rarytasik Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Maja 2017 Moje pierwsze wędzonki, akurat wielkanocne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Maja 2017 Moje pierwsze wędzonki, akurat wielkanocne Całkiem przyzwoicie jak na pierwszy raz Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Maja 2017 ...skoro halusia tak mówi....to się cieszpokaż może Twoją wędzarnię i opisz jak wędziśz i jak parzysz.....to może dać wiele wniosków i komentarzy Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Maja 2017 A ten maly "Granat" po lewej.?Co to za wedzonka..☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Maja 2017 Zapewne wędzonka do święconki , też zrobiłem sobie takie minimini . Następnym razem dłużej osuszaj bez dymu i będzie jeszcze bardziej zajefajnie. Będzie błysk i kolor bardziej czerwony Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) wędzonka do święconki Mi łatwiej większy koszyk przysposobić... robi wrażenie ---Wędzonki nawet spoko... może z lekka przyparzone... Edytowane 21 Maja 2017 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Maja 2017 Dziękuję za miłe opinie Ta partia wędzonek dość że pierwsza bez praktycznego doświadczenia, to na dodatek powstała z problemami. Co do wędzarni to jest to Borniak UW-70. Szynki i schaby peklowałem na mokro 13 dni w temp. 4-8 st.C (peklosól 20g/kg mięsa, przyprawa Dziadka Feliksa, czosnek) Po wyjęciu z zalewy powiesiłem na noc w chłodnym przewiewnym miejscu, a rano suszyłem w Borniaku przy użyciu osuszacza 1,5 godz. w temp. 35-40 st.C. Następnie wędzenie 6 godz. w temp. ? i tu powstał problem. Zakładałem wędzenie w temp. 55 st.C z małymi odchyłkami, ale po około godzinie dodatkowy termometr umieszczony w komorze zwariował i zaczęła rosnąć temperatura aż do 130 st.C. Przestraszyłem się że tak to ja tego nie uwędzę i wyłączyłem termostat. Otworzyłem drzwi aby obniżyć temp. i gdy dotknąłem czegokolwiek w komorze to było letnie, nie poparzyłem się jak sugerował termometr Postanowiłem dymić do końca na oko (wiem że to brzmi słabo) ale innego pomysłu nie miałem. Po przemyśleniu sytuacji doszedłem do wniosku że przecież na samym generatorze dymu, który powinien wytworzyć temp. 40-45 st.C mogę dokończyć proces. Tak więc z odrobiną stresu po 6 - 6,5 godz. wyłączyłem wszystko i wystudziłem. Parzenie około 80 st.C w czasie w/g wagi 50-60 min/kg. I tu też zonk. Drugi termometr, którego używam do parzenia też padł i pokazał 130 st.C. Jako że proces parzenia był mi bardziej znany i miałem już porównanie czas do wagi do temp. wewnątrz mięsa myślę że udało się Szyneczki i schaby smaczne, bez jakichkolwiek oznak niedoróbki. Ostatni kawałek jeszcze mam zamrożony, ale długo tam nie poleży Teraz wędziłem kiełbaskę i proces wędzenia wreszcie bez stresu, termometry naprawione, działają bez zarzutu. Ale wędzenie znów na samym DG, który wytwarza temp 52 st.C (chyba muszę coś z tym zrobić) Parzenie 75 st.C przez 20 min, wewnątrz 74 st. C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Maja 2017 Witam,mam pytanie dot termometrow,jak je naprawiles.ja mam identyczny problem .Mysle ze masz termometry elektroniczne. Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Maja 2017 Szynki i schaby peklowałem na mokro 13 dni w temp. 4-8 st.C (peklosól 20g/kg mięsa, przyprawa Dziadka Feliksa, czosnek) 20g peklosoli na kg mięsa to dawka przy peklowaniu suchym.Szynki i schaby peklowałeś na mokro; jakie stężenie peklosoli miała Twoja solanka? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Maja 2017 Witam,mam pytanie dot termometrow,jak je naprawiles.ja mam identyczny problem .Mysle ze masz termometry elektroniczne. PozdrawiamMam takie jak ten pierwszy w Twoim załączniku. Jednemu chyba dym zaszkodził, może jakiś osad dostał się do sondy, a drugi załatwiłem zanurzając go całego w wodzie. Umyłem je i włożyłem do piekarnika na 15 min. (samą linkę oczywiście) Pomogło, wysuszyły się i działają poprawnie. Ten, który używam do parzenia już nie zanurzam całkowicie, tak aby miejsce gdzie linka wchodzi do bagnetu było na wierzchu, a nawet poza garem. Ten do wędzarni zabezpieczyłem koszulką termokurczliwą w wyżej opisanym miejscu. Jedną dałem cienką na samą linkę w miejscu wejścia (trzeba ją przeciąć wzdłuż bo nie ma jej jak nałożyć), następnie drugą koszulkę dopasowałem tak aby z jednej strony była równo z tą cienką, a z drugiej strony wchodziła częściowo na bagnet. Na bagnet dałem jeszcze mały kawałek. Sprawdziłem podczas ostatniego wędzenia, działa bez zarzutu [Dodano: 22 maj 2017 - 11:47]20g peklosoli na kg mięsa to dawka przy peklowaniu suchym.Szynki i schaby peklowałeś na mokro; jakie stężenie peklosoli miała Twoja solanka? Nie mierzyłem stężenia. Do tej pory stosowałem 20-25g peklosoli na 1kg mięsa na 0,4-0,5 l wody.Jak poczytam więcej forum to będę mądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Maja 2017 Do tej pory stosowałem 20-25g peklosoli na 1kg mięsa na 0,4-0,5 l wody. To masakra jest. Skąd wziąłeś taką ilość? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Maja 2017 Dlaczego masakra ? Za dużo czy za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Maja 2017 Za dużo czy za mało ?Mało. Skąd wziąłeś taką ilość? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Maja 2017 Skąd wziąłeś taką ilość? Taki miałem przepis od znajomego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Maja 2017 To zapraszam do korzystania z tabel.[Dodano: 22 maj 2017 - 15:39]https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Maja 2017 Rarytasik. dziekuje za odpowiedz ,ja moja sonde tez "wykąpałem",Sprobuje to naprawic. Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Zapach i smak super, bez zastrzeżeń, ale ... brązowa otoczka pod powierzchnią wizualnie mi nie pasuje. Chodzi o ten brąz na zewnątrz wnętrza Gdzie był błąd ? Edytowane 30 Czerwca 2017 przez rarytasik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-556651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) W elektrycznych wędzarniach poziom wilgoci jest zawsze niższy i szybko rosnie temperatura. Wędzonki były wędzone w zbyt wysokiej temperaturze. Nie ma problemu, a nastepnym razem lekko wymasuj przed osuszeniem. Pokryjesz lekkim tłuszczem powiechsznie i uzyskasz inny kolor i połysk. Czas wędzarnia również się zmieni. Poznasz wędzarnie i problem zniknie. Edytowane 30 Czerwca 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-556653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Z diagnozą się zgadzam że była za wysoka temperatura w wędzarni ale ze sposobami smarowania czymś wędzonek żeby miały ładny kolor i połysk to już nie bardzo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-556657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Czerwca 2017 ale ze sposobami smarowania czymś wędzonek żeby miały ładny kolor i połysk to już nie bardzo. masowania chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-556659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 6 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Października 2017 Hmmmmmm, po prostu "rarytasik" pierś z indyka jest, szyneczka jest, serek " ło jaki dobry" jest, boczuś jest, a do tego kieliszeczek smorodiny, mmmmmmmmmmmmmm ...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-570118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Października 2017 Jest co zjeść jest coś wypić więc jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-570152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Października 2017 Zestaw idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-570156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 7 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Października 2017 Jednak nie wszystko jest tak, jak bym sobie tego życzył. Brązowa otoczka wędzonek spędza mi sen z powiek Zastosowałem się do wcześniejszych rad, masowałem szyneczkę przed osuszaniem, wędzenie odbywało się w temp. 40-50 C. A jednak wyszło jak zawsze. Może za długo osuszam, a może to dlatego że używam osuszacz dedykowany do borniaka ? Nie mam bladego pojęcia co jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-570224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Października 2017 Nie mam bladego pojęcia co jest źle. Jak dla mnie przeparzona Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-570261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.