Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dawaj psu solonego (i peklowanego) mięsa.

Jak dobrze czytam, to ścinki nie są peklowane ani solone.

Ale może źle czytam?

gdybym miał psa to już by już tego nie było .

Znam jednego takiego, Max się nazywa co chętnie rozwiąże Twój problem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-532031
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz mnie zmotywował , dokupiłem mięsa i oto co powstało- Chłopska , krakowska i taka wspólna !

 

Bo Arkadiusz to jest super gość  :clap:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-533174
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Poszukuję przepisu na kiełbasę podlaską.

 

Proszę bardzo:

post-40040-0-47516400-1483522516_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534682
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szukam na forum i nie mogę nigdzie znaleźć receptury.

Korzystając z wyszukiwarki pamiętaj, aby zawsze w tym szarym okienku był napis "Forum". Jeśli nie ma (zmieniają się w czasie "chodzenia" po tematach), to kliknij na nie i wybierz tę opcję. Wtedy przeszuka całe forum, a nie dany temat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534686
Udostępnij na innych stronach

EAnno czy ten przepis pochodzi z jakiegos zrodla dostepnego na forum? bo na nic takiego nie trafilam( moze przeoczylam) a wszystko jest tak doskonale przedstawione

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534687
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy ten przepis pochodzi z jakiegos zrodla dostepnego na forum?

Ze zbioru przepisów  branżowych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534688
Udostępnij na innych stronach

Czy czasem nie stosowało się oprócz pieprzu i czosnku kolendry

 

Sprawdziłam jeszcze w starych normach:

post-40040-0-69168300-1483547605_thumb.jpg

[Dodano: 04 sty 2017 - 17:35]

Pieprz, czosnek, cukier 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534734
Udostępnij na innych stronach

 

Szukam na forum i nie mogę nigdzie znaleźć receptury.

Korzystając z wyszukiwarki pamiętaj, aby zawsze w tym szarym okienku był napis "Forum". Jeśli nie ma (zmieniają się w czasie "chodzenia" po tematach), to kliknij na nie i wybierz tę opcję. Wtedy przeszuka całe forum, a nie dany temat.

 

Korzystanie z wyszukiwarki nic nie da, jeżeli przepis znajduje się na zeskanowanej grafice, co widać na powyższym przykładzie. Do publikowanych w takiej formie receptur dobrze by było dodawać do posta spis treści w formie tekstowej. Takie moje małe spostrzeżenie do ewentualnego zastosowania w przyszłości :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534791
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda nie   :rolleyes:  EAnna, ale mogę podpowiedzieć, że chodzi  o  zawartość wody "w rozumieniu"  - skład chemiczny  - np. w "surowym" mięsie jest około 75 % wody.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534810
Udostępnij na innych stronach

jak rozumieć zawartość wody w gotowym produkcie (podlaska do 60%) ?

Ważne abyś wiedział ile dodać wody do kleistego.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534842
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do publikowanych w takiej formie receptur dobrze by było dodawać do posta spis treści w formie tekstowej. Takie moje małe spostrzeżenie do ewentualnego zastosowania w przyszłości

Bardzo słuszna uwaga. Dzięki Kuba. Może ktoś z Państwa, w wolnej chwili, sporządziłby spisy treści do zbiorów branżowych, wg wskazówek  Kolegi? Ja umieściłbym je potem we właściwych postach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534858
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przygotowując farsz kiełbasiany, mielę mięso, dodaję peklosoli, cukru, wody, wszystko mieszam i odstawiam do lodówki.

Czy ja żle robię? Bo przeważnie jest napisane, aby pokroić w małe kawałki mięso, dodać peklosoli i odstawić. Dopiero po zapeklowaniu mięso się mieli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537533
Udostępnij na innych stronach

pokroić w małe kawałki mięso, dodać peklosoli i odstawić

I tak należy robić. 

 

 

Dopiero po zapeklowaniu mięso się mieli.

dodaje przyprawy oraz wodę. 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537535
Udostępnij na innych stronach

Tak.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537536
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może ktoś z Państwa, w wolnej chwili, sporządziłby spisy treści do zbiorów branżowych, wg wskazówek  Kolegi?

 

Proszę tu jest spis treści do 16-i :

 

I. NORMY I DOKUMENTY ZWIĄZANE 

1 Mięso bez kości na przetwory z mięsa rozdrobnionego - RN-56-MPS. Mięs.  7

2 Wieprzowina podzielona na części zasadnicze. Rozbiór uzupełniający na poszczególne kierunki rozchodu - Rozbiór elementów* do produkcji wędzonek - Instr./57 CZPMięs. 16

3 Wędliny i wyroby wędliniarskie. Peklowanie i solenie surowców - RN-Cz-57-MPS.Mięs. 335 21

4 Metody wędzenia produktów mięsnych    44

5 Obliczanie wydajności wędlin i wyrobów wędliniarskich  47

II. WĘDZONKI

1 Szynka z kością wędzona    48

2 Szynka tylna sznurowana wędzona (z części szynki)  50

3 Szynka tylna sznurowana wędzona (z całej szynki lub z części szynki) 51

4 Szynka przednia bez kości sznurowana  wędzona (z części łopatki) 54

5 Szynka przednia bez kości sznurowana  wędzona (z całej łopatki) 57

6 Szynka tylna gotowana sznurowana    60

7 Szynka tylna gotowana prasowana    63

8 Szynka tylna gotowana sznurowana w pęcherzu  66

9 Szynka przednia bez kości gotowana sznurowana lub prasowana 69

10 Ogonówka wędzona     73

11 Bekon wędzony (środkowy)    76

12 Bekon zwijany gotowany (środkowy)    78

13 Szynka cielęca gotowana    81

14 Rolada cielęca gotowana    85

15 Rolada schabowa gotowana    88

16 Schab polski pieczony     91

17 Polędwica wędzona     93

18 Polędwica łososiowa     95

19 Polędwiczka wieprzowa pieczona    98

20 Baleron wędzony     100

21 Baleron gotowany     102

22 Ozór wołowy wędzony     104

23 Ozór wołowy gotowany     106

24 Golonka wędzona     108

25 Żeberka wędzone     110

26 Boczek wędzony     112

27 Boczek gotowany     114

28 Słonina wędzona     116

29 Słonina paprykowana     118

30 Podgardle wędzone     120

31 Nóżki wieprzowe wędzone 122

III. KIEŁBASY TRWAŁE I PÓŁTRWAŁE WĘDZONE SUROWE

1  Salami 124

2  Salami węgierskie 127

3  Kiełbasa węgierska wędzona 130

4  Kiełbasa polska wędzona  132

5  Frankfurterki wędzone 134

6  Metka  136

7  Metka pomorska 138

8  Metka brunszwicka 140

9  Metka łososiowa 142

IV. KIEŁBASY TRWAŁE I PÓŁTRWA- ŁE PIECZONE LUB PARZONE

1  Kabanosy  144

2  Kiełbasa myśliwska pieczona sucha  146

3  Salami krakowskie pieczone suche  149

4  Kiełbasa jałowcowa pieczona podsuszana 151

5  Kiełbasa limanowska pieczona podsuszana 154

6  Kiełbasa tuchowska pieczona podsuszana 156

7  Kiełbasa rzeszowska pieczona  158

8  Kiełbasa wiejska pieczona 160

9  Kiełbasa krakowska krajana pieczona 162

10 Kiełbasa krakowska parzona lub pieczona sucha 164

11 Kiełbasa bałtycka parzona lub pieczona  podsuszana 167

12 Kiełbasa ukraińska parzona podsuszana  170

13 Kiełbasa żywiecka parzona lub pieczona podsuszana  173

14 Kiełbasa kujawska parzona podsuszana 176 177 

15 Kiełbasa litewska parzona lub pieczona  podsuszana 179

16 Kiełbasa podhalańska parzona lub pieczona podsuszana 183

17 Kiełbasa piwna parzona lub pieczona podsuszana 186

V. KIEŁBASY NIETRWAŁE ŚREDNIO LUB GRUBO ROZDROBNIONE 

1 Kiełbasa czosnkowa parzona  189

2 Kiełbasa śląska parzona 193

3 Kiełbasa zwyczajna parzona 195

4 Kiełbasa krakowska parzona 198

5 Kiełbasa cytrynowa parzona 201

6 Kiełbasa szynkowa  parzona  204

7 Kiełbasa kminkowa parzona  206

8 Kiełbasa gnieźnieńska parzona 208

9 Kiełbasa bydgoska parzona 210

10 Kiełbasa tomaszowska parzona  213

VI. KIEŁBASY NIETRWAŁE DROBNO ROZDROBNIONE 

1 Serdelki parzone 216

2 Kiełbasa parówkowa parzona 220

3 Parówki parzone 222

4 Kiełbasa serdelowa cielęca parzona 224

5 Kiełbasa serdelowa parzona 226

6 Mortadela parzona 230

7 Mortadela cielęca parzona 233

8 Kiełbaski porcjowe parzone 236

9 Kiełbasa boczkowa parzona 239

VII- KIEŁBASY NIETRWAŁE SUROWE

1 Kiełbasa biała surowa  242

VIII SALCESONY

1 Salceson włoski  244

2 Salceson śląski 247

3 Salceson brunszwicki 249

4 Salceson ozorkowy 252

5 Salceson czarny  255

6 Salceson czarny pomorski 258

7 Salceson wolsztyński 261

8 Salceson podrobowy 264

9 Salceson mazowiecki 267

10 Salceson wiejski 269

11 Głowizna wieprzowa prasowana 271

IX. KISZKI

1 Kiszka pasztetowa  274

2 Kiszka pasztetowa z manną 277

3  Kiszka wątrobiana  280

4 Kiszka wątrobiana obornicka 283

5 Kiszka mózgowa 286

6 Kiszka podgardlana 288

7 Kiszka bułczana krwista  291

8 Kiszka łódzka 293

9 Kiszka krwista 295

10 Kiszka krwista zwyczajna 298

11 Kiszka kaszana wyborowa jęczmienna lub gryczana 300

12  Kiszka kaszana popularna jęczmienna lub gryczana  303

13  Krupnioki śląskie  306

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537541
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proszę tu jest spis treści do 16-i :
 

Fajnie, tyle, że już jakiś czas takie spisy są na forum ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537543
Udostępnij na innych stronach

A widzisz nie dojrzałem .... sorry ... ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537544
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.