Henio Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Nie - parzymy po wolnym rozmrożeniu w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-211311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 mam pytanie odnośnie mrożenia wędzonek.czy przed zamrożeniem należy spażyć nasze wyroby? Przepraszam, ale pytania jakoś nie rozumię.. :rolleyes: Czyli zrobiłeś np. szynkę na święta "gotowa do zjedzenia", i teraz chciałbyś ją jeszcze raz spażyć po to aby ją zamrozić. ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-211320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 mam pytanie odnośnie mrożenia wędzonek.czy przed zamrożeniem należy spażyć nasze wyrobywitam proste pytanie...odpowiem skrótowo. ~jeżeli wędlina jest peklowana w sposób :!: tradycyjny :!: dedykuję tą metodę-wędzenie-parzenie-studzenie-wychłodzenie-paczkowanie (najlepiej próżniowo)-mrożenie,później tylko przed spożyciem wyciągamy z zamrażalki dzień wcześniej i rozmrażamy w lodówce produkt będzie smaczny aromatyczny i bezpieczny :idea: . ~nie polecam mrożenia wędlin parzonych i dojrzewających typu salami (wysokowydajnych, z zawartością dodatków funkcjonalnych) co do mrożenia przed czy po parzeniu :arrow: wszystko zależy jaką solanką były peklowane elementy,jaką metodą i w jakich warunkach :idea: przyszła wędzonka np. niedopeklowana zaowocuje procesem gnilnym wewnątrz już w trakcie procesu wędzenia nie ma zlituj "na przecieranie oczu nie wiedziałem" po rozmrożeniu i sparzeniu będzie miała specyficzny zapach.piszę to bo sporo jest błędów widocznych w gotowych wyrobach na fotkach forum...no ale to są wędliny domowe,gdzie na błędy oko się przymyka. Podjęcie decyzji należy do Ciebie Kudłaty. 3-maj się Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-211352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Nie wnikam w jakość. Mogę tylko napisać to co wiem z tzw. akcji świątecznych . Praktykowane było najbardziej zamrażanie półfabrykatów tzn. szynek ,baleronów ,polędwic przygotowanych jak do wędzenia ,tylko ze zamiast do wędzarni szły do szybkiego zamrażania . Zamrażane były również wędzonki wędzone i parzone ale bardzo rzadko. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-211358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 :grin: ważna sprawa,szybkość zamrażania produktów (bardzo krótki czas zamrożenia) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-211361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 i tak naprawde to nie wiem co czynić [ Dodano: Czw 05 Kwi, 2012 20:09 ]tak myslałem jak pisze HENIO Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-211768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 22 Maja 2012 Witam przyłącze się do tematu. Mam zrobić parę kilo kiełbasek na grilla. Kiełbaski mają być bez wędzenia i bez peklosoli (coś jak biała tylko cienkie).Chcę takie kiełbaski zmrozić a potem je odmrażać gdy będę chciał je zjeść. Czy takie kiełbaski po odmrożeniu będą dobre? Mam jeszcze pytanie , jak długo mogę przechowywać surowe kiełbaski bez peklosoli w lodówce bez mrożenia? Cz jeśli zrobię je dziś nie popsują się do soboty? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-219092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 22 Maja 2012 Czy takie kiełbaski po odmrożeniu będą dobre? Czy będziesz grilował '' surowe , czy parzone ? Wiadomo , że nie ma to jak świeże... :rolleyes: jak długo mogę przechowywać surowe kiełbaski bez peklosoli w lodówce bez mrożenia? No cóż .... w okresie letnim i przy wysokich temperaturach ja bym nie ryzykowała Trzymania w lodówce do soboty... :rolleyes: Pozdrawiam. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-219105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 22 Maja 2012 Bede grilowal surowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-219109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 22 Maja 2012 No to albo mrożenie , albo pakowarka próżniowa :rolleyes: jeśli można zasugerować...bo szkoda towaru i roboty...a przeca nie Będziesz ''paprał'' sprzętu żeby kilo kiełbaski zrobić... :shock: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-219110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciemny Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 30 Maja 2012 Witam,Jako że jestem zupełnie świeży w temacie zadymiania- niedawno zbudowałem prostą wędzarnie beczkę i jestem po 1 samodzielnym wędzeniu (mała ilość z obawy że coś się nie uda więc zniknęło wszystko po 3 dniach ) .Za kilka chwil planuję zabrać się za peklowanie większej ilości mięsa a w weekend wędzenie.W związku z tym że rodzina nie zje kilku kg wędzonek na raz planuję je przechowywać w zamrażalniku (temp -24).Czy po wędzeniu, sparzeniu i schłodzeniu mam szybko pokroić na kawałki gotowe wyroby i włożyć do zamrażarki?Widziałem posty sugerujące parzenie po rozmrożeniu ale to powoduje znaczne komplikacje zamiast prostoty.Jak długo można tak przechowywać wędzonki ( polędwica, baleron, szynka)? PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-220507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 30 Maja 2012 Czy po wędzeniu, sparzeniu i schłodzeniu mam szybko pokroić na kawałki gotowe wyroby i włożyć do zamrażarki?Nie polecam takiej metody. Lepiej w całości zamrozić a potem w lodówce rozmrozić. Widziałem posty sugerujące parzenie po rozmrożeniu ale to powoduje znaczne komplikacje zamiast prostoty.Może i komplikacja bo trzeba sparzyć, ale za to mamy praktycznie wędlinę jak bez mrożenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-220510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 30 Maja 2012 Ciemny , domowe wędzonki trzymają się dobrze w temperaturze pokojowej do 2 tygodni , jeżeli nie pożrecie tego , to w lodówce będzie spokojnie schła bez potrzeby mrożenia - nie dodajesz mam nadzieję fosforanów Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-220515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinia1 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 17 Października 2014 Od dwóch lat mam niemiecką zgrzewarkę Lava. Kupiłam najtańszy model i dla mnie wystarcza. Pakuje kiełbasę, pasztety, czasem surowe mięso. Potem zamrażam. Pakowanie próżniowe zapobiega wysuszeniu i takim białym nalotom. Nie zmienia się wygląd i smak. A co do folii...pewnie, że mięso nie lubi folii - dlatego należy wybrać taką, która napewno ma atest i jest dobrej jakości, bo to ona bezpośrednio styka się z naszym jedzeniem. Nie można kierować sie tylko ceną. worki i folie kupuje na www.vacus.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 17 Października 2014 a ja sie obkupilam w orginalne worki, do tej chyba na forum najpopularniejszej prozniowej pakowarki,kupilam bo akurat zrobili 50% obnizki i mam na jakis dobry czas zapas Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 17 Października 2014 akurat zrobili 50% obnizki Ale kolegom i koleżankom z forum nic nie powiedziałam o tej obniżce. A fe Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) @jagra,sadze ze wycieczka do Sztokholmu i zakup z 50 % znizka by raczej nie dal wiele:-) worki wyszly mnie po mniej wiecej tej samej cenie co w PL Edytowane 17 Października 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 17 Października 2014 A to insza inszość. Nie podałaś gdzie zakupiłaś. A wycieczka do Sztokholmu, czemu nie Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 17 Października 2014 Kupilam u siebir to znaczy w Sztokholmie zaraz jakos po wakacjach w jednym sklepie chyba przestali sprzedawac i przecenili kupilam wszystkie jakie im zostaly A do stolicy co zawsze warto chociaz teraz akurat pogoda w kratke deszcz ,przymrozki i ogolnie juz ciemno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-377474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 23 Marca 2015 WitamNiedługo planuję świąteczne wędzenie wędlin typu schaby i szynkiDziś zapeklowałem mięso i planuje wędzi je w przyszłym tygodniu poniedziałek i wtorekStandardowe wędzenie z parzeniemJak długo bez mrożenia można przetrzymac wędliny chodzi mi o święta, bo cześc robię dla znajomych. Czy po wedzeniu i parzeniu mogą wisiec sobie w chłodzie czy może wrzucic je odrazu do lodówki czy zamrozic?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-415341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Bez problemu wytrzymają Ci do świąt, ale:Jeśli są odpowiednio zapeklowane, dobrze uwędzone i właściwie sparzone to takie wędzonki dwa tygodnie wytrzymają, z własnego doświadczenia wiem, że i dłużej (po takim czasie wyrób ma już inne właściwości smakowe, w stosunku do świeżego) Ważna jest temperatura przechowywania (im bliższa 0 st.C tym lepiej), oraz to, żeby ich nie przesuszyć. Im dłużej leżą, tym bardziej będą tracić na soczystości. Ja trzymałbym je w zamkniętym pojemniku owinięte w ręczniki papierowe w jak najniższej temp. i co jakiś czas do nich zaglądał, żeby sprawdzić czy nic złego się nie dzieje.A najlepiej to byłoby je zapaczkować.Jeśli nie możesz zapewnić niskiej temp. przechowywania i masz wątpliwości, czy wytrzymają, to wsadzaj do zamrażalnika, Edytowane 23 Marca 2015 przez Pools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-415348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 24 Marca 2015 Jeśli nie możesz zapewnić niskiej temp. przechowywania i masz wątpliwości, czy wytrzymają, to wsadzaj do zamrażalnika, I w sumie , to najlepiej po wystudzeniu , ale przed parzeniem Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-415357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 24 Marca 2015 Jak pisze Pools tylko foliowane zapewni CI najlepszy sposób na przechowywanie,masz jeszcze czas kupić sprzęt . Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-415361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 24 Marca 2015 I w sumie , to najlepiej po wystudzeniu , ale przed parzeniem Dlaczego tak, a jak się zamrozi parzone to co się stanie ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-415364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 24 Marca 2015 Jeśli nie możesz zapewnić niskiej temp. przechowywania i masz wątpliwości, czy wytrzymają, to wsadzaj do zamrażalnika, I w sumie , to najlepiej po wystudzeniu , ale przed parzeniem Pozdrawiam WitamDzięki za odpowiedzi i to w sumie co kolega pisze zeby je zamrozic przed parzeniem wczoraj wyczytałem na forum. Ale ze wzgl. że sporo musze wydac to jednak odpada.Ze wzgledu wędzarnie mam z beczki to też uwędzenie wszytkiego mięsa co ma nie da rady na raz ale na 3 czyli 3 dni( gdyż pracuję)Czyli uwedzeniz spazrenie i do lodówki i każdemu wdawac jak najszyybciej i niech sobie już radzą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/5/#findComment-415365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.