Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 13 Lipca 2017 Trochę polana się zajmowały ogniem a nie żarzyły rozgarnianie nie dawało skutków to przysypywałem popiołem (lepiej piaskiem teraz wiem ) i go podrywało tz popiół Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-558711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 13 Lipca 2017 Dlatego do osuszania powinno się narobić odpowiednią ilość żaru, dopiero do wędzenia kłaść na żar drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-558712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) Qba69 tak było jak wędzono w "bunkrach" betonowych i tak już zostało. Teraz nagrzać wedzarnie można w 10 minut. I nie potrzeba dużo żaru do osuszania. Edytowane 13 Lipca 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-558783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 13 Lipca 2017 Fakt Mam, używam, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-558785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stavik14 Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 15 Lipca 2017 Faktycznie zrobiłem inaczej wyjąłem kiełbasę z lodówki 4 godziny wcześnie i rozwiesiłem w przewiewnym pomieszczeniu, następnie napaliłem w palenisku i nagrzałem wędzarnie i jak był tylko żar bez dymu powiesiłem super wysuszoną kiełbaskę fajnie łapała kolor i była taka jak chciałem klarowna wyszła książkowo Dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-558955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 15 Lipca 2017 Stavik14 wstawiłeś na forum fotki kiełbaski? Fajnie by było zobaczyć Twoje dokonania po zastosowaniu udzielonych tu rad Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiqs Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 17 Lipca 2017 Moje kiełbaski wychodzą strasznie odymione. Chciałbym aby flak był przezroszysty. Lepiej suszyć czy coś innego muszę zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 17 Lipca 2017 Tak, lepiej osusz, a do tego sprawdź, czy masz suche drewno. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 17 Lipca 2017 Cemiqs zapodaj fotkę swojej wędzarni, problemy dopiero przed Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiqs Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 17 Lipca 2017 https://aleo.com/_catalog_item_gallery/1835187/wedzarnia-debowa-met-art-szczytno-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 17 Lipca 2017 https://aleo.com/_catalog_item_gallery/1835187/wedzarnia-debowa-met-art-szczytno-1.jpgLepiej jakby była bez tej rury i paleniska: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=403622 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 17 Lipca 2017 Chemiqs, zdjęcia wrzucaj bezpośrednio na stronę Jak korzystasz z tej "wędzarni" to wcale się nie dziwię, że Ci złe wędzonki wychodzą... Nikt (oprócz nagminnie zamieszczających reklamę sprzedawców) nie poleci Ci tej "wędzarni"... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiqs Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 17 Lipca 2017 sorrki za zdjecia. bede pamietal.Co do wedzarni to taką kupilem pare lat temu za pare złotych dla próby - to pierwsza moja wedzarnia dlatego tania - nie podejrzewałem że bede wędził aż tyle czasu - a to sie okazało strzałem w dziesiątkę To jaką wędzarkę byś polecił? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 17 Lipca 2017 W takiej konfiguracji lepiej nie wędzić, a gość, który produkuje ten koszmarek powinien zwrócić kasę.Musisz przerobić, szkoda zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiqs Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 18 Lipca 2017 Musisz przerobić, szkoda zdrowia. Zdrowia? Mówisz o problemach związanych z samym wędzeniem czy źle to wpływa na moje zdrowie korzystając z tego typu wędzarni i spożywania jedzenia? Ale odbiegamy od tematu. Czyli rozumiem, że jeżeli mam brzydko odymione kiełbasy to sugerujecie dłuższe suszenie i osadzanie kiełbas?OK. Super - będę próbował. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 18 Lipca 2017 Niewiele da ci dłuższe osuszanie.Wędzarnia jest do d....i póki jej nie przerobisz będziesz miał problemy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiqs Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 18 Lipca 2017 ok - spróbuje najpierw z dluzszym osuszaniem - a co sugerujesz w ramach przerobienia? Co z tym dziadostwem zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 18 Lipca 2017 To jaką wędzarkę byś polecił? Poleciłbym Ci przysłowiowy "kibelek" Natomiast jeśli chcesz wykorzystać to co masz to na pewno zrezygnowałbym z paleniska i rury... a zrobił palenisko pod komorą (wymiary takie jak komora dymowa) Chyba, że wymiary Twojej komory to 40x40cm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 18 Lipca 2017 Proponuję zacząć od początku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 18 Lipca 2017 co sugerujesz w ramach przerobienia? Co z tym dziadostwem zrobic? Kiedyś padło takie stwierdzenie : podaruj wrogowi - ale też nie polecam - zawsze możesz spróbować uwędzić w moim borniaku - zobaczyć czy jest różnica Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 18 Lipca 2017 ok - spróbuje najpierw z dluzszym osuszaniem - a co sugerujesz w ramach przerobienia? Co z tym dziadostwem zrobic? Obecny wylot dymu z paleniska zaspawać. Na górze paleniska wyciąć otwór fi 200 i taki sam w dnie wędzarni.Palenisko postawić pod wędzarnią i połączyć krótką rurą z komorą wędzarni.Wygrzewać robiąc żar, a potem wędzić dokładając tylko małe kawałki drewna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-559472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz 0403 Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 23 Lipca 2017 PoratujciePierwszy raz kiełbasa po wędzeniu i parzeniu ma lekko kwaśny smak. Co robić?Wyrzucić, zjeść, naprawić co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-560325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 23 Lipca 2017 Witaj na forum! Może napiszesz pochodzenie surowca, w jaki sposob robiłeś, jak wędziłeś czyli wszystko cały proces. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-560326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 23 Lipca 2017 Poratujcie Pierwszy raz kiełbasa po wędzeniu i parzeniu ma lekko kwaśny smak. Co robić? mało danych qrucafuks opisz peklowanie wykonanie sklad , osadzanie osuszanie , wedzenie - pokaż foto tej kiełbasy - to najmniej danych by cokolwiek dalej... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-560327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz 0403 Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 23 Lipca 2017 Majeranek, czosnek, gorczyca, sól peklowa, pieprz, łopatka i schab z mięs, które były kupowane w marketach. Nie było czuć żeby jakiś kawałek był popsuty. Peklowała się 24 godziny i leżała w lodówce. Po nabiciu w osłonki wisiała 10 godzin w piwnicy przed wędzeniem. Blaszana wędzarnia izolowana wełną mineralną była rozgrzewana 40 minut. Wędziłem kiełbasę 2,5 godziny w gęstym dymie. Pół godziny suszenia na otwartym przepływie powietrza przed wędzeniem. Sparzyłem zaraz po wędzeniu w 75 stopniach przez pół godziny. Wędzone na olszynie, która leżała pod wiatą. Z wierzchu trochę wilgotne było drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/16/#findComment-560330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.