Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kiełbasy podsuszane

  Jak już SiBy Ci powiedzieli - Jak podeschnie przyzwoicie - do Vacum - tak na jedno rozpakowanie - i masz OK  - mam w garażu  temp 4-16 st żmudzką w Vacum - już 18 miesięcy - co 2 m-ce biorę jedną to degustacji - trzeba pokroić na dobrej krajalnicy na 1 mm - bo twarda jak rzemień :facepalm:  - suche kabanosy w wacum możesz nawet na Saharę na te 10 dni wziąść :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-599313
Udostępnij na innych stronach

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-599321
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj wątek Halusi. Ważne abyś miał mięsa z jak najmniejszą ilością kleju (szynka).Mieszał tasakiem, bez wyrabiania i podpiekł. Mają robić "pyk". A i raczej kup jelita na tubie ???? jak niechcesz rzucać mięsem w kuchni. O Binio był szybszy Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-599324
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam 3 kg karkówki , 5 kg łopatki i 1 kg podgardla. Wszystko pokrojone i zapeklowane i tu pytanie co doradzacie na jakich siatkach to zmielić i co dodać i co z tego zrobić ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603242
Udostępnij na innych stronach

Szkoda ze tego nie poklasyfikowałeś.Bo tak to trudno coś radzić. Może coś a'la chłopska Szczepana. Usunąłeś? Gruczoły z pogardla.Ja bym jechał łopatka, lub co ładniejsze kawałki 10 mm (jak niema błon) karkówka 8mm pogardle 6 mm. Ja dodaje prawie zawsze 10-15% wołowiny na klej miele ja na 2,5 mm jeżeli masz III błony to zmień na 2,5 mm.Sitka podaje dla maszynki alfa 10.Ja bym dodał pieprz 2-3 g/kg farszu, 2-3 g czosnku kg farszu.

Może bardziej doświadczeni Siby coś jeszcze podpowiedzą

 

 

PS

Nawet minimalna klasyfikacja jest lepsza niż żadna. Więc warto moim zdaniem robić.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603246
Udostępnij na innych stronach

Karkówka chuda , łopatka chuda - wszystko mało tłuszczu po to zakupiłem 1kg. podgardla (bez gruczołów).

 

A może zmielić - łopatka chuda 13 mm - karkówka 10 mm podgardle 6 mm ?

 Lub odwrotnie karkówka - łopatka.

Edytowane przez Andrzej16
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603247
Udostępnij na innych stronach

Karkówka chuda , łopatka chuda - wszystko mało tłuszczu po to zakupiłem 1kg. podgardla (bez gruczołów).

 

A może zmielić - łopatka chuda 13 mm - karkówka 10 mm podgardle 6 mm ?

 Lub odwrotnie karkówka - łopatka.

...a z czego chcesz klej ? ...maciek dobrze radzi...

...chyba że chcesz kabanosy - to wszystko na 8 i wtedy klej oraz wyrabianie niepotrzebne...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603248
Udostępnij na innych stronach

Możesz tak zmielić jak piszesz. Łopatka karkówka .  Tylko jak trafisz kawałek i dużo błon w nim  to daj go na 6. Kiełbasa aby była "tradycyjna" to powinna mieć 20-25% tłuszczu .Twoja wydaje mi się że będzie chudsza. To nie znaczy że gorsza. U mnie takie chudsze mają większe "branie". Jak będziesz robił b. mocno wyrób łopatkę bo to jest u Ciebie podstawowe  i praktycznie jedyne źródło kleju.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603249
Udostępnij na innych stronach

Klej - 300 ml wody i intensywne mieszanie..

 

Chodziło mi o różne rozdrabnianie surowca i dodawanie przypraw 

(a co za tym idzie różne rodzaje kiełbas)  z klejem łatwo sobie poradzić.

 

Z trzech rodzajów mies karkówka, łopatka i podgardle w odpowiednich proporcjach i rozdrobnieniach są różne kombinacje.

Edytowane przez Andrzej16
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603250
Udostępnij na innych stronach

 

 

zakupiłem 1kg. podgardla (bez gruczołów).

Hmm.. A gdzie się podziały?

Potnij podgardle na paski i pooglądaj ich przekroje. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603253
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie?Przyusznica też.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603263
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszystkie?Przyusznica też.?

 

Proszę wytłumaczcie mi czemu uważacie ,że należy usuwać przyusznicę?? Bo, że  węzły chłonne to oczywista oczywistość.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603292
Udostępnij na innych stronach

Proszę wytłumaczcie mi czemu uważacie ,że należy usuwać przyusznicę?? Bo, że  węzły chłonne to oczywista oczywistość.

 

Bo to też jest gruczoł, ale przymusu nie ma .Jak ktoś lubi jeść gruczoly to wolna wola.

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alinianka_przyuszna

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603310
Udostępnij na innych stronach

mnie interesuje receptura. 3kg. karkówki, 5kg. łopatki i 1kg. podgardla

A czy potrafisz z tych elementów wykroić mięsa w klasie I, IIA i III?

 

 

 

A może zmielić - łopatka chuda 13 mm - karkówka 10 mm

 

Jeżeli całą łopatkę zmielesz na 13 mm to trafią się twarde kawałki (III), które odbiorą przyjemność jedzenia i obniżą wartość wędliny.

Nie odniosłeś się również do kleju: z czego chcesz go zrobić?

W karkówce jest spory % "I", którą można byłoby zemleć na "13".

Podsumuję tak:

 Z obu elementów "I" na 13

IIA na "10"

III na "3" dwa razy

tłuszcz (podgardle)  na "6"

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603315
Udostępnij na innych stronach

Mięsa nie klasowałem (chociaż to potrafię z uwagi na  zawód i szkołę).

Chyba łopatkę zmielę (z uwagi,że jest chuda na siatce 13) , Karkówkę na 10 mm , a podgardle na 6 mm.

A nazwa kiełbasy mnie nie interesuje wyjdzie i tak b.dobra (taki autorski projekt).

Edytowane przez Andrzej16
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603317
Udostępnij na innych stronach

... przebija miłośc własna...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603319
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo to też jest gruczoł,

 

To akurat dla mnie żadna nowina i argument by wycinać te  fragmenty przyusznicy. Dobrze wiem co to jest przyusznica i jakie ma zadanie   -  gruczołem jest również wątroba czy grasica a jednak spożywasz te elementy.

 

Co innego węzły chłonne, których rolą ogólnie rzecz biorąc  jest  udział w oczyszczaniu limfy z nagromadzonych wirusów, bakterii, grzybów oraz komórek nowotworowych, uniemożliwiając im przedostanie się do układu krwionośnego.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603325
Udostępnij na innych stronach

Usuwanie przyusznicy z podgardla występuje z powodu innego wyglądu ( kolor, struktura ) niż mięso. Często brak wyraźnej różowoczerwonej barwy mięsa skutkuje jego odrzuceniem z powodów wizualnych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603358
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.