Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

To rzuciłaś teraz wyzwanie.

@krzychuzab,

żadnego wyzwania nie rzucałam. To była głęboko sceptyczna wypowiedź wobec Twojego pomysłu  :mad:

Zrób kilka wianków myśliwskiej lub innej w kiełbaśnicach to zobaczysz o czym mowa.

Poza tym i tak możesz mieć kłopoty by uzyskać ładne wypełnienie farszem i trwałe połączenie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-612581
Udostępnij na innych stronach

To kiedy kabanosy w kółka bo już się nie mogę doczekać. ?  :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-612583
Udostępnij na innych stronach

Ze względów technicznych, czasowych pasuje mi zrobić kiełbasę 36 godzin przed wędzeniem. Czy takie długie osadzenie może mieć negatywne skutki? Czy ten czas osadzania zaliczyć jako czas peklowania? Osadzanie będzie się odbywało w lodówce.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-612903
Udostępnij na innych stronach

Do lodówki i będzie ok.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-612904
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy takie długie osadzenie może mieć negatywne skutki?

Będziesz zapewne miał przyklejone jelito do farszu. 

Peklować możesz spokojnie dłużej, w odpowiednio niskiej temperaturze.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-612906
Udostępnij na innych stronach

Dziś próbuje klasyfikować mieso, robię to pierwszy raz i jest spory problem :(

Czy kawałki łopatki poniżej to ścięgna ? Są bardziej czerwone jak pozostała część miesa. Dziękuję za wyrozumiałość be5c7d4103bbc55451f31eb02c33c957.jpge0e8e80827b818f11c82995a69c0dbbf.jpgcbb2b97e093b1d468ebd12f488133033.jpg

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613087
Udostępnij na innych stronach

i jest spory problem

ok 23.11 jest kurs I stopnia w Łazach  NAPRAWDĘ POLECAM

 

poszukaj w wyszukiwarce zaawansowanej - ten trybik prawy górny róg - klasyfikacja miesa

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613088
Udostępnij na innych stronach

 

i jest spory problem

ok 23.11 jest kurs I stopnia w Łazach NAPRAWDĘ POLECAM

 

poszukaj w wyszukiwarce zaawansowanej - ten trybik prawy górny róg - klasyfikacja miesa

Przeczytałem temat klasyfikacji mięsa ale i teoretycznie wiem która to klasa I czy II itp. Ale jak wizualnie to wygląda to nie mam pewności.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613090
Udostępnij na innych stronach

dla wieprzowiny

I to czyste mięsa - "coś" jak polędwica bez mizdry, warkocza

II mięso z tłuszczem "coś" jak karczek *że chudsze to II A  , boczek  że tłuściejsze to  II B

III mięso z ścięgnami,  błonami , "coś" jak   mięso z golonki , warkocz

a słonina to słonina

Klasyfikacja nie musi być perfekcyjna  dążymy do tego ale bez przesady , nawet słaba jest lepsza od żadnej

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613091
Udostępnij na innych stronach

Ale jak wizualnie to wygląda to nie mam pewności.

 

 

Ano tak.Kolorem I wp. się nie przejmuj bo mięso jest peklowane i to normalny objaw.Nie ma na zdjęciu III wp ,ale dla ułatwienia to mięso z golonki i wszystkie błony  i ścięgna oprócz tych grubych włącznie z mizdrą i warkoczem.

 

post-41296-0-60669600-1542306010_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-613094
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Z definicji pekluję 48h, mięso w kawałkach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615512
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam  :facepalm:  chodziło mi zamiast 48 godzin to 72 godz.
Mieso kupuje w czwartek a będę wędził w sobotę jak pogoda dopisze. Jak pogoda będzie fatalna będę próbował w niedzielę, tylko czy to nie zaburzy procesu produkcji wędliny

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615517
Udostępnij na innych stronach

To ma być peklowanie mięsa pokrojonego na kawłki na kiełbasę czy też mięso na wędzenie (szynki,balerony itd)? Jeżeli na kiełbasę to możesz peklować do niedzieli.(temp.oczywiście 4 )stop.

Ups. Niedoczytałem- wędliny. Możesz do niedzieli

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615519
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Mam do kolektywu pytanie, a mianowicie czy mogę zrobić taki myk który zaoszczędzi mi potem czasu jak będzie natłok pracy. Chodzi o to że mam troszkę salcesonu do zrobienia (i nie tylko) i chciałbym teraz w sobotę obgotować ozorki wieprzowe, oczyścić i zamrozić potem wyjąć i dogotować z resztą składników np. za dw tygodnie. Pytanko czy tak można?

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615623
Udostępnij na innych stronach

A i jeszcze jedno czy zamrożenie wątroby woeprzoewej wpłynie negatywnie na nią po rozmrożeniu?

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615634
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam do kolektywu pytanie, a mianowicie czy mogę zrobić taki myk który zaoszczędzi mi potem czasu jak będzie natłok pracy. Chodzi o to że mam troszkę salcesonu do zrobienia (i nie tylko) i chciałbym teraz w sobotę obgotować ozorki wieprzowe, oczyścić i zamrozić potem wyjąć i dogotować z resztą składników np. za dw tygodnie. Pytanko czy tak można?
Ja bym tak zrobił .

 

czy zamrożenie wątroby woeprzoewej wpłynie negatywnie na nią po rozmrożeniu?
Możesz zamrozić ,nie raz też tak robie .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/34/#findComment-615643
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.