miro Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Nie dawaj psu solonego (i peklowanego) mięsa.Jak dobrze czytam, to ścinki nie są peklowane ani solone.Ale może źle czytam?gdybym miał psa to już by już tego nie było .Znam jednego takiego, Max się nazywa co chętnie rozwiąże Twój problem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-532031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord55 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Miro, dobrze czytasz! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-532042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord55 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Arkadiusz mnie zmotywował , dokupiłem mięsa i oto co powstało- Chłopska , krakowska i taka wspólna ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-533121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baster321 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 25 Grudnia 2016 No i bardzo ładne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-533162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Arkadiusz mnie zmotywował , dokupiłem mięsa i oto co powstało- Chłopska , krakowska i taka wspólna ! Bo Arkadiusz to jest super gość Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-533174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Poszukuję przepisu na kiełbasę podlaską. Szukam na forum i nie mogę nigdzie znaleźć receptury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Poszukuję przepisu na kiełbasę podlaską. Proszę bardzo: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Szukam na forum i nie mogę nigdzie znaleźć receptury. Korzystając z wyszukiwarki pamiętaj, aby zawsze w tym szarym okienku był napis "Forum". Jeśli nie ma (zmieniają się w czasie "chodzenia" po tematach), to kliknij na nie i wybierz tę opcję. Wtedy przeszuka całe forum, a nie dany temat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 4 Stycznia 2017 EAnno czy ten przepis pochodzi z jakiegos zrodla dostepnego na forum? bo na nic takiego nie trafilam( moze przeoczylam) a wszystko jest tak doskonale przedstawione Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 4 Stycznia 2017 czy ten przepis pochodzi z jakiegos zrodla dostepnego na forum? Ze zbioru przepisów branżowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Dziękuję za przepis. Zastanawiają mnie przyprawy. Czy czasem nie stosowało się oprócz pieprzu i czosnku kolendry ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Czy czasem nie stosowało się oprócz pieprzu i czosnku kolendry Sprawdziłam jeszcze w starych normach:[Dodano: 04 sty 2017 - 17:35]Pieprz, czosnek, cukier Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Szukam na forum i nie mogę nigdzie znaleźć receptury.Korzystając z wyszukiwarki pamiętaj, aby zawsze w tym szarym okienku był napis "Forum". Jeśli nie ma (zmieniają się w czasie "chodzenia" po tematach), to kliknij na nie i wybierz tę opcję. Wtedy przeszuka całe forum, a nie dany temat. Korzystanie z wyszukiwarki nic nie da, jeżeli przepis znajduje się na zeskanowanej grafice, co widać na powyższym przykładzie. Do publikowanych w takiej formie receptur dobrze by było dodawać do posta spis treści w formie tekstowej. Takie moje małe spostrzeżenie do ewentualnego zastosowania w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) EAnno, a jak rozumieć zawartość wody w gotowym produkcie (podlaska do 60%) ? Edytowane 5 Stycznia 2017 przez darxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Ja co prawda nie EAnna, ale mogę podpowiedzieć, że chodzi o zawartość wody "w rozumieniu" - skład chemiczny - np. w "surowym" mięsie jest około 75 % wody. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Wszystko jasne Wirus dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 5 Stycznia 2017 jak rozumieć zawartość wody w gotowym produkcie (podlaska do 60%) ?Ważne abyś wiedział ile dodać wody do kleistego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Do publikowanych w takiej formie receptur dobrze by było dodawać do posta spis treści w formie tekstowej. Takie moje małe spostrzeżenie do ewentualnego zastosowania w przyszłości Bardzo słuszna uwaga. Dzięki Kuba. Może ktoś z Państwa, w wolnej chwili, sporządziłby spisy treści do zbiorów branżowych, wg wskazówek Kolegi? Ja umieściłbym je potem we właściwych postach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-534858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz407 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Przygotowując farsz kiełbasiany, mielę mięso, dodaję peklosoli, cukru, wody, wszystko mieszam i odstawiam do lodówki.Czy ja żle robię? Bo przeważnie jest napisane, aby pokroić w małe kawałki mięso, dodać peklosoli i odstawić. Dopiero po zapeklowaniu mięso się mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) pokroić w małe kawałki mięso, dodać peklosoli i odstawićI tak należy robić. Dopiero po zapeklowaniu mięso się mieli.dodaje przyprawy oraz wodę. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Tak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz407 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Czyli robiłem od d...y strony.Ok dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Może ktoś z Państwa, w wolnej chwili, sporządziłby spisy treści do zbiorów branżowych, wg wskazówek Kolegi? Proszę tu jest spis treści do 16-i : I. NORMY I DOKUMENTY ZWIĄZANE 1 Mięso bez kości na przetwory z mięsa rozdrobnionego - RN-56-MPS. Mięs. 72 Wieprzowina podzielona na części zasadnicze. Rozbiór uzupełniający na poszczególne kierunki rozchodu - Rozbiór elementów* do produkcji wędzonek - Instr./57 CZPMięs. 163 Wędliny i wyroby wędliniarskie. Peklowanie i solenie surowców - RN-Cz-57-MPS.Mięs. 335 214 Metody wędzenia produktów mięsnych 445 Obliczanie wydajności wędlin i wyrobów wędliniarskich 47II. WĘDZONKI 1 Szynka z kością wędzona 482 Szynka tylna sznurowana wędzona (z części szynki) 503 Szynka tylna sznurowana wędzona (z całej szynki lub z części szynki) 514 Szynka przednia bez kości sznurowana wędzona (z części łopatki) 545 Szynka przednia bez kości sznurowana wędzona (z całej łopatki) 576 Szynka tylna gotowana sznurowana 607 Szynka tylna gotowana prasowana 638 Szynka tylna gotowana sznurowana w pęcherzu 669 Szynka przednia bez kości gotowana sznurowana lub prasowana 6910 Ogonówka wędzona 7311 Bekon wędzony (środkowy) 7612 Bekon zwijany gotowany (środkowy) 7813 Szynka cielęca gotowana 8114 Rolada cielęca gotowana 8515 Rolada schabowa gotowana 8816 Schab polski pieczony 9117 Polędwica wędzona 9318 Polędwica łososiowa 9519 Polędwiczka wieprzowa pieczona 9820 Baleron wędzony 10021 Baleron gotowany 10222 Ozór wołowy wędzony 10423 Ozór wołowy gotowany 10624 Golonka wędzona 10825 Żeberka wędzone 11026 Boczek wędzony 11227 Boczek gotowany 11428 Słonina wędzona 11629 Słonina paprykowana 11830 Podgardle wędzone 12031 Nóżki wieprzowe wędzone 122III. KIEŁBASY TRWAŁE I PÓŁTRWAŁE WĘDZONE SUROWE 1 Salami 1242 Salami węgierskie 1273 Kiełbasa węgierska wędzona 1304 Kiełbasa polska wędzona 1325 Frankfurterki wędzone 1346 Metka 1367 Metka pomorska 1388 Metka brunszwicka 1409 Metka łososiowa 142IV. KIEŁBASY TRWAŁE I PÓŁTRWA- ŁE PIECZONE LUB PARZONE1 Kabanosy 1442 Kiełbasa myśliwska pieczona sucha 1463 Salami krakowskie pieczone suche 1494 Kiełbasa jałowcowa pieczona podsuszana 1515 Kiełbasa limanowska pieczona podsuszana 1546 Kiełbasa tuchowska pieczona podsuszana 1567 Kiełbasa rzeszowska pieczona 1588 Kiełbasa wiejska pieczona 1609 Kiełbasa krakowska krajana pieczona 16210 Kiełbasa krakowska parzona lub pieczona sucha 16411 Kiełbasa bałtycka parzona lub pieczona podsuszana 16712 Kiełbasa ukraińska parzona podsuszana 17013 Kiełbasa żywiecka parzona lub pieczona podsuszana 17314 Kiełbasa kujawska parzona podsuszana 176 177 15 Kiełbasa litewska parzona lub pieczona podsuszana 17916 Kiełbasa podhalańska parzona lub pieczona podsuszana 18317 Kiełbasa piwna parzona lub pieczona podsuszana 186V. KIEŁBASY NIETRWAŁE ŚREDNIO LUB GRUBO ROZDROBNIONE 1 Kiełbasa czosnkowa parzona 1892 Kiełbasa śląska parzona 1933 Kiełbasa zwyczajna parzona 1954 Kiełbasa krakowska parzona 1985 Kiełbasa cytrynowa parzona 2016 Kiełbasa szynkowa parzona 2047 Kiełbasa kminkowa parzona 2068 Kiełbasa gnieźnieńska parzona 2089 Kiełbasa bydgoska parzona 21010 Kiełbasa tomaszowska parzona 213VI. KIEŁBASY NIETRWAŁE DROBNO ROZDROBNIONE 1 Serdelki parzone 2162 Kiełbasa parówkowa parzona 2203 Parówki parzone 2224 Kiełbasa serdelowa cielęca parzona 2245 Kiełbasa serdelowa parzona 2266 Mortadela parzona 2307 Mortadela cielęca parzona 2338 Kiełbaski porcjowe parzone 2369 Kiełbasa boczkowa parzona 239VII- KIEŁBASY NIETRWAŁE SUROWE1 Kiełbasa biała surowa 242VIII SALCESONY1 Salceson włoski 2442 Salceson śląski 2473 Salceson brunszwicki 2494 Salceson ozorkowy 2525 Salceson czarny 2556 Salceson czarny pomorski 2587 Salceson wolsztyński 2618 Salceson podrobowy 2649 Salceson mazowiecki 26710 Salceson wiejski 26911 Głowizna wieprzowa prasowana 271IX. KISZKI1 Kiszka pasztetowa 2742 Kiszka pasztetowa z manną 2773 Kiszka wątrobiana 2804 Kiszka wątrobiana obornicka 2835 Kiszka mózgowa 2866 Kiszka podgardlana 2887 Kiszka bułczana krwista 2918 Kiszka łódzka 2939 Kiszka krwista 29510 Kiszka krwista zwyczajna 29811 Kiszka kaszana wyborowa jęczmienna lub gryczana 30012 Kiszka kaszana popularna jęczmienna lub gryczana 30313 Krupnioki śląskie 306 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Proszę tu jest spis treści do 16-i : Fajnie, tyle, że już jakiś czas takie spisy są na forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 25 Stycznia 2017 A widzisz nie dojrzałem .... sorry ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/6/#findComment-537544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.