EAnna Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 6 Września 2018 człowiek się przy tym relaksie głodny robi! Ja tam zazwyczaj przy wędzeniu jestem spragniona Ale poważnie, jak chcesz wędzić (prawie) bez dozoru to pomyśl o wędzarni elektrycznej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Września 2018 Jak bym używał termometru to bym odpowiedział precyzyjniej .... około 60 st będzie dobrze . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Września 2018 Pytanie za 100 pkt .W jakiej temperaturze w wędzarni wędzicie - suszycie śliwki.? Zacząłem od 40-50 C.Potem podniosłem do 60-65 C, żeby na koniec dać im nie za długo 80 C.To było moje pierwsze suszenie i zarazem wędzenie.Teraz śliwki wiszą nad kuchnią, mają być na święta....tylko nie wiem czy prędzej ich nie zjem, bo dobre są. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Września 2018 ...To było moje pierwsze suszenie i zarazem wędzenie.Teraz śliwki wiszą nad kuchnią, mają być na święta....tylko nie wiem czy prędzej ich nie zjem, bo dobre są. Wszędzie piszą, że śliwek wędzonych nie da się przechowywać i są tylko w sezonie - napisz czy do świąt wytrzymały. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Września 2018 Wszędzie piszą, że śliwek wędzonych nie da się przechowywać i są tylko w sezonie - napisz czy do świąt wytrzymały. Ciekawe dlaczego? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Września 2018 Sądzę, że przede wszystkim jak są dobrze wysuszone i jeszcze uwędzone powinny spokojnie wytrzymać do świąt w suchym otoczeniu. Jak sądzicie, można wędzić jabłka? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Września 2018 Sliwki wedzone rzeczywiscie idzie kupic tylko w sezonie , pytam zawsze na roznych targowiskach jak jestem w PL , w tym roku jka bylam jeszcze nie mieli .[Dodano: 14 wrz 2018 - 15:04]wedzic jablka pewnie mozna bo czemu nie , chcesz poznac smak to uwedz , koszt zaden przeciez Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Września 2018 Wszędzie piszą, że śliwek wędzonych nie da się przechowywać i są tylko w sezonie - napisz czy do świąt wytrzymały.Ciekawe dlaczego? Może dlatego, że ci którzy tak piszą nie mają w domu zamrażalnika. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Września 2018 Śliwki wędzone przechowuję w dużym zakręconym słoju rok i dłużej... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Września 2018 Śliwki wędzone przechowuję w dużym zakręconym słoju rok i dłużej...???????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Września 2018 Pewnie dlatego nie można ich dłużej przechowywać, gdyż są bardzo smaczne i nie wytrzymują za długo w bezpośrednim kontakcie z domownikami Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Września 2018 Śliwki wędzone przechowuję w dużym zakręconym słoju rok i dłużej... Opisz całą procedurę. Chodzi mi o podsuszanie, czasy i temperatury wędzenia.Śliwki wędzone z targu (sprzedawane w okolicy Bożego Narodzenia), szybko pleśnieją.Nawet ta słynna "Suska Sądecka" dosyć szybko pleśnieje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Września 2018 Opisz całą procedurę. Aniu aż mi wstyd pisać bo praktycznie nie ma co . Śliwki na połowę wzdłuż , pestka wyjęta , nadziana na patyki do szaszłyków i do wędzarni . Temperatura około 50-60 stopni - jak do wędlin . ( nie mam termometru w wędzarni ) . Wędzimy tak długo aż śliwki odparują wodę i będą takie plastyczne a nie sama skórka . I to wszystko . Po wyjęciu z wędzarni można je jeszcze podsuszyć wg swojego gustu w piekarniku . Nie podaję czasu bo każda wędzarnia jest inna . Ja wędziłem dwa dni ( na noc nawet zostawiłem w wędzarni) ze spokojem bez pilnowania . Wygasło w palenisku to rozpaliłem i dymiło dalej .[Dodano: 14 wrz 2018 - 19:25]Tak wyglądają Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Września 2018 Dziękuję Andrzeju - i o to chodziło Wygląda na to, że te śliwki, które są wędzone na sprzedaż są za mało odparowane i w zasadzie okopcone.Muszą być trzymane w lodówce a i tak szybko pleśnieją. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Września 2018 Tak wyglądają Ale nie wiadomo jak smakują ?No chyba, że dwie sztuki przywieziesz do oceny na Grzybozlot - wtedy po ocenie organoleptycznej wyda się "pełną ekspercką opinię" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Września 2018 Dziękuję wszystkim za podpowiedź w sprawie śliwek.Już po robocie 12 kg węgierek po suszeniu 2,2kg. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Września 2018 dwie sztuki przywieziesz do oceny na Grzybozlot - wtedy po ocenie organoleptycznej wyda się Piotrek zadzwonię po niedzieli . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Września 2018 Nie wędzę śliwek tylko susze w suszarce do grzybów.Umyte owoce wrzucamy w małej ilości do wrzącej wody i gotujemy około 1,2 min. aż pęknie skórka, wyjmujemy osuszamy i do suszarki. szuszymy w temp \. 40-45 do momentu, kiedy staną się twarde. Zamiast gotować śliwki w wodzie można doprowadzić do pękania skórki w piekarniku.Wysuszone śliwki można przechowywać w suchym miejscu nawet dwa lata. Muszą być trzymane w lodówce a i tak szybko pleśnieją. Prawdopodobnie nie zawierają kwasu sorbowego lub sorbinianu potasu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Września 2018 Nie wędzę śliwek tylko susze w suszarce do grzybów. Ja również ale nie stosuję żadnej wstępnej obróbki - dzielę na połówki i do suszarki. Uwielbiam takie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Września 2018 Umyte owoce wrzucamy w małej ilości do wrzącej wody i gotujemy około 1,2 min. aż pęknie skórka, Jaki jest cel tego zabiegu Andrzeju?Węgierki generalnie dobrze się pestkują bez dodatkowej obróbki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Września 2018 Umyte owoce wrzucamy w małej ilości do wrzącej wody i gotujemy około 1,2 min. aż pęknie skórka,Jaki jest cel tego zabiegu Andrzeju?Węgierki generalnie dobrze się pestkują bez dodatkowej obróbki. „Po oczyszczeniu należy je przepłukać wrzątkiem lub blanszować w gorącej wodzie przez kilkanaście sekund, co zmiękczy skórkę i pomoże usunąć z jej powierzchni woskowy nalot, utrudniający parowanie wody. „ znalazłem na stroniehttps://www.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/owoce-i-warzywa-w-ogrodzie/suszone-sliwki-jak-ususzyc-sliwki-domowym-sposobem,29_3405.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Września 2018 dzielę na połówki i do suszarki. Olgo śmiało można suszyć w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem ... więcej się mieści niż do suszarki . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Września 2018 co zmiękczy skórkę i pomoże usunąć z jej powierzchni woskowy nalot, utrudniający parowanie wody. Przy całych śliwkach ma to sens, przy połówkach już nie ma to znaczenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 16 Września 2018 Ja też eksperymentuję.Wczoraj, po 50 godzinach suszenia, wyjąłem patyczki z suszonymi jabłkami. Na każdym patyczku (50cm) mieści się 7 jabłek z dupkami , na jednym poziomie wędzarni mieści się 6 patyczków a temperaturę suszenia utrzymywałem na poziomie 50 stopni C. Dwa gatunki jabłek na 2 poziomach, 10 patyczków czyli 70 jabłek. Nie kwiczę z zachwytu, bo jabłka za cienko pokrojone, grubsze dupki są jeszcze wilgotne a te chudsze to sama skóra.Zapakowałem do słoików i zamknąłem w piekarniku - jeden patyczek na jeden słoiczek Przygotowałem kolejna porcję jabłek, tym razem bez dupek, grubiej krojone i jeden gatunek. Wyszło 6 patyczków po 8 jabłek.Suszyłem 48 godzin i chyba trochę przesuszyłem. Dzisiaj, po południu, tak wyglądała zawartość przerobionego ula na wędzarenkę. Skórka ma ładny kolor, ale jabłkowe krążki są jeszcze za cienkie. W nastepnym roku będą grubsze - jabłko na 4 krążki. Z piwnicy przyniosłem nieużywane słoiki, ładne ale niepraktyczne - w sam raz na suszone jabłka. To już koniec eksperymentowania z suszeniem jabłek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 16 Września 2018 Jak dla mnie 50C, to za mało. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14650-suszenie-grzyb%C3%B3w-owoc%C3%B3w-itp-w-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-606909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.