miro Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) Brak dostepu tlenu tez ma swoje znaczenie (chociaz jak wykazywal kol. Miro to wymiana gazow musi zachodzic https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/236-peklowanie-w-rekawie-foliowym-prozniowe/page-2?do=findComment&comment=1615 Dymku, na pewno zastosowanie próżni podczas masowania ma spełniać również i to zadanie. Mam sporo pozycji książkowych i opracowań gdzie omawiane są sposoby peklowania suchego mięs drobnych, i w każdym peklowanie to prowadzone jest w mniejszych lub większych naczyniach, jednakże zawsze z możliwością wymiany gazowej - mięso nigdy nie jest całkowicie odcięte od dostępu powietrza (stąd wierzchnia warstwa, ta mająca kontakt bezpośredni z powietrzem, jest zawsze ciemno brunatna, a pod spodem jest już wszystko ok). Kiedyś zalecało się układanie mięsa podczas peklowania w pojemnikach drwnianych , później aluminiowych do wysokości nie większej niż 20 cm, zaś pojemniki jeden nad drugim z prześwitem, umożliwiającym dostęp powietrza do warstw mięsa. Oczywiście przestrzegano wtedy zasady, iż mięso drobne krojone na szarpaku lub ręcznie peklowało się ok. 3 dni, a konina nawet 5. Teraz te procesy trwają niekiedy kilkanaście godzin, ale jakie mamy wędliny - kazdy wie. Wystarczy zrobić doświadczenie na peklowanie, o którym już mówiłem, a przepis na które dał mi stary i bardzo doświadczony masarz. Prosze wziąć np. 2 kg mięsa, pokroić je na małe kawałki, a jeszcze lepiej rozdrobnić na wilku przez wymagane recepturą siatki, wymieszać z peklosolą (ilość przewidziana w recepturze) i ubić w naczyniu. Wierzch można przykryć ściereczką. Tak przygotowany towar pozostawiamy na 3-4 godz, w pomieszczeniu o temp. pokojowej. Po tym okresie czasu mięso powinno mieć już ostateczny kolor. Oczywiście metodę tą przedstawiałem na pytanie jakiegoś zadymiacza, w temacie szybkiego peklowania mięsa na kiełbasy. Sam czasem tak robię, tylko po tym okresie czasu, wstawiam naczynie do lodówki na co najmniej 24 godz. Chodzi o uzyskanie trwałości mięsa, a tym samym późniejszej kiełbasy. Maxellu ale wlaśnie o to chodzi, wszak temat dymka brzmi :"Peklowanie w rękawie foliowym - próżniowe" - pytał co może być źle, więc trzeba chyba jasno powiedzieć że może być BARDZO ŹLE, tu nie ma miejsca na delikatności Jak dobrze, że zostawiliśmy w spokoju odpowietrzone worki foliowe. Bagno masz rację, dostarczenie tlenu z zewnątrz nie jest potrzebne, tlen powstaje z rozkładu saletry. Ale nie można z tego wyciągać wniosku, że wymiana gazowa jest zbędna. Może problem z botuliną polega na tym, co rozpocznie się wcześniej - rozwój bakterii jadu kiełbasianego czy proces peklowania ? A tak w ogóle, to wchodzimy na niebezpieczną ścieżkę. Dyskutujemy o zamianie i poprawianiu stosowanych od setek lat metod "tradycyjnych" na prawie "przemysłowe"Ludzie się zmieniają czy mięso się zmieniło? Edytowane 22 Listopada 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 22 Listopada 2018 ciesze sie ze uzylem bardzo wlasciwego slowa -chociaz jak wykazywal kol. Miro to wymiana gazow musi zachodziccytujesz dobre opinie i wnioski ale o datach nie wspomne.Ludzie się zmieniają czy mięso się zmieniło? wiec dlaczego nadal nie jezdzisz Trabantem czy innym Zaporozcem czy Syrenka? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 22 Listopada 2018 ooo kurcze... przez mysl mi nigdy nie przeszlo ze mamy w hobbystycznym dzialaniu osoby piszace prace doktorskie .... Prosze sobie tutaj ze mni nie robić podśmiechujek Chętnie się zapoznam z rozpoznanymi przebiegami procesów wyrównywania stężeń solanki w układach zamkniętych.Układ "woreczkowy jest specyficzny z kilku powodów, czego tutaj jednak nie będę roztrząsać.Suche solenie szynek typu parmeńskiego zapewnia mięsu przez wszystkie tygodnie wysalania 100% stężenie soli na powierzchni.W systemie woreczkowym tego nie ma. Jest to zatem proces podwójnie nieliniowy. (Q-cze, trzeba by policzyć drugą pochodną po czasie - żart)Moja uwaga o "sobieradkach" nie zawierała bynajmniej sarkazmu!.Całkowicie podzielam opinię: Bo nasze "sobieradki" mogą nie znać się na: prędkości dyfuzji w różnych mięśniach , roztworach , atomach i mechanice kwantowej , ale mają własne rozumy i są rozsądne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 22 Listopada 2018 zakładając peklowanie 10 dniowe element około kilogramowy nastrzyk tak czy nie pominolem niechcacy Twoje pytanie - moim zdaniem - jesli jest to kawalek poledwicy czy maly podluzny baleronik to ja nie stosowalbym nastrzykania - jesli jest to kawalek szynki w postaci ladnego okraglego ksztaltu to raczej kilka mililitrow wstrzyknalbym do srodka - nie zaszkodzi, Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 22 Listopada 2018 ciesze sie ze uzylem bardzo wlasciwego slowa -chociaz jak wykazywal kol. Miro to wymiana gazow musi zachodziccytujesz dobre opinie i wnioski ale o datach nie wspomne.Ludzie się zmieniają czy mięso się zmieniło? wiec dlaczego nadal nie jezdzisz Trabantem czy innym Zaporozcem czy Syrenka?Co mają daty postów do sedna zagadnienia. Mięso to samo, peklosól taka sama więc nic się nie zmieniło i to nie tylko od daty postów.Pokolenia jak pisano nad tym pracowały, więc nie sądzę żebyśmy od nowa koło wymyślili. Jedno zasadnicze pytanie.Przemysł mięsny dysponuje ogromnymi możliwościami, maszynami, wiedzą technologów, a mimo tego i mimo kolosalnych możliwość oszczędności nie zmieniają technologi peklowania mięs na wędzonki.Dlaczego są tak głupi? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) Przemysł mięsny dysponuje ogromnymi możliwościami, maszynami, wiedzą technologów, a mimo tego i mimo kolosalnych możliwość oszczędności nie zmieniają technologi peklowania mięs na wędzonki. Dlaczego są tak głupi? Miro, od lat sprzedawane są paczki np golonki, zapakowane próżniowo do których wsadzają surowe golonki z peklosolą, a peklują się miedzy czasie od zapakowania do sprzedażny Jesteś tej metodzie przeciwny - OKPodałeś swoje argumenty - OKJa to robię od dawna i żyje, nawet parówki bez osłonkowe w słoikach robię z surowego grubiej mielonego (1 x sitko 2 mm + mixer z lodem 4 min) mięsa, a peklowanie jako tako kończy się w zamkniętym słoiku podczas osadzania w 45 stC / 2hAle takie rzeczy to aż strach pisać, bo natychmiast krytyka ze niezgodne z tym czy z tamtym. a co dopiero jak napisze ze tak zrobione parówki wytrzymują 3 miesiące. więcej nie sprawdzałem, bo wcześniej zjadam Znowu dostane jeby, ale co tam A tak to wygląda Edytowane 22 Listopada 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 22 Listopada 2018 Miro,szanuje Cię,ale moim zdaniem jesteś zacofany i odporny na postęp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltan Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 22 Listopada 2018 Tak, wyrównywanie stężeń jak najbardziej zachodzi, są opinie które mówią, ze nawet lepiej niż podczas peklowania na mokro Odchodzące z mięsa soki bardzo szybko utworzą z peklosolą roztwór nasycony i na początku to będzie główny determinant tej prędkości.Jednak po pewnym (jakim?) czasie stężenie będzie spadało więc i prędkość penetracji soli spadnie.To prawda ale jesli dla uproszczenia przyjac ksztalt miesa jako kulisty to wraz z wnikaniem solanki w glab objetosc kolejnego wycinka bedzie malec a wiec i powierzchnia wymiany bedzie malec ale tez mniej plynow bedzie podlegac wymianie. Mysle, ze model matematyczny tego procesu bylby dosc ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) ToshibaPlastikowy worek, a szkło...dwa światy.Golonka są peklowane na mokro, więc teoria zasypywania solą jest błędna.Nie sądzę aby którykolwiek zakład się na to odważył robił tak jak piszesz. MariuszPrzemysł też jest zacofany?Postęp? Czy ta technika nie miała racji bytu lata temu? Miała, a jednak nie stosowano jej. O jednej rzeczy zapomnieliście przy peklowaniu mięs na wędzonki, bardzo ważnej z powodu której ta metoda nie jest stosowana na szeroką skalę i stosuje się peklowanie na mokro. Edytowane 22 Listopada 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 22 Listopada 2018 jesli jest to kawalek szynki w postaci ladnego okraglego ksztaltu to raczej kilka mililitrow wstrzyknalbym do srodka - nie zaszkodzi, Dzięki Ci bardzo pytanie było w kwestii upewnienia, robię podobnie. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) jesli dla uproszczenia przyjac ksztalt miesa jako kulisty to wraz z wnikaniem solanki w glab objetosc kolejnego wycinka bedzie malec a wiec i powierzchnia wymiany bedzie malec ale tez mniej plynow bedzie podlegac wymianie. Mysle, ze model matematyczny tego procesu bylby dosc ciekawyTak, właśnie o tym samym rozmyślałam Edytowane 22 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 22 Listopada 2018 Miro powtarzasz sie i powtarzasz rowniez jako swoje sugestie innych?Jedno zasadnicze pytanie. Przemysł mięsny dysponuje ogromnymi możliwościami, maszynami, wiedzą technologów, a mimo tego i mimo kolosalnych możliwość oszczędności nie zmieniają technologi peklowania mięs na wędzonki. Dlaczego są tak głupi? odpowiedzi szukaj we wczesniejszych postach - juz je zadawales rok temu - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page-3?do=findComment&comment=568900 i dalsze wypowiedzi po tym poscie tez warto przejrzec...https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page-5?do=findComment&comment=569016 Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) Jak mam się nie powtarzać, jak nic od lat się nie zmieniło w technologii peklowania. Przemyśl sobie dla czego peklosól się uwadnia przy mięsie na wędzonki?Dlaczego i po co? Macie technologów żywności za głupców? Mam gdzieś dyskutowanie kto ma rację, ale nie mam gdzieś ludzi którzy bezwiednie kopiują tą metodę, bo Wam wierzą.Pomyślałeś kiedyś o nich, czy tylko najważniejsza jest Twoja racja, nie oparta na żadnych badaniach wyrobów. Jeśli profesor technogi, przetwórstwa mięsa zapytany o taką metodę puka się w czoło, to nie będę z siebie robił idioty i podważał jego wiedzę. Ale tu rządzi moja mojsza racja, ale w razie zatrucua botuliną, to nikt za swoje słowa odpowiedzialności nie weźmie.Zwalicie na mięso, temperaturę, albo byle co. Ja będę miał czyste sumienie, bo odradzałem. ------ Daj mi Stefan naukowe podstawy tej technologii, a zamilknę i przyznam ci rację. Edytowane 22 Listopada 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 23 Listopada 2018 Ja tak myślę - jaki profesor własnoręcznie coś uwędził? Może kiedyś widział wędzarnie. Wysługują się studentami, a studenci nieraz nas proszą o pomoc. Miro, daj spokój "profesorom" i ich wiedzy. Dać Ci przykład profesorów? Pierwszy z brzegu - Pawłowicz. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 23 Listopada 2018 Ja to robię od dawna i żyje, nawet parówki bez osłonkowe w słoikach robię z surowego grubiej mielonego (1 x sitko 2 mm + mixer z lodem 4 min) mięsa, a peklowanie jako tako kończy się w zamkniętym słoiku podczas osadzania w 45 stC / 2h Czy mógłbyś rozwinąć dokładniej ten temat? Ale takie rzeczy to aż strach pisać, bo natychmiast krytyka ze niezgodne z tym czy z tamtym. a co dopiero jak napisze ze tak zrobione parówki wytrzymują 3 miesiące. więcej nie sprawdzałem, bo wcześniej zjadam Za stary wyga jesteś, żeby od razu się strachać . Temat bardzo ciekawy, a że słaby jestem w te klocki, to proszę - jak krowie na rowie . Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) Ja tak myślę - jaki profesor własnoręcznie coś uwędził? Może kiedyś widział wędzarnie. Wysługują się studentami, a studenci nieraz nas proszą o pomoc. Miro, daj spokój "profesorom" i ich wiedzy. Dać Ci przykład profesorów? Pierwszy z brzegu - Pawłowicz.Może i są takie przypadki, ale tu nie chodzi o to czy umie wędzić, czy nie, ale o proces peklowania.Doświadczenie nie jest tu potrzebne, tylko wiedza w zakresie chemii, budowy i reakcji zachodzących w mięsie. Nie mamy możliwości przebadania mięsa, możemy jedynie ocenić je pod kątem smaku, zapachu i wyglądu, a to za mało.Profesorowie mają taką możliwość.Za cienki jestem, żeby podważać ich wiedzę. Edytowane 23 Listopada 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 23 Listopada 2018 Proste. W przemyśle peklowanie w workach jest najnormalniej w świecie nieopłacalne. Wrzucić tonę do wanny z solanką a zapakować próżniowo tonę mięsa robi różnicę i to wielką - finansową i czasową. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 23 Listopada 2018 Dobry żart.????????????Na kiego im worki, jak mają potężne urządzenia próżniowe w których bez problemu mogli by peklować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 23 Listopada 2018 Tak się zastanawiam ile jeszcze razy w tym temacie będzie wznawiana gównoburza o jedno i to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 23 Listopada 2018 Moim zdaniem warto, bo ludzi szkida6, zwłaszcza nowicjuszy.Wszak robimy by zdrowe były, taki cel jest forum WB.Jeśli nawet jest gorąca dyskusja, to widocznie coś jest na rzeczy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 23 Listopada 2018 Tak się zastanawiam ile jeszcze razy w tym temacie będzie wznawiana gównoburza o jedno i to samo... Seba tyle razy ile będzie potrzeba zaistnieć na małym ekranie.Jest temat, jest o czym napisać, są lajki.Auto promocja? Ja to tak odbieram niestety. Myślę, że w temacie suchego peklowania zostało już wszystko powiedzianei w związku z tym temat mógłby być już zamknięty,co by nie dawać pożywki na fejsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 23 Listopada 2018 Jeśli tak to odbierasz, to żadna merytoryczna dyskusja nie ma sensu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 23 Listopada 2018 są lajki. Auto promocja? Alinka z całym szacunkiem, ale piszesz teraz o sobie?Bo Miro raczej nie potrzebuje autopromocji. Tutaj go wszyscy znamy Pomieszały Ci się troszkę strony tu lajki są za pracę ludzi. Myślę, że w temacie suchego peklowania zostało już wszystko powiedziane i w związku z tym temat mógłby być już zamknięty, No i dlatego mądrzejsi ludzie są tu moderatorami Przepraszam jeśli Cię uraziłem ale zaczynam rozumieć ludzi którzy coraz mniej się tu na forum udzielają. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 23 Listopada 2018 zaczynam rozumieć ludzi którzy coraz mniej się tu na forum udzielają A wiesz,że nie tylko Ty masz takie rozumienie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 23 Listopada 2018 Alinka z całym szacunkiem, ale piszesz teraz o sobie? Bo Miro raczej nie potrzebuje autopromocji. Tutaj go wszyscy znamy Pomieszały Ci się troszkę strony tu lajki są za pracę ludzi. Wróbelku nie piszę o sobie. Nie obraziłeś mnie wróbel.Cieszę się że na tym forum są mądrzejsi ode mnie, i to nie tylko moderatorzy.Ci mądrzejsi, aprobują metodę suchego peklowania w próżni bo to dobra metoda.(Ja im wierzę, właśnie dlatego, że są mądrzejsi.)Nie ma badań że ta metoda nie jest szkodliwa,ale nie ma chyba też że, jest szkodliwa.Miro przekonuje, że jest zła, ale nie udowadnia, że jest zła. Osobiście nic do Miro nie mam, ale nie podoba mi się ''skarżenie się na fb''.bo tam można manipulować ludzkimi emocjami na podstawie wpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/23/#findComment-613997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.