EAnna Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 10 Listopada 2018 To rzuciłaś teraz wyzwanie. @krzychuzab,żadnego wyzwania nie rzucałam. To była głęboko sceptyczna wypowiedź wobec Twojego pomysłu Zrób kilka wianków myśliwskiej lub innej w kiełbaśnicach to zobaczysz o czym mowa.Poza tym i tak możesz mieć kłopoty by uzyskać ładne wypełnienie farszem i trwałe połączenie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-612581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) To kiedy kabanosy w kółka bo już się nie mogę doczekać. ? Edytowane 10 Listopada 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-612583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 12 Listopada 2018 To kiedy kabanosy w kółka bo już się nie mogę doczekać. ? Będą na święta☺ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-612750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 13 Listopada 2018 Ze względów technicznych, czasowych pasuje mi zrobić kiełbasę 36 godzin przed wędzeniem. Czy takie długie osadzenie może mieć negatywne skutki? Czy ten czas osadzania zaliczyć jako czas peklowania? Osadzanie będzie się odbywało w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-612903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 13 Listopada 2018 Do lodówki i będzie ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-612904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 13 Listopada 2018 Czy takie długie osadzenie może mieć negatywne skutki? Będziesz zapewne miał przyklejone jelito do farszu. Peklować możesz spokojnie dłużej, w odpowiednio niskiej temperaturze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-612906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 15 Listopada 2018 Dziś próbuje klasyfikować mieso, robię to pierwszy raz i jest spory problem Czy kawałki łopatki poniżej to ścięgna ? Są bardziej czerwone jak pozostała część miesa. Dziękuję za wyrozumiałość Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) i jest spory problemok 23.11 jest kurs I stopnia w Łazach NAPRAWDĘ POLECAM poszukaj w wyszukiwarce zaawansowanej - ten trybik prawy górny róg - klasyfikacja miesa Edytowane 15 Listopada 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 15 Listopada 2018 i jest spory problemok 23.11 jest kurs I stopnia w Łazach NAPRAWDĘ POLECAM poszukaj w wyszukiwarce zaawansowanej - ten trybik prawy górny róg - klasyfikacja miesaPrzeczytałem temat klasyfikacji mięsa ale i teoretycznie wiem która to klasa I czy II itp. Ale jak wizualnie to wygląda to nie mam pewności. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) dla wieprzowinyI to czyste mięsa - "coś" jak polędwica bez mizdry, warkoczaII mięso z tłuszczem "coś" jak karczek *że chudsze to II A , boczek że tłuściejsze to II BIII mięso z ścięgnami, błonami , "coś" jak mięso z golonki , warkocza słonina to słoninaKlasyfikacja nie musi być perfekcyjna dążymy do tego ale bez przesady , nawet słaba jest lepsza od żadnej Edytowane 15 Listopada 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 15 Listopada 2018 Ale jak wizualnie to wygląda to nie mam pewności. Ano tak.Kolorem I wp. się nie przejmuj bo mięso jest peklowane i to normalny objaw.Nie ma na zdjęciu III wp ,ale dla ułatwienia to mięso z golonki i wszystkie błony i ścięgna oprócz tych grubych włącznie z mizdrą i warkoczem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) Na Twoim zdjęciu jest kl I, tyle że nieobrobiona i widnieje na niej okostna. Edytowane 15 Listopada 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 15 Listopada 2018 Dziękuję wszystkim za opisy. Chyba kiełbasa będzie za chuda. Zobaczymy to pierwszy raz. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Panowie i Panie jakieś pomysły na kiełbase z dziczyzną ? Posiadam zamrożone ok 2 kg koziołka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Czy peklowanie mięsa na kiełbasy można przeciągnąć z 24 do 36 godzin ?? Boje się, że pogoda nie dopisze ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Z definicji pekluję 48h, mięso w kawałkach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 4 Grudnia 2018 z 24 do 36 godzin ?? Zazwyczaj pekluję ok 48 g tak plus minus bywało więcej TEMP. 4st Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Przepraszam chodziło mi zamiast 48 godzin to 72 godz.Mieso kupuje w czwartek a będę wędził w sobotę jak pogoda dopisze. Jak pogoda będzie fatalna będę próbował w niedzielę, tylko czy to nie zaburzy procesu produkcji wędliny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) To ma być peklowanie mięsa pokrojonego na kawłki na kiełbasę czy też mięso na wędzenie (szynki,balerony itd)? Jeżeli na kiełbasę to możesz peklować do niedzieli.(temp.oczywiście 4 )stop.Ups. Niedoczytałem- wędliny. Możesz do niedzieli Edytowane 4 Grudnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Jeżeli na kiełbasę to możesz peklować do niedzieli.(temp.oczywiście 4 )stop. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Dzięki o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Witam wszystkich.Mam do kolektywu pytanie, a mianowicie czy mogę zrobić taki myk który zaoszczędzi mi potem czasu jak będzie natłok pracy. Chodzi o to że mam troszkę salcesonu do zrobienia (i nie tylko) i chciałbym teraz w sobotę obgotować ozorki wieprzowe, oczyścić i zamrozić potem wyjąć i dogotować z resztą składników np. za dw tygodnie. Pytanko czy tak można? Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 5 Grudnia 2018 A i jeszcze jedno czy zamrożenie wątroby woeprzoewej wpłynie negatywnie na nią po rozmrożeniu? Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Mam do kolektywu pytanie, a mianowicie czy mogę zrobić taki myk który zaoszczędzi mi potem czasu jak będzie natłok pracy. Chodzi o to że mam troszkę salcesonu do zrobienia (i nie tylko) i chciałbym teraz w sobotę obgotować ozorki wieprzowe, oczyścić i zamrozić potem wyjąć i dogotować z resztą składników np. za dw tygodnie. Pytanko czy tak można? Ja bym tak zrobił . czy zamrożenie wątroby woeprzoewej wpłynie negatywnie na nią po rozmrożeniu? Możesz zamrozić ,nie raz też tak robie . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Łopatka, szynka, boczek (ew podgardle) i mieso z golonki.Bedzie z tego dobra kiełbasa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.