Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

człowiek się przy tym relaksie głodny robi!

Ja tam zazwyczaj przy wędzeniu jestem spragniona  :facepalm:

Ale poważnie, jak chcesz wędzić (prawie) bez dozoru to pomyśl o wędzarni elektrycznej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606193
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak bym używał termometru to bym odpowiedział precyzyjniej .... około 60 st będzie dobrze . :D 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606195
Udostępnij na innych stronach

Pytanie za 100 pkt :) .W jakiej temperaturze w wędzarni  wędzicie - suszycie  śliwki.?

 

Zacząłem od 40-50 C.

Potem podniosłem do 60-65 C, żeby na koniec dać im nie za długo 80 C.

To było moje pierwsze suszenie i zarazem wędzenie.

Teraz śliwki wiszą nad kuchnią, mają być na święta....tylko nie wiem czy prędzej ich nie zjem, bo dobre są. ;)

 

post-39755-0-27759100-1536777368_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606588
Udostępnij na innych stronach

...To było moje pierwsze suszenie i zarazem wędzenie.

Teraz śliwki wiszą nad kuchnią, mają być na święta....tylko nie wiem czy prędzej ich nie zjem, bo dobre są. ;)

 

 

Wszędzie piszą, że śliwek wędzonych nie da się przechowywać i są tylko w sezonie - napisz czy do świąt wytrzymały.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606615
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszędzie piszą, że śliwek wędzonych nie da się przechowywać i są tylko w sezonie - napisz czy do świąt wytrzymały.

Ciekawe dlaczego? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606616
Udostępnij na innych stronach

Sądzę, że przede wszystkim jak są dobrze wysuszone i jeszcze uwędzone powinny spokojnie wytrzymać do świąt w suchym otoczeniu. Jak sądzicie, można wędzić jabłka?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606617
Udostępnij na innych stronach

Sliwki wedzone rzeczywiscie idzie kupic tylko w sezonie , pytam zawsze na roznych targowiskach jak jestem w PL , w tym roku jka bylam jeszcze nie mieli .


[Dodano: 14 wrz 2018 - 15:04]

wedzic jablka pewnie mozna bo czemu nie , chcesz poznac smak to uwedz , koszt zaden przeciez

:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606697
Udostępnij na innych stronach

 

Wszędzie piszą, że śliwek wędzonych nie da się przechowywać i są tylko w sezonie - napisz czy do świąt wytrzymały.

Ciekawe dlaczego? 

Może dlatego, że ci którzy tak piszą nie mają w domu zamrażalnika.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606703
Udostępnij na innych stronach

Śliwki wędzone przechowuję w dużym zakręconym słoju rok i dłużej...

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606704
Udostępnij na innych stronach

Śliwki wędzone przechowuję w dużym zakręconym słoju rok i dłużej...

????????????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606705
Udostępnij na innych stronach

Pewnie dlatego nie można ich dłużej przechowywać, gdyż są bardzo smaczne i nie wytrzymują za długo w bezpośrednim kontakcie z domownikami

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606712
Udostępnij na innych stronach

 

 

Śliwki wędzone przechowuję w dużym zakręconym słoju rok i dłużej...

Opisz całą procedurę.  

Chodzi mi o podsuszanie, czasy i temperatury wędzenia.

Śliwki wędzone z targu (sprzedawane w okolicy Bożego Narodzenia), szybko pleśnieją.

Nawet ta słynna "Suska Sądecka" dosyć szybko pleśnieje.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606719
Udostępnij na innych stronach

 

 

Opisz całą procedurę.

 

 

Aniu aż mi wstyd pisać bo praktycznie nie ma co . :blush::facepalm:    Śliwki na połowę wzdłuż , pestka wyjęta , nadziana na patyki do szaszłyków i do wędzarni .  Temperatura około 50-60 stopni - jak do wędlin  . ( nie mam termometru w wędzarni )  . Wędzimy tak długo aż śliwki odparują wodę  i będą takie plastyczne a nie sama skórka . I to wszystko . Po wyjęciu z wędzarni można je jeszcze podsuszyć wg swojego gustu w piekarniku . Nie podaję czasu bo każda wędzarnia jest inna . Ja wędziłem dwa dni  ( na noc nawet zostawiłem w wędzarni)  ze spokojem bez pilnowania . Wygasło w palenisku to rozpaliłem  i dymiło dalej .


[Dodano: 14 wrz 2018 - 19:25]
Tak wyglądają


post-39847-0-32180000-1536945881_thumb.jpgpost-39847-0-30977700-1536945894_thumb.jpg

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606722
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Andrzeju - i o to chodziło  :thumbsup:

Wygląda na to, że te śliwki, które są wędzone na sprzedaż są za mało odparowane i w zasadzie okopcone.

Muszą być trzymane w lodówce a i tak szybko pleśnieją.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606724
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak wyglądają

 

Ale nie wiadomo jak  :rolleyes:  smakują ?

No  chyba, że   ;)   dwie sztuki przywieziesz  do  oceny  na  Grzybozlot  -  wtedy  po ocenie organoleptycznej  wyda się  :tongue:  "pełną ekspercką opinię"  :D  .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606727
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za podpowiedź w sprawie śliwek.Już po robocie 12 kg węgierek po suszeniu 2,2kg.

 

post-41296-0-67830800-1536947741_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606729
Udostępnij na innych stronach

 

 

dwie sztuki przywieziesz do oceny na Grzybozlot - wtedy po ocenie organoleptycznej wyda się

 

  :thumbsup:  :D  :)   Piotrek zadzwonię po niedzieli . 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606730
Udostępnij na innych stronach

Nie wędzę śliwek tylko susze w suszarce do grzybów.

Umyte owoce wrzucamy w małej ilości do wrzącej wody i gotujemy około 1,2 min. aż pęknie skórka, wyjmujemy osuszamy i do suszarki. szuszymy w temp \. 40-45 do momentu, kiedy staną się twarde. 

Zamiast gotować śliwki w wodzie można doprowadzić do pękania skórki w piekarniku.

Wysuszone śliwki można przechowywać w suchym miejscu nawet dwa lata.

 

 

Muszą być trzymane w lodówce a i tak szybko pleśnieją.

Prawdopodobnie nie zawierają kwasu sorbowego lub sorbinianu potasu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606734
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wędzę śliwek tylko susze w suszarce do grzybów.

 

Ja również ale nie stosuję żadnej wstępnej obróbki - dzielę na połówki i do suszarki. Uwielbiam takie :tongue:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606744
Udostępnij na innych stronach

 

 

Umyte owoce wrzucamy w małej ilości do wrzącej wody i gotujemy około 1,2 min. aż pęknie skórka,

Jaki jest cel tego zabiegu Andrzeju?

Węgierki  generalnie dobrze się pestkują bez dodatkowej obróbki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606745
Udostępnij na innych stronach

 

Umyte owoce wrzucamy w małej ilości do wrzącej wody i gotujemy około 1,2 min. aż pęknie skórka,

Jaki jest cel tego zabiegu Andrzeju?

Węgierki  generalnie dobrze się pestkują bez dodatkowej obróbki.

 

„Po oczyszczeniu należy je przepłukać wrzątkiem lub blanszować w gorącej wodzie przez kilkanaście sekund, co zmiękczy skórkę i pomoże usunąć z jej powierzchni woskowy nalot, utrudniający parowanie wody. „  znalazłem na stronie

https://www.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/owoce-i-warzywa-w-ogrodzie/suszone-sliwki-jak-ususzyc-sliwki-domowym-sposobem,29_3405.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606749
Udostępnij na innych stronach

 

 

dzielę na połówki i do suszarki.

 

 

Olgo śmiało można suszyć w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem ... więcej się mieści niż do suszarki . :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606750
Udostępnij na innych stronach

 

 

co zmiękczy skórkę i pomoże usunąć z jej powierzchni woskowy nalot, utrudniający parowanie wody.

Przy całych śliwkach ma to sens, przy połówkach już nie ma to znaczenia. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606763
Udostępnij na innych stronach

Ja też eksperymentuję.

Wczoraj, po 50 godzinach suszenia, wyjąłem patyczki z suszonymi jabłkami. Na każdym patyczku (50cm) mieści się 7 jabłek z dupkami , na jednym poziomie wędzarni mieści się 6 patyczków a   temperaturę suszenia utrzymywałem na poziomie 50 stopni C. Dwa gatunki jabłek na 2 poziomach, 10 patyczków czyli 70 jabłek. 

 

post-52093-0-52105100-1537129082_thumb.jpg

 

Nie kwiczę z zachwytu, bo jabłka za cienko pokrojone,  grubsze dupki są jeszcze wilgotne a te chudsze to sama skóra.

Zapakowałem do słoików i zamknąłem w piekarniku - jeden patyczek na jeden słoiczek

 

post-52093-0-84077000-1537129651_thumb.jpg

 

Przygotowałem kolejna porcję jabłek, tym razem bez dupek, grubiej krojone i jeden gatunek. Wyszło 6 patyczków po 8 jabłek.

Suszyłem 48 godzin i chyba trochę przesuszyłem. Dzisiaj, po południu, tak wyglądała zawartość przerobionego ula na wędzarenkę.

 

post-52093-0-35540600-1537130101_thumb.jpg

 

Skórka ma ładny kolor, ale jabłkowe krążki są jeszcze za cienkie. W nastepnym roku będą grubsze - jabłko na 4 krążki.

 

post-52093-0-73462100-1537130392_thumb.jpg

 

Z piwnicy przyniosłem nieużywane słoiki, ładne ale niepraktyczne - w sam raz na suszone jabłka. To już koniec eksperymentowania z suszeniem jabłek. 

 

post-52093-0-31668900-1537130558_thumb.jpg

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606908
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie 50C, to za mało.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606909
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.