miro Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 31 Maja 2017 binio111 Nawet nie myślę, aby przestać wędzić.Bardziej o blokowców mi chodzi.....oni nie mają szans na wędzenie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 31 Maja 2017 Więc proponuje, żeby na butelce drukować - "Używać tylko w bloku" . A na poważnie, sam muszę spróbować jak to jest z tym wędzeniem płynem. Jak by nikt nie szukał nowych rozwiązań , to do dzisiaj byśmy w jaskiniach mieszkali. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 31 Maja 2017 Jest jeden szczegół który muszę dopracować....jest nim zapach który powstaje podczas osuszania.Po pierwszych 5-10 minutach od włożenia do piekarnika, jest tak intensywny jakbyś zaciągnął się dymem z wędzarni...potem zanika. Nie zarzekam się też, że z lenistwa czasami nie odpalę wędzarni....zwłaszcza w złą pogodę.Poza tym można też poszaleć kulinarnie....i nikt z gości w życiu nie zgadnie jak to "uwędziłeś".... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 31 Maja 2017 Ciekawe jak wyglada to przy kielbasach w oslonkach sztucznych czy tez naturalnych. Albo przy rybkach i serkach wedzonych. ? ???? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 31 Maja 2017 To nie rób tego w piekarniku tylko w komorze wędzarni z samą grzałką i przepływem powietrza. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 31 Maja 2017 A z wedzeniem zimnym.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Czerwca 2017 A z wędzeniem zimnym to wystarczy temperatura pokojowa i przewiew Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Czerwca 2017 To nie rób tego w piekarniku tylko w komorze wędzarni z samą grzałką i przepływem powietrza. W bloku nie masz komory wędzarni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Ale ja odpowiadałem Tobie a nie binio1111 ....Jak w bloku masz problem z intensywnością pierwszej nuty to najpierw balkon i wietrzenie potem piekarnik ... będzie łagodniej ale zapach będzie ... nie sposób się tego pozbyćJak przyniesiesz ciepłe wędzonki do domu też w całej chacie masz zapach wędzarni.Wiem .... edisonix ma zamkniętą komorę ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Ale ja odpowiadałem Tobie a nie binio1111 .... Ok. Jak w bloku masz problem z intensywnością pierwszej nuty to najpierw balkon i wietrzenie potem piekarnik Odpada.Mięso jest osuszone, wygrzane, a bez tego farba nie wniknie w mięso. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Czyli nie da się "malować" na zimno? Trzeba wygrzać, żeby wniknęło i się utrwaliło? Tak? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Mięso musi być bardziej osuszone niż w wędzarni... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Hmmm no nie do końca się z tym zgodzę ... rolę gra temperatura i czas ... jak zwykle ... reszta to już wolne wnioski dotyczące przenikania wysuszanie etc ... da się Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Czerwca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Piszę to co przekazał mi technolog z firmy od której mam dym. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Proponuje zapoznac sie z użytkowaniem preparatu na stronie producenta. Zawsze w zakladach są jakieś modyfikacje od technologa potem wszystkie produkty mają ten sam smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Października 2017 Potem natrysk i 15 minut utrwalania koloru i tak trzykrotnie. Natryskiwanie koncentratem czy rozcieńczonym 1:10? Kupiłem "Smokeland" w litrowej butelce, produkcja litewska i nie chcę spaprać. W internecie niewiele można sie dowiedzieć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 10 Października 2017 (edytowane) W firmie która to sprzedaje też nie mają zielonego pojęcia o tym co, jak, i dlaczego. Pani z którą usiłowałem rozmawiać o produkcie i zadawałem pytania, była bardzo poirytowana i arogancka, nie posiadała żadnej wiedzy w temacie. Otrzymałem jedynie odpowiedź że mogę na własną rękę szukać sobie informacji na forach w internecie, a tak w ogóle to nie mszę kupować. Oświadczyłem więc pani że napiszę o tym na forum i będę ostrzegał innych aby nie nabywali produktów w firmie "KADEK", i "Dobra kiełbasa", bo prowadzą to ludzie nie posiadający odpowiedniej wiedzy o sprzedawanych i oferowanych produktach. Co też niniejszym czynię. https://sklep.dobrakielbasa.pl/dymy-w-plynie/107-naturalny-dym-wedzarniczy-w-plynie-do-roznych-rodzajow-miesa-i-ryb.html Edytowane 10 Października 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Października 2017 Znalazłem ciekawy artykuł o technologii płynnego wędzenia. http://firmymiesne.pl/artykul/wedzenie-wedlin-tradycyjnych-rewelacyjne-rozwiazanie-czyli,847 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 11 Października 2017 To wszystko znamy, ale co ciekawe atomizacja chyba za droga, bo nie widzę jej w ofercie firmy.Za to mamy:http://www.automa-tech.pl/oblewarki-i-olejaki.htmlOblewarki i olejakiUrządzenie służące do wybarwiania, nabłyszczania i naolejania wędlin, poprzez oblanie wsadu wózka preparatem dymowym lub koloryzującym. W komorze zastosowano innowacyjny układ natrysku oraz tacę zbierającą.Proces ten pozwala zaoszczędzić czas oraz pieniądze, ale co najważniejsze poprawia jakość oferowanych wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 15 Października 2017 Natryskiwanie koncentratem czy rozcieńczonym 1:10? Kupiłem "Smokeland" w litrowej butelce, produkcja litewska i nie chcę spaprać. W internecie niewiele można sie dowiedzieć .... Koncentrat bez rozcieńczania, ale są różne moce preparatów wiec trzeba eksperymentować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) A ten który Ty na wstępie prezentujesz Miro, to gdzie nabyć, jak to działa, i czy już masz ten buk-olcha ? Edytowane 15 Października 2017 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Października 2017 Natryskiwanie koncentratem czy rozcieńczonym 1:10? Kupiłem "Smokeland" w litrowej butelce, produkcja litewska i nie chcę spaprać. W internecie niewiele można sie dowiedzieć ....Na stronie producenta są przykłady stosowania, ale niestety tylko w językach litewskim, rosyjskim i angielskim: http://smokeland.eu/EN/menu/recipes Po krótkim przejrzeniu widzę typowe dawkowanie 2-6 łyżek na kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Października 2017 A ten który Ty na wstępie prezentujesz Miro, to gdzie nabyć, jak to działa, i czy już masz ten buk-olcha Będę miał gdzieś za tydzień. Nie brałem, bo mnie trochę zjechano za brak tradycji i chemię, ale skoro jest zainteresowanie to zamówię. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Października 2017 Jasne Miro, przecież ten kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi . Osobiście też mam ochotę na dokonanie prób i porównanie efektów . Przecież pomimo całego naszego przywiązania do tradycji i wszystkich "okoliczności" z tym związanych, jak wspólne grupowe "czytanie" etc. czasem potrzeba wykonać coś na tzw. "szybko", bez tradycyjnego tego zachodu, i na pewno zdrowia sobie tym nie zrujnujemy myślę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Października 2017 Osobiście byłem bardzo zadowolony z efektów...jedynie zapach przy ogrzewaniu jest drażniący, ale da się przeżyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.