miro Posted May 31, 2017 Author Report Share #51 Posted May 31, 2017 binio111 Nawet nie myślę, aby przestać wędzić.Bardziej o blokowców mi chodzi.....oni nie mają szans na wędzenie. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553338 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted May 31, 2017 Report Share #52 Posted May 31, 2017 Więc proponuje, żeby na butelce drukować - "Używać tylko w bloku" . A na poważnie, sam muszę spróbować jak to jest z tym wędzeniem płynem. Jak by nikt nie szukał nowych rozwiązań , to do dzisiaj byśmy w jaskiniach mieszkali. Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553340 Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 31, 2017 Author Report Share #53 Posted May 31, 2017 Jest jeden szczegół który muszę dopracować....jest nim zapach który powstaje podczas osuszania.Po pierwszych 5-10 minutach od włożenia do piekarnika, jest tak intensywny jakbyś zaciągnął się dymem z wędzarni...potem zanika. Nie zarzekam się też, że z lenistwa czasami nie odpalę wędzarni....zwłaszcza w złą pogodę.Poza tym można też poszaleć kulinarnie....i nikt z gości w życiu nie zgadnie jak to "uwędziłeś".... Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553341 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted May 31, 2017 Report Share #54 Posted May 31, 2017 Ciekawe jak wyglada to przy kielbasach w oslonkach sztucznych czy tez naturalnych. Albo przy rybkach i serkach wedzonych. ? ???? Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553344 Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 31, 2017 Report Share #55 Posted May 31, 2017 To nie rób tego w piekarniku tylko w komorze wędzarni z samą grzałką i przepływem powietrza. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553345 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted May 31, 2017 Report Share #56 Posted May 31, 2017 A z wedzeniem zimnym.? Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553346 Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 1, 2017 Report Share #57 Posted June 1, 2017 A z wędzeniem zimnym to wystarczy temperatura pokojowa i przewiew Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553365 Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 1, 2017 Author Report Share #58 Posted June 1, 2017 To nie rób tego w piekarniku tylko w komorze wędzarni z samą grzałką i przepływem powietrza. W bloku nie masz komory wędzarni. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553370 Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 1, 2017 Report Share #59 Posted June 1, 2017 Ale ja odpowiadałem Tobie a nie binio1111 ....Jak w bloku masz problem z intensywnością pierwszej nuty to najpierw balkon i wietrzenie potem piekarnik ... będzie łagodniej ale zapach będzie ... nie sposób się tego pozbyćJak przyniesiesz ciepłe wędzonki do domu też w całej chacie masz zapach wędzarni.Wiem .... edisonix ma zamkniętą komorę ... Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553376 Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 1, 2017 Author Report Share #60 Posted June 1, 2017 Ale ja odpowiadałem Tobie a nie binio1111 .... Ok. Jak w bloku masz problem z intensywnością pierwszej nuty to najpierw balkon i wietrzenie potem piekarnik Odpada.Mięso jest osuszone, wygrzane, a bez tego farba nie wniknie w mięso. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553380 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted June 1, 2017 Report Share #61 Posted June 1, 2017 Czyli nie da się "malować" na zimno? Trzeba wygrzać, żeby wniknęło i się utrwaliło? Tak? Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553425 Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 1, 2017 Author Report Share #62 Posted June 1, 2017 Mięso musi być bardziej osuszone niż w wędzarni... Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553441 Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 1, 2017 Report Share #63 Posted June 1, 2017 (edited) Hmmm no nie do końca się z tym zgodzę ... rolę gra temperatura i czas ... jak zwykle ... reszta to już wolne wnioski dotyczące przenikania wysuszanie etc ... da się Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edited June 1, 2017 by roger Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553443 Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 2, 2017 Author Report Share #64 Posted June 2, 2017 Piszę to co przekazał mi technolog z firmy od której mam dym. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553458 Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 2, 2017 Report Share #65 Posted June 2, 2017 Proponuje zapoznac sie z użytkowaniem preparatu na stronie producenta. Zawsze w zakladach są jakieś modyfikacje od technologa potem wszystkie produkty mają ten sam smak. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-553459 Share on other sites More sharing options...
markis Posted October 9, 2017 Report Share #66 Posted October 9, 2017 Potem natrysk i 15 minut utrwalania koloru i tak trzykrotnie. Natryskiwanie koncentratem czy rozcieńczonym 1:10? Kupiłem "Smokeland" w litrowej butelce, produkcja litewska i nie chcę spaprać. W internecie niewiele można sie dowiedzieć .... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-570546 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 10, 2017 Report Share #67 Posted October 10, 2017 (edited) W firmie która to sprzedaje też nie mają zielonego pojęcia o tym co, jak, i dlaczego. Pani z którą usiłowałem rozmawiać o produkcie i zadawałem pytania, była bardzo poirytowana i arogancka, nie posiadała żadnej wiedzy w temacie. Otrzymałem jedynie odpowiedź że mogę na własną rękę szukać sobie informacji na forach w internecie, a tak w ogóle to nie mszę kupować. Oświadczyłem więc pani że napiszę o tym na forum i będę ostrzegał innych aby nie nabywali produktów w firmie "KADEK", i "Dobra kiełbasa", bo prowadzą to ludzie nie posiadający odpowiedniej wiedzy o sprzedawanych i oferowanych produktach. Co też niniejszym czynię. https://sklep.dobrakielbasa.pl/dymy-w-plynie/107-naturalny-dym-wedzarniczy-w-plynie-do-roznych-rodzajow-miesa-i-ryb.html Edited October 10, 2017 by Bee Gees Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-570603 Share on other sites More sharing options...
markis Posted October 10, 2017 Report Share #68 Posted October 10, 2017 Znalazłem ciekawy artykuł o technologii płynnego wędzenia. http://firmymiesne.pl/artykul/wedzenie-wedlin-tradycyjnych-rewelacyjne-rozwiazanie-czyli,847 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-570643 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted October 11, 2017 Report Share #69 Posted October 11, 2017 To wszystko znamy, ale co ciekawe atomizacja chyba za droga, bo nie widzę jej w ofercie firmy.Za to mamy:http://www.automa-tech.pl/oblewarki-i-olejaki.htmlOblewarki i olejakiUrządzenie służące do wybarwiania, nabłyszczania i naolejania wędlin, poprzez oblanie wsadu wózka preparatem dymowym lub koloryzującym. W komorze zastosowano innowacyjny układ natrysku oraz tacę zbierającą.Proces ten pozwala zaoszczędzić czas oraz pieniądze, ale co najważniejsze poprawia jakość oferowanych wędlin. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-570653 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 15, 2017 Author Report Share #70 Posted October 15, 2017 Natryskiwanie koncentratem czy rozcieńczonym 1:10? Kupiłem "Smokeland" w litrowej butelce, produkcja litewska i nie chcę spaprać. W internecie niewiele można sie dowiedzieć .... Koncentrat bez rozcieńczania, ale są różne moce preparatów wiec trzeba eksperymentować. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-571122 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 15, 2017 Report Share #71 Posted October 15, 2017 (edited) A ten który Ty na wstępie prezentujesz Miro, to gdzie nabyć, jak to działa, i czy już masz ten buk-olcha ? Edited October 15, 2017 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-571132 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted October 15, 2017 Report Share #72 Posted October 15, 2017 Natryskiwanie koncentratem czy rozcieńczonym 1:10? Kupiłem "Smokeland" w litrowej butelce, produkcja litewska i nie chcę spaprać. W internecie niewiele można sie dowiedzieć ....Na stronie producenta są przykłady stosowania, ale niestety tylko w językach litewskim, rosyjskim i angielskim: http://smokeland.eu/EN/menu/recipes Po krótkim przejrzeniu widzę typowe dawkowanie 2-6 łyżek na kg. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-571140 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 15, 2017 Author Report Share #73 Posted October 15, 2017 A ten który Ty na wstępie prezentujesz Miro, to gdzie nabyć, jak to działa, i czy już masz ten buk-olcha Będę miał gdzieś za tydzień. Nie brałem, bo mnie trochę zjechano za brak tradycji i chemię, ale skoro jest zainteresowanie to zamówię. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-571143 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 15, 2017 Report Share #74 Posted October 15, 2017 Jasne Miro, przecież ten kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi . Osobiście też mam ochotę na dokonanie prób i porównanie efektów . Przecież pomimo całego naszego przywiązania do tradycji i wszystkich "okoliczności" z tym związanych, jak wspólne grupowe "czytanie" etc. czasem potrzeba wykonać coś na tzw. "szybko", bez tradycyjnego tego zachodu, i na pewno zdrowia sobie tym nie zrujnujemy myślę . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-571145 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 15, 2017 Author Report Share #75 Posted October 15, 2017 Osobiście byłem bardzo zadowolony z efektów...jedynie zapach przy ogrzewaniu jest drażniący, ale da się przeżyć. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/3/#findComment-571148 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.