chudziak Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) Dowiedziałem się ,że na sniadanie ryż z kimchi to tak jak u nas jajecznica . Mam nadzieję ,że Nasz drogi Chudziaczek ( ) - to potwierdzi lub zaprzeczy - sam jestem ciekaw tego potwierdzenia Wiem ,że tam jedzą kimchi do wszystkiego a ryż jest podstawą . Na wyposażeniu w kuchni jest specjalna chłodziarka przeznaczona wyłącznie do przetrzymywania kimchi oraz pojemnik do ryżu z dozownikiem - niebawem będą miała okazję spróbować oryginalnego kimchi tylko nie wiem w ilu rodzajach Natomiast według informacji wprost z Seulu to kimchi z ryżem to głównie dodatki do obiadu i kolacji , ew.do śniadania też Na zdjęciu typowy firmowy posiłek koreański. PS Kimchi przyleci do Polski Edytowane 9 Lipca 2018 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 9 Lipca 2018 A gdzie schabowy albo golonka ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 9 Lipca 2018 To środkowej dziurze to mięso - wieprzowina . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 9 Lipca 2018 Na zdjęciu typowy firmowy posiłek koreański. A mogłabyś proszę objaśnic co znajduje się w poszczególnych miseczkach?Rozpoznaję tylko ryż Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 9 Lipca 2018 A te dziwnie wyglądające liście po prawo to co to jest? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) Po obu stronach mięska - kiszonki . po prawej pewnie zupka Edytowane 9 Lipca 2018 przez Bee Gees Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 10 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 10 Lipca 2018 Wygląda jak kapusta napa ciekawe jaka to zupa.. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 10 Lipca 2018 Odpowiedz od konsumentki dań :Kimchi z ogórka po lewej (w miarę świeże; te ogórki leżą maksymalnie kilka dni tylko tyle żeby zmięknąć), kimchi z kapusty pekińskiej (oni tu mówią na tą kapustę chińska kapusta), no i zupa z młodej kapusty z soją . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) ...zamuskowałem się - kiszonka z selera naciowego z papryką i czarnuszką, oraz kimchi z pekińskiej, selera naciowego i marchwi oraz dodatkiem habanero i i sambal olek - ciekawe czy zafermentuje.... Edytowane 11 Lipca 2018 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Lipca 2018 zamuskowałem się kimchi powinno być ostre - ale bez przesady habanero - jest teoretycznie 4 x ostrzejsza od gochugaru - może mieć ogień Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) ....to była tylko połowa wysuszonej habanero zmiksowanej z chili sosem sambal oelek - smak dla mnie całkiem całkiem - ale kot uciekł..... Edytowane 11 Lipca 2018 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 21 Lipca 2018 Oryginalne kimchi z koreańskiego warzywniaka Ta kapusta jest prawie w cały główkach no i ponoć z marchewka w kimchi jeszcze się nie spotkali a taki nożyk jeszcze dostałam Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 21 Lipca 2018 (edytowane) Ja już pomijam ,że kimchi, które dostaliśmy od Waldka na spróbowanie było piekielnie ostre,ale marchewka,rzepa i kalarepa są na surowo twarde.Gdyby to zetrzeć na tarce na grubych oczkacha nie kroić w kawałki czy plasterki moim zdaniem było by bardziej zjadliwe,ale pewnie to już nie było by kimchi tylko kiszona sałatka z warzyw. Edytowane 21 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 21 Lipca 2018 a już pomijam ,że kimchi, które dostaliśmy od Waldka na spróbowanie było piekielnie ostre Oryginalne kimchi z koreańskiego warzywniaka - staliśmy się szczęśliwcami też tego specyfiku -Dzięki Olga - Mogę tylko stwierdzić (nieskromnie) że moje świeże jest prawie identyczne - no trochę mniej ostre Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 21 Lipca 2018 a taki nożyk jeszcze dostałam Aleten tochyba z Japoni? wspanialy prezent Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 21 Lipca 2018 (edytowane) kimchi, które dostaliśmy od Waldka na spróbowanie było piekielnie ostreNo niestety specyfika tamtejszej kuchni taka jest - to kimchi ,które przywieźli jest ponoć wersją łagodniejszą Aleten tochyba z Japoni? Tak nóż jest z Japonii- bardzo fajny aż szkoda mi go użyć Dzięki Olga Ja też dziękuję i polecam sie na przyszlość Edytowane 21 Lipca 2018 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 22 Lipca 2018 zamuskowałem się kimchi powinno być ostre - ale bez przesady habanero - jest teoretycznie 4 x ostrzejsza od gochugaru - może mieć ogień Jeżeli habanero było w pełni dojrzałe to będzie nieźle, sambal oelek jak dla mnie ma za dużo kwasu z cytryny. Przynajmniej ja takie jadłem.Kurczę zabieram się za kimchi jak pies do jeża, mam mało czasu ostatnio, ale jak czytam wasze posty to muszę ten czas znaleźć bo zazdrość zżera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 22 Lipca 2018 jak pies do jeża, To specyficzna kiszonka - najpierw ostra póżniej ostrokwaśna - potrafi być zarówno zdrowotna jak i uzależniająca Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 23 Lipca 2018 zamuskowałem się i jaki wynik - bo już dojrzało Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-603001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) Podaje instrukcję zlotową na wykonanie Kimchi;KIMCHIskładniki 4-4,5kg kapusty pekińskiej 2-3 białe rzodkwie (najlepiej daikon) 4-5 średniej wielkości marchewki 1-2 pęczki szczypiorku 1 por 1 jabłko ( gruszka) – pozucja opcjonalna1- 2 główki czosnku 1- 2 spore cebule 1-2 łyżeczki tartego korzenia imbiru tak z 5 cm korzenia 1 szklanka sosu rybnego / ostrygowy1,5 szklanki płatków chili (gochugaru) 1 szklanka papryki ostrej0.5 szklanki papryki słodkiej 4 szklanki wody 1/2 szklanki mąki ryżowej kleistej1/4 szklanki cukru 1 szklanka soli kamiennej, niejodowanej instrukcja wykonania: przygotowywujemy 5% solankę – 1 litr/1 kg kapusty pekińskiej 1 . Kapustę pekińską kroimy na pół wzdłuż – następnie połówki na 3 części wzdłużi na kawałki – 4-7 cm .Wrzucamy sukcesywnie do solanki – mieszamy zostawiamy na 1.5 godziny – czasami przemieszamy 2.Obraną rzodkiew – kroimy na małe kawałki – wrzucamy do pojemnika zasypujemy łyżką soli mieszamy, zostawiamy na 1 godzinę – czasami przemieszamy 3. Obraną marchew – kroimy na małe kawałki – wrzucamy do pojemnika zasypujemy łyżką soli mieszamy, zostawiamy na 1 godzinę – czasami przemieszamy por kroimy na małe kawałki szczypiorek kroimy na drobno ( bez przesady) czosnek cebulę jabłko (gruszke) blendujemy z sosem rybnym ( ostrygowym) gotujemy kleik ryżowy (Owsiankę) – na 3-4 szklanki wody dajemy 1/4 szklanki mąki ryżowej kleistej i gotujemy mieszając az zacznie bąblować – dodajemy 1/4 szklanki cukru – i mieszamy aż zacznie się robić przezroczysty minimum 1 minuta .- odstawiamy chłodzimy. Do schłodzonego ( ciepłego) kleiku (owsianki)dodajemy zawartość blendera ,por ,szczypiorek, papryki– i mieszamy – mamy gotowy sos do Kimchi odlewamy i płuczemy ! 3 krotnie kapustę , rzodkiew i marchew – odsączamy. Mieszamy warzywa z sosem zostawiamy na 2 dni – gotowe (Instrukcja poprawiona, mod.)kimchi instrukcja zlotowa.doc Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez EAnna Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-604269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 A nie dodajejesz krewetek? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-604277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 A nie dodajejesz krewetek? otóż czasem dodaje sardynki czasem anchois - (można dodać świeze kalmary drobniutko pocięte) ale jak nie dodamy nic się nie stanie mniej intensywny będzie zapach Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-604278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) No wlasnie bedzie mniej taki morski-. W niektorych regionach dodaja tez surowe ostrygi.Musze tez kiedy zrobic ..ale przez te upaly to siedzenie w kuchni to katorga Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-604282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Słowo sie rzekło - i na zlocie zrobiliśmy kimchi ba nawet 2 rodzaje w tym jedno z ananasem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-604825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 2 rodzaje w tym jedno z ananasem Zlotowa parówka z kimchi to inny świat !!!Parówka w wyższej klasie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-604837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.