Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę polana się zajmowały ogniem a nie żarzyły rozgarnianie nie dawało skutków to przysypywałem popiołem  (lepiej piaskiem teraz wiem :)  )  i go podrywało tz popiół

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-558711
Udostępnij na innych stronach

Dlatego do osuszania powinno się narobić odpowiednią ilość żaru, dopiero do wędzenia kłaść na żar drewno. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-558712
Udostępnij na innych stronach

Qba69 tak było jak wędzono w "bunkrach" betonowych i tak już zostało. Teraz nagrzać wedzarnie można w 10 minut. I nie potrzeba dużo żaru do osuszania. Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-558783
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie zrobiłem inaczej wyjąłem kiełbasę z lodówki 4 godziny wcześnie i rozwiesiłem w przewiewnym pomieszczeniu, następnie napaliłem w palenisku i nagrzałem wędzarnie i jak był tylko żar bez dymu powiesiłem super wysuszoną kiełbaskę :) fajnie łapała kolor i była taka jak chciałem klarowna wyszła książkowo :) Dziękuje za pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-558955
Udostępnij na innych stronach

Stavik14 wstawiłeś na forum fotki kiełbaski? Fajnie by było zobaczyć Twoje dokonania po zastosowaniu udzielonych tu rad :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559015
Udostępnij na innych stronach

Tak, lepiej osusz, a do tego sprawdź, czy masz suche drewno.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559321
Udostępnij na innych stronach

Chemiqs, zdjęcia wrzucaj bezpośrednio na stronę ;)

 

Jak korzystasz z tej "wędzarni" to wcale się nie dziwię, że Ci złe wędzonki wychodzą... Nikt (oprócz nagminnie zamieszczających reklamę sprzedawców) nie poleci Ci tej "wędzarni"...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559332
Udostępnij na innych stronach

sorrki za zdjecia. bede pamietal.

Co do wedzarni to taką kupilem pare lat temu za pare złotych dla próby - to pierwsza moja wedzarnia dlatego tania - nie podejrzewałem że bede wędził aż tyle czasu - a to sie okazało strzałem w dziesiątkę :)

 

To jaką wędzarkę byś polecił?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559335
Udostępnij na innych stronach

Musisz przerobić, szkoda zdrowia.  

 

Zdrowia? Mówisz o problemach związanych z samym wędzeniem czy źle to wpływa na moje zdrowie korzystając z tego typu wędzarni i spożywania jedzenia?

 

Ale odbiegamy od tematu. Czyli rozumiem, że jeżeli mam brzydko odymione kiełbasy to sugerujecie dłuższe suszenie i osadzanie kiełbas?

OK. Super - będę próbował. Dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559433
Udostępnij na innych stronach

Niewiele da ci dłuższe osuszanie.

Wędzarnia jest do d....i póki jej nie przerobisz będziesz miał problemy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559448
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jaką wędzarkę byś polecił?

 

Poleciłbym Ci przysłowiowy "kibelek" ;) Natomiast jeśli chcesz wykorzystać to co masz to na pewno zrezygnowałbym z paleniska i rury... a zrobił palenisko pod komorą (wymiary takie jak komora dymowa) Chyba, że wymiary Twojej komory to 40x40cm ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559454
Udostępnij na innych stronach

 

 

co sugerujesz w ramach przerobienia? Co z tym dziadostwem zrobic?
Kiedyś padło takie stwierdzenie : podaruj wrogowi - ale też nie polecam  - zawsze możesz spróbować uwędzić w moim borniaku - zobaczyć czy jest różnica  :) ​ 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559471
Udostępnij na innych stronach

 

 

ok - spróbuje najpierw z dluzszym osuszaniem - a co sugerujesz w ramach przerobienia? Co z tym dziadostwem zrobic?

Obecny wylot dymu z paleniska zaspawać. Na górze paleniska wyciąć otwór fi 200 i taki sam w dnie wędzarni.

Palenisko postawić pod wędzarnią i połączyć krótką rurą z komorą wędzarni.

Wygrzewać robiąc żar, a potem wędzić dokładając tylko małe kawałki drewna. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559472
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poratujcie Pierwszy raz kiełbasa po wędzeniu i parzeniu ma lekko kwaśny smak. Co robić?
mało danych qrucafuks  :facepalm:  opisz  peklowanie wykonanie sklad , osadzanie osuszanie , wedzenie - pokaż foto tej kiełbasy  - to najmniej danych by cokolwiek dalej...

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-560327
Udostępnij na innych stronach

Majeranek, czosnek, gorczyca, sól peklowa, pieprz, łopatka i schab z mięs, które były kupowane w marketach. Nie było czuć żeby jakiś kawałek był popsuty. Peklowała się 24 godziny i leżała w lodówce. Po nabiciu w osłonki wisiała 10 godzin w piwnicy przed wędzeniem. Blaszana wędzarnia izolowana wełną mineralną była rozgrzewana 40 minut. Wędziłem kiełbasę 2,5 godziny w gęstym dymie. Pół godziny suszenia na otwartym przepływie powietrza przed wędzeniem. Sparzyłem zaraz po wędzeniu w 75 stopniach przez pół godziny. Wędzone na olszynie, która leżała pod wiatą. Z wierzchu trochę wilgotne było drewno.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-560330
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.