Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dowiedziałem się ,że na sniadanie ryż z kimchi to tak jak u nas jajecznica :angel: . Mam nadzieję ,że Nasz drogi Chudziaczek ( :kiss: ) - to potwierdzi lub zaprzeczy - sam jestem ciekaw tego potwierdzenia :frantics:

 

 

Wiem ,że tam jedzą kimchi do wszystkiego  a ryż jest podstawą . Na wyposażeniu w kuchni jest specjalna chłodziarka przeznaczona wyłącznie do przetrzymywania kimchi oraz pojemnik do ryżu z dozownikiem  - niebawem będą miała okazję spróbować oryginalnego kimchi tylko nie wiem w ilu rodzajach :rolleyes: Natomiast  według informacji wprost z Seulu to kimchi z ryżem to głównie dodatki do obiadu i kolacji  , ew.do śniadania też

 

Na zdjęciu typowy firmowy posiłek koreański.

 

post-40398-0-92944400-1531127434_thumb.jpg

 

PS  Kimchi przyleci do Polski :laugh:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602110
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 171
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A gdzie schabowy albo golonka ? :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602112
Udostępnij na innych stronach

To środkowej dziurze to mięso - wieprzowina .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602115
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na zdjęciu typowy firmowy posiłek koreański.

A mogłabyś proszę objaśnic co znajduje się w poszczególnych miseczkach?

Rozpoznaję tylko ryż  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602119
Udostępnij na innych stronach

A te dziwnie wyglądające liście po prawo to co to jest? :)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602139
Udostępnij na innych stronach

Wygląda jak kapusta napa ciekawe jaka to zupa.. :)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602194
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedz od konsumentki dań :

Kimchi z ogórka po lewej (w miarę świeże; te ogórki leżą maksymalnie kilka dni tylko tyle żeby zmięknąć), kimchi z kapusty pekińskiej (oni tu mówią na tą kapustę  chińska kapusta), no i  zupa z młodej kapusty z soją .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602224
Udostępnij na innych stronach

...zamuskowałem się - kiszonka z selera naciowego z papryką i czarnuszką, oraz kimchi z pekińskiej, selera naciowego i marchwi orazpost-44876-0-70749400-1531313836_thumb.jpg dodatkiem habanero i i sambal olek - ciekawe czy zafermentuje....

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602261
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamuskowałem się
:D kimchi powinno być ostre - ale bez przesady ;)  habanero - jest teoretycznie 4 x ostrzejsza od gochugaru - może mieć ogień  :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602292
Udostępnij na innych stronach

....to była tylko połowa wysuszonej habanero zmiksowanej z chili sosem sambal oelek - smak dla mnie całkiem całkiem - ale kot uciekł.....

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602294
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Oryginalne kimchi z koreańskiego warzywniaka :D Ta kapusta jest prawie w cały główkach :rolleyes: no i ponoć z marchewka w kimchi jeszcze się nie spotkali 

 

post-40398-0-74347400-1532194377_thumb.jpg

 

post-40398-0-53754400-1532194422_thumb.jpg

 

post-40398-0-20511600-1532194468_thumb.jpg

 

a taki nożyk jeszcze dostałam :angel:

post-40398-0-16792500-1532194772_thumb.jpg

post-40398-0-19542000-1532194814_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602900
Udostępnij na innych stronach

Ja już pomijam ,że kimchi, które dostaliśmy od Waldka na spróbowanie było piekielnie ostre,ale marchewka,rzepa i kalarepa są na surowo twarde.Gdyby to zetrzeć na tarce na grubych oczkacha nie kroić w kawałki czy plasterki moim zdaniem było by bardziej zjadliwe,ale pewnie to już nie było by kimchi tylko kiszona sałatka z warzyw. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602910
Udostępnij na innych stronach

 

 

a już pomijam ,że kimchi, które dostaliśmy od Waldka na spróbowanie było piekielnie ostre
:yes:

 

 

Oryginalne kimchi z koreańskiego warzywniaka
- staliśmy się szczęśliwcami też tego specyfiku -Dzięki Olga :hug: - Mogę tylko stwierdzić (nieskromnie) że moje świeże jest prawie identyczne - no trochę mniej ostre :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602913
Udostępnij na innych stronach

 

 

a taki nożyk jeszcze dostałam

 

 Aleten tochyba z Japoni?

 

 wspanialy prezent :thumbsup:  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602916
Udostępnij na innych stronach

kimchi, które dostaliśmy od Waldka na spróbowanie było piekielnie ostre

No niestety specyfika tamtejszej kuchni taka jest  - to kimchi ,które przywieźli jest ponoć wersją łagodniejszą :rolleyes:

 

 

 

Aleten tochyba z Japoni?

 

Tak nóż jest z Japonii- bardzo fajny aż szkoda mi go użyć :facepalm:

 

 

 

Dzięki Olga :hug:

 

Ja też dziękuję i polecam sie na przyszlość :D

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602919
Udostępnij na innych stronach

 

zamuskowałem się
:D kimchi powinno być ostre - ale bez przesady ;)  habanero - jest teoretycznie 4 x ostrzejsza od gochugaru - może mieć ogień  :facepalm: 

 

Jeżeli habanero było w pełni dojrzałe to będzie nieźle, sambal oelek jak dla mnie ma za dużo kwasu z cytryny. Przynajmniej ja takie jadłem.

Kurczę zabieram się za kimchi jak pies do jeża, mam mało czasu ostatnio, ale jak czytam wasze posty to muszę ten czas znaleźć bo zazdrość zżera.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602954
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak pies do jeża,
To specyficzna kiszonka - najpierw  ostra póżniej ostrokwaśna - potrafi być zarówno zdrowotna jak i uzależniająca

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-602973
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Podaje instrukcję zlotową na wykonanie Kimchi;

KIMCHI

składniki

 

4-4,5kg kapusty pekińskiej

2-3 białe rzodkwie (najlepiej daikon)

4-5 średniej wielkości marchewki

1-2 pęczki szczypiorku

1 por

1 jabłko ( gruszka) – pozucja opcjonalna

1- 2 główki czosnku

1- 2 spore cebule

1-2 łyżeczki tartego korzenia imbiru tak z 5 cm korzenia

1 szklanka sosu rybnego / ostrygowy

1,5 szklanki płatków chili (gochugaru)

1 szklanka papryki ostrej

0.5 szklanki papryki słodkiej

4 szklanki wody

1/2 szklanki mąki ryżowej kleistej

1/4 szklanki cukru

1 szklanka soli kamiennej, niejodowanej

 

instrukcja wykonania:

 

przygotowywujemy 5% solankę – 1 litr/1 kg kapusty pekińskiej

 

1 . Kapustę pekińską kroimy na pół wzdłuż – następnie połówki na 3 części wzdłuż

i na kawałki – 4-7 cm .

Wrzucamy sukcesywnie do solanki – mieszamy zostawiamy na 1.5 godziny – czasami przemieszamy

2.Obraną rzodkiew – kroimy na małe kawałki – wrzucamy do pojemnika zasypujemy łyżką soli mieszamy, zostawiamy na 1 godzinę – czasami przemieszamy

3. Obraną marchew – kroimy na małe kawałki – wrzucamy do pojemnika zasypujemy łyżką soli mieszamy, zostawiamy na 1 godzinę – czasami przemieszamy

  1. por kroimy na małe kawałki

  2. szczypiorek kroimy na drobno ( bez przesady)

  3. czosnek cebulę jabłko (gruszke) blendujemy z sosem rybnym ( ostrygowym)

  4. gotujemy kleik ryżowy (Owsiankę) – na 3-4 szklanki wody dajemy 1/4 szklanki mąki ryżowej kleistej i gotujemy mieszając az zacznie bąblować – dodajemy 1/4 szklanki cukru – i mieszamy aż zacznie się robić przezroczysty minimum 1 minuta .- odstawiamy chłodzimy.

  5. Do schłodzonego ( ciepłego) kleiku (owsianki)dodajemy zawartość blendera ,por ,szczypiorek, papryki– i mieszamy – mamy gotowy sos do Kimchi

  6. odlewamy i płuczemy ! 3 krotnie kapustę , rzodkiew i marchew – odsączamy.

  7. Mieszamy warzywa z sosem

  8. zostawiamy na 2 dni – gotowe

(Instrukcja poprawiona, mod.)

kimchi instrukcja zlotowa.doc

Edytowane przez EAnna

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-604269
Udostępnij na innych stronach

 

 

A nie dodajejesz krewetek?
otóż czasem dodaje sardynki czasem anchois - (można dodać świeze kalmary drobniutko pocięte)  ale jak nie dodamy nic się nie stanie  mniej :facepalm: intensywny będzie zapach :D  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-604278
Udostępnij na innych stronach

 No wlasnie bedzie mniej taki morski-. W niektorych regionach dodaja tez surowe ostrygi.

Musze tez kiedy zrobic ..ale przez te upaly to siedzenie w kuchni to katorga  ;)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-604282
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

2 rodzaje w tym jedno z ananasem

Zlotowa parówka z kimchi to inny świat !!!

Parówka w wyższej klasie  :yes:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/5/#findComment-604837
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.