Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 135
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Moje pierwsze wędzonki, akurat wielkanocne

 

Całkiem przyzwoicie jak na pierwszy raz :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552259
Udostępnij na innych stronach

...skoro halusia tak mówi....to się ciesz

pokaż może Twoją wędzarnię i opisz jak wędziśz i jak parzysz.....to może dać wiele wniosków i komentarzy

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552263
Udostępnij na innych stronach

Zapewne wędzonka do święconki ;) , też zrobiłem sobie takie minimini :). Następnym razem dłużej osuszaj bez dymu i będzie jeszcze bardziej  zajefajnie.  :thumbsup:   Będzie błysk i kolor bardziej czerwony :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552271
Udostępnij na innych stronach

wędzonka do święconki

:) Mi łatwiej większy koszyk przysposobić... robi wrażenie :thumbsup::laugh:

---

Wędzonki nawet spoko... może z lekka przyparzone... :thumbsup:

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552303
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za miłe opinie  :)  Ta partia wędzonek dość że pierwsza bez praktycznego doświadczenia, to na dodatek powstała z problemami. Co do wędzarni to jest to Borniak UW-70. Szynki i schaby peklowałem na mokro 13 dni w temp. 4-8 st.C (peklosól 20g/kg mięsa, przyprawa Dziadka Feliksa, czosnek) Po wyjęciu z zalewy powiesiłem na noc w chłodnym przewiewnym miejscu, a rano suszyłem w Borniaku przy użyciu osuszacza 1,5 godz. w temp. 35-40 st.C. Następnie wędzenie 6 godz. w temp. ? i tu powstał problem. Zakładałem wędzenie w temp. 55 st.C z małymi odchyłkami, ale po około godzinie dodatkowy termometr umieszczony w komorze zwariował i zaczęła rosnąć temperatura aż do 130 st.C. Przestraszyłem się że tak to ja tego nie uwędzę i wyłączyłem termostat. Otworzyłem drzwi aby obniżyć temp. i gdy dotknąłem czegokolwiek w komorze to było letnie, nie poparzyłem się jak sugerował termometr  ;) Postanowiłem dymić do końca na oko (wiem że to brzmi słabo) ale innego pomysłu nie miałem. Po przemyśleniu sytuacji doszedłem do wniosku że przecież na samym generatorze dymu, który powinien wytworzyć temp. 40-45 st.C mogę dokończyć proces. Tak więc z odrobiną stresu po 6 - 6,5 godz. wyłączyłem wszystko i wystudziłem. Parzenie około 80 st.C w czasie w/g wagi 50-60 min/kg. I tu też zonk. Drugi termometr, którego używam do parzenia też padł i pokazał 130 st.C. Jako że proces parzenia był mi bardziej znany i miałem już porównanie czas do wagi do temp. wewnątrz mięsa myślę że udało się  :)  Szyneczki i schaby smaczne, bez jakichkolwiek oznak niedoróbki. Ostatni kawałek jeszcze mam zamrożony, ale długo tam nie poleży  ;)

Teraz wędziłem kiełbaskę i proces wędzenia wreszcie bez stresu, termometry naprawione, działają bez zarzutu. Ale wędzenie znów na samym DG, który wytwarza temp 52 st.C (chyba muszę coś z tym zrobić) Parzenie 75 st.C przez 20 min, wewnątrz 74 st. C

 

post-87152-0-21960500-1495364424_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552307
Udostępnij na innych stronach

Witam,mam pytanie dot termometrow,jak je naprawiles.ja mam identyczny problem .Mysle ze masz termometry elektroniczne.

 

Pozdrawiam

Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.

Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552363
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynki i schaby peklowałem na mokro 13 dni w temp. 4-8 st.C (peklosól 20g/kg mięsa, przyprawa Dziadka Feliksa, czosnek)

20g peklosoli na kg mięsa to  dawka przy peklowaniu suchym.

Szynki i schaby peklowałeś na mokro; jakie stężenie peklosoli miała Twoja solanka?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552380
Udostępnij na innych stronach

Witam,mam pytanie dot termometrow,jak je naprawiles.ja mam identyczny problem .Mysle ze masz termometry elektroniczne.

 

Pozdrawiam

Mam takie jak ten pierwszy w Twoim załączniku. Jednemu chyba dym zaszkodził, może jakiś osad dostał się do sondy, a drugi załatwiłem zanurzając go całego w wodzie. Umyłem je i włożyłem do piekarnika na 15 min. (samą linkę oczywiście) Pomogło, wysuszyły się i działają poprawnie. Ten, który używam do parzenia już nie zanurzam całkowicie, tak aby miejsce gdzie linka wchodzi do bagnetu było na wierzchu, a nawet poza garem. Ten do wędzarni zabezpieczyłem koszulką termokurczliwą w wyżej opisanym miejscu. Jedną dałem cienką na samą linkę w miejscu wejścia (trzeba ją przeciąć wzdłuż bo nie ma jej jak nałożyć), następnie drugą koszulkę dopasowałem tak aby z jednej strony była równo z tą cienką, a z drugiej strony wchodziła częściowo na bagnet. Na bagnet dałem jeszcze mały kawałek. Sprawdziłem podczas ostatniego wędzenia, działa bez zarzutu  :)

 

post-87152-0-67349400-1495445608_thumb.jpg

[Dodano: 22 maj 2017 - 11:47]

20g peklosoli na kg mięsa to  dawka przy peklowaniu suchym.

Szynki i schaby peklowałeś na mokro; jakie stężenie peklosoli miała Twoja solanka?

 

 

 

Nie mierzyłem stężenia. Do tej pory stosowałem 20-25g peklosoli na 1kg mięsa na 0,4-0,5 l wody.

Jak poczytam więcej forum to będę mądrzejszy  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552413
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do tej pory stosowałem 20-25g peklosoli na 1kg mięsa na 0,4-0,5 l wody.

To masakra jest. :)  Skąd wziąłeś taką ilość? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552417
Udostępnij na innych stronach

Za dużo czy za mało ?

Mało.

 

Skąd wziąłeś taką ilość? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-552423
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zapach i smak super, bez zastrzeżeń, ale ... brązowa otoczka pod powierzchnią wizualnie mi nie pasuje. Chodzi o ten brąz na zewnątrz wnętrza  ;)  Gdzie był błąd ?

 

post-87152-0-38654400-1498818890_thumb.jpg

Edytowane przez rarytasik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-556651
Udostępnij na innych stronach

W elektrycznych wędzarniach poziom wilgoci jest zawsze niższy i szybko rosnie temperatura. Wędzonki były wędzone w zbyt wysokiej temperaturze. Nie ma problemu, a nastepnym razem lekko wymasuj przed osuszeniem. Pokryjesz lekkim tłuszczem powiechsznie i uzyskasz inny kolor i połysk. Czas wędzarnia również się zmieni. Poznasz wędzarnie i problem zniknie. Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-556653
Udostępnij na innych stronach

Z diagnozą się zgadzam że była za wysoka temperatura w wędzarni ale ze sposobami smarowania czymś wędzonek żeby miały ładny kolor i połysk to już nie bardzo.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-556657
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Hmmmmmm, po prostu "rarytasik" 

 

post-87152-0-90010300-1507298040_thumb.jpg

pierś z indyka jest, szyneczka jest, serek " ło jaki dobry" jest, boczuś jest, a do tego kieliszeczek smorodiny, mmmmmmmmmmmmmm ......  :D  :D  :D

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-570118
Udostępnij na innych stronach

Jednak nie wszystko jest tak, jak bym sobie tego życzył. Brązowa otoczka wędzonek spędza mi sen z powiek  ;)  Zastosowałem się do wcześniejszych rad, masowałem szyneczkę przed osuszaniem, wędzenie odbywało się w temp. 40-50 C. A jednak wyszło jak zawsze. Może za długo osuszam, a może to dlatego że używam osuszacz dedykowany do borniaka ? Nie mam bladego pojęcia co jest źle. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-570224
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie mam bladego pojęcia co jest źle.

 

Jak dla mnie przeparzona  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14338-moje-wyroby-rarytasik/#findComment-570261
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.