Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Papryczki, cebula, czosnek, pomidory, ocet, sól i cukier.

Mogę prosić o dokładniejszy przepis ? :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-638687
Udostępnij na innych stronach

 

Papryczki, cebula, czosnek, pomidory, ocet, sól i cukier.

 

Mogę prosić o dokładniejszy przepis ? :)
Szczerze mówiąc robię na "oko". Cebulę z czosnkiem podsmażam, dodaję papryczki i pomidory bez skóry. Duszę ok. pół godziny i z sola6i pieprzem. Potem dodaję troszkę octu i cukier. Po ok 10 min. blenduję i pasteryzuje od razu ok 10 minut. Czasem przy okazji jak uda mi się coś wędzic gdy robię sos to podwędzam papryczki. Wychodzi coś na kształt oszukanych Chippotle. :) Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-638716
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zrobiłem myśliwską wg 16tki, przy okazji polędwiczki, polędwicę i szynkę. 

post-59149-0-62335700-1570292627_thumb.jpg

 

Po dwudniowym podsuszeniu.

post-59149-0-81265200-1570292669_thumb.jpg

 

Szynka i polędwica.

post-59149-0-12671400-1570292828_thumb.jpg

 

Reszta myśliwskiej w vacum

post-59149-0-17995200-1570292851_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-642401
Udostępnij na innych stronach

Jest co pojeść  :clap:  :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-642433
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Popełniliśmy  dla odmiany  trochę pasztetu w słoikach.  Wersja bez dodatków, z suszonymi pomidorami i z majerankiem

post-59149-0-82540600-1571864904_thumb.jpgpost-59149-0-21199200-1571864914_thumb.jpgpost-59149-0-02569000-1571864924_thumb.jpg.

Skład:

1 kg ćwiartek kurczaka

300 g wątróbki drobiowej

1 marchew

1 pietruszka (korzeń)

1 cebula

liść laurowy i ziele ang.

3 jaja 120 g kaszy manny

sól, pieprz i opcjonalnie majeranek

 

 
Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-643942
Udostępnij na innych stronach

Bomba Wędlinka :clap:

 

 

Dawno nic nie dymiłem. Naszła nie ochota na polędwicę. Wędzona trzy razy po 5h w temp 55-65 st

 

A jak przechowywana między wędzeniami  ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-643959
Udostępnij na innych stronach

Bomba Wędlinka :clap:

 

Dawno nic nie dymiłem. Naszła nie ochota na polędwicę. Wędzona trzy razy po 5h w temp 55-65 st

 

 

A jak przechowywana między wędzeniami  ?

W lodówce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-643974
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skład: 1 kg ćwiartek kurczaka 300 g wątróbki drobiowej 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula liść laurowy i ziele ang. 3 jaja 120 g kaszy manny sól, pieprz i opcjonalnie majeranek

Mogę prosić jeszcze krótki przepis na wykonanie?

--

pozdrawiam Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-643975
Udostępnij na innych stronach

 

Skład: 1 kg ćwiartek kurczaka 300 g wątróbki drobiowej 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula liść laurowy i ziele ang. 3 jaja 120 g kaszy manny sól, pieprz i opcjonalnie majeranek

Mogę prosić jeszcze krótki przepis na wykonanie?

--

pozdrawiam Romii

 

Przepraszam że tak długo, ale proszę.

Ćwiartki z kurczaka,marchew, liście laurowe, ziele angielskie,cebulę, pietruszkę oraz wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa-gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu.

 

Po ugotowaniu studzimy.

Powstałego wywaru nie wylewamy!

Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele.

 

Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką do mięsa

mielimy wszystko na gładką masę.

 

Z rosołu odlewamy 3,5 szklanki i gotujemy w tym kaszę mannę.

Następnie dodajemy do kaszy mannej masę mięsną oraz jajka.

Doprawiamy i mieszamy. Na tym etapie możemy dodać dodatki smakowe które lubimy, polecam suszoną śliwkę, pieczarki, pomidory suszone czy majeranek. Na koniec całą masę blendujemy żeby była gładka i kremowa.

I poddajemy procesowi tyndalicacji. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-644152
Udostępnij na innych stronach

 

 

wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa

Wątróbkę też?

Jak długo to trwa ? :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-644175
Udostępnij na innych stronach

 

wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa

 

Wątróbkę też?

Jak długo to trwa ? :D

Też parzę do ścęcia w środku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-644183
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

Woytas Przeglądam Twoje wyroby i są super. Powiedz mi jeszcze gdzie taki boczek można kupić, w selgrosie masz jakieś fory czy co? Ja potrafię pół asortymentu przerzucić i nic z tego nie ma takich idealnych. Zawsze jak nie chrząstki to tłusty jest ogólna lipa.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-653121
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zawsze jak nie chrząstki to tłusty jest ogólna lipa.
 

A  ja właśnie przerzucam w poszukiwaniu  :rolleyes:  tłustego - i  mam z tym duży problem.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-653216
Udostępnij na innych stronach

Woytas Przeglądam Twoje wyroby i są super. Powiedz mi jeszcze gdzie taki boczek można kupić, w selgrosie masz jakieś fory czy co? Ja potrafię pół asortymentu przerzucić i nic z tego nie ma takich idealnych. Zawsze jak nie chrząstki to tłusty jest ogólna lipa.

Jest prosty test dotykowy. Jeżeli boczek jest miękki w dotyku to jest chudy. Dotyczy to także karkówki. Schłodzony tłuszcz jest wyraźnie twardy w porównaniu do mięśni. Oczywiście dotykamy zapakowane mięso. :)

Dziękuję, miło mi że się podoba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-653359
Udostępnij na innych stronach

W końcu zrobiliśmy kabanosy, receptura 16-tka. Myślę że jak na pierwszy raz wyszły całkiem niezłe. Nie obyło się bez błędów i mogły by być trochę chudsze. Najważniejsze że rodzince smakują. 

 

post-59149-0-86347900-1578683154_thumb.jpg

 

po wędzeniu 

post-59149-0-19819000-1578683167_thumb.jpg

 

po obsuszeniu 5 dni

post-59149-0-50543500-1578683220_thumb.jpg

 

Trochę męczyliśmy się z jelitami baranimi więc zostało mi farszu na ok. słoiczków  :D

Wyszła całkiem smaczna konserwa.

post-59149-0-01013800-1578683369_thumb.jpgpost-59149-0-49553500-1578683382_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-653844
Udostępnij na innych stronach

 

 

i mogły by być trochę chudsze.

Nie wydaje mi się.

Na przekroju i jelitach podsuszonych widać, że  nie są w ogóle z tłuste.

Chude kabanosy są twarde i gumowate.

Bardzo ładnie wyglądają.

Czy korygowałeś ilość przypraw?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-653851
Udostępnij na innych stronach

Jak na moje gusta są akuratne  ;) Według norm może powinny być bardziej tłuste, ale przecież to wyrób swojski tworzony pod własne upodobania. Owszem opieramy się na tradycyjnych sprawdzonych recepturach, ale nie zawsze w praktyce uda się odtworzyć 100% z przepisu. Problem to mięso, każdy kupi inne. 

:clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/8/#findComment-654477
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.