Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

mam pytanie odnośnie mrożenia wędzonek.czy przed zamrożeniem należy spażyć nasze wyroby?

Przepraszam, ale pytania jakoś nie rozumię.. :rolleyes:

 

Czyli zrobiłeś np. szynkę na święta "gotowa do zjedzenia", i teraz chciałbyś ją jeszcze raz spażyć po to aby ją zamrozić. ?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-211320
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie odnośnie mrożenia wędzonek.czy przed zamrożeniem należy spażyć nasze wyroby

witam

proste pytanie...odpowiem skrótowo.

~jeżeli wędlina jest peklowana w sposób :!: tradycyjny :!: dedykuję tą metodę-wędzenie-parzenie-studzenie-wychłodzenie-paczkowanie (najlepiej próżniowo)-mrożenie,później tylko przed spożyciem wyciągamy z zamrażalki dzień wcześniej i rozmrażamy w lodówce produkt będzie smaczny aromatyczny i bezpieczny :idea: .

~nie polecam mrożenia wędlin parzonych i dojrzewających typu salami (wysokowydajnych, z zawartością dodatków

funkcjonalnych)

co do mrożenia przed czy po parzeniu :arrow: wszystko zależy jaką solanką były

peklowane elementy,jaką metodą i w jakich warunkach :idea: przyszła wędzonka

np. niedopeklowana zaowocuje procesem gnilnym wewnątrz już w trakcie procesu wędzenia nie ma zlituj "na przecieranie oczu nie wiedziałem" po rozmrożeniu i sparzeniu

będzie miała specyficzny zapach.piszę to bo sporo jest błędów widocznych w gotowych

wyrobach na fotkach forum...no ale to są wędliny domowe,gdzie na błędy oko się przymyka.

Podjęcie decyzji należy do Ciebie Kudłaty.

3-maj się

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-211352
Udostępnij na innych stronach

Nie wnikam w jakość. Mogę tylko napisać to co wiem z tzw. akcji świątecznych . Praktykowane było najbardziej zamrażanie półfabrykatów tzn. szynek ,baleronów ,polędwic przygotowanych jak do wędzenia ,tylko ze zamiast do wędzarni szły do szybkiego zamrażania . Zamrażane były również wędzonki wędzone i parzone ale bardzo rzadko.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-211358
Udostępnij na innych stronach

i tak naprawde to nie wiem co czynić

 

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 2012 20:09 ]

tak myslałem jak pisze HENIO

człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-211768
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam przyłącze się do tematu.

 

Mam zrobić parę kilo kiełbasek na grilla. Kiełbaski mają być bez wędzenia i bez peklosoli (coś jak biała tylko cienkie).

Chcę takie kiełbaski zmrozić a potem je odmrażać gdy będę chciał je zjeść. Czy takie kiełbaski po odmrożeniu będą dobre?

 

Mam jeszcze pytanie , jak długo mogę przechowywać surowe kiełbaski bez peklosoli w lodówce bez mrożenia? Cz jeśli zrobię je dziś nie popsują się do soboty?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-219092
Udostępnij na innych stronach

Czy takie kiełbaski po odmrożeniu będą dobre?

Czy będziesz grilował '' surowe , czy parzone ? Wiadomo , że nie ma to jak świeże... :rolleyes:

jak długo mogę przechowywać surowe kiełbaski bez peklosoli w lodówce bez mrożenia?

No cóż .... w okresie letnim i przy wysokich temperaturach ja bym nie ryzykowała Trzymania w lodówce do soboty... :rolleyes: Pozdrawiam.
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-219105
Udostępnij na innych stronach

No to albo mrożenie , albo pakowarka próżniowa :rolleyes: jeśli można zasugerować...bo szkoda towaru i roboty...a przeca nie Będziesz ''paprał'' sprzętu żeby kilo kiełbaski zrobić... :shock:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-219110
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

Jako że jestem zupełnie świeży w temacie zadymiania- niedawno zbudowałem prostą wędzarnie beczkę i jestem po 1 samodzielnym wędzeniu (mała ilość z obawy że coś się nie uda więc zniknęło wszystko po 3 dniach ) .

Za kilka chwil planuję zabrać się za peklowanie większej ilości mięsa a w weekend wędzenie.

W związku z tym że rodzina nie zje kilku kg wędzonek na raz planuję je przechowywać w zamrażalniku (temp -24).

Czy po wędzeniu, sparzeniu i schłodzeniu mam szybko pokroić na kawałki gotowe wyroby i włożyć do zamrażarki?

Widziałem posty sugerujące parzenie po rozmrożeniu ale to powoduje znaczne komplikacje zamiast prostoty.

Jak długo można tak przechowywać wędzonki ( polędwica, baleron, szynka)?

 

Pozdrawiam

Paweł

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-220507
Udostępnij na innych stronach

Czy po wędzeniu, sparzeniu i schłodzeniu mam szybko pokroić na kawałki gotowe wyroby i włożyć do zamrażarki?

Nie polecam takiej metody. Lepiej w całości zamrozić a potem w lodówce rozmrozić.

 

Widziałem posty sugerujące parzenie po rozmrożeniu ale to powoduje znaczne komplikacje zamiast prostoty.

Może i komplikacja bo trzeba sparzyć, ale za to mamy praktycznie wędlinę jak bez mrożenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-220510
Udostępnij na innych stronach

Ciemny , domowe wędzonki trzymają się dobrze w temperaturze pokojowej do 2 tygodni , jeżeli nie pożrecie tego , to w lodówce będzie spokojnie schła bez potrzeby mrożenia - nie dodajesz mam nadzieję fosforanów

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-220515
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Od dwóch lat mam niemiecką zgrzewarkę Lava. Kupiłam najtańszy model i dla mnie wystarcza. Pakuje kiełbasę, pasztety, czasem surowe mięso. Potem zamrażam. Pakowanie próżniowe zapobiega wysuszeniu i takim białym nalotom. Nie zmienia się wygląd i smak. A co do folii...pewnie, że mięso nie lubi folii - dlatego należy wybrać taką, która napewno ma atest i jest dobrej jakości, bo to ona bezpośrednio styka się z naszym jedzeniem. Nie można kierować sie tylko ceną. 

worki i folie kupuje na www.vacus.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377448
Udostępnij na innych stronach

a ja sie obkupilam w orginalne worki, do tej  chyba na forum najpopularniejszej prozniowej pakowarki,kupilam  bo akurat zrobili 50% obnizki  i mam na jakis dobry czas zapas  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377465
Udostępnij na innych stronach

 

 

akurat zrobili 50% obnizki

Ale kolegom i koleżankom z forum nic nie powiedziałam o tej obniżce. A fe   :mad:  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377468
Udostępnij na innych stronach

@jagra,sadze ze wycieczka do Sztokholmu i zakup z 50 % znizka  by raczej  nie dal wiele:-) worki wyszly mnie po mniej wiecej tej samej cenie co w PL  :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377471
Udostępnij na innych stronach

A to insza inszość. Nie podałaś gdzie zakupiłaś. A wycieczka do Sztokholmu, czemu nie  :yes:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377473
Udostępnij na innych stronach

Kupilam u siebir to znaczy w Sztokholmie zaraz jakos po wakacjach w jednym sklepie chyba przestali sprzedawac i przecenili kupilam wszystkie jakie im zostaly :)

A do stolicy co zawsze warto chociaz teraz akurat pogoda w kratke deszcz ,przymrozki i ogolnie juz ciemno :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377474
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam

Niedługo planuję świąteczne wędzenie wędlin typu schaby  i szynki

Dziś zapeklowałem mięso i planuje wędzi je w przyszłym tygodniu poniedziałek i wtorek

Standardowe wędzenie z parzeniem

Jak długo bez mrożenia można przetrzymac wędliny chodzi mi o święta, bo cześc robię dla znajomych. 

Czy po wedzeniu i parzeniu mogą wisiec sobie w chłodzie czy może wrzucic je odrazu do lodówki czy zamrozic?? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-415341
Udostępnij na innych stronach

Bez problemu wytrzymają Ci do świąt, ale:

Jeśli są odpowiednio zapeklowane, dobrze uwędzone i właściwie sparzone to takie wędzonki dwa tygodnie wytrzymają, z własnego doświadczenia wiem, że i dłużej (po takim czasie wyrób ma już inne właściwości smakowe, w stosunku do świeżego) Ważna jest temperatura przechowywania (im bliższa 0 st.C tym lepiej), oraz to, żeby ich nie przesuszyć. Im dłużej leżą, tym bardziej będą tracić na soczystości. Ja trzymałbym je w zamkniętym pojemniku owinięte w ręczniki papierowe w jak najniższej temp. i co jakiś czas do nich zaglądał, żeby sprawdzić czy nic złego się nie dzieje.

A najlepiej to byłoby je zapaczkować.

Jeśli nie możesz zapewnić niskiej temp. przechowywania i masz wątpliwości, czy wytrzymają, to wsadzaj do zamrażalnika, 

Edytowane przez Pools
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-415348
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli nie możesz zapewnić niskiej temp. przechowywania i masz wątpliwości, czy wytrzymają, to wsadzaj do zamrażalnika,
  I w sumie , to najlepiej po wystudzeniu , ale przed parzeniem :thumbsup:  Pozdrawiam :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-415357
Udostępnij na innych stronach

 

Jeśli nie możesz zapewnić niskiej temp. przechowywania i masz wątpliwości, czy wytrzymają, to wsadzaj do zamrażalnika,
  I w sumie , to najlepiej po wystudzeniu , ale przed parzeniem :thumbsup:  Pozdrawiam :)

 

Witam

Dzięki za odpowiedzi i to w sumie co kolega pisze zeby je zamrozic przed parzeniem wczoraj wyczytałem na forum. Ale ze wzgl. że sporo musze wydac to jednak odpada.

Ze wzgledu wędzarnie mam z beczki to też uwędzenie wszytkiego mięsa co ma nie da rady na raz ale na 3 czyli 3 dni( gdyż pracuję)

Czyli uwedzeniz spazrenie i do lodówki i każdemu wdawac jak najszyybciej i niech sobie już radzą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-415365
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.