Skocz do zawartości

Kulinarne mięso wołowe w kuchni. Steki wołowe


Rekomendowane odpowiedzi

post-39694-0-88054500-1504433476_thumb.jpg

post-39694-0-85886700-1504433483_thumb.jpg

post-39694-0-39850000-1504433491_thumb.jpg

post-39694-0-48098600-1504433500_thumb.jpg

post-39694-0-20792500-1504433509_thumb.jpg

post-39694-0-25517100-1504433517_thumb.jpg

post-39694-0-67067200-1504433524_thumb.jpg

 

 

 

Źródło: Wielka księga wołowiny

Nadesłał: kostek61

Dal potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14640-kulinarne-mi%C4%99so-wo%C5%82owe-w-kuchni-steki-wo%C5%82owe/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Tak się czasami zastanawiam czemu wszystkim na świecie smakuje wołowina a w Polsce nadal siegamy po kurczaki czy wieprzowinę? Czy to brak tradycji spożywania tego mięsa, cena, smak..?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14640-kulinarne-mi%C4%99so-wo%C5%82owe-w-kuchni-steki-wo%C5%82owe/#findComment-643503
Udostępnij na innych stronach

 

 

ak się czasami zastanawiam czemu wszystkim na świecie smakuje wołowina a w Polsce nadal siegamy po kurczaki czy wieprzowinę?
 

 

Kilo kurczaka w znanym dyskoncie 6 zł/kg a cena wołowiny z kością np. szponder 17 zł/kg i co tu więcej pisać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14640-kulinarne-mi%C4%99so-wo%C5%82owe-w-kuchni-steki-wo%C5%82owe/#findComment-643506
Udostępnij na innych stronach

 

 

wszystkim na świecie smakuje wołowina a w Polsce

W Polsce sprzedawało się w całym okresie powojennym mięso z krów ras mlecznych.

Taka wołowina na pewno nie smakowałaby "wszystkim na świecie".

W normalnych sklepach i na halach mięsnych sprzedawcy nie mają pojęcia, jakiej rasy mięso sprzedają.

Na szczęście to się powoli zmienia i w niektórych hurtowniach można już nabyć wołowinę ras mięsnych, również sezonowaną.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14640-kulinarne-mi%C4%99so-wo%C5%82owe-w-kuchni-steki-wo%C5%82owe/#findComment-643509
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz napisał prawdę.U mnie kilogram wołowiny 30 zł.Jak żyć?
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14640-kulinarne-mi%C4%99so-wo%C5%82owe-w-kuchni-steki-wo%C5%82owe/#findComment-643512
Udostępnij na innych stronach

Dobra polska wołowina jedzie w świat. A zastanówmy sie gdzie jest zagospodarowana polska wołowina?

- Polska jest potęga serowarską to gdzie kończą życie jako wołowina np 10 letnie krowy mleczne? nie wspomnę o tz leżakach gdzie tajemnica poliszynela jest ze rolnicy wiedza kto kupi takie zwierzęce.

- w Polsce jest dozwolony uboj rytualny (moze praktycy mnie poprawia). I pytanie na ile liczna jest społeczność żydowska i muzułmanów w Polsce? nie wielka to gdzie idzie nadwyżka na? eksport?

Tak ze dostepna wołowina jest droga a dodatkowo chyba? nie najwyższej jakości.

Ale też sobie powiedzmy ze ceny mięsa na świecie układają się tak ze najtańsze jest mięso drobiowe droższy wieprzowina następnie indyka a najdroższa jest wołowina. Również jak popatrzmy to czasy taniej ryby czy owoców morza odeszły do lamusa. To jest moje odczucie byc moze się mylę. Historycznie to np. owoce moza kiedyś to było jedzenie biedoty a teraz raczej zamożnych. Być moze sie mylę to mnie poprawcie.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14640-kulinarne-mi%C4%99so-wo%C5%82owe-w-kuchni-steki-wo%C5%82owe/#findComment-643518
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Maciek nie mylisz się, i to jak ułozyłeś te mięsa według tego co droższe to niestety prawda. Co do czerwonego mięsa, to jak to jest, podobno nie możemy jeść więcej niż 500g na tydzie tak ?:D czy coś się zmieniło ? Albo to zwykłe dyrdymały ?:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14640-kulinarne-mi%C4%99so-wo%C5%82owe-w-kuchni-steki-wo%C5%82owe/#findComment-648062
Udostępnij na innych stronach

 

 

podobno nie możemy jeść więcej niż 500g na tydzie tak ?
A przypomnij mi ile margaryny można na tydzień ? 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14640-kulinarne-mi%C4%99so-wo%C5%82owe-w-kuchni-steki-wo%C5%82owe/#findComment-648063
Udostępnij na innych stronach

U nas wolowina np biff karkowka wolowa jest tansza od filetow swieżych z kurczaka ..

wolowina zazwyczaj ta tansza pochodzi z  Irlandii Hiszpani lub Polski czy Litwy.

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14640-kulinarne-mi%C4%99so-wo%C5%82owe-w-kuchni-steki-wo%C5%82owe/#findComment-648079
Udostępnij na innych stronach

Juz nie wiem ile razy próbowałem, ale jeszcze dobrego steka w Europie nie jadłem.  Ostatnio, parę miesięcy temu w restauracji w Belgii.  32euro, podali mi kawałek wołowiny co pies by miał problem pogryźć.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14640-kulinarne-mi%C4%99so-wo%C5%82owe-w-kuchni-steki-wo%C5%82owe/#findComment-648093
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.