Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, Henio.

 

Mam takie pytanie do was,  czy zaleca się dodatek wołowiny do kiełbasy wieprzowej ?

jeszcze nigdy nie dodawałem wołowiny do kiełbasy, czy ona wyraźnie wpływa na smak ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591511
Udostępnij na innych stronach

czy zaleca się dodatek wołowiny do kiełbasy wieprzowej ?

Tak ale nie do wszystkich dajemy do kiełbas które mają być zwięzłe jako klej , a do takich np z galaretką bym nie dawał. Przy obecnej cenie wołowiny  :facepalm: gdzie jakaś licha II wł  to x 2,5 cena  karczku , schabu wp  to praktycznie zw względu na cenę ją stosujemy a ona dedykowana jest na na klej . 

czy ona wyraźnie wpływa na smak ?

Tak ale czy wyraźnie ? :) jak dla mnie jest lepsza

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591513
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej, wołowina zwłaszcza ścięgnista dobrze "wiąże" kiełbasę. W niektórych recepturach wręcz jest niezbędna, np. Krajeńska.

A czy wpłynie na smak zależy od dodanej ilości, mi to odpowiada.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591514
Udostępnij na innych stronach

Czemu odkręcane kiełbasy wychodzą mi twarde ?

 

 

Osłonka 30mm wędzona dajmy na to w 55st trzy godziny i parzona przez 15min w 80st

Kiełbasa wychodzi zbita i to jest ok ale jest też taka twarda i mocno sprężysta podczas gryzienia, żeby nie powiedzieć gumowata.

 

Krakowską parzę dłużej 45min a jak zapomnę to i godzinę i mimo iż jest to kiełbasa "grubiej mielona" wydaje się być bardziej "krucha" (nie mam na myśli sucha)

 

Czy dłuższe parzenie w temp. wody nie przekraczającej temp. docelowego przetworzenia termicznego może to zmienić ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591525
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę parzymy w temp. wody 72-75º do uzyskania 68º - max70 w środku .  Na to , że kiełbasa jest "zbita" wpływ ma nie tylko temp. parzenia ale także rodzaj(skład) farszu , jego mielenie , wyrabianie , % dodatek wody i  to jak mocno nabite jest jelito.  Musiałbyś napisać więcej jak robisz (i z czego) ową kiełbasę , a wtedy i odpowiedzi się znajdą.

PS.  Jak parzysz w 80 , to zanim osiągniesz w środku 68 , to zewnętrzne warstwy są już przegrzane.  Parzymy dłużej w niższej temp. Najlepiej posługiwać się termometrem wbitym w baton (po kilku razach jak nabędziesz wprawy będziesz parzył na czas - choć i tu czasem loteria , bo będzie mniej lub więcej wody lub wsadu w garze i proces rozjeżdża się o kilka minut , do tego dochodzi jeszcze temperatura początkowa kiełbasy - czy dajesz prosto z wędzarni , czy już powisiała i ostygła)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591548
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa wychodzi zbita i to jest ok ale jest też taka twarda i mocno sprężysta podczas gryzienia, żeby nie powiedzieć gumowata.

Jakiego mięsa użyłeś? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591549
Udostępnij na innych stronach

Mam takie pytanie do was,  czy zaleca się dodatek wołowiny do kiełbasy wieprzowej ?

Dużo przepisów ma dodatek wołowiny ścięgnistej np. biała  czy  wojskowa .   

Co do smaku to taki dodatek nie jest wyczuwalny . 

 

https://youtu.be/wZEmI4WhwHc

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591556
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze robię łopatka i boczek, wszystko miele na 8mm z łopatki lepsze kawałki jade szarpakiem około 1/8część z całóści, potem solenie i 24h w lodówce, i już wtedy mięso dębieje myślałem że to przez to.

Wody daję nie mniej niż 100ml na 1kg parzę zawsze po wyjęciu z wędzarni, pilnuję temp. wody 80st i czasu, 15minut, ale ostatnio właśnie wsadziłęm w kiełbe sonde i parzyłem do 72 na termometrze.

Jak poleży kilka dni w lodówce to twarda jak pałka policyjna można w po plerach walić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591561
Udostępnij na innych stronach

 

 

łopatka i

I dziwisz się że jest sprężysta?

Zmień mięso i będzie całkiem inna kiełbasa. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591562
Udostępnij na innych stronach

na co ? na karkówkę ?

 

Jeszcze lepiej. :facepalm: Ja używam albo II wp.  albo robię kiełbasę z szynki uprzednio ja klasyfikując.Mam wtedy do dyspozycji I wp.,  II wp. i III wp.Mały dodatek łopatki nie zaszkodzi, ale kiełbasa z samej łopatki będzie jak pała policyjna.Mieszanie też ma swoje znaczenie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591578
Udostępnij na innych stronach

Odrobiłem trochę lekcje, tzn. mięso trzeba klasyfikować i odpowiednie klasy mielić na odpowiednich oczkach, czy po prostu ścięgna odrzucać chcąc uzyskać miękkszą kiełbasę.

 

sugeruję się tym art. o łopatce

https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591585
Udostępnij na innych stronach

To wszystko prawda, ale mięso z łopatki samo w sobie jest mniej kruche i bardziej ścięgniste od mięsa z szynki.Sama klasyfikacja nie pomoże.Zacznij robić kiełbasy z mięsa z szynki po klasyfikacji i ew. z dodatkiem mięsa z łopatki a poczujesz różnicę

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591595
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu , a ja mam pytanie czy mieso z szynki mozna zastapic miesem zs schabu b/k, ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591597
Udostępnij na innych stronach

Wiem widzialam , Wlasnie dlatego mnie zaciekawilo , bo ja mam latwiej kupic schab b/k niz szynke , Jednak nie wiem czy do zrobienia kielbas grubszych by to dzialalo np krakowska zywiecka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591602
Udostępnij na innych stronach

Jeśli  chodzi o kiełbasy "grube" to może coś takiego ? 

 https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/345-kielbasa-poledwicowa-pieczona


[Dodano: 11 mar 2018 - 11:51]

Chociaż  brak  "tłustego"  w przepisie do mnie  :rolleyes:  nie "przemawia"

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591605
Udostępnij na innych stronach

@Wirus, Dzieki , tyle czlowiek czyta a ile umyka  :)  ta bedzie :thumbsup: idealna 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591606
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ja mam pytanie czy mieso z szynki mozna zastapic miesem zs schabu b/k, ?

 

Możesz , ale kiełbasa będzie bardzo chuda 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591608
Udostępnij na innych stronach

 

 

ta bedzie  idealna
 

Tylko nie wiem, czy ktoś ją "praktykował" - jeśli  zdecydujesz się  zrobić - to się "pochwal".

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591609
Udostępnij na innych stronach

Będziesz musiała dobrze uplastycznić polędwicę żeby się kiełbasa nie sypała.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591610
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie ze pochwale :tongue: , szukam juz przepisow zeby jak tylko zacznie sie sezon u mnie na wedzenie miec gotowe receptury

@arkadiusz,jestem tego swiadoma , myslam zeby tez dodac mieso z szynki czy np lopatki , chodzi o to ze zawsze jest niedobor tej I klasy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591611
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591612
Udostępnij na innych stronach

Halusia też robi kiełbasę z polędwicy i boczku - wygląda smakowicie

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page-16?do=findComment&comment=578554

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591615
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.