Muski Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) kiełbasy podsuszane Jak już SiBy Ci powiedzieli - Jak podeschnie przyzwoicie - do Vacum - tak na jedno rozpakowanie - i masz OK - mam w garażu temp 4-16 st żmudzką w Vacum - już 18 miesięcy - co 2 m-ce biorę jedną to degustacji - trzeba pokroić na dobrej krajalnicy na 1 mm - bo twarda jak rzemień - suche kabanosy w wacum możesz nawet na Saharę na te 10 dni wziąść Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-599313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Co to znaczy "vacum"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-599315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zapakowana próżniowo Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-599316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Nie mam takiego sprzętu, ale kabanosy zrobię. Jakiś konkretny przepis czy wziąć ze strony głównej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-599320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Kabanosy wieprzowe Halusi - pewniak https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/?hl=kabanosy+wieprzowe Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-599321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Poczytaj wątek Halusi. Ważne abyś miał mięsa z jak najmniejszą ilością kleju (szynka).Mieszał tasakiem, bez wyrabiania i podpiekł. Mają robić "pyk". A i raczej kup jelita na tubie ???? jak niechcesz rzucać mięsem w kuchni. O Binio był szybszy Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-599324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 26 Lipca 2018 Mam 3 kg karkówki , 5 kg łopatki i 1 kg podgardla. Wszystko pokrojone i zapeklowane i tu pytanie co doradzacie na jakich siatkach to zmielić i co dodać i co z tego zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Szkoda ze tego nie poklasyfikowałeś.Bo tak to trudno coś radzić. Może coś a'la chłopska Szczepana. Usunąłeś? Gruczoły z pogardla.Ja bym jechał łopatka, lub co ładniejsze kawałki 10 mm (jak niema błon) karkówka 8mm pogardle 6 mm. Ja dodaje prawie zawsze 10-15% wołowiny na klej miele ja na 2,5 mm jeżeli masz III błony to zmień na 2,5 mm.Sitka podaje dla maszynki alfa 10.Ja bym dodał pieprz 2-3 g/kg farszu, 2-3 g czosnku kg farszu. Może bardziej doświadczeni Siby coś jeszcze podpowiedzą PSNawet minimalna klasyfikacja jest lepsza niż żadna. Więc warto moim zdaniem robić. Edytowane 26 Lipca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Karkówka chuda , łopatka chuda - wszystko mało tłuszczu po to zakupiłem 1kg. podgardla (bez gruczołów). A może zmielić - łopatka chuda 13 mm - karkówka 10 mm podgardle 6 mm ? Lub odwrotnie karkówka - łopatka. Edytowane 26 Lipca 2018 przez Andrzej16 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 26 Lipca 2018 Karkówka chuda , łopatka chuda - wszystko mało tłuszczu po to zakupiłem 1kg. podgardla (bez gruczołów). A może zmielić - łopatka chuda 13 mm - karkówka 10 mm podgardle 6 mm ? Lub odwrotnie karkówka - łopatka....a z czego chcesz klej ? ...maciek dobrze radzi......chyba że chcesz kabanosy - to wszystko na 8 i wtedy klej oraz wyrabianie niepotrzebne... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Możesz tak zmielić jak piszesz. Łopatka karkówka . Tylko jak trafisz kawałek i dużo błon w nim to daj go na 6. Kiełbasa aby była "tradycyjna" to powinna mieć 20-25% tłuszczu .Twoja wydaje mi się że będzie chudsza. To nie znaczy że gorsza. U mnie takie chudsze mają większe "branie". Jak będziesz robił b. mocno wyrób łopatkę bo to jest u Ciebie podstawowe i praktycznie jedyne źródło kleju. Edytowane 26 Lipca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Klej - 300 ml wody i intensywne mieszanie.. Chodziło mi o różne rozdrabnianie surowca i dodawanie przypraw (a co za tym idzie różne rodzaje kiełbas) z klejem łatwo sobie poradzić. Z trzech rodzajów mies karkówka, łopatka i podgardle w odpowiednich proporcjach i rozdrobnieniach są różne kombinacje. Edytowane 26 Lipca 2018 przez Andrzej16 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 26 Lipca 2018 zakupiłem 1kg. podgardla (bez gruczołów). Hmm.. A gdzie się podziały?Potnij podgardle na paski i pooglądaj ich przekroje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Podgardle z przerostami mięsnymi pocięte i posolone tylko sola morską nie jodowaną 18g na kg. Edytowane 26 Lipca 2018 przez Andrzej16 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 26 Lipca 2018 podgardla (bez gruczołów). nigdzie nie sprzedają bez gruczołów - to rewelacja Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 26 Lipca 2018 Gruczoły przy cięciu zostały usunięte. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Wszystkie?Przyusznica też.? Edytowane 26 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 26 Lipca 2018 Wszystkie?Przyusznica też.? Proszę wytłumaczcie mi czemu uważacie ,że należy usuwać przyusznicę?? Bo, że węzły chłonne to oczywista oczywistość. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 27 Lipca 2018 (edytowane) Proszę wytłumaczcie mi czemu uważacie ,że należy usuwać przyusznicę?? Bo, że węzły chłonne to oczywista oczywistość. Bo to też jest gruczoł, ale przymusu nie ma .Jak ktoś lubi jeść gruczoly to wolna wola.https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alinianka_przyuszna Edytowane 27 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 27 Lipca 2018 Czy usunę gruczoły czy nie - to ja to zjem.Ale mnie interesuje receptura. 3kg. karkówki, 5kg. łopatki i 1kg. podgardla - czekam na propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 27 Lipca 2018 (edytowane) mnie interesuje receptura. 3kg. karkówki, 5kg. łopatki i 1kg. podgardlaA czy potrafisz z tych elementów wykroić mięsa w klasie I, IIA i III? A może zmielić - łopatka chuda 13 mm - karkówka 10 mm Jeżeli całą łopatkę zmielesz na 13 mm to trafią się twarde kawałki (III), które odbiorą przyjemność jedzenia i obniżą wartość wędliny.Nie odniosłeś się również do kleju: z czego chcesz go zrobić?W karkówce jest spory % "I", którą można byłoby zemleć na "13".Podsumuję tak: Z obu elementów "I" na 13IIA na "10"III na "3" dwa razytłuszcz (podgardle) na "6" Edytowane 27 Lipca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 27 Lipca 2018 (edytowane) Mięsa nie klasowałem (chociaż to potrafię z uwagi na zawód i szkołę).Chyba łopatkę zmielę (z uwagi,że jest chuda na siatce 13) , Karkówkę na 10 mm , a podgardle na 6 mm.A nazwa kiełbasy mnie nie interesuje wyjdzie i tak b.dobra (taki autorski projekt). Edytowane 27 Lipca 2018 przez Andrzej16 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 27 Lipca 2018 ... przebija miłośc własna... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 27 Lipca 2018 Bo to też jest gruczoł, To akurat dla mnie żadna nowina i argument by wycinać te fragmenty przyusznicy. Dobrze wiem co to jest przyusznica i jakie ma zadanie - gruczołem jest również wątroba czy grasica a jednak spożywasz te elementy. Co innego węzły chłonne, których rolą ogólnie rzecz biorąc jest udział w oczyszczaniu limfy z nagromadzonych wirusów, bakterii, grzybów oraz komórek nowotworowych, uniemożliwiając im przedostanie się do układu krwionośnego. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 27 Lipca 2018 Usuwanie przyusznicy z podgardla występuje z powodu innego wyglądu ( kolor, struktura ) niż mięso. Często brak wyraźnej różowoczerwonej barwy mięsa skutkuje jego odrzuceniem z powodów wizualnych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/30/#findComment-603358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.