Woytas Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 10 Marca 2018 Adamvfr Henio, bardzo fajne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 10 Marca 2018 Dzięki, Henio. Mam takie pytanie do was, czy zaleca się dodatek wołowiny do kiełbasy wieprzowej ?jeszcze nigdy nie dodawałem wołowiny do kiełbasy, czy ona wyraźnie wpływa na smak ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) czy zaleca się dodatek wołowiny do kiełbasy wieprzowej ?Tak ale nie do wszystkich dajemy do kiełbas które mają być zwięzłe jako klej , a do takich np z galaretką bym nie dawał. Przy obecnej cenie wołowiny gdzie jakaś licha II wł to x 2,5 cena karczku , schabu wp to praktycznie zw względu na cenę ją stosujemy a ona dedykowana jest na na klej . czy ona wyraźnie wpływa na smak ?Tak ale czy wyraźnie ? jak dla mnie jest lepsza Edytowane 10 Marca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 10 Marca 2018 Jak najbardziej, wołowina zwłaszcza ścięgnista dobrze "wiąże" kiełbasę. W niektórych recepturach wręcz jest niezbędna, np. Krajeńska.A czy wpłynie na smak zależy od dodanej ilości, mi to odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 10 Marca 2018 Czemu odkręcane kiełbasy wychodzą mi twarde ? Osłonka 30mm wędzona dajmy na to w 55st trzy godziny i parzona przez 15min w 80stKiełbasa wychodzi zbita i to jest ok ale jest też taka twarda i mocno sprężysta podczas gryzienia, żeby nie powiedzieć gumowata. Krakowską parzę dłużej 45min a jak zapomnę to i godzinę i mimo iż jest to kiełbasa "grubiej mielona" wydaje się być bardziej "krucha" (nie mam na myśli sucha) Czy dłuższe parzenie w temp. wody nie przekraczającej temp. docelowego przetworzenia termicznego może to zmienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Kiełbasę parzymy w temp. wody 72-75º do uzyskania 68º - max70 w środku . Na to , że kiełbasa jest "zbita" wpływ ma nie tylko temp. parzenia ale także rodzaj(skład) farszu , jego mielenie , wyrabianie , % dodatek wody i to jak mocno nabite jest jelito. Musiałbyś napisać więcej jak robisz (i z czego) ową kiełbasę , a wtedy i odpowiedzi się znajdą.PS. Jak parzysz w 80 , to zanim osiągniesz w środku 68 , to zewnętrzne warstwy są już przegrzane. Parzymy dłużej w niższej temp. Najlepiej posługiwać się termometrem wbitym w baton (po kilku razach jak nabędziesz wprawy będziesz parzył na czas - choć i tu czasem loteria , bo będzie mniej lub więcej wody lub wsadu w garze i proces rozjeżdża się o kilka minut , do tego dochodzi jeszcze temperatura początkowa kiełbasy - czy dajesz prosto z wędzarni , czy już powisiała i ostygła) Edytowane 10 Marca 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 10 Marca 2018 Kiełbasa wychodzi zbita i to jest ok ale jest też taka twarda i mocno sprężysta podczas gryzienia, żeby nie powiedzieć gumowata. Jakiego mięsa użyłeś? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Mam takie pytanie do was, czy zaleca się dodatek wołowiny do kiełbasy wieprzowej ?Dużo przepisów ma dodatek wołowiny ścięgnistej np. biała czy wojskowa . Co do smaku to taki dodatek nie jest wyczuwalny . https://youtu.be/wZEmI4WhwHc Edytowane 10 Marca 2018 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 10 Marca 2018 Ja zawsze robię łopatka i boczek, wszystko miele na 8mm z łopatki lepsze kawałki jade szarpakiem około 1/8część z całóści, potem solenie i 24h w lodówce, i już wtedy mięso dębieje myślałem że to przez to.Wody daję nie mniej niż 100ml na 1kg parzę zawsze po wyjęciu z wędzarni, pilnuję temp. wody 80st i czasu, 15minut, ale ostatnio właśnie wsadziłęm w kiełbe sonde i parzyłem do 72 na termometrze.Jak poleży kilka dni w lodówce to twarda jak pałka policyjna można w po plerach walić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 10 Marca 2018 łopatka i I dziwisz się że jest sprężysta?Zmień mięso i będzie całkiem inna kiełbasa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 11 Marca 2018 na co ? na karkówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) na co ? na karkówkę ? Jeszcze lepiej. Ja używam albo II wp. albo robię kiełbasę z szynki uprzednio ja klasyfikując.Mam wtedy do dyspozycji I wp., II wp. i III wp.Mały dodatek łopatki nie zaszkodzi, ale kiełbasa z samej łopatki będzie jak pała policyjna.Mieszanie też ma swoje znaczenie. Edytowane 11 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 11 Marca 2018 Odrobiłem trochę lekcje, tzn. mięso trzeba klasyfikować i odpowiednie klasy mielić na odpowiednich oczkach, czy po prostu ścięgna odrzucać chcąc uzyskać miękkszą kiełbasę. sugeruję się tym art. o łopatcehttps://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 11 Marca 2018 To wszystko prawda, ale mięso z łopatki samo w sobie jest mniej kruche i bardziej ścięgniste od mięsa z szynki.Sama klasyfikacja nie pomoże.Zacznij robić kiełbasy z mięsa z szynki po klasyfikacji i ew. z dodatkiem mięsa z łopatki a poczujesz różnicę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 11 Marca 2018 Arkadiuszu , a ja mam pytanie czy mieso z szynki mozna zastapic miesem zs schabu b/k, ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 11 Marca 2018 Coś takiego (z mięsem schabu) robiła Halusia : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-wędlin/?p=578554 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 11 Marca 2018 Wiem widzialam , Wlasnie dlatego mnie zaciekawilo , bo ja mam latwiej kupic schab b/k niz szynke , Jednak nie wiem czy do zrobienia kielbas grubszych by to dzialalo np krakowska zywiecka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 11 Marca 2018 Jeśli chodzi o kiełbasy "grube" to może coś takiego ? https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/345-kielbasa-poledwicowa-pieczona[Dodano: 11 mar 2018 - 11:51]Chociaż brak "tłustego" w przepisie do mnie nie "przemawia" Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 11 Marca 2018 @Wirus, Dzieki , tyle czlowiek czyta a ile umyka ta bedzie idealna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 11 Marca 2018 a ja mam pytanie czy mieso z szynki mozna zastapic miesem zs schabu b/k, ? Możesz , ale kiełbasa będzie bardzo chuda Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 11 Marca 2018 ta bedzie idealna Tylko nie wiem, czy ktoś ją "praktykował" - jeśli zdecydujesz się zrobić - to się "pochwal". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) Będziesz musiała dobrze uplastycznić polędwicę żeby się kiełbasa nie sypała. Edytowane 11 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 11 Marca 2018 Oczywiscie ze pochwale , szukam juz przepisow zeby jak tylko zacznie sie sezon u mnie na wedzenie miec gotowe receptury@arkadiusz,jestem tego swiadoma , myslam zeby tez dodac mieso z szynki czy np lopatki , chodzi o to ze zawsze jest niedobor tej I klasy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 11 Marca 2018 https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/722-kielbasa-lisiecka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) Halusia też robi kiełbasę z polędwicy i boczku - wygląda smakowiciehttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page-16?do=findComment&comment=578554 Edytowane 11 Marca 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/26/#findComment-591615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.