Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od poniedziałku w sklepach Lidl będą

Ostatnio były takie noże kupiłem dla Babci do kuchni i są bardzo dobre naostrzone prze zemnie wszystkie golą i zdążyły babci dwa paluszki nadciąć . Jeden z nich wziąłem na próbę do czyszczenia ze szczeciny świnki i do skórowania słoniny i tłuszczy- czwarty od dołu .Próby wypadły tak że jestem zachwycony, świnkę można ogolić całą ze szczeciny i dalej nim skórować . Stalka wspaniały prezent dla kogoś kogo bardzo nie lubimy lub od razu na złom .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-29254
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie polecam. Miałem podobną po kilku ostrzeniach zrobiła się jak wyglancowana glazura. Za podobną kwotę kupisz w sklepie z artykułami masarskimi porządną stalkę.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30134
Udostępnij na innych stronach

Jak nie pociągne po niej nożem nie powiem nic. Niska cena jednak nie zawsze świadczy o marnej jakości, ja od kilku lat mam jedną ,,ruską" stalke i używam jej codziennie. Swietnie ciągnie, noża po niej ,, strach się bać "! :wink:

nie ma dymu bez ognia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30135
Udostępnij na innych stronach

Tą "ruską" to pewnie i lemiesz do pługa byś naostrzył :lol: Ale to na allegro podpada chińszczyzną.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30136
Udostępnij na innych stronach

Co powiecie na tą stalkę

Firma Bergohff jest taką pośrednią jakościowo firmą pomiędzy chińszczyzna a np. Gerlachem, przynajmniej cenowo. Ale biorąc pod uwagę ocenę zibiego

Nie polecam. Miałem podobną po kilku ostrzeniach zrobiła się jak wyglancowana glazura. Za podobną kwotę kupisz w sklepie z artykułami masarskimi porządną stalkę.

muszę przyznać mu rację. Sam zastanawiałem się ostatnio nad zakupem stalki i również ta stalka Berghofa wchodziła w rachubę. Jednak zdecydowałem się na stalkę od Mira. Stalka jest oznaczona jako Sysco Sheffield England i wygląda jak stalki firmy Polkars. Wg mojego "śledztwa" wyprodukowana jest przez firmę Forschner z Sheffield w Anglii. Firma ta produkuje również stalki dla Vectorinoxa, znanego producenta szwajcarskich scyzoryków z dożywotnią gwarancją i noży kuchennych. (Jeżeli się mylę, proszę o Mira o korektę)

Stosując najzwyklejszą osełkę z Castoramy za 2,83 PLN :) i stalkę od Mira udało mi się naostrzyć mojego Fiskarsa i Polkarsa na "brzytwę" :) (śmiesznie wyglądam ze śladami golenia na przedramieniu :))

Także za tą cenę można kupić profesjonalne narzędzie.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30157
Udostępnij na innych stronach

Wosiu widze ze idziesz mocno w masarke cieszy mnie to ze chcesz sobie sprawic

stalke.

powiem ci tyle ja mam trzy:

jedna okragla gladka na lustro firmy solingen sluzy do ostatecznego naostrzenia

noza,ktorym caly dzien mozna bylo wykrawac kosci,lub klasyfikowac mieso.

 

druga jest tzw.eliptyczna firmy dick uzywam ja zdecydowanie do ostrzenia tych

bardziej twardych nozy,lecz ostrze na niej wolno i rownomiernie zachowujac kat

ostrzenia co jest wazne.

 

trzecia jest to taka z kompletu nozy solingen taki pilniczek,jak przejechalem

twardym nozem ze stali szybkotnacej to okazalo sie ze ze stalki lecialy opilki :wink:

 

osobiscie stalke kupuje sie pod noze jakie sie posiada,ja preferuje nie te bardzo

twarde lecz te ktore sa sprezyste w latwy szybki sposob mozna je naostrzyc.

Gerlach robil kiedys noze takie ze jak szlo wybrac z 20 jeden to bylo dobrze,

teraz sie to zmienilo na plus.

stalke berghofa moge ci spokojnie polecic bo ma diamentowy nalot pylku,

ktory bedzie ostrzyl twoj noz,a jak sie wygladzi mocniej to bedzie jeszcze

lepsza,cenowo jest takze dobrze przeciez nie potrzebujesz stalki za 400zl.

jak ktos napisal ruska ostrzy ze hej,a ja pamietam jeszcze te gerlachowskie

co na slusarni wygladzali je na lustro,ostrzyly tez dobrze.

jako ciekawostke powiem ze nozy japonskich czy tych chrome,porsche

nie ostrzy sie na stalkach tylko na kamieniach za 200 do ????

 

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30160
Udostępnij na innych stronach

stalke berghofa moge ci spokojnie polecic bo ma diamentowy nalot pylku,

ktory bedzie ostrzyl twoj noz,a jak sie wygladzi mocniej to bedzie jeszcze

lepsza

podpisuję sie pod tym dwoma "rencami"

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30272
Udostępnij na innych stronach

mam jeden ten zwany "szefa kuchni" stal b.twarda trudno się ostrzy ale....

jak naostrzysz to cudo nie nóż . Choć fiskarsy równie dobre i tansze :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30524
Udostępnij na innych stronach

Jeśli są chętni na stalki przyzwoite diamentowe to dajcie znać wstawię do sklepu.

Stalki Dicka diamentowe to koszt ok 360zł (niestety :devil: ) stalka półprofesjonalna diamentowa to ok 120 zł.

Pewnie to i dużo kasy nie przeczę ale są naprawdę świetne i czuć że "ciągną"

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30537
Udostępnij na innych stronach

Czy to prawda,że ostrząc nóż należy utrzymywać kąt 45° między nożem a kamieniem szlifierskim?Bo jeśli tak to pewnie można by dorobić jakiś przymiar i według niego ostrzyć obie strony noża.A może już ktoś ma coś takiego to niech się pochwali.Ja niestety jestem antytalent do ostrzenia noży i żona się śmieje że ja je bardzo dobrze tępię (ostrząc) i w tym jestem mistrzem.Muszę coś z tym zrobić.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30545
Udostępnij na innych stronach

Czy to prawda,że ostrząc nóż należy utrzymywać kąt 45° między nożem a kamieniem szlifierskim

Nie spotkałem się z aż takim kątem ostrzenia noży. Co najwyżej dłuta płaskie i to nie wszystkie. Poczytaj ten temat od początku, a na pewno znajdziesz to czego szukasz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30549
Udostępnij na innych stronach

Czy to prawda,że ostrząc nóż należy utrzymywać kąt 45° między nożem a kamieniem szlifierskim

owszem mozna tak ostrzyc pod warunkiem ze noz jest z bardzo dobrej weglowej

stali,wtedy bedzie nawet golil co niektorzy twierdza ze jest to sprzeczne wrecz

niemozliwe.

Bo jeśli tak to pewnie można by dorobić jakiś przymiar i według niego ostrzyć obie strony noża.A może już ktoś ma coś takiego to niech się pochwali

mysle ze aby nie zniszczyc fajnego nowego noza mozna poswiecic stary noz

ostrzac go pod katem 15-20' w stosunku do kamienia,pamietajac ze ostrze z prawej

strony ostrzymy w lewej rece,a z lewej w prawej tylko ta metoda zapewnia fajny

profil noza.

sa w sprzedazy nakladki zapewniajace staly kat ostrzenia,ale sluza one

bardziej jako zabezpieczajace przed porysowaniem drogiego noza np.za 300zl.

 

zapomnialem dodac ze uzywam tez takiej ostrzalki firmy lansky z jednej strony

sa weglowe preciki z drugiej sa porcelanowe uzywam je jak mi sie nie chce

noza ostrzyc na kamieniu a jest lekko tepy.zareczam ze noz goli po 5-6 pociagniecich

bez uzycia stalki! mozna nawet wykluczyc zakup drogiej stalki,ostrzalka lansky

kosztuje bagatela 25zl co za to kamienia drobnego sie nie kupi.

ja obecnie ostrze noze jednostronnie i jestem tym sposobem zachwycony,noz tnie

z zamierzonym cieciem,prostota ostrzenia,roznica wtym jest ze inaczej ostrza praworeczni a inaczej lewo ale przy tym ostrzeniu tak juz jest

 

http://www.lanskysharpeners.com/images/hires/LCSTC.jpg

 

 

pozdrawiam Cie Wosiu

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30552
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi ja też myślałem że 45° to jest za duży kąt.

Marek z Bielska dzięki za pozdrowienia przydadzą się bo coś licho się czuję.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-30558
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

 

Dzisiaj zdobyłem fotki oto takiego chyba już wiekowego urządzenia do ostrzenia noży i nie tylko .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-33032
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dostałem od kolegi do testowania taki przyrząd opatentowany i wyprodukowany w Francji -nowoczesna stalka. Pierwszy raz ją używałem a moje wnioski to że to wspaniały przyrząd dla wszystkich którzy nie umieją ostrzyć noża na tradycyjnych stalkach szczególnie dla pań . Ja wolę tradycyjne stalki bo przez tyle lat na nich ostrzyłem. Praktycznie nie widzę różnicy w nożu po ostrzeniu, dla mnie lepsza jest stalka tradycyjna a to można podostrzyć tasak ,siekierę , dzwonek ( reg. gloka - wybrzeże )itd.. No i cena kupiona w Szkocji 40 funtów angielskich .Druty u tej stalki bardzo gładkie więc odpowiednio musi być naostrzony do niej nóż -toczak lub osełka no i konieczny marmurek. Pozdrawiam

No cóż test był podpuchą okazało się że to prezent dla mnie i dostałem do tego podstawkę do przykręcenia do stołu na stałe w którą można wkładać stalkę pod dwoma kątami .mocowanie praktykowane jest na liniach rozbiorowych i wykrawania

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-36300
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś widziałem w naszym rodzimym sklepie takie cudo, ale wydumałem sobie, że to następny produkt a'la Mango Gdynia :grin:

Jeśli nastepnym razem zobaczę takie coś to zerknę na cenę i chyba się pokuszę, bo mam dość biadolenia żony, że noże tępe, bo potem siedzę wieczorem jak ten świstak i ostrzę kilkanaście noży, a tak problem z głowy

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/5/#findComment-36313
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.