jacekn Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Maja 2010 abratek kolega dietykon parzył już szynkę wędzoną więc wie jak to zrobić,w tym co napisałeś żadnej nowości nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-112028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Maja 2010 W takiej sytuacji najlepiej zainwestować w termometr z sondą (naprawdę warto) - "na oko" trudno określić czy będzie to godzina czy trochę więcej. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-112029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 18 Maja 2010 abratek kolega dietykon parzył już szynkę wędzoną więc wie jak to zrobić,w tym co napisałeś żadnej nowości nie ma.kolego, może i ja mam coś z oczami ale wyraźnie widzę że w swoim poście kolega dietykon prosi o poradę jak postąpić z szynką rozmrażaną :rolleyes: - a Twoja rada jest co najmniej niewłaściwa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-112030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Maja 2010 Prawdą jest, że szynkę uwędzoną już kiedyś parzyłem, jednak w zupełnie inny sposób. Mrożonej szynki jeszcze nie miałem okazji parzyć, większość szynek piekę w wędzarni i nie parzę, poza tym szynki nie zdążą dojść do zamrażarki, powiszą na strychu a stamtąd prosto do konsumpcji. Zdarzyło mi się jednak popełnić niedopieczone 4 sztuki i wolałem zamrozić przed parzeniem niż parzyć wszystkie i dopiero wtedy mrozić. Dziękuję za rady, napiszę jak wyszło jutro, mam nadzieję, że jednak 24 godziny w lodówce wystarczą na powolne rozmrożenie. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-112031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Maja 2010 A nie lepiej uwędzić i sparzyć. A potem nadwyżki zamrozić.Jak trzeba wolno rozmrozić i jeść.(Chyba że źle myślę) Ale o tym już gdzieś było. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-112071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Maja 2010 Ale o tym już gdzieś było. Myślę że tutaj jest odpowiedź : http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=55783#55783 . Warto ten temat przeczytać . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-112072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Maja 2010 Dzisiaj wyciągam szynkę zamrożoną i daję do lodówki, jutro będę parzyłtroszkę za szybko planujesz rozmrażaćZależy też od wielkości - takie około 1 kg ja też wyciągam popołudniu jednego dnia , a następnego wieczoru parzę. Wrzucam do wrzątku ( garnek min 5 l ) i jak woda zacznie powtórnie wrzeć to trzymam jeszcze 5 - 7 minut. Samo parzenie wydłużam do około godziny na kg ale faktycznie najlepszy termometr wbity w mięsko. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-112073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Maja 2010 Zależy też od wielkości -to prawda... u mnie nawet takie poniżej 1 kg nie rozmrażają się szybciej niż w dwie doby Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-112136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Maja 2010 Zdaję relacje z parzenia: Szynka waga 1,3 kg, po 24 godzinach wolnego rozmrażania wrzuciłem do wrzątku. Gotowała się 10 min, obniżyłem temperaturę do około 80 stopni przez dolanie zimnej wody. Parzenie w temperaturze około 75-80 stopni, przyjąłem 50 minut na 1kg i wyszło 65 minut, po tym czasie wewnątrz szynki była temperatura 52 stopni, po 80 minutach parzenia osiągnęła temperaturę 60 stopni, po 110 minutach było 70 stopni i jeszcze 6 minut do osiągnięcia 72 stopni czyli całość parzona dokładnie 116 minut do osiągnięcia wewnątrz szynki 72 stopni. Następnie szybkie chłodzenie poprzez zalewanie bieżącą zimną wodą, po pięciu kolejnych minutach temperatura wzrosła do 73 stopni, kolejne 7 minut i temperatura zaczęła spadać - 72 stopnie. wyjęte z wody i po kosztpróbie składowane w lodówce. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Wniosek: 24 godziny wolnego rozmrażania to za mało abratek miał rację :!: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-112144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Maja 2010 24 godziny wolnego rozmrażania to za małoPrzy wędzonkach około 1 kg uważam, że wystarczy - po tym czasie mięso jest rozmrożone i dłuższe trzymanie w lodówce już go nie rozgrzeje :grin: Parzenie w temperaturze około 75-80 stopniKiedyś też parzyłem w takim zakresie ale "przekonałem się " do zakresu podawanego w recepturach 80-85 stopni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-112153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 11 Grudnia 2010 witam kolegów mam małe pytanko kiełbasa po sparzeniu jest ok, jednak po zamrożeniu i podgrzaniu z batonów wypływa dużo płynu ,powiecie koledzy dlaczego tak się dzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-136767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 11 Grudnia 2010 witam kolegów mam małe pytanko kiełbasa po sparzeniu jest ok, jednak po zamrożeniu i ugrzaniu z batonów wypływa dużo płynu ,powiecie koledzy dlaczego tak się dzieje ? Dwa razy parzysz? :shock: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-136776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 12 Grudnia 2010 robespier, Jeżeli robiłeś kiełbaskę z mięsa pochodzącego z marketów, to może być nastrzyknięta fosforanami, a mrożenie powoduje rozkład wiązania i będzie wyciekać płyn. Może być też "luźna" kiełbasa i po pierwszym parzeniu zaciągnie wody. Zamrażając, woda rozszerzy swoją objętość tworząc mikropory i po wtórnym parzeniu kiełbasa będzie mieć strukturę gąbki. Musi nasiąknąć wodą. Podobnie zachowują się wielokrotnie mrożone ryby i z 1 kg pozostanie 40 dkg - import z Chin. Ja przed mrożeniem kiełbasy zawsze po parzeniu podwędzam i podsuszam przed mrożeniem i tych problemów nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-136812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Grudnia 2010 robespier, przeczytaj poniższy artykuł, który Ci wszystko wyjaśni: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=884 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Grudnia 2010 dziękuje za odpowiedzi, ja podejrzewam że batony mam zbyt luźno napełnione bo świnka była z wiejskiej hodowli więc mięsko powinno być ok. Kolego Andyandy jak długo podsuszasz kiełbaskę przed mrożeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Mam pytanie dotyczące przechowywania wyrobów . Kiełbasy w ilości 10 kg nie da się tak szybko zjeść , a przy przerobie półtuszy jest tego jeszcze więcej . Mrożona po jakimś czasie przechodzi innymi zapachami mimo folii . Czy używacie paczkowarek próżniowych , a jeśli to jakie ? Czy może przechowujecie jeszcze w inny sposób ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-155009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Kiełbasę zawiń w folię aluminiową , potem do zwykłej torebki , też foliowej. Nie przejdzie innymi zapachami. W zamrażarce mam sporo innych produktów i nic złego się nie dzieje.Podziel na mniejsze porcje. Wtedy jest wygodniej. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-155011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Mi też nigdy niczym nie przechodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-155963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Mrożona po jakimś czasie przechodzi innymi zapachami mimo folii .Albo masz problem z zamrażalką, albo doprowadzasz do rozmrożenia podczas mycia zamrażalki. Coś jest nie tak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-155988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Albo masz problem z zamrażalką, albo doprowadzasz do rozmrożenia podczas mycia zamrażalki. Kurcze nie rozumiem tego , to jak należy myć zamrażarkę ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-155990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Mięso które jest zamrożone nie możesz rozmrozić.Kiedy myję zamrażarkę cała jej zawartość ląduje w lodówce, mam wtedy na tyle czasu, aby ją umyć i ponownie uruchomić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-155993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 A to to to wiem . zawsze jak myję to wywożę do teścia i zamrażarki a swoją pustą rozmrażam . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-155995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 A to to to wiem . zawsze jak myję to wywożę do teścia i zamrażarki a swoją pustą rozmrażam .Tylko jak wywozisz to prawdopodobnie możesz rozmrozić. Czemu tak robisz skoro nie musisz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-155999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 witajcie - dzięki za podpowiedzi. Miro ma rację , że to sprawa zamrażarki (choć pewnie nie mycia a raczej tego , że ma ze 25lat i czas by ją zmienić ) .Do tej pory nie mroziłem dużo , no bo kupowałem po parę deko tego chłamu sklepowego . Teraz sytuacja się zmieniła , ale nie będę uruchamiał wędzarni dla pętka kiełbasy na bieżące potrzeby :grin: . Więc póki co robię jak podpowiedział Radek Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-156005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Tylko jak wywozisz to prawdopodobnie możesz rozmrozić. Czemu tak robisz skoro nie musisz ? _________________ Nie mam daleko , bo tylko 4 kilometry . Zawsze rozmrażam zamrażarkę , wtedy nie mam gdzie trzymać mięska i dlatego wywożę do teściów. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-156343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.