co niestety w dzisiejszych czasach trudno :) Ale sobie też co nieco zostawiłem. Zaczyna się sezon zimowy więc moi sąsiedzi Trolle niedługo nosa nie będą wyściubiać z hacjend. Więc będę sobie testował nowe produkty :)


[Dodano: 10 wrz 2017 - 21:01]

P.S.

Kiełby tak ciulato wieszane bo miejsca brakowało. Przegięliśmy z kumplem z ilością wsadu. Samych wędzonek to i 50-60 kg zapakuję na luzie. Ale z kiełbami już mniej. Tak czy siak około 50 kg udało się załadować :)

No brawo - a co do wędzenia to klasa - niech się inni uczą :clap: :clap: :clap:

Jestem zrymbany jak koń po westernie ale zadowolony. 2 wędzenie w moim nowym wychodku ale pierwsze takiej ilości - dla mnie to był największy wsad w życiu wędzarniczym. Nieco stresu było że coś pójdzie nie tak. Ale mój wychodek mega stabilny- 50-55 C cały czas.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.