Skocz do zawartości

Sebastiana potyczki z mięsem.


Rekomendowane odpowiedzi

binio1111 ponad 90 % ,w praktyce ja wkładam batony do pojemnika gn i zamykam ,pojemnik w odpowiedniej temperaturze i zapominam o tym na te dwie doby.

 

                    post-45209-0-97185300-1541579276_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-612233
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 689
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

w praktyce ja wkładam batony do pojemnika gn i zamykam ,pojemnik w odpowiedniej temperaturze i zapominam o tym na te dwie doby.
Sebastian - a nie myslisz ze to tez troche jazda po bandzie?? Fermentacja w taki sposob moze spowodowac nierownomierne rozlozenie kwasowosci w batonach. Chodzi mi o to ze w takim przypadku gdy farsz jest jeszcze zimny - polozenie na "scislo" batonow spowoduje nierownomierny rozwoj bacterii (srodek zimniejszy) co moze spowodowac wlasnie nierownomierna kwasowosc. Zdaje sobie sprawe ze po fermentacji ona moze nieco sie wyrownac niemniej bacterie LAB przestaja aktywnie fermentowac w warunkach 12*C. Zdaje sobie sprawe ze nie miales "wtopy" jeszcze i to cieszy jednak wydaje mi sie ze w ramach tej samej partii poszczegolne batony moga miec inne "smaczki". I sprawa druga z tym zwiazana to to ze podczas fermentacji powinna byc zapewniona lekka wymiana powietrza (w tych warunkach nie mozliwa). Wydaje mi sie ze 2-3 krotne przelozenie batonow (zamiana miejscami) miala by sens.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-612246
Udostępnij na innych stronach

To jak Tu  się temat zaczął,  to Ci trochę naśmiecę ;). Miałem problemy konstrukcyjne , jak robiłem kiełbasę bydgoską. Kombinowałem kije , żeby rozwiesić kiełbasę  w lodówce na czas fermentacji . Mógłbym  pętka ułożyć w pojemniku , zamiast je rozwieszać? Mógłbym wówczas zrobić więcej kiełby jednorazowo.  (oczywiście przekładałbym kilka razy )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-612247
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mógłbym  pętka ułożyć w pojemniku , zamiast je rozwieszać

W Twoim przypadku to osadzanie, które odbywa się na wisząco.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-612248
Udostępnij na innych stronach

Stefan pojemnik jest duży ,tylko dwie warstwy dolna na kratce...Myślę ,że czas w którym farsz trafił do jelit ,wiązanie etc jest wystarczający na jego "ocieplenie" i wyrównanie się temperatury.Trochę zbyt dosłownie odebrałeś z tym zapomnieniem bo oczywiście czasem lukam ,wącham etc  wiec wymiana powietrza jest .Fakt nie przekładałem batonów bo z drugiej strony to też jest jakaś opcja na zakażenie mięsa ...Oczywiście dziekuję za sugestie ,wszystkie dają do myślenia i są warte przeanalizowania co w konsekwencji doprowadzi do jeszcze lepszych wyrobów przy kolejnych wykonach...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-612249
Udostępnij na innych stronach

 

W Twoim przypadku to osadzanie, które odbywa się na wisząco. 

:( to mnie nie pocieszyłeś Pawełku.  :cry:  Po cichu liczyłem na inną odpowiedź.  Kiełbaśnice  mają być w 4-5º ,  wysoka wilgotność -   85-90% ,  1-2 doby . Myślałem , że da radę je ułożyć jak niemowlęta ;) w takich warunkach.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-612262
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

nadeszła pora kroić ...  

I co???

Opowiadaj, jakie wrażenia, ew. wnioski. 

Szkoda, że nie mogę powąchać (ja wąchacz wędlinowy jestem  :tongue:  :facepalm: )

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-613612
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szkoda, że nie mogę powąchać

 

Aniu zawsze się możesz wprosić do Seby na wąchanie :rolleyes:  :facepalm:

Z Tych lub Tychów :D (wybacz, nie wiem) do Katowic rzut beretem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-613663
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu zawsze się możesz wprosić do Seby na wąchanie

 

Ja mimo wszystko liczę,że Sebastian pojawi się na którymś ze zlotów.... wtedy i ja bym powąchała  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-613673
Udostępnij na innych stronach

 

Aniu zawsze się możesz wprosić do Seby na wąchanie

 

Ja mimo wszystko liczę,że Sebastian pojawi się na którymś ze zlotów.... wtedy i ja bym powąchała  :D  :facepalm:

 

 

Halinka a może po drodze do zakopca go po prostu porwiemy  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-613693
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinka a może po drodze do zakopca go po prostu porwiemy

 

To jest dobra myśl Alinko  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-613694
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Piknie panoczku piknie. :clap:  :clap:  :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-634812
Udostępnij na innych stronach

Super wykon Seba  :clap:  :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-634818
Udostępnij na innych stronach

Świetnie wygląda Twoja wędlina.  :tongue:  :clap:

Czy jedziesz na zlot do Napoleonowa?

Zastanawiam się nad nową kategorią wędlin konkursowych 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/22/#findComment-634825
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.