Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

sposob tradycyjny z lekka przesada w pikantnosci

 

Tzn jaki  bo jakoś tak inaczej wygląda ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-578084
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 171
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

sposob tradycyjny z lekka przesada w pikantnosci

 

Tzn jaki  bo jakoś tak inaczej wygląda

https://www.koreanbapsang.com/?s=kimchi

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-578087
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

A ja mam takie pytanie odnośnie kimchi. Jak mocno ma to fermentować? Piszecie żeby nie zakręcać bo może wybuchnąć. :D A moje kimchi stoi w cieple, temp. pokojowej już ze 3 dni, i jakoś wcale tak mocno nie fermentuje, nie idą żadne bąbelki. Zapach też n ie zabija. Coś źle zrobiłem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-588269
Udostępnij na innych stronach

jak zrobiłeś mniej więcej wg mojej ścieżki ,to do 5 dni masz ukiszone trochę przemieszać trochę przebij jak kapustę, to nie wino :) spróbuj na smak Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-588278
Udostępnij na innych stronach

 

 

to do 5 dni masz ukiszone trochę przemieszać trochę przebij jak kapustę,

 

No to poczekam jeszcze  ze 2 - 3 dni. Dzięki. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-588281
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy przepis... jak wiele na forum ;)  Z fermentacją?!   Będzie chwilka, do testów..  ;)  Zainspirował  mnie  :D   :devil:

Zazdroszczę Ci tych scyzoryków... arsenał na ścianie .

Za całość  :clap:  :clap:  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-588295
Udostępnij na innych stronach

 

 

tych scyzoryków
Janusz - zapewne nie jesteś ani pierwszym i mam nadzieję nie ostatnim co jest zainteresowany kimchi :thumbsup:  :clap: i bardzo się cieszę . Co do scyzoryków - Ty jako fachowiec też cenisz dobre narzędzia - wiesz doskonale - tępym dłutem nie porzeźbisz w drewnie  :D  ;) ​, Ja tak samo lubię dobre narzędzia i tak je traktuję ;) Zdrówka

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-588312
Udostępnij na innych stronach

Ja swoje chowam gdzie mogę i tak mi potępią ;)    To wrzucą razem ze sztućcami łyżkami itp. Nawet nakryłem procedery wykręcania śrubek, podważania. Raz paczam a tu nóż nie ma czubka!!??  Myślę se ... znowu jakaś cholera odkręcała   śrubki. Skąd że.. czubek noża znalazłem wbity w deskę do krojenia.  Przez przypadek oczywiście ;)   Kroje se cos tam na desce  a tu nóż po czymś jeździ stalowym . Paczam a tu czubek sie od noża znalazł ;)    Raz z zemsty i niemocy pochowałem noże... Nie umiecie dbać to kroić czym jest... Płakali, prosili, zaklinali... Uległem ;(  i muszę znosić widok szczerbców ;)

Można?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-588314
Udostępnij na innych stronach

JAnusz nie placz. Kup rodzinie slredniej jakosci noze i juz. JA swoje dlugo trzymalam w walisce, aby nie braki. Teraz ,kiedy na stale juz jestem w domowej kuchni to wsadzilam do szuflady. Zapowiedziane jest ze to sa noze mamy i ich nie mozna ruszyc. Bo mama ,kiedy wezmie noz i moze sie zdenerwowac jak cos bedzie nie tak, a noz w koncu bedie miala w rece  ;)

 Nie ryzykuja, a tylko raz rzucilam noze ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-588401
Udostępnij na innych stronach

musisz kilka dni poczekać, muszą dojrzeć  

 

Już chyba kilka dni minęło a jak nie było tak nie ma na spróbowanie. :(  :D  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-588428
Udostępnij na innych stronach

Już chyba kilka dni minęło a jak nie było tak nie ma na spróbowanie.

zapraszam - mam i jest gotowe  :thumbsup: ale jest ostre  :devil:  :D  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-588429
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

:clap:  :thumbsup:   :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-590398
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kimchi można robić nawet w mróz :)

 

O Ty. :)  A ja jeszcze mam trochę z poprzedniego zakiszenia. Muszę zrobić następną porcję. Tylko muszę w końcu zamówić tą specjalną paprykę.

 

PS. Muski, a w sobotę będę w Nadarzynie, na targach moto. Nie wybierasz się?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-590402
Udostępnij na innych stronach

 

Kimchi można robić nawet w mróz :)

 

 

O Ty. :)  A ja jeszcze mam trochę z poprzedniego zakiszenia. Muszę zrobić następną porcję. Tylko muszę w końcu zamówić tą specjalną paprykę.

 

PS. Muski, a w sobotę będę w Nadarzynie, na targach moto. Nie wybierasz się?

Nie wiem .......o której będziesz? Ja mam do Ptaka 2 km

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-590403
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem .......o której będziesz? Ja mam do Ptaka 2 km

Gdzieś tak około 9-9.30.

http://www.shadow.org.pl/shocpl_200.gif

Jak byś był, i spotkał kogoś z takim logo na plecach kamizelki, to pytaj o Todka. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-590405
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

  

imchi można robić nawet w mróz

 

 

Jako  ciekwostkę napiszę, że forowicz @cujaneric z forum eng. robi aktualnie salami z dodatkiem smaków kimchi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-595330
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba będzie trzeba zrobić
Serdecznie polecam  :yes: 

 

robi aktualnie salami z dodatkiem smaków kimchi.
Swietnie - a :thumbsup:  dodatek Kimchi do gulaszu  :frantics:  :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-595354
Udostępnij na innych stronach

To mam robić gulasz? :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-595358
Udostępnij na innych stronach

To mam robić gulasz?

oczywiście  :D  - dodatek dostajesz  ;)  :thumbsup:

samo Kimchi chyba nie jest dla Ciebie - ty nie lubisz pikantnych potraw ;) 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-595359
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wczoraj - zostałem troche zaskoczony -  jako dodatek w obiedzie był ryż tzw kleisty - i goście poprosili o kimchi do tego ryżu  :facepalm: . Dowiedziałem się ,że na sniadanie ryż z kimchi to tak jak u nas jajecznica  :angel: . Mam nadzieję ,że Nasz drogi Chudziaczek ( :kiss: ) - to potwierdzi lub zaprzeczy  - sam jestem ciekaw tego potwierdzenia :frantics:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/4/#findComment-602102
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.