Jump to content

Recommended Posts

binio111

 

Nawet nie myślę, aby przestać wędzić.

Bardziej o blokowców mi chodzi.....oni nie mają szans na wędzenie.  ;)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

  • Replies 622
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Więc proponuje, żeby na butelce drukować - "Używać tylko w bloku"  :laugh: . A na poważnie, sam muszę spróbować jak to jest z tym wędzeniem płynem. Jak by nikt nie szukał nowych rozwiązań , to do dzisiaj byśmy w jaskiniach mieszkali. ;)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Jest jeden szczegół który muszę dopracować....jest nim zapach który powstaje podczas osuszania.

Po pierwszych 5-10 minutach od włożenia do piekarnika, jest tak intensywny jakbyś zaciągnął się dymem z wędzarni...potem zanika.

 

Nie zarzekam się też, że z lenistwa czasami nie odpalę wędzarni....zwłaszcza w złą pogodę.

Poza tym można też poszaleć kulinarnie....i nikt z gości w życiu nie zgadnie jak to "uwędziłeś".... :D  :D  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

To nie rób tego w piekarniku tylko w komorze wędzarni z samą grzałką i przepływem powietrza.

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

 

To nie rób tego w piekarniku tylko w komorze wędzarni z samą grzałką i przepływem powietrza.

W bloku nie masz komory wędzarni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Ale ja odpowiadałem Tobie a nie binio1111 ....

Jak w bloku masz problem z intensywnością pierwszej nuty to najpierw balkon i wietrzenie potem piekarnik ... będzie łagodniej ale zapach będzie ... nie sposób się tego pozbyć

Jak przyniesiesz ciepłe wędzonki do domu też w całej chacie masz zapach wędzarni.

Wiem .... edisonix ma zamkniętą komorę ...  :D  :D  :tongue:  :facepalm:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

 

Ale ja odpowiadałem Tobie a nie binio1111 ....

Ok.

 

 

 

Jak w bloku masz problem z intensywnością pierwszej nuty to najpierw balkon i wietrzenie potem piekarnik

Odpada.

Mięso jest osuszone, wygrzane, a bez tego farba nie wniknie w mięso.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Mięso musi być bardziej osuszone niż w wędzarni...

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Hmmm no nie do końca się z tym zgodzę ... rolę gra temperatura i czas ... jak zwykle ... reszta to już wolne wnioski dotyczące przenikania wysuszanie etc ... da się ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edited by roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Piszę to co przekazał mi technolog z firmy od której mam dym.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

  • 4 months later...

 

 

Potem natrysk i 15 minut utrwalania koloru i tak trzykrotnie.

Natryskiwanie koncentratem czy rozcieńczonym 1:10? Kupiłem "Smokeland" w litrowej butelce, produkcja litewska i nie chcę spaprać. W internecie niewiele można sie dowiedzieć ....

W firmie która to sprzedaje też nie mają zielonego pojęcia o tym co, jak, i dlaczego. Pani z którą usiłowałem rozmawiać o produkcie i zadawałem pytania, była bardzo poirytowana i arogancka, nie posiadała żadnej wiedzy w temacie. Otrzymałem jedynie odpowiedź że mogę na własną rękę szukać sobie informacji na forach w internecie, a tak w ogóle to nie mszę kupować. Oświadczyłem więc pani że napiszę o tym na forum i będę ostrzegał innych aby nie nabywali produktów w firmie "KADEK", i "Dobra kiełbasa", bo prowadzą to ludzie nie posiadający odpowiedniej wiedzy o sprzedawanych i oferowanych produktach. Co też niniejszym czynię.

https://sklep.dobrakielbasa.pl/dymy-w-plynie/107-naturalny-dym-wedzarniczy-w-plynie-do-roznych-rodzajow-miesa-i-ryb.html

Edited by Bee Gees

To wszystko znamy, ale co ciekawe atomizacja chyba za droga, bo nie widzę jej w ofercie firmy.
Za to mamy:
http://www.automa-tech.pl/oblewarki-i-olejaki.html

Oblewarki i olejaki

Urządzenie służące do wybarwiania, nabłyszczania i naolejania wędlin, poprzez oblanie wsadu wózka preparatem dymowym lub koloryzującym. W komorze zastosowano innowacyjny układ natrysku oraz tacę zbierającą.

Proces ten pozwala zaoszczędzić czas oraz pieniądze, ale co najważniejsze poprawia jakość oferowanych wędlin. :D

 

 

Natryskiwanie koncentratem czy rozcieńczonym 1:10? Kupiłem "Smokeland" w litrowej butelce, produkcja litewska i nie chcę spaprać. W internecie niewiele można sie dowiedzieć ....

Koncentrat bez rozcieńczania, ale są różne moce preparatów wiec trzeba eksperymentować. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A ten który Ty na wstępie prezentujesz Miro, to gdzie nabyć, jak to działa, i czy już masz ten buk-olcha ?

Edited by sverige2

Natryskiwanie koncentratem czy rozcieńczonym 1:10? Kupiłem "Smokeland" w litrowej butelce, produkcja litewska i nie chcę spaprać. W internecie niewiele można sie dowiedzieć ....

Na stronie producenta są przykłady stosowania, ale niestety tylko w językach litewskim, rosyjskim i angielskim:

http://smokeland.eu/EN/menu/recipes

Po krótkim przejrzeniu widzę typowe dawkowanie 2-6 łyżek na kg.

 

 

A ten który Ty na wstępie prezentujesz Miro, to gdzie nabyć, jak to działa, i czy już masz ten buk-olcha

Będę miał gdzieś za tydzień. 

Nie brałem, bo mnie trochę zjechano za brak tradycji i chemię, ale skoro jest zainteresowanie to zamówię.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Jasne Miro, przecież ten kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi :D:thumbsup: . Osobiście też mam ochotę na dokonanie prób i porównanie efektów :D. Przecież pomimo całego naszego przywiązania do tradycji i wszystkich "okoliczności" z tym związanych, jak wspólne grupowe "czytanie" etc. czasem potrzeba wykonać coś na tzw. "szybko", bez tradycyjnego tego zachodu, i na pewno zdrowia sobie tym nie zrujnujemy myślę :D .

Osobiście byłem bardzo zadowolony z efektów...jedynie zapach przy ogrzewaniu jest drażniący, ale da się przeżyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.